-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
- Załączniki

Uzyskałem destylat sporządzony z jabłek z dodatkiem minimalnej ilości wody; jego posmak jest jabłkowy. Zamierzam przepuścić przez węgiel aktywny gdyż jest trochę mętny. Ale boję się, że zginie jego posmak i zapach i nie wiem jak go sklarować przed drugą destylacją, może ktoś podpowie, oczekuję rady, za którą dziękuję.
-
- Posty: 1308
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Załączniki
Re: destylat
Nie klaruj. Węgiel ma za zadanie oczyści destylat i zje twoje jabłko.
Napisz na czym destylowałeś i jak ciąłeś frakcje. To dużo wyjaśni
.
Napisz na czym destylowałeś i jak ciąłeś frakcje. To dużo wyjaśni

Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2278
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: destylat
Jeżeli destylat jest mętny po pierwszej destylacji to nic nie szkodzi. Odbierałeś do samego końca i odebrałeś również część alkoholu amylowego, który znajduje się w pogonach. Wlej to co masz do kotła, rozcieńcz wodą i destyluj z podziałem na frakcję, tym razem do 50% destylatu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
- Załączniki
Re: destylat
Tak właśnie rozumowałem; jabłka ciąłem w plastry 1/8-12 ; nastaw po przefiltrowaniu przez worek i grzanie w typowym 18 litrowym kociołku z użyciem dwóch termometrów i destylatora; smak ok, ale zapach mógł być lepszy, gdzieś popełniłem błąd, może trochę za szybko goniłem. Dziękuję za podpowiedź. Czy możesz coś dodać ?
-
- Posty: 2217
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
-
- Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Re: destylat
Cięcie frakcji to nie to samo co cięcie jabłek . Chyba mylisz pojęcia, albo ja zle cie zrozumiałem .
-
- Posty: 1308
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Załączniki
Re: destylat
Zrobiłeś nastaw z jabłek. Odcedziłeś i ugotowałeś. W zależności od aparatu i doświadczenia otrzymałeś jakąś surówkę. Podaj zakres odbioru najlepiej w %. Dzieliłeś na 3 części? Czy odebrałeś jak leci do jednego gara.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości