...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » środa, 26 lut 2014, 13:57

Bazując na danych dostępnych na forum, nie znalazłem za wiele opinii o końcowym produkcie destylacji nastawu z miodu (dostępne są tylko te 1 2 3 tematy, pierwszy jest najobszerniejszy). W którymś z tematów, kol. lesgo58 wspominał coś o takim destylacie, również narzekając na brak porównania doświadczeń. Jako, że znalazłem "miód" sklepowy w dobrej cenie (23zł za 1,9kg w słoiku, ok. 12zł/kg) to zacząłem na małą skalę badanie tego trunku.

Pierwszy nastaw - nastaw testowy:
- 1,9kg miodu rozrobione z wodą do 18BLG;
- po połowie płaskiej łyżeczki pożywek DAF i Activit;
- 1 paczuszka drożdży Fermvin PDM.

Wczoraj rozpuściłem miód w wodzie, BLG początkowe ustaliłem na 18 i dodałem drożdży. Dzisiaj do nastawu trafiły pożywki. Nastaw miodowy fermentuję w wiadrze 10l, planuję gęstwę użyć ponownie do kolejnego takiego nastawu (kupiłem na próbę 2 słoiki miodu). Pierwszy odpęd będzie na kolumnie CM z szybkim odbiorem przedgonu (później tryb potstill) i drugi na potstillu szklanym, chyba, że nie będzie takiej potrzeby - ale to sprawdzę dopiero po pierwszej destylacji :D.

Jak tylko będą jakieś wieści z frontu, to je przekażę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1885
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Kamal » środa, 26 lut 2014, 14:05

A jaki to dokładnie miód? Chyba producent coś o tym wspomniał?
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » środa, 26 lut 2014, 14:08

Nektarowy, wielokwiatowy; mieszanka miodów z UE i spoza UE. W słoiku był całkowicie scukrzony, więc to dobry znak - miód przynajmniej nie był przegrzany. Po upłynnieniu, przy próbie rozpuszczania w wodzie rozpuszcza się prawie jak dobry miód.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » sobota, 8 mar 2014, 12:40

BLG nastawu zeszło do 5 (nastaw nieodgazowany), drożdżom chyba zrobiło się ciut za zimno (17*C) i zwolniły nieco pracę. Mi to nie przeszkadza, jak za tydzień nie skończą, to i za 2-3 tygodnie mogę zabrać się za pierwszą destylację.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 885
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Lubię dłubać przy sprzęcie, kombinować, mieszać i sprawdzać wyniki eksperymentów!
Czasem wyważam otwarte drzwi, a czasem udaje mi się znaleźć alternatywne rozwiązania oklepanych problemów :D
A wszystko to na luzie i oby towarzyszyła temu duża dawka dobrego humoru i świetnej zabawy.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Lootzek » sobota, 8 mar 2014, 19:53

Jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie i z uwagą będę śledził temat :). Jeśli efekty będą pozytywne, to mam chyba plan jak może nieco odtwórczo, ale rozwinąć twój eksperyment.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » sobota, 15 mar 2014, 14:09

Nastaw zszedł do 1,5 BLG (po odgazowaniu) i przedestylowałem go, bo następna okazja byłaby za 2 tygodnie, a to trochę za długo dla niego. Wyklarował się dość dobrze, więc zlałem go znad drożdży (zostawiłem 1l nastawu z gęstwą) i przedestylowałem na moim CMie z minimalnym refluksem. Po odebraniu 100ml przedgonów, wyszło mi 1,1 litra 45% trunku. Nie oddzielałem pogonów, bo ich nie wyczułem - pod koniec leciał najbardziej miodowy destylat, który wymieszałem z serduchem. W dundrze rozpuściłem drugi słoik miodu i odstawiłem do chłodzenia. Jak wystygnie dodaję gęstwę i świeżą paczuchę Fermvin PDM, bo coś im ten miód nie smakuje.
No i co do destylatu. Gdybym nie wiedział, że jest to miodowica, to nie stwierdził bym tego na podstawie smaku i zapachu. Jest to bardzo miły w smaku (jak na bimber), delikatnie miodowy, słodkawy alkohol. Wydaje mi się, że za małą aromatyczność odpowiada użycie kiepskiego miodu wielokwiatowego, który aromatem nie powala. Zobaczę jaki wyjdzie destylat z nastawu na dundrze - mam nadzieję, że wyjdzie lepszy. Zawsze mogę przegonić oba destylaty ponownie na potstillu, może wtedy wyjdzie coś ciekawszego.
EDIT: BLG startowe drugiego nastawu wyszło 20 BLG.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » sobota, 5 kwie 2014, 11:55

Miodowica po odetchnięciu porządnie smakuje miodem, ale przesadziłem z pogonami, więc doleję ją do drugiego nastawu do destylacji. Drugi nastaw męczy się niemiłosiernie (5 BLG) na Fermvin PDM, chyba trafiłem na felerną partię. Po destylacji połowę miodowicy zadębię na brandy miodowe, a drugą połowę zostawię czystą jako miodowicę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 885
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Lubię dłubać przy sprzęcie, kombinować, mieszać i sprawdzać wyniki eksperymentów!
Czasem wyważam otwarte drzwi, a czasem udaje mi się znaleźć alternatywne rozwiązania oklepanych problemów :D
A wszystko to na luzie i oby towarzyszyła temu duża dawka dobrego humoru i świetnej zabawy.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Lootzek » sobota, 5 kwie 2014, 21:09

To ja w takim razie podzielę się pomysłem który kolebie mi się po łepetynie i o którym wspominałem wcześniej.
Z pewnością jako nasz forumowy guru od zbożówek posiadasz jakiś zapas kukurydzianki, albo surówki z tejże. A gdyby tak połączyć oba smaki, na przykład surówkę miodową i kukurydzianą i razem przegonić albo połączyć oba trunki? Jack Daniels wypuścił miodową wersję swego wyrobu i muszę przyznać że nawet mi smakowała :).

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » sobota, 5 kwie 2014, 21:56

To co wypuścił JD to miodówka na bourbonie. Miodówka, czyli wódka z miodem. Robiłem taki eksperyment, na świeżo bardzo dobrze smakował i będę musial się jutro przejść i go poszukać, żeby powiedzieć ci jak smakuje po 6 miesiącach leżenia w piwniczce.
Z surówką miodową jest o tyle problem, że jest to dość drogi materiał (drogi surowiec), nawet w wersji z taniego miodu marketowego. Ale rozważę ten pomysł, szczególnie, że mam zapas żyta i chcę zrobić partię żytniej z miodem i kminkiem, więc mogę zrobić ją na kilka sposobów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 885
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Lubię dłubać przy sprzęcie, kombinować, mieszać i sprawdzać wyniki eksperymentów!
Czasem wyważam otwarte drzwi, a czasem udaje mi się znaleźć alternatywne rozwiązania oklepanych problemów :D
A wszystko to na luzie i oby towarzyszyła temu duża dawka dobrego humoru i świetnej zabawy.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Lootzek » sobota, 5 kwie 2014, 22:06

Zdaję sobie sprawę z wartości surowca i była to tylko mała sugestia co prócz dębienia można jeszcze takowej psotce uczynić. Dzięki za info czym jest rzeczony JD, przyznaję że nie sprawdzałem ;). Za to jeśli trafię gdzieś na niedrogi ale względny jakościowo miód, to nastawię nieduży baniaczek nastawu miodowego i spróbuję połączyć te smaki na etapie destylacji.


hucul
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 21 sty 2014, 23:00
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: hucul » wtorek, 8 kwie 2014, 18:44

gr000by pisze:Nektarowy, wielokwiatowy; mieszanka miodów z UE i spoza UE. W słoiku był całkowicie scukrzony, więc to dobry znak - miód przynajmniej nie był przegrzany. Po upłynnieniu, przy próbie rozpuszczania w wodzie rozpuszcza się prawie jak dobry miód.

Wybacz Kolego że się wcinam w temat ale skocz na jakieś forum pszczelarskie, n.p; http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/ i zapytaj czy za te pieniądze można kupić miód czy tylko "miut". Z poza UE oznacza zazwyczaj chiński a tam nie ma pszczół.

Pozdrawiam Kolegę z szacunkiem hucul

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » wtorek, 8 kwie 2014, 19:00

Rozmawiałem raz o "miodzie" za 8zł/kg w hurcie, a polski miód (na pewno nie najwyższych lotów, ale miód) od polskich pszczelarzy w hurcie widziałem po 13-14zł/kg, więc najgorszego syfu nie wziąłem, ale porównania do miodów z wyższej półki jakościowej też nie ma. Tylko tych lepszych szkoda na takie "marnotrawstwo", wolę z nich robić miód pitny. Ten miód brałem specjalnie do testów, jakby nic sensownego z tego nie wyszło, to wolę stracić "miód" niż miód.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


michal278
1250
Posty: 1290
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: michal278 » środa, 9 kwie 2014, 06:28

Grooby zajżyj na forum winne, akcja miód 2014. Warto. Do naszych celów też się nadaje woda po myciu narzędzi pszczelarskich. Popytaj u pszczelarzy. Pzdr
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » środa, 9 kwie 2014, 13:05

To już trochę przegiąłeś, bo wraz z manowarem przypominałem o tej akcji na forum i brałem w niej udział (widnieję też na liście, widać niedokładnie czytałeś). Jest to miód zbyt dobry, żeby przerabiać go na destylat. Robię z niego miód pitny i spożywam surowy, bezpośrednio. Wody miodowej ani odpadów miodowych z pasieki nie udało mi się jeszcze załatwić, ale cały czas nad tym pracuję.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


michal278
1250
Posty: 1290
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: michal278 » czwartek, 10 kwie 2014, 06:50

Grooby wybacz, manowara widziałem, ciebie przegapiłem. Mam nadzieję że się nie gniewasz. Pzdr
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » środa, 16 kwie 2014, 19:58

Przedestylowałem drugi nastaw na pozostałościach podestylacyjnych pierwszego. Przedgony odebrałem oszczędnie i powoli i dopiero zacząłem właściwy koncert. Bawiłem się refluksem, żeby jak najdłużej utrzymać temperaturę na termometrze w głowicy poniżej 90*C. No i bingo - nie dość, że nastawienie na pozostałościach podbiło aromaty miodowe w destylacie, to było to czego szukałem za pierwszym razem i nie mogłem znaleźć w prostej destylacji (minimalny refluks). Serducho leciało mocno miodowe, słodkawe w smaku i dość delikatne jak na jeden przebieg. Pogon odebrałem, gdy smak towaru przestał być zadowalający, było to łatwe do zauważenia w smaku - przestał być wyraźnie miodowy. Nie piszę o mocy i ilości urobku, bo ich nie mierzyłem dokładnie, ale wydajność ilościowa alkoholu z miodu była wyższa niż za pierwszym razem (nastaw miał 0BLG jak przelałem go na klarowanie grawitacyjne w sobotę). Dokupię jeszcze miodu i na pozostałościach zrobię kolejny nastaw, dalej może być ciekawie jak z kukurydzą. Jak dobrze pójdzie, to raz w miesiącu będę destylował i nastawiał takie cudo, w ten sposób będę mógł uzbierać większą ilość destylatu do dalszej obróbki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » piątek, 18 kwie 2014, 20:22

Widzę ciekawą prawidłowość. Pierwszy nastaw na wodzie wystartował z lekkimi oporami na Fermvin PDM, ale ruszył dość żwawo. Drugi nastaw (na dundrze z pierwszego przebiegu) na tej samej gęstwie startował prawie 2 dni i fermentacja się ciągnęła dość długo. Tym razem (trzeci nastaw na dundrze z drugiego przebiegu) na świeżych Fermiolach z paczki 0,5kg też nie bardzo chce wystartować, mimo że cukrówka na nich startowała z kopyta. Cały czas używam tego samego miodu, chyba jednak jakieś syfy zawiera - start z 18BLG dla tych drożdży to do tej pory był pikuś, Pan Pikuś ;). Jak nie ruszą, to mam ostatnią porcję G995 w zapasie...
Przewietrzone serce z wczorajszego destylatu trochę straciło na wyrazistości, ale po tygodniu powinno mu przejść i aromaty powrócą (jak w przypadku pierwszego).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Partyzant » sobota, 19 kwie 2014, 00:06

Destylaty z miodu są o niebo lepsze, z tych od cukru. Fakt że trzeba trochę cierpliwości do fermentacji i do późniejszego spożycia, ale opłaca się ten czas. Nie mówiąc o nalewkach, które wychodzą jak dla mnie bardzo dobre.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: sztender » sobota, 19 kwie 2014, 00:32

hucul pisze:Z poza UE oznacza zazwyczaj chiński a tam nie ma pszczół.
A to ciekawe. Nie ma w Chinach pszczół? Na jakiej podstawie takie stwierdzenie?
http://latawce.phorum.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » piątek, 2 maja 2014, 12:48

Nastaw na Fermiolach zszedł do 0 BLG w 2 tygodnie i pachnie dużo lepiej niż na Fermvinach. W smaku nie posiada goryczki i kwaśności, które wystepowały przy Fermvinach. Zlałem go do klarowania, a gęstwę zebrałem i wlałem do butelki - wkrótce odpalam kolejny nastaw eksperymentalny, może się przydadzą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości