destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: chprzemo »

Czy ktoś z Was robił próby z zacieraniem jęczmienia niesłodowanego (+enzymy) kontra zacieraniem słodu jęczmiennego?

Są jakieś różnice w smaku/zapachu destylatów?

Oczywiście zakładamy te same proporcje ilościowe śruty/wody w zacierze.

pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
promocja
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy

Post autor: olo 69 »

Wychodzą dwa zupełnie inne destylaty. Zarówno w smaku jak i zapachu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: david81z »

Single malt whiskey i pure pot still whisky to dwie zupełnie inne style whiskey, pierwsza to wiadomo, a druga spotykana tylko w Irlandii to zacierany tak zwany "green barley''
czyli niesłodowany za pomocą niewielkiej ilości słodu.
Jej przedstawiciele to Redbrest czy Green Spot, ten typ whiskey też wchodzi w skład większości irlandzkich blendów.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: klepa »

@chprzemo- przejrzyj temat Slod kontra enzymy. Popcorner nie czuje różnicy.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: chprzemo »

Dziękuję za informacje- tak myślałem ale wolałem się upewnić....
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: olo 69 »

klepa pisze:@chprzemo- przejrzyj temat Slod kontra enzymy. Popcorner nie czuje różnicy.
Totalna bzdura. Gość musi mieć problem z zapachem i smakiem.
Pozdrawiam,olo 69

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: chprzemo »

Mam w zasobach i słód i jęczmień... Jak ruszy kadź zacierno-filtracyjna to sam się przekonam i opisze różnice w tym temacie.

pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: Kamal »

Kwachu podajrze pisał, że słodowane zboże daje mocniejszy aromat w destylacie. :D
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: Dave »

@Olo 69 po Twojej wypowiedzi zakładam, że robiłeś lub miałeś kontakt z dwoma typami zacierów, moje pytanie jest następujące, czy warto bawić się w zacieranie niesłodowanego jęczmienia czy użyć do tego celu słodu, choć przy ilości urobku w jaki celuje różnice będą liczone w setkach :)
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: olo 69 »

Moim zdaniem dużo lepszy destylat wychodzi ze słodu jęczmiennego. Stosowałem słód jęczmienny pilzneński.
Pozdrawiam,olo 69

sindbad
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 12 lip 2014, 08:46
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: sindbad »

Witam

Zawsze robiłem owocówki. Ale chciałbym spróbować na zbożu. Mam jęczmień, chce dokupić słodu jęczmiennego i żeby nie dodawać cukru to moje pytanie.
Jak wydobyć cukier ze zboża, jakich użyć drożdży ??

Będę wdzięczny za odpowiedź
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: destylat ze słodu jęczmiennego, a destylat z jęczmienia

Post autor: Dave »

Przed dodaniem drożdży poczytaj o scukrzaniu skrobi, zacieraniu i o różnicach między słodem a ziarnem niesłodowanym
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”