Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Autor tematu
moryske
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
destylat z jabłek - przepuścić przez węgiel ?

Postautor: moryske » piątek, 15 gru 2017, 17:44

Uzyskałem destylat sporządzony z jabłek z dodatkiem minimalnej ilości wody; jego posmak jest jabłkowy. Zamierzam przepuścić przez węgiel aktywny gdyż jest trochę mętny. Ale boję się, że zginie jego posmak i zapach i nie wiem jak go sklarować przed drugą destylacją, może ktoś podpowie, oczekuję rady, za którą dziękuję.


Rabat 5%
Alembik Miedziany 10 litrów (1018)
Cena: 799.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
1250
Posty: 1294
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: destylat

Postautor: ramzol » piątek, 15 gru 2017, 19:32

Nie klaruj. Węgiel ma za zadanie oczyści destylat i zje twoje jabłko.
Napisz na czym destylowałeś i jak ciąłeś frakcje. To dużo wyjaśni ;).
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Online
Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: destylat

Postautor: Doody » piątek, 15 gru 2017, 19:41

Jeżeli destylat jest mętny po pierwszej destylacji to nic nie szkodzi. Odbierałeś do samego końca i odebrałeś również część alkoholu amylowego, który znajduje się w pogonach. Wlej to co masz do kotła, rozcieńcz wodą i destyluj z podziałem na frakcję, tym razem do 50% destylatu.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
moryske
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
Re: destylat

Postautor: moryske » piątek, 15 gru 2017, 19:59

Tak właśnie rozumowałem; jabłka ciąłem w plastry 1/8-12 ; nastaw po przefiltrowaniu przez worek i grzanie w typowym 18 litrowym kociołku z użyciem dwóch termometrów i destylatora; smak ok, ale zapach mógł być lepszy, gdzieś popełniłem błąd, może trochę za szybko goniłem. Dziękuję za podpowiedź. Czy możesz coś dodać ?

Awatar użytkownika

Kamal
1750
Posty: 1766
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: destylat

Postautor: Kamal » piątek, 15 gru 2017, 22:28

Do ilu % odbierałeś?
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

kropelka uk
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: destylat

Postautor: kropelka uk » piątek, 15 gru 2017, 22:39

Cięcie frakcji to nie to samo co cięcie jabłek . Chyba mylisz pojęcia, albo ja zle cie zrozumiałem .

Awatar użytkownika

ramzol
1250
Posty: 1294
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: destylat

Postautor: ramzol » piątek, 15 gru 2017, 23:02

Zrobiłeś nastaw z jabłek. Odcedziłeś i ugotowałeś. W zależności od aparatu i doświadczenia otrzymałeś jakąś surówkę. Podaj zakres odbioru najlepiej w %. Dzieliłeś na 3 części? Czy odebrałeś jak leci do jednego gara.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Wróć do „Mętny produkt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości