
-
- Posty: 1499
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Nie studiuje prawa, a już mecenas
. Odpalisz po próbce tych Twoich "dobrych wynalazków" jak będą gotowe i będzie git.

-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Dębienie zakończone. Ze względu na użycie dębu moczonego w wielu trunkach, brandy miodowe ma bardzo bogaty bukiet i gamę smaków. Dodatek miodu był idealny, trunek wyszedł delikatnie słodkawy. Teraz pozostaje tylko kilka miesięcy leżakowania przed właściwym spożyciem...
Kolor można podziwiać na zdjęciu poniżej.
Kolor można podziwiać na zdjęciu poniżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Kolorek obłędny!
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2012, 13:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Powiem szczerze - narobiłeś mi smaka na tą miodowicę
.

http://him24.pl
-
- Posty: 10
- Rejestracja: piątek, 22 sie 2014, 17:23
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
A ja zapytam, bo nie było dokładnie napisane. Miód do fermentacji sycicie czy nie ?
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Nie, rozpuszczam bezpośrednio w wodzie na ciepło lub lekko podgrzewając jak miód się nie chce rozpuszczać. Sycenie powoduje niepotrzebną utratę aromatów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Dzisiaj postawiłem dość niecodzienny nastaw. Ponieważ przez dwa tygodnie nie ruszył mi trójniak z pigwą i pigwowcem ponalewkowymi - najpierw przez tydzień potężna MD na Tokayach Zamoyskich (2 paczuszki, rozkręcana w soku jabłkowym z miodem i pożywkami) nie poradziła sobie, potem 10g G995 wsypanych na powierzchnię przez tydzień zdążyło tylko zasmrodzić nastaw to zmieniłem jego przeznaczenie. Miodu dałem 2,7l do pierwotnej brzeczki trójniaka, dodałem kolejne 1,8l i ciepłej wody do BLG około 20. Po solidnym wymieszaniu dodałem gęstwę z osadami po kilku piwach (1 saszetka US05, objętość ok. 2,5l) i ponownie zamieszałem nastaw. Po dwóch godzinach rozpoczęła się intensywna fermentacja. Część destylatu dodam do surówki żytniej na starkę, a część zachowam w formie czystej. Dunder po destylacji zostanie użyty do zacierania żyta.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Zachowanie nastawu zrobiło mi niezłą niespodziankę. Po trzech dniach intensywnego pienienia się i fermentowania, zwolnił i niemal stanął przy 14 BLG. Będę musiał wykorzystać go nieco inaczej niż planowałem, dolewając go do zacierów żytnich, wygłodniałe Fermiole poradzą sobie i z nim.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 157
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Fajnie to opisałeś. Czekam na efekty degustacji!:D
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Przepuściłem nastaw miodowy. W trakcie fermentacji dorzuciłem do niego trochę owoców ponalewkowych, zlewek piw i win, przez co trochę się rozrósł
. Dzisiaj do kega trafiło około 30l wsadu (smak wytrawny, fermentacja ustała 3 dni wcześniej i nastaw zaczął się klarować). Po odebraniu 0,5l przedgonów, odebrałem 3,25l serca w dwóch partiach o bardzo zbliżonym smaku, więc je zmieszałem - moc serca wynosiła ~75%. Do tego odebrałem 1,5l pogonów do przepuszczenia z zacierem żytnim, więcej już nie cisnąłem, bo leciało już bardzo wolno. Serce ma ciekawy, miodowo-jęczmienny smak ze słodkimi nutami owoców. Będzie doskonale pasowało do surówki żytniej, która trafi wkrótce na szczapy pieczone do starzenia na starkę.

Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Sączę sobie dzisiaj brandy miodowe (dębione) ze szklanki. Kolor złoty. W aromacie czuć miód, destylat miodowy, w tle dość silna nuta rumu, owoców, dębu, wanilii, karmelu i słodyczy. W smaku jest miód, słodycz, przyjemny alkohol, karmel, dąb, wanilia, delikatny dym, nuty winne. Po przełknięciu zostaje treściwy, miodowy, lekko zbożowy posmak. Mieszanka dębu z różnych trunków spisała się znakomicie, nie przykryła charakteru destylatu miodowego, a przyjemnie podkreśliła.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Idziesz na łatwiznę. Powinieneś opisać to w aleksandrynie polskim. Dopiero wtedy krasa cała tego trunku zostanie wypuklona
In vino feritas
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Moje uzdolnienia pisarskie kończą się na tym, co umieszczam w swoich postach. Nie będę na siłę walczył z formą wierszowaną, wolę napisać to co faktycznie czuję, prosto, zwięźle i na temat. Co tu owijać w bawełnę - chcesz, to wyślę ci próbkę, a ty ją opisz aleksandrynem polskim
, a ja zostanę przy swojej formie wypowiedzi.

Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
To był tylko żart. Mam nadzieję , że nie poczułeś się dotknięty
In vino feritas
-
- Posty: 2312
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Euforbia1 - mnie zastanawia jak duża musiałaby być próbka od @gr000bego abyś podjął się opisania doznań w aleksandrynie polskim? 

Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 6272
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Tak z ciekawości zapytałem ciotki Wikipedii, cóż to za stwór ten aleksandryn i po przeczytaniu tych fragmentów;
już go ku..wa nie lubię
aleksandryn jest to iloczasowy asklepiadej mniejszy, który został w ten sposób zaadaptowany do poezji beziloczasowej jako wiersz sylabiczny...
W języku polskim forma ta jest bardzo rzadka ze względu na trudności w uzyskaniu czystego wersu jambicznego oraz w bardzo nienaturalnie po polsku brzmiącym układzie wersowym...
już go ku..wa nie lubię

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2312
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Spokojnie radius
Stara harcerska piosenka: Gdzie strumyk płynie z wolna... należy do tej poezji. A jaka fajna jest

Stara harcerska piosenka: Gdzie strumyk płynie z wolna... należy do tej poezji. A jaka fajna jest

Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 87
- Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 08:19
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Ile dundru dajecie do kolejnego nastawu? Całość czy jakąś część?
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Dunder miodowy w całości zawracałem do nowego nastawu, jest bardzo aromatyczny i nie wpływa negatywnie na pracę drożdży, w przeciwieństwie do dundru melasowego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 87
- Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 08:19
- Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Dzięki. Nic się dundrowi nie stanie jak postoi z 2-3 dni po gotowaniu?
Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości