Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
Paramonov
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 22 maja 2010, 16:58
Załączniki
Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: Paramonov » wtorek, 15 sty 2013, 10:56

Witam. Nalewka z pomarańczy
Na jedną pomarańczę można dać nawet 3L wódki 40-50%. Najlepiej będzie wlać do dużego słoja 4-5L potem będzie wygodniej powiesić pomarańczę. Przebijam pomarańczę miedzianym drutem i przewlekam przez dziurki w zakrętce. Lakuje te dziurki, można zalać woskiem. Można też pomarańczę powiesić na gazie ale to nie jest hermetyczne. Drut tęż ma zaletę bo łatwiej jest ustawić wysokość pomarańczy nad lustrem wódki. Powinna wisieć nie wyżej niż 1,5cm. Pomarańczę trzeba lekko ponakłówać jak ktoś lubi można ponabijać goździkami. Ale ja tylko dodaje do wódki ziarna kawy i 4-5 dużych łyżek cukru na każdy litr wódki. Odstawić na 6 tygodni. Po zlaniu ewentualnie doprawić. Nie należy dolewać soku z wyciśniętej pomarańczy bo nalewka zmętnieje.

1 pomarańcza
1,5L wódki
6 dużych łyżek cukru
4 - 8 ziaren kawy, można dostać za darmo w dobrej kawiarni
6 tygodni

Nalewka ma łagodny pomarańczowy nie kwaśny smak. Nie trzeba filtrować jest klarowna ma słomkowy kolor. Lubią ją wszyscy od delikatnych Dziewczyn po wódkowych Wujasów

[Mod.]
Pomarańcza występuje tylko i wyłącznie jako forma żeńska. Zapamiętaj to raz na zawsze, nie urażaj mojego poczucia estetyki
:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Rabat 3%
Prasa do owoców F20
Cena: 329.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka zdjęcia

Postautor: Emiel Regis » niedziela, 20 sty 2013, 10:52

Robiłem to w ten sposób, że pomarańczę owijałem sznurkiem, który okręcałem na gwincie słoika, też się sprawdza, plus jest taki że nie trzeba dziurawić zakrętki.
Uwaga na goździki! Pierwszy raz, kiedy robiłem wg. niesprawdzonego przepisu i gęsto ponakłuwałem nimi pomarańczę wyszła niepijalna goździkówka.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka zdjęcia

Postautor: papo » niedziela, 20 sty 2013, 11:02

Czy smak nie wychodzi gorzkawy ? Próbował ktoś dać obraną pomarańczę ?.

Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 20:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka zdjęcia

Postautor: kochanek Kranei » poniedziałek, 21 sty 2013, 18:11

Substancje gorzkie znajdują się w białym miążu owoców cytrusowych. Dlatego właśnie możliwie cienko obiera się skórkę. Cały urok tych nalewek czy innych przetworów z cytrusów opiera się na gorzko-słodkim smaku.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei


wawaldek11
2000
Posty: 2217
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka zdjęcia

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 21 sty 2013, 19:00

Aby nie dziurawić zakrętki przylutowałem od wewnątrz mały haczyk
i w słoju 4,25l powiesiłem nad 96% trzy grapefruity. Wisiały ponad rok, a teraz tylko doprawić, rozcieńczyć i na rok do ciemnicy ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Paramonov
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 22 maja 2010, 16:58
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka zdjęcia

Postautor: Paramonov » wtorek, 22 sty 2013, 09:35

papo pisze:Czy smak nie wychodzi gorzkawy ? Próbował ktoś dać obraną pomarańczę ?.


Witam. U mnie nigdy nie było gorzkiego smaku. Właśnie dlatego że pomarańcza nie jest zanurzona. Smak wisielca to nie jest smak soku tylko tak jak by zapach pomarańczy przechodzi w smak.


misiek132435
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 26 paź 2012, 22:33
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka zdjęcia

Postautor: misiek132435 » wtorek, 22 sty 2013, 16:08

wawaldek11 pisze:Aby nie dziurawić zakrętki przylutowałem od wewnątrz mały haczyk

Cyna bezołowiowa rozumiem? : >


wawaldek11
2000
Posty: 2217
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka zdjęcia

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 22 sty 2013, 19:05

Prawie 100% cyny, w łezkach - z odczynników chemicznych. Normalnie nie jest przeznaczona do lutowania. Ale kto posiadaczowi zabroni :mrgreen:
Nawet grot lutownicy (ELV LS50) mam specjalnie do takich ortodoksyjnych lutowań i nie używam go do cyny ołowiowej, żeby się Pb nie przeniósł ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

tomaszz1986
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 19 sty 2012, 13:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Brzeźnica
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka zdjęcia

Postautor: tomaszz1986 » piątek, 8 lut 2013, 21:01

Zrobiłem dziś tą naleweczkę, ale nie wiem za bardzo czy słój z nalewką ma stać w jakimś ciemnym miejscu czy na słońcu??? Nie mogłem znaleźć nic o tym na forum.

Awatar użytkownika

ZdroweDomowe
50
Posty: 87
Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: ZdroweDomowe » piątek, 8 lut 2013, 21:46

Szanowni koledzy, a nie lepiej zrobić tą nalewkę w następujący sposób:
1. obrać pomarańcze z skórki,
2. wysuszyć skórkę w piekarniku,
3. wycisnąć sok i zalać alkoholem
4. dodać przygotowane skórki z pomarańczy
5. maceracja filtracja, dojrzewanie i konsumpcja.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: Emiel Regis » piątek, 8 lut 2013, 21:54

Może i lepiej. Zrób obie i opisz różnice na forum..
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

ZdroweDomowe
50
Posty: 87
Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: ZdroweDomowe » piątek, 8 lut 2013, 21:59

Emiel Regis jeśli tylko znajdę czas to to uczynię, choć przyznam się szczerze, że jestem zwolennikiem zanurzania i wyciskania owoców do/w alkoholu. Sądzę, że ta metoda maksymalnie uwypukli wszelkie aromaty, ale tak jak napisałeś tylko porównanie na podstawie badania da jednoznaczną odpowiedź.

Pozdrawiam


Autor tematu
Paramonov
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 22 maja 2010, 16:58
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: Paramonov » poniedziałek, 11 lut 2013, 11:20

Witam. Mój wisielec stoi na szafie nie przejmowałem sie tym czy dociera do słoika słonce czy nie. Smak tej nalewki powstaje jak by z zapachu pomarańczy. Wydaje mi sie że po wyciśnięciu soku nalewka za bardzo upodobni sie do drinka i będzie kwaśniejsza.


Djinn
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2013, 10:43
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: Djinn » środa, 20 lut 2013, 08:31

Witam,

pierwszy post :)

Podzielę się tutaj moimi spostrzeżeniami odnośnie "wisielca".
Zrobiłem jedną w zeszłym roku wg podobnego przepisu, pomarańczę przekułem nicią/dratwą, którą przeciągnąłem potem pod gwintem pokrywki. Nie wiem jak bardzo szczelne to było, ale dało radę :) Dodatkowo w pomarańczę powbijałem kilka (chyba 10) goździków i mniej więcej tyle samo ziaren kawy.
Nalewka stała ze dwa miesiące.

Efekt - oszałamiający!! Fakt, zamiast nalewki wyszedł mi bardziej likier pomarańczowy (dałem 200g cukru na 1 l wódki), niemniej jest to mój ulubiony na chwilę obecną trunek.

Co do mieszania z sokiem owocowym, to mam idealne porównanie. W tym samym czasie zrobiłem pomarańczówkę wg tradycyjnego przepisu (czyli cienko obrane skórki i miąższ bez albedo - zalane spirytusem, cukrem i wodą). Niestety, pomimo fantastycznego smaku, do klarowności jej daaaaleko. Dlatego "wisielec" zawsze będzie miał lepszy efekt końcowy, choćby sam widok takiego słoika na blacie w kuchni - budzi zdziwienie i zainteresowanie wśród "krewnych i znajomych królika".

Awatar użytkownika

ZdroweDomowe
50
Posty: 87
Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: ZdroweDomowe » piątek, 22 lut 2013, 13:42

Kolega poddał porównaniu dwie rożne techniki. Obie dały dobry rezultat, jednak w przypadku tradycyjnej maceracji powstał brak klarowności. Ja osobiście robiłem zarówno pomarańczówkę jak i cytrynówkę w sposób tradycyjny - produkt końcowy klarowny w 100%. Niestety nic nie pozostało więc nie mogę zdjęcia dodać.

Nie mnie jednak obie techniki są dobre i sprawdzone. Wybór to kwestia gustu.

Pozdrawiam


wlazio18
30
Posty: 39
Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 14:27
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: wlazio18 » niedziela, 25 sty 2015, 21:19

Odgrzeję kotlecika. Spróbowałem przepis 3l 55 volt plus jedna pomarańcza umyta i nakłuwana widelcem. Ja to zrobiłem w ten sposób że przewlekłem przez nią nić wędliniarską i docisnąłem jej końce wieczkiem na gwincie do słoja, dodałem tylko troszkę cukru max dwie łyżeczki. Uwaga stało to u mnie 10 miechów. Jeden komentarz REWELACJA niebo w gębie po prostu bajka warte zachodu lekka nutka dosłownie lekka goryczki zero mętów tylko pomarańczowo-słomkowy kolorek. Polecam


eldier
650
Posty: 693
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: eldier » niedziela, 25 sty 2015, 21:43

Możecie też wbić w pomarańczę kilka ziaren anyżu - nie lubię goździków. Ja niestety przesłodziłem swojego wisielca, przynajmniej moim zdaniem chociaż dodałem mniej cukru jak w przepisie. Jednak znajomy próbując tej "nalewki", powiedział że powinienem zmienić zawód i się tym zająć :D


boxer1981228
700
Posty: 708
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: boxer1981228 » poniedziałek, 18 maja 2015, 01:45

Skoro tak zachwalacie to u mnie też już sobie dynda :) Następny w planach pleban tylko jutro winko muszę gdzieś ogarnąć :)

Obrazek


michal278
1250
Posty: 1295
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: michal278 » poniedziałek, 18 maja 2015, 07:31

Odradzam goździki do tej nalewki. Po roku zrobiła się tak gorzką, że aż nie pijalna. Ja wlewam spirytus 60% i wieszam 2-3 pomarańcze nakłute kawą. Z czasem z pomarańczy zostaje prawie sama skórka. Potem delikatne rozcieczam do 40% i jest extra nalewka.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

k.kolumb
100
Posty: 127
Rejestracja: piątek, 20 cze 2014, 23:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać.
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Nalewka wisielec pomarańczówka - zdjęcia

Postautor: k.kolumb » poniedziałek, 13 lip 2015, 20:23

Ratujcie ! Wisielec pomarańczowy wisiał pół roku. Po odkorkowaniu - zapach niesamowity, smak, no jaki może być, też taki, ale moc straszliwa, pewnie z 80%. No to rozcieńczamy.. Po dolaniu wody Ustronianki zrobiło się mleko. Pół roku czekania i taka wsypa! Niestety, filtrowanie przez bibułę nic nie daje. Może jeszcze ktoś miał taką przygodę ?
Piszę starannie po polsku. O ile daję radę.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości