Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 77
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: dombo86 » wtorek, 31 mar 2015, 11:08

Właśnie jestem przy czwartym zacierze i po 5 dniach przestało mi bąbelkować w rurce fermentacyjnej, jednak słyszę lekki szum w beczce.
BLG = 6. Przypuszczam, że początkowo nie czekałem jeszcze kilka dni dodatkowych tylko książkowo po około 4-5 dniach, gdy przestało bąbelkować w rurce destylowałem (wówczas BLG = -2, ale to za pierwszym razem tylko mierzyłem). Czy cukier mógł się skumulować i teraz mam zbyt słodki zacier? Jeśli tak, to czekać jescze kilka dni aż drożdze zjedzą cukier i BLG spadnie do -3, -4? Czy dać na rurki a do kolejnego dundru dodać mniej cukru?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 77
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: dombo86 » środa, 1 kwie 2015, 13:25

Może inaczej sformułuje pytanie:
- mam czekać aż powolutku drożdże przerobią cukier?
- czy mam destylować a do kolejnego zacieru dać mniej cukru?


boxer1981228
700
Posty: 714
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: boxer1981228 » środa, 1 kwie 2015, 13:55

Jeżeli BLG nie spada a nastaw już nie pracuje to chyba nie ma sensu dalej czekać. Gdzieś na forum wyczytałem żeby zmierzyć blg dundru i potem dodać odpowiednio cukru co by nie było za słodko.

Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 77
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: dombo86 » środa, 1 kwie 2015, 15:02

No to czekam, bo de facto z rurki nie bulgocze ale nadal słyszę szum na powierzchni i dzisiaj spadło BLG już o jeden stopień i jest na poziomie około 4. Ciekawi mnie ten wątek z mierzeniem BLG dundru, co, ile i jak...


boxer1981228
700
Posty: 714
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: boxer1981228 » środa, 1 kwie 2015, 15:17

Nie pamiętam gdzie o tym czytałem chyba w temacie o rumie z wykorzystaniem metody dundrowej.

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: Lootzek » środa, 1 kwie 2015, 15:29

A przypadkiem inne substancje zawarte w dundrze nie zafałszowują Ci wyniku?


boxer1981228
700
Posty: 714
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: boxer1981228 » środa, 1 kwie 2015, 15:46

Aż taki specjalistą nie jestem ale również sugerowałem się tym postem:
ziarno-bez-zacierania-t318-340.html#p119718


łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: łmarko » piątek, 3 kwie 2015, 15:55

Proponuję jeszcze czekać. U mnie były też wysokie blg +4,+5 . Czekałem jak się uspokoi sycenie , czasami jeszcze bąbelkuje jak otwarłem pokrywę. Od czasu do czasu puści bąbel, ale jest mało gazu , żeby przecisnąć wodę w rurce. Pozostawiałem jeszcze na dwa dni i blg spadało . Na końcu miałem -2 , i wtedy dawałem na rury. Przy innym zacierze dodałem na próbę 1/2 paczki drożdży i też zeszły poniżej zera.
Trzeba cierpliwości i prób. Nic się nie zepsuje.


wawaldek11
2000
Posty: 2379
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: wawaldek11 » piątek, 3 kwie 2015, 16:38

Musisz mieć mikronieszczelności skoro przy fermentacji woda w rurce choćby i bardzo powoli nie podnosi się.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 77
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: dombo86 » sobota, 4 kwie 2015, 07:54

Też tak myślę, że może być mała nieszczelność, ale wątpię aby miała negatywny wpływ na pracę zacieru. Przy mocnej pracy gazy na tyle szybko się zbierają, że woda w rurce prawie mi wyskakiwała górą. Dzisiaj poziom cukru wynosi równe 0 BLG. Po odkręceniu wieka na powierzchni nieźle szumi i wręcz faluję, pomimo braku bąbelków w rurce. Pewnie gdzieś na chamskim gwincie do beczki ulatnia się co nie co, ale to nic. Myślę, że w Lany Poniedziałek czeka mnie mokra robota...


wawaldek11
2000
Posty: 2379
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

Postautor: wawaldek11 » sobota, 4 kwie 2015, 13:16

Na pracę zacieru nie ma to wpływu.
Drobne nieszczelności można usunąć smarując powierzchnie stykające się olejem - nawet jadalnym lub lepiej smarem silikonowym czy takim olejem.
Do szczelności przykładam wagę przy fermentacji win, miodów i raz przy cukrówce nastawionej w pracy :mrgreen:
Z beczki zrobiłem odprowadzenie gazów do wentylacji i nic nie było czuć ;) . No, może czasami, ale to raczej były cofki z wentylacji przy gwałtownym otwieraniu drzwi lub silnych podmuchach wiatru.
Pozdrawiam,
Waldek


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość