-
-
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 14:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Panie i Panowie: W marcu 2013 zacząłem przygodę z ŁKWJ. Całość robiona dokładnie według przepisu Juliusza. Cały urobek 20 l wlany do dębowej beczki. Następnie czekanie, czekanie, czekanie (tu polecam cały czas robić coś innego aby beczka nie kusiła, bo cierpliwość to cnota i się opłaca). Wynik = REWELACJA. Znajomi nie dowierzają, że to produkt domowy. Coś pomiędzy Whisky a Bourbonem, z wyśmienitym łagodnym smakiem oraz fantastycznym kolorem. Gorąco polecam życząc powodzenia i cierpliwości.
Ten świat aż taki straszny wcale nie jest,
Przestań mówić, że straciłeś już nadzieję,
Najgorsze, co Cię może spotkać, niestety,
To ciepłe piwo i zimne kobiety
Przestań mówić, że straciłeś już nadzieję,
Najgorsze, co Cię może spotkać, niestety,
To ciepłe piwo i zimne kobiety
-
- Posty: 2217
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 11:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
No właśnie czas to podstawa robiłem próby z tym nastawem, dla mnie był za mocno kukurydziany i słodki więc zamiast samej kukurydzy zrobiłem nastaw z kukurydzy bardzo grubo śrutowanej, słodowanego jęczmienia i pszenżyta w równych częściach + dodatek cukru
Beczka 120 litrów bo robię jednorazowo na 3 wsady KEG-a 30l a ogromną wydajnością te nastawy nie grzeszą
- Kukurydza bardzo grubo śrutowana (2-4 kawałki z ziarna) 4-5kg
- Jęczmień słodowany (sam słoduję) - 4-5kg
- Pszenica lub żyto (ja używam pszenżyta) 4-5kg
- 12kg cukru
- łącznie ~80l wody z dunderem ( dundru nie więcej jak 50% w stosunku do wody ) - przeważnie w dundrze z jednego gotowania rozpuszczam na gorąco cukier i uzupełniam wodą.
- paczka drożdży gorzelnianych dedykowanych do Whisky albo Fermiole do zbożówek - tylko na pierwszą fermentacje potem mamy perpetum mobile
Serce u mnie średnio 60-65% do starzenia na dębie z syropem klonowym i zapomnieć, ja do starzenia zacząłem używać butli 19l po wodzie. Najstarszy z tych trunków ma teraz rok i też mi bardzo przypadł do gustu, pijalne jest praktycznie po 2-3 miesiącach - podobnie jak kolega smakowo lokuje to gdzieś pomiędzy Burbonem a Whisky dlatego nosi nazwę BuRoWhisk'a niektórzy mieli okazję próbować
lufcik11 pisze:Panie i Panowie: W marcu 2013 zacząłem przygodę z ŁKWJ.............................................. Wynik = REWELACJA. Znajomi nie dowierzają, że to produkt domowy. Coś pomiędzy Whisky a Bourbonem, z wyśmienitym łagodnym smakiem oraz fantastycznym kolorem. Gorąco polecam życząc powodzenia i cierpliwości.
No właśnie czas to podstawa robiłem próby z tym nastawem, dla mnie był za mocno kukurydziany i słodki więc zamiast samej kukurydzy zrobiłem nastaw z kukurydzy bardzo grubo śrutowanej, słodowanego jęczmienia i pszenżyta w równych częściach + dodatek cukru
Beczka 120 litrów bo robię jednorazowo na 3 wsady KEG-a 30l a ogromną wydajnością te nastawy nie grzeszą

- Kukurydza bardzo grubo śrutowana (2-4 kawałki z ziarna) 4-5kg
- Jęczmień słodowany (sam słoduję) - 4-5kg
- Pszenica lub żyto (ja używam pszenżyta) 4-5kg
- 12kg cukru
- łącznie ~80l wody z dunderem ( dundru nie więcej jak 50% w stosunku do wody ) - przeważnie w dundrze z jednego gotowania rozpuszczam na gorąco cukier i uzupełniam wodą.
- paczka drożdży gorzelnianych dedykowanych do Whisky albo Fermiole do zbożówek - tylko na pierwszą fermentacje potem mamy perpetum mobile

Serce u mnie średnio 60-65% do starzenia na dębie z syropem klonowym i zapomnieć, ja do starzenia zacząłem używać butli 19l po wodzie. Najstarszy z tych trunków ma teraz rok i też mi bardzo przypadł do gustu, pijalne jest praktycznie po 2-3 miesiącach - podobnie jak kolega smakowo lokuje to gdzieś pomiędzy Burbonem a Whisky dlatego nosi nazwę BuRoWhisk'a niektórzy mieli okazję próbować

Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert

-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć

-
- Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
lufcik11 wklej fotkę jak wygląda Twoja 3 letnia domowa whisky to chociaż oko nacieszymy 

-
- Posty: 1907
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Jak Ci się te butle sprawują? Mam kilka sztuk ale używam tylko do fermentacji win. Trochę bałem się lać do nich mocniejsze trunki.
Roger pisze:.................. ja do starzenia zacząłem używać butli 19l po wodzie.
Jak Ci się te butle sprawują? Mam kilka sztuk ale używam tylko do fermentacji win. Trochę bałem się lać do nich mocniejsze trunki.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
... i na długi czas. Również jestem ciekawy 

-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 11:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Też podchodziłem sceptycznie ale jak się zwiększyła znacznie ilość i skonczyły damy zalałem te butle ... moim zdaniem jest ok po pól roku bo tyle czasu destylat jest w plastiku nie stwierdzam jakichkolwiek obcych smaków czy zapachów 
Tapniete z GT-I9500

Tapniete z GT-I9500
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert

-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć

-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Nie zawsze wszystko jest takie proste jak nam się wydaje...
Do pewnego czasu również traktowałem tego typu pojemniki z dużym zaufanie jednak od pewnej rozmowy z człowiekiem który z rozmowy wynikało,że zna przedmiot dysputy i oznajmił mi,że sam materiał z którego wykonany jest pojemnik nie jest szkodliwy dla zdrowia jednak substancja dodatkowa tzw. Plastikor który uelastycznia poliwęglan który z natury jest kruchy jest nieobojętny na substancje które zawierają kwasy lub alkohol a tym samym mogą wchodzić w reakcje chemiczne z tego typu cieczą.
Od tego czasu nie przechowuję mocnych alkoholi a jedynie fermentuje wino.
Ps.Może jestem w błędzie,ale warto aby ktoś kto ma pełną wiedzę chemiczną mógł odkłamać moje zahamowania.
Do pewnego czasu również traktowałem tego typu pojemniki z dużym zaufanie jednak od pewnej rozmowy z człowiekiem który z rozmowy wynikało,że zna przedmiot dysputy i oznajmił mi,że sam materiał z którego wykonany jest pojemnik nie jest szkodliwy dla zdrowia jednak substancja dodatkowa tzw. Plastikor który uelastycznia poliwęglan który z natury jest kruchy jest nieobojętny na substancje które zawierają kwasy lub alkohol a tym samym mogą wchodzić w reakcje chemiczne z tego typu cieczą.
Od tego czasu nie przechowuję mocnych alkoholi a jedynie fermentuje wino.
Ps.Może jestem w błędzie,ale warto aby ktoś kto ma pełną wiedzę chemiczną mógł odkłamać moje zahamowania.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 11:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Hmmmm no nie wiem materiał tych butli to PE7 czyli poliwęglan

Poliwęglan cechuje wysoka przepuszczalność światła widzialnego, bardzo dużą udarność i dobre właściwości mechaniczne. Tym cechom zawdzięcza on wzrastające zastosowanie w różnych dziedzinach,
pomimo wysokiej ceny.
Wysoka temperatura zeszklenia (ok.l49°C) powoduje, ze poliwęglan zachowuje dobre właściwości mechaniczne do temp.l20°C, a odmiany napełnione włóknem szklanym nawet do 140°C. Pod tym względem PC przewyższa wiele tworzyw termoplastycznych. Omawiając właściwości
udarności poliwęglanu wymienia się wynik badań na próbkach z karbem, gdyż próbki bez karbu nie ulegają zniszczeniu pod wpływem uderzania z energia 4 J, nawet w temp.-40°C. Udamość PC z karbem według Izoda w tempeiarurze pokojowej jest większa od 700 J/m, co dla standardowych tworzyw sztucznych jest wartością niespotykaną. Innym ewentualnym wyróżniającym poliwęglan spośród tworzyw jest jego kowalność.
Właściwości elektryczne poliwęglanu są również korzystne w porównaniu z innymi powszechnie stosowanymi tworzywami. Tylko w niewielkim stopniu ulegają one pogorszeniu w podwyższonej temperaturze, a wpływ wilgoci jest praktycznie niedostrzegalny. Innymi pozytywnymi cechami PC są właściwości samogasnące i mała wodochłonność.
Poliwęglan jest odporny na działanie rozcieńczonych kwasów. Zasady powodują rozkład polimeru, a pirydyna, chloroform i chlorek metylenu rozpuszczają go. Odporny on jest natomiast na alkohol etylowy i węglowodory aromatyczne. Aceton i alkohol metylowy wywołują krystalizacje polimeru i pękanie wyrobów z PC. Poliwęglan jest tworzywem obojętnym fizjologicznie i dopuszczonym do kontaktu z artykułami spożywczymi.
Tutaj całość opracowania:
http://grafit.mech.pw.edu.pl/~sloma/open/polimery_rozpuszczalniki.pdf
Ale może i ja jestem w błędzie
Poliwęglan cechuje wysoka przepuszczalność światła widzialnego, bardzo dużą udarność i dobre właściwości mechaniczne. Tym cechom zawdzięcza on wzrastające zastosowanie w różnych dziedzinach,
pomimo wysokiej ceny.
Wysoka temperatura zeszklenia (ok.l49°C) powoduje, ze poliwęglan zachowuje dobre właściwości mechaniczne do temp.l20°C, a odmiany napełnione włóknem szklanym nawet do 140°C. Pod tym względem PC przewyższa wiele tworzyw termoplastycznych. Omawiając właściwości
udarności poliwęglanu wymienia się wynik badań na próbkach z karbem, gdyż próbki bez karbu nie ulegają zniszczeniu pod wpływem uderzania z energia 4 J, nawet w temp.-40°C. Udamość PC z karbem według Izoda w tempeiarurze pokojowej jest większa od 700 J/m, co dla standardowych tworzyw sztucznych jest wartością niespotykaną. Innym ewentualnym wyróżniającym poliwęglan spośród tworzyw jest jego kowalność.
Właściwości elektryczne poliwęglanu są również korzystne w porównaniu z innymi powszechnie stosowanymi tworzywami. Tylko w niewielkim stopniu ulegają one pogorszeniu w podwyższonej temperaturze, a wpływ wilgoci jest praktycznie niedostrzegalny. Innymi pozytywnymi cechami PC są właściwości samogasnące i mała wodochłonność.
Poliwęglan jest odporny na działanie rozcieńczonych kwasów. Zasady powodują rozkład polimeru, a pirydyna, chloroform i chlorek metylenu rozpuszczają go. Odporny on jest natomiast na alkohol etylowy i węglowodory aromatyczne. Aceton i alkohol metylowy wywołują krystalizacje polimeru i pękanie wyrobów z PC. Poliwęglan jest tworzywem obojętnym fizjologicznie i dopuszczonym do kontaktu z artykułami spożywczymi.
Tutaj całość opracowania:
http://grafit.mech.pw.edu.pl/~sloma/open/polimery_rozpuszczalniki.pdf
Ale może i ja jestem w błędzie

Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert

-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć

-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 14:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Teoretycznie czego oczy nie widzą tego sercu nie żal, ale proszę oto kilka fotek, pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ten świat aż taki straszny wcale nie jest,
Przestań mówić, że straciłeś już nadzieję,
Najgorsze, co Cię może spotkać, niestety,
To ciepłe piwo i zimne kobiety
Przestań mówić, że straciłeś już nadzieję,
Najgorsze, co Cię może spotkać, niestety,
To ciepłe piwo i zimne kobiety
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Dzięki za przytoczony opis właściwości Poliwęglanu z którego wynika,że jest odporny na działanie kwasów rozcieńczonych oraz na alkohol etylowy i węglowodory aromatyczne.
Jedno co mnie niepokoi to reakcja na aceton i alkohol metylowy które są składnikami przedgonu więc jeśli ktoś nie odbierze starannie tych lekkich frakcji to może być mały kłopot.
Dodam,że ewentualne stężenie w całości alkoholu tych składników z pewnością nie jest duże i nie musi wchodzić w reakcje ze ścinkami zbiornika.
Ps. Może jest to moja zła interpretacja opisu i dmuchanie na zimne.
Jedno co mnie niepokoi to reakcja na aceton i alkohol metylowy które są składnikami przedgonu więc jeśli ktoś nie odbierze starannie tych lekkich frakcji to może być mały kłopot.

Dodam,że ewentualne stężenie w całości alkoholu tych składników z pewnością nie jest duże i nie musi wchodzić w reakcje ze ścinkami zbiornika.
Ps. Może jest to moja zła interpretacja opisu i dmuchanie na zimne.

-
- Posty: 48
- Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 13:26
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Chciałbym jeszcze wrócić do wydajności.
Pierwszy nastaw traktuje jako techniczny, żeby śruta naciągnęła wodę, żeby drożdże się zadomowiły
żeby pozyskać dunder do zakwaszania , nie wiem może żeby jakieś enzymy z kukurydzy obudzić. Mniejsza z pierwszym.
Drugi ma chyba słabe proporcje - 20 l płynu bez cukrów (5l dundru 15 l nowej wody) i 3,5 kg cukru. Czyli 3500 g cukru w ok 22 litrach roztworu, co daje ok 159 gr / litr roztworu. Trochę marnie bo to 15 blg, 8% docelowego alkoholu.
A śmiało można by startować z 24 blg na 13%. Czyli 266g/litr. W 20 litrach 5 kg cukru, który zajmie 3 litry czyli wody z dundrem w sumie 17 litrów. Kwestia może dłuższej fermentacji (choć dawkowałbym cukier 3,5 kg na start + 1,5 kg po np 3 dniach). No i kwestia koncentracji aromatów kukurydzianych w tym co wykapie, ale i wsad kukurydziany można by powiększyć. Do np 4,5 kg kukurydzy.
Choć kukurydza zajmie wtedy około 4,5 * 1,4l = 6,3 l. Syrop cukrowy 20l, może jakoś by to upchał w 30 litrowy fermentator.
Przy okazji tabelka skal cukrowych, spodziewanego % alkoholu itp
Pierwszy nastaw traktuje jako techniczny, żeby śruta naciągnęła wodę, żeby drożdże się zadomowiły

Drugi ma chyba słabe proporcje - 20 l płynu bez cukrów (5l dundru 15 l nowej wody) i 3,5 kg cukru. Czyli 3500 g cukru w ok 22 litrach roztworu, co daje ok 159 gr / litr roztworu. Trochę marnie bo to 15 blg, 8% docelowego alkoholu.
A śmiało można by startować z 24 blg na 13%. Czyli 266g/litr. W 20 litrach 5 kg cukru, który zajmie 3 litry czyli wody z dundrem w sumie 17 litrów. Kwestia może dłuższej fermentacji (choć dawkowałbym cukier 3,5 kg na start + 1,5 kg po np 3 dniach). No i kwestia koncentracji aromatów kukurydzianych w tym co wykapie, ale i wsad kukurydziany można by powiększyć. Do np 4,5 kg kukurydzy.
Choć kukurydza zajmie wtedy około 4,5 * 1,4l = 6,3 l. Syrop cukrowy 20l, może jakoś by to upchał w 30 litrowy fermentator.
Przy okazji tabelka skal cukrowych, spodziewanego % alkoholu itp
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 124
- Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Raknor
Co chcesz otrzymać , łagodnego wujka Jessi , czy nastaw na spirytus.
Jak chcesz nastaw na spirytus , to wal cukier
. Przy wujku otrzymywanie psoty nie powala, taki jest przepis Juliusza . W szczególności jak robimy pierwszy odpęd, przy następnych już jest o kapkę lepiej
i w ilości litrów
, oraz smaku.
Pozdrawiam.

Co chcesz otrzymać , łagodnego wujka Jessi , czy nastaw na spirytus.
Jak chcesz nastaw na spirytus , to wal cukier

i w ilości litrów

Pozdrawiam.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Ta tabela z alkoholem zawiera jakąś poprawkę na niecukry, których cukrówka nie ma.
24°Blg da niecałe 16%.
24°Blg da niecałe 16%.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 48
- Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 13:26
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
ok Łmarko zależy mi na jakości nie ilości, jak rozmawialiśmy kiedyś, zastanawiałem się tylko czy nie da się poprawić wydajności bez straty jakości. Nie chce spirytu tylko coś smacznego ;]
PS dzięki za rady ;]
PS dzięki za rady ;]
-
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 26 lut 2016, 04:30
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam kolegów.
Od kilku dni wnikliwie wczytuję się w forum i mam do Was pytanie, a mianowicie jeśli nie mam wprawy w "gotowaniu" to polecacie trening na jakims winie, które do tej pory robiłem czy to jest tak prosta czynność, że poradzę sobie na Jessie?
Od kilku dni wnikliwie wczytuję się w forum i mam do Was pytanie, a mianowicie jeśli nie mam wprawy w "gotowaniu" to polecacie trening na jakims winie, które do tej pory robiłem czy to jest tak prosta czynność, że poradzę sobie na Jessie?
-
- Posty: 6337
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Rób wszystko zgodnie z przepisem, bo tu nie ma co spieprzyć 

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Właśnie tutaj nie ma co spartolić,rób nastaw tak jak na wino a przepisu Ci nie dam ponieważ jeśli czytałeś cały wątek to z pewnością już kumasz i dobierzesz proporcje zboża i cukru.
Dodatki do kukurydzy z innych zbóż są też wskazane w pewnych proporcjach,ale to też już tutaj zostało wiele na ten temat powiedziane. Musisz sam dojść do składu proporcji zboża która da ci końcowy wyrób który cię zadowoli.
Pozdrawiam i życzę sukcesu.

Dodatki do kukurydzy z innych zbóż są też wskazane w pewnych proporcjach,ale to też już tutaj zostało wiele na ten temat powiedziane. Musisz sam dojść do składu proporcji zboża która da ci końcowy wyrób który cię zadowoli.

Pozdrawiam i życzę sukcesu.

-
- Posty: 2217
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Nie był bym taki pewien.
Chwila nie uwagi i mamy zakażony nastaw. I zamiast ładnie pachnieć, to śmierdzi.
K.
Rób wszystko zgodnie z przepisem, bo tu nie ma co spieprzyć
Nie był bym taki pewien.

K.

-
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 26 lut 2016, 04:30
- Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Czy 1000L beczka ogrodowa w takim "koszu" z metalowych rurek nada się na magiczne przetwory jesli nie ma rurki fermentacyjnej? Nie wiem jakie ma znaczenie jej wielkosc no teoretycznie mogę zrobic prowizorkę
Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości