Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
grzegorzrz91
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 24 lip 2018, 18:03
Podziękował: 1 raz

Post autor: grzegorzrz91 »

Witam jestem tu nowy, jutro będę przygotowywał swój pierwszy nastaw owocowy na turbo drożdżach, jakieś rady co powinienem wiedzieć. Jakie są proporcje wody do cukru i owoców na 50l nastawu ? Kupiłem turbo drożdże firmy still spirits, a dokładnie zestaw w 3 saszetkach. Jak używać i co jak po kolei.

Z góry dziękuję za pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alembiki

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Post autor: redhot »

Nie masz tego opisanego na opakowaniu? Przepis na trubonastawy to 6-8 kg drożdzy 22-25l wody i paczka grzybów. Masz tam jeszcze węgiel, dodaj w czasie fermentacji i klarownik, dodaj go po ustaniu fermentacji. Cukromierz masz?

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Post autor: johnex »

Nie wiem czy drożdże typu turbo to dobry pomysł w przypadku nastawu owocowego. Przy burzliwej fermentacji nastaw może wyjść z fermentatora.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
grzegorzrz91
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 24 lip 2018, 18:03
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Post autor: grzegorzrz91 »

Cukromierza nie mam, tam jest napisane że paczka 110g drożdży jest na 7kg cukru. Czyli mam dodać do nastawu razem drożdże i ten węgiel, gdy przestanie pracować dodać ten ostatni składnik ? I ten ostatni jest też w dwóch częściach tak jak na zdjęciu part A i B . Właśnie też rozmawiałem z znajomym i on też robi tylko cukier i woda, jeśli dodam trochę owoców smak po wszystkim nie będzie lepszy ?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Post autor: masterpaw2 »

Grześ, zacznijmy od początku. Jakie masz owoce i w jakiej ilości, i co chcesz z nich uzyskać? Wino/wino, wino/destylat?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
grzegorzrz91
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 24 lip 2018, 18:03
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Post autor: grzegorzrz91 »

To jest tak, owoców jeszcze nie mam. Mam drożdże te co wyżej trzy składnikowe, butle na wino 55l , cukier i aparaturę w drodze. Chce zdobić jakiś zacier by przetestować sprzęt jak przyjdzie. Będę miał też filtr z węglem aktywnym by później przefilyrować gotowy wyrób.
Pytałem o owoce bo w razie czego mogę jutro jakieś kupić i dodać ewentualnie zrobię z samego cukru i wody ;)
Awatar użytkownika

icemen11
50
Posty: 61
Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Post autor: icemen11 »

A ja Ci radze, zacznij od najprostrzego nastawu cukrowego .
Zacierać będziesz ( kukurydzę, pszenicę) jak już się trochę oswoisz z destylacją i retyfikacją.
Naprawdę , nie pisze tego zgryźliwie tylko daję Ci zwykłą radę.
No i dużo czytaj , polecam tę forum.
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Post autor: masterpaw2 »

Grześ, tak jak "zimny" napisał, zacznij od nastawu cukrowego, w razie jakichś niepowodzeń będzie mniejsza strata. Jaki sprzęt zakupiłeś? Najlepiej podaj link sprzedawcy, bo zakładam, że cóś z neta wynalazłeś.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
grzegorzrz91
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 24 lip 2018, 18:03
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Post autor: grzegorzrz91 »

Tak właśnie zrobiłem, nastaw cukrowy i już od środy pięknie pracuje. Poinformuje co mi wyszło pod koniec następnego tygodnia ;)
Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach

Post autor: Amadeuss »

kup sobie cukromierz - bo inaczej nie poinformujesz zbyt dokładnie co się wydarzyło
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”