Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 13 lip 2015, 20:33

Prawidłowy wisielec jest mętny. Taki juz jego urok. Czy to z pomarańczy czy cytryny.


Rabat 5%
Alembik Water Sealing System 10l(nr 1076)
Cena: 1,249.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

panmufinek
100
Posty: 104
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 08:59
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: panmufinek » wtorek, 14 lip 2015, 13:49

k.kolumb pisze:Ratujcie ! .... moc straszliwa, pewnie z 80%. No to rozcieńczamy.. Po dolaniu wody Ustronianki zrobiło się mleko.

Gdzieś to było już opisywane - olejki ze skórek cytrusów rozpuszczają się w takim procencie jaki był wlany do słoja. Po rozcieńczeniu olejki te się wytracają bo zachwiana zostaje równowaga % w stosunku do ilości olejków. Wrócisz do 80% dolewając spirytusu i bedzie kryształ.
Dlatego ja od pewnego czasu stawiam na 45% i jest OK.

Fota kiepska ale widać- grapefruit i pomarańcza po 3 tygodniach w 45%

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 lip 2015, 16:52 przez panmufinek, łącznie zmieniany 1 raz.


boxer1981228
700
Posty: 708
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: boxer1981228 » wtorek, 14 lip 2015, 15:39

Ja zalałem 60 % i po 6 tygodniach rozcieńczyłem i było ok.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: lesgo58 » wtorek, 14 lip 2015, 20:21

@panmufinek, @boxer1981228
Musicie zdawać sobie sprawę, że czyniąc w ten sposób pozbawiacie się tego co najlepsze w tej nalewce. Bo to własnie te olejki stanowią o jakości.
Poniżej załączam zdjęcia Limoncella, aby pokazać jak działają olejki na klarowność nalewki.
DSC_7148-1.jpg

DSC_7136-2.jpg

Limoncello i Wisielec w założeniu są podobnymi nalewkami/likierami. W obydwu główną rolę pełnią olejki, które nadają nalewkom charakterystycznego aromatu i smaku. Olejki pozyskuje się w różny sposób. W Wisielcu za pomocą ekstrakcji w oparach alkoholu, a w Limoncello za pomocą ekstrakcji skórek zanurzonych w płynie.
Właśnie te olejki odróżniają w/w nalewki od zwykłej cytrynówki.
Jeszcze jedna ciekawostka - powinno się je pić zmrożone.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


panmufinek
100
Posty: 104
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 08:59
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: panmufinek » wtorek, 14 lip 2015, 22:51

Ale przecież nikt tych olejków się nie pozbywa - różne stężenie = różny czas ich pozyskania.
Robiłem od 95% do 35% - rożni się tylko czas ich pozyskania ze skórki owoca - nic więcej.
Owoc na końcu zawsze wygląda tak samo- wyssany na maxa.

Mnie najbardziej podchodzi tak 55% dla gości robie 45%- kwestia gustu.
Grapefruita robię bez dodatku cukru z nutą imbiru i dosłownie na 3 litry wsadu 5mm kawałkiem wanilii.

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 257
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: wojs40 » piątek, 31 lip 2015, 10:12

Cztery dni temu powiesilem cytrynę nad alkoholem ale do tej pory nic się w słoju nie dzieje. Zastanawia mnie po ilu dnach aloohol zacznie nabierać koloru i aromatu wisielca. Słój postawiłem w ciepłym i słonecznym miejscu, owoc wisi 2-3cm nad 43% wódką.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Awatar użytkownika

k.kolumb
100
Posty: 127
Rejestracja: piątek, 20 cze 2014, 23:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać.
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: k.kolumb » piątek, 31 lip 2015, 12:55

U mnie pomarańcz puściła farbę po 3 miesiącach.Ledwo, ledwo. Ale ładnie było po 6.
Piszę starannie po polsku. O ile daję radę.

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 257
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: wojs40 » piątek, 31 lip 2015, 13:58

O kurcze. Tak długo? W pierwszym poście przeczytałem 6 tygodni , stąd moje pytanie. Niech stoi 6 miesięcy jak trzeba.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: gr000by » piątek, 31 lip 2015, 14:07

Na spirytusie poszłoby to szybciej, większa ilość oparów alkoholowych krążących w słoju niż w przypadku wódki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 257
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: wojs40 » sobota, 17 paź 2015, 13:47

panmufinek pisze:
k.kolumb pisze:
Fota kiepska ale widać- grapefruit i pomarańcza po 3 tygodniach w 45%

Obrazek


Chyba muszę sprawdzić mój owoc, chyba był plastikowy bo w porównaniu z wisielcem powyżej to u mnie prawie po 3 miesiącach nie ma prawie żadnego efektu :(
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Awatar użytkownika

JanOkowita
1800
Posty: 1824
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: JanOkowita » sobota, 17 paź 2015, 14:27

Dla najlepszego efektu warto użyć owoców ze zbiorów jak najświeższych, które u nas w handlu pojawiają się na przełomie października/listopada. Te kupowane latem są bardzo obficie spryskane konserwantami i stąd nie ma efektu penetracji owoców przez opary alkoholu.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


alke01
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 09:02
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: alke01 » poniedziałek, 14 gru 2015, 13:01

Witajcie.
Czy pomarańcz należy nakłuć w kilku miejscach ? Wczoraj powiesiłem bez i zastanawiam się czy miąższ nie zgnije .

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 257
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: wojs40 » poniedziałek, 21 gru 2015, 10:11

Cytat z pierwszego postu:
Paramonov pisze:Pomarańczę trzeba lekko ponakłówać jak ktoś lubi można ponabijać goździkami.[/color] :)
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Awatar użytkownika

psotamt
600
Posty: 641
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: psotamt » wtorek, 6 cze 2017, 16:51

gr000by pisze:Na spirytusie poszłoby to szybciej, większa ilość oparów alkoholowych krążących w słoju niż w przypadku wódki.
Temat odświeżyłem i odniosę się do postu kolegi gr000by: doskonała idea!
Pomarańczę powiesiłem jakieś 5 tygodni temu w słoju z czystym spirytusem, jak każe przepis, nad samym lustrem cieczy. Spirytusu niewiele, bo jakieś 400 ml. Stało w ciemności stopniowo zmieniając kolor. Dziś wyjąłem pomarańczę, spirytus pięknie pachnący owocem zlałem do butelki. Potem miałem zamiar przewertować forum w celu oświecenia co z tym dalej. Ale... postanowiłem spróbować tego produktu w czystej postaci. Najpierw "naparstek" - dobre! Potem jakieś 30 ml - przeszło gładko, bez popitki. Tylko czułem jak rurą leci do żołądka.
Nie! To rozcieńczane nie będzie. Nie i basta! To będzie trunek dla wyjątkowych smakoszy. A jakie wrażenia? Otóż zanikł smak spirytusu, stał się łagodny jakby miał jakieś max 60%. W porównaniu z 70% śliwowicą przechodzi przez gardło wielokrotnie spokojniej. Oczywiście goryczka jest wyczuwalna, ale po chwili zostaje tylko smak owocu pomarańczy. No dobra, po jakieś minucie warto popić odrobiną wody :lol:
Oczywiście, jak każda nalewka, przeznaczony będzie do niezbyt "objętościowej" degustacji, raczej jako alkoholowa atrakcja. A mam wśród znajomych takich, co docenią tak mocny trunek.
Teraz czekam do jesieni na świeże cytrusy ;)
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

psotamt
600
Posty: 641
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: psotamt » poniedziałek, 28 sie 2017, 19:16

I nie doczekałem do jesieni. Spotkałem pięknie wyglądające pomarańcze i mnie podkusiło :D
Pocierałem skórkę, lekko drapałem i zapach w porządku. Kupiłem 4 sztuki, teraz wyglądają jak niżej.
Jak będzie niepijalne, trafi do kotła.
Podwójny duet.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

pawel.sawicki
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 29 mar 2019, 20:43
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: pawel.sawicki » piątek, 29 mar 2019, 21:08

Powinieneś rozcieńczać filtrowana, bądź przegotowaną ostudzoną woda.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 mar 2019, 00:58 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

psotamt
600
Posty: 641
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: psotamt » sobota, 30 mar 2019, 09:27

Wywołany do odpowiedzi podsumuję moje dwa "duety". Niestety, trafiły obydwa do kotła, był to napitek zbyt aromatyczny i jednak jakaś nuta złego smaku ze skórek zawieruszyła się. Ale głównie to zbyt mocny aromat. Nie chciało mi się kombinować z rozcieńczaniem, bo efekt niekoniecznie mógł być pozytywny. W lutym zrobiłem kolejnego wisielca dając jedną pomarańczę na 1/2 litra spirytusu. Ta wyszła znakomita.
Co do rozcieńczania, to zawsze stosuję do każdego alkoholu Żywiec w 5-litrowych baniakach. Oczywiście wisielec przybrał mleczny wygląd po rozcieńczeniu, ale już po 4 - 5 miesiącach był krystalicznie przeźroczysty.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire


Yamaha125
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 24 paź 2019, 13:01
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: Yamaha125 » sobota, 2 lis 2019, 08:59

A gdybym uwiesił nad czysty spirol 96%...??
Polepszę, pogorszę.... Hm??!
I ile cukru dołożyć?
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lis 2019, 10:02 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości