Znaleziono 25 wyników
- piątek, 11 sie 2023, 13:40
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Co daje -4blg lub -5blg
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1061
Co daje -4blg lub -5blg
Co daje wyczekiwanie na - 4 lub -5 przy nastawach cukrowych
- poniedziałek, 20 sty 2020, 18:53
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: nalewki na bimbrze
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 2927
nalewki na bimbrze
Dobry wieczór. Dopiero od kilku lat bawię się wytwarzaniem bimbru głownie z nastawu cukrowego i sporządzaniu nalewek miodowowych. Z pierwszej próby uzyskałem najlepszy trunek-nalewka miodowa o łagodnym posmaku i lekko ciągnącego się płynu-trunku przy nalewaniu do kieliszka. I to było tylko raz, przy...
- poniedziałek, 20 sty 2020, 18:42
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka miodowa - gęstości trunku
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 2859
Nalewka miodowa - gęstości trunku
Dobry wieczór. Dopiero od kilku lat bawię się wytwarzaniem bimbru głownie z nastawu cukrowego i sporządzaniu nalewek miodowowych. Z pierwszej próby uzyskałem najlepszy trunek-nalewka miodowa o łagodnym posmaku i lekko ciągnącego się płynu-trunku przy nalewaniu do kieliszka. I to było tylko raz, przy...
- poniedziałek, 4 lut 2019, 17:33
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Wojtek231
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1937
Re: Wojtek231
Witam Od niedawna zaczołem eksperymentować nalewki na bimbrze. mam trochę te urobku o mocy 72-75% po podwójnej destylacji i po przepuszczeniu przez węgiel i jako surowiec jest ok. Próbowałem sporządzać nalewki na miodzie -mam tego pod dostatkiem ale zamierzam zrobić też trochę likieru cytrynowego wg...
- wtorek, 13 lis 2018, 09:13
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: nastaw z dundru po gruszkach - nastaw słabo pracuje
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3319
Re: pirosiarczyn
Nastaw był przygotowany 7 bm dziś praktycznie już drugi tydzień; blg przed dodaniem cukru wynosiło 6-7; natomiast po dodaniu cukru i teraz wynosi 17 blg; Temperatura tak jak pisałem, przy zamieszaniu dość mocno się pieni. Z tym blg to na dwóch miernikach jest inaczej, jeden wskazuje ok 3-4 natomiast...
- poniedziałek, 12 lis 2018, 11:07
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: nastaw z dundru po gruszkach - nastaw słabo pracuje
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3319
nastaw z dundru po gruszkach - nastaw słabo pracuje
Witam Przygotowałem nastaw z dundru po gruszkach, w którym pozostało nieco cukru, 7 litrów wody i 8 kG cukru razem ok 44 litry nastawu. Przed dodaniem 2 saszetek drożdży ENOVINI BAYA w celu ustabilizowania nastaw dodałem 3-4 grama pirosiarczynu potasu a po upływie kilkunastu godzin wspomniane drożdż...
- piątek, 2 lis 2018, 21:23
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Czekając na -4blg w nastawie
- Odpowiedzi: 68
- Odsłony: 26233
Re: Czekając na -4blg w nastawie
co daje czekanie na blg po niżej 0 ?
- czwartek, 18 paź 2018, 11:17
- Forum: Fun Forum
- Temat: Dobrze nie jest z mózgami
- Odpowiedzi: 190
- Odsłony: 14648
Re: Dobrze nie jest z mózgami
debilizm może nie ale brak logiocznego rozumowania z pewnością tak, a stres ? wydaje mi się, że to żadne tłumaczenie. Uważam, że głowną przyczyną jest fakt braku w szkołach właściwego programu nauczania-wychowywania, choć nie tylko bo i czas w jakich przyszło się nam żyć - "prędkość codziennego...
- wtorek, 16 paź 2018, 16:44
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: problem z destylatem z jabłek i gruszek
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 7724
klarowanie gotowego nastawu z gruszek i jabłek
Mam już prawie gotowy nastaw z gruszek i jabłek, fermentacja na ukończeniu. Ale zaczynam się martwić jak go sklarować tak aby był czysty i gotowy do gotowania. W sumie ok. 55 litrów z rozdrobnionymi gruszkami i nieco jabłek które nadal pływają tworząc mniejszą już czapę z gruszkami a raczej z ich mu...
- sobota, 17 lut 2018, 21:43
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Czekając na -4blg w nastawie
- Odpowiedzi: 68
- Odsłony: 26233
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Witam .....czytam i czytam o tym blg -4 a tak naprawdę co to daje te czekanie ?, ja nastaw cukrowy zrobiłem 13 stycznia br, pracę rozpoczął bardzo wolno, później przyspieszył po dodaniu parę litrów wody, dziś już "leci" drugi miesiąc a on pracuje dalej ( rurka ferm.) ale wolno na minutę mo...
- piątek, 9 lut 2018, 21:04
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Czekając na -4blg w nastawie
- Odpowiedzi: 68
- Odsłony: 26233
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Moja cukrówka z wykorzystaniem dundru pracuje już od 13 stycznia a dziś 9 luty i dalej odbywa się fermentacja. Co ok. 15-25 sek, po sprawdzeniu blg, wskazanie 0, posmak wina wytrawnego no i "widać", że i % alk jest. Natomiast wczytuję się w forum, że cukrówki fermentują max 7 dni - coś tu ...
- środa, 7 lut 2018, 12:18
- Forum: Ogólnie o destylacji
- Temat: druga destylacja
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 5900
Re: druga destylacja
A do ilu % max można rozcieńczyć - są bardzo różne opcje jedni sugerują 30-35% inni nawet do 45 %, ja optuję max 30% mimo, że wzrasta zużycie energii, co o tym sądzić ?
- czwartek, 1 lut 2018, 22:51
- Forum: Ogólnie o destylacji
- Temat: druga destylacja
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 5900
druga destylacja
Witam Otóż zamierzam przepuścić destylat przez węgiel aktywny a czytałem gdzieś na forum, że destylat należy nie tylko schłodzić ale też rozcieńczyć do ok 30%, tym czasem w instrukcji stosowania węgla pisze się, że max do 40-50 % i teraz nie wiem jak postąpić. Jestem jednak zdania ażeby stosować się...
- sobota, 27 sty 2018, 14:07
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: klarowanie się nastawu
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 5565
klarowanie się nastawu
Dzień dobry Wiele się pisze na forum o klarowanie się nastawu po przerobieniu się cukru ale czy nie jest czasami strata czasu bowiem już po zakończeniu się fermentacji nastaw jest już powiedzmy częściowo sklarowany. Podobnie jest z tym Blg do - 4. Skoro cukier został przerobiony na alk. to cóż więce...
- sobota, 27 sty 2018, 09:43
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Czekając na -4blg w nastawie
- Odpowiedzi: 68
- Odsłony: 26233
blg - 4
Witam nie bardzo rozumiem co daje oczekiwanie na zmniejszenie się blg do -4. Mam już gotowy wypracowany nastaw i po zmierzeniu blg okazuje się, że już drugi dzień moje pomiary wykazują albo zero albo 2 blg (pomiar dwoma cukromierzami). Podejrzewam, że któryś z nich pewnie przekłamuje lub .... . Wcze...
- środa, 24 sty 2018, 14:41
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: gotowy nastaw
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 5864
gotowy nastaw
Dzień dobry Przygotowany 13 stycznia br nastaw ok. 54 L (1/2 wody i dunder pracował dość burzliwie, dziś jego blg wynosi ok. 2, jego smak trąci winem wytrawnym, jest też bardzo lekko gorzkawy a % alkoholu jak wyczuwam i też oceniam jest dość wysoki (zużyłem ok 14 kg cukru). Natomiast fermentacja pra...
- poniedziałek, 15 sty 2018, 22:55
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: praca drożdży w nastawie
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 3340
praca drożdży w nastawie
Zrobiłem nastaw w sumie ok. 52 L z 13 kg cukru,wody i częściowo pozostałości z ostatniej destylacji dodając ok. 2 L starego dobrego dżemu plus drożdże gorzelnicze Turbo-Grapa do nastawu owocowego. Początkowe Blg wyszło wysokie ok. 26 st, fermentacja ruszyła dobrze. Na trzeci dzień spadło do ok 10 Bl...
- poniedziałek, 15 sty 2018, 16:44
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Nastaw stanął w miejscu
- Odpowiedzi: 44
- Odsłony: 17153
NOWY NASTAW
Zrobiłem nastaw w sumie ok. 52 L (10 kg cukru + woda i dunder oraz starego dobrego ok. 2 L dżemu oraz drożdże Turbo-Grapa do nastawu owocowego) Początkowe Blg wyszło wysokie ok.26 st, fermentacja ruszyła b. dobrze. Na trzeci dzień już ok 10 Blg i temp 24,6 st. Dodałem 3 kg rozpuszczonego cukru i Blg...
- sobota, 16 gru 2017, 22:10
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Nastaw stanął w miejscu
- Odpowiedzi: 44
- Odsłony: 17153
Re: Nastaw stanął w miejscu
Zrobiłem nastaw z jabłek, blg O ale po zdjęciu pokrywy dziś rano góra nastawu wyraźnie odczułem, że jest ciepła i pojawiają się drobne bobelki tak jakby się pienił, teraz wieczorem to samo zjawisko ale górna warstwa nastawu po między jabłkami szklista jakby następowało klarowanie. Owoce parę dni tem...
- sobota, 16 gru 2017, 22:01
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z jabłek
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 12122
nastaw z jabłek
Zrobiłem nastaw z jabłek, blg O ale po zdjęciu pokrywy dziś rano góra nastawu wyraźnie odczułem, że jest ciepła i pojawiają się drobne bobelki tak jakby się pienił, teraz wieczorem to samo zjawisko ale górna warstwa nastawu po między jabłkami szklista jakby następowało klarowanie. Owoce parę dni tem...
- piątek, 15 gru 2017, 19:59
- Forum: Mętny produkt
- Temat: destylat z jabłek - przepuścić przez węgiel ?
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 6674
Re: destylat
Tak właśnie rozumowałem; jabłka ciąłem w plastry 1/8-12 ; nastaw po przefiltrowaniu przez worek i grzanie w typowym 18 litrowym kociołku z użyciem dwóch termometrów i destylatora; smak ok, ale zapach mógł być lepszy, gdzieś popełniłem błąd, może trochę za szybko goniłem. Dziękuję za podpowiedź. Czy ...
- piątek, 15 gru 2017, 17:44
- Forum: Mętny produkt
- Temat: destylat z jabłek - przepuścić przez węgiel ?
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 6674
destylat z jabłek - przepuścić przez węgiel ?
Uzyskałem destylat sporządzony z jabłek z dodatkiem minimalnej ilości wody; jego posmak jest jabłkowy. Zamierzam przepuścić przez węgiel aktywny gdyż jest trochę mętny. Ale boję się, że zginie jego posmak i zapach i nie wiem jak go sklarować przed drugą destylacją, może ktoś podpowie, oczekuję rady,...
- sobota, 25 lis 2017, 11:24
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: jabłka z 1-go nastawu
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 3186
jabłka z 1-go nastawu
kiedy można użyć jabłek z pierwszego do kolejnego nastawu- przefiltrowałem jabłka z pierwszego nastawu a było ich w pierwszym n ponad 22 kG. Częśc z nich jest jeszcze w "dobrym" stanie ale zawarty jest w nich jeszcze jakiś procent alkoholu-dość wyczuwalny. Trochę szkoda mi ich wurzycać. My...
- poniedziałek, 20 lis 2017, 22:02
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Kożuch na nastawie z jabłek
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 4576
Re: Kożuch na nastawie z jabłek
masterpaw2 dziękuję za podpowiedź, jestem trochę spokojniejszy, jestem tu nowy, pierwszy raz robię ten nastaw jak mówisz. Po zakończeniu fermentacji należy to co wyjdzie sklarować? Jabłka chyba przeznaczyć do kolejnego nastawu czy razem do destylacji? Jeśli możesz podpowiedzieć będę wdzięczny.
- poniedziałek, 20 lis 2017, 17:38
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Kożuch na nastawie z jabłek
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 4576
Kożuch na nastawie z jabłek
Witam Zrobiłem nastaw z jabłek renet w proporcji 23 kg drobno pokrojonych jabłek; 9 kg cukru, 15-16 litrów wody na drożdżach turboGrappa w 50 l pojemniku ze stali nierdzewnej i przykryłem pokrywą. Wszystko ładnie pracuje z tym, że na wierzchu powstał kożuch z tych owoców, no i blg spadło na razie z ...