destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Czy ktoś z Was robił próby z zacieraniem jęczmienia niesłodowanego (+enzymy) kontra zacieraniem słodu jęczmiennego?
Są jakieś różnice w smaku/zapachu destylatów?
Oczywiście zakładamy te same proporcje ilościowe śruty/wody w zacierze.
pozdrawiam
Są jakieś różnice w smaku/zapachu destylatów?
Oczywiście zakładamy te same proporcje ilościowe śruty/wody w zacierze.
pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 84
- Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
- Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia
Single malt whiskey i pure pot still whisky to dwie zupełnie inne style whiskey, pierwsza to wiadomo, a druga spotykana tylko w Irlandii to zacierany tak zwany "green barley''
czyli niesłodowany za pomocą niewielkiej ilości słodu.
Jej przedstawiciele to Redbrest czy Green Spot, ten typ whiskey też wchodzi w skład większości irlandzkich blendów.
czyli niesłodowany za pomocą niewielkiej ilości słodu.
Jej przedstawiciele to Redbrest czy Green Spot, ten typ whiskey też wchodzi w skład większości irlandzkich blendów.
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia
@Olo 69 po Twojej wypowiedzi zakładam, że robiłeś lub miałeś kontakt z dwoma typami zacierów, moje pytanie jest następujące, czy warto bawić się w zacieranie niesłodowanego jęczmienia czy użyć do tego celu słodu, choć przy ilości urobku w jaki celuje różnice będą liczone w setkach