...na wszystkim da się nastawić "zacier".

aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: aronia » środa, 13 sie 2014, 22:29

Nie studiuje prawa, a już mecenas :D . Odpalisz po próbce tych Twoich "dobrych wynalazków" jak będą gotowe i będzie git.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » czwartek, 28 sie 2014, 21:40

Dębienie zakończone. Ze względu na użycie dębu moczonego w wielu trunkach, brandy miodowe ma bardzo bogaty bukiet i gamę smaków. Dodatek miodu był idealny, trunek wyszedł delikatnie słodkawy. Teraz pozostaje tylko kilka miesięcy leżakowania przed właściwym spożyciem...
Kolor można podziwiać na zdjęciu poniżej.
brandymiod.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Pretender » czwartek, 28 sie 2014, 21:44

Kolorek obłędny!

Awatar użytkownika

truskaweczki2
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2012, 13:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: truskaweczki2 » środa, 5 lis 2014, 09:26

Powiem szczerze - narobiłeś mi smaka na tą miodowicę :P.
http://him24.pl

Awatar użytkownika

noplus
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 22 sie 2014, 17:23
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: noplus » piątek, 14 lis 2014, 13:20

A ja zapytam, bo nie było dokładnie napisane. Miód do fermentacji sycicie czy nie ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » piątek, 14 lis 2014, 14:20

Nie, rozpuszczam bezpośrednio w wodzie na ciepło lub lekko podgrzewając jak miód się nie chce rozpuszczać. Sycenie powoduje niepotrzebną utratę aromatów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » wtorek, 6 sty 2015, 16:43

Dzisiaj postawiłem dość niecodzienny nastaw. Ponieważ przez dwa tygodnie nie ruszył mi trójniak z pigwą i pigwowcem ponalewkowymi - najpierw przez tydzień potężna MD na Tokayach Zamoyskich (2 paczuszki, rozkręcana w soku jabłkowym z miodem i pożywkami) nie poradziła sobie, potem 10g G995 wsypanych na powierzchnię przez tydzień zdążyło tylko zasmrodzić nastaw to zmieniłem jego przeznaczenie. Miodu dałem 2,7l do pierwotnej brzeczki trójniaka, dodałem kolejne 1,8l i ciepłej wody do BLG około 20. Po solidnym wymieszaniu dodałem gęstwę z osadami po kilku piwach (1 saszetka US05, objętość ok. 2,5l) i ponownie zamieszałem nastaw. Po dwóch godzinach rozpoczęła się intensywna fermentacja. Część destylatu dodam do surówki żytniej na starkę, a część zachowam w formie czystej. Dunder po destylacji zostanie użyty do zacierania żyta.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » czwartek, 15 sty 2015, 12:22

Zachowanie nastawu zrobiło mi niezłą niespodziankę. Po trzech dniach intensywnego pienienia się i fermentowania, zwolnił i niemal stanął przy 14 BLG. Będę musiał wykorzystać go nieco inaczej niż planowałem, dolewając go do zacierów żytnich, wygłodniałe Fermiole poradzą sobie i z nim.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Zbyszek T
100
Posty: 115
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Zbyszek T » czwartek, 15 sty 2015, 21:30

Fajnie to opisałeś. Czekam na efekty degustacji!:D

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » środa, 4 lut 2015, 12:13

Przepuściłem nastaw miodowy. W trakcie fermentacji dorzuciłem do niego trochę owoców ponalewkowych, zlewek piw i win, przez co trochę się rozrósł :D. Dzisiaj do kega trafiło około 30l wsadu (smak wytrawny, fermentacja ustała 3 dni wcześniej i nastaw zaczął się klarować). Po odebraniu 0,5l przedgonów, odebrałem 3,25l serca w dwóch partiach o bardzo zbliżonym smaku, więc je zmieszałem - moc serca wynosiła ~75%. Do tego odebrałem 1,5l pogonów do przepuszczenia z zacierem żytnim, więcej już nie cisnąłem, bo leciało już bardzo wolno. Serce ma ciekawy, miodowo-jęczmienny smak ze słodkimi nutami owoców. Będzie doskonale pasowało do surówki żytniej, która trafi wkrótce na szczapy pieczone do starzenia na starkę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » wtorek, 10 mar 2015, 20:04

Sączę sobie dzisiaj brandy miodowe (dębione) ze szklanki. Kolor złoty. W aromacie czuć miód, destylat miodowy, w tle dość silna nuta rumu, owoców, dębu, wanilii, karmelu i słodyczy. W smaku jest miód, słodycz, przyjemny alkohol, karmel, dąb, wanilia, delikatny dym, nuty winne. Po przełknięciu zostaje treściwy, miodowy, lekko zbożowy posmak. Mieszanka dębu z różnych trunków spisała się znakomicie, nie przykryła charakteru destylatu miodowego, a przyjemnie podkreśliła.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: euphorbia1 » wtorek, 10 mar 2015, 21:08

Idziesz na łatwiznę. Powinieneś opisać to w aleksandrynie polskim. Dopiero wtedy krasa cała tego trunku zostanie wypuklona
In vino feritas

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » wtorek, 10 mar 2015, 21:19

Moje uzdolnienia pisarskie kończą się na tym, co umieszczam w swoich postach. Nie będę na siłę walczył z formą wierszowaną, wolę napisać to co faktycznie czuję, prosto, zwięźle i na temat. Co tu owijać w bawełnę - chcesz, to wyślę ci próbkę, a ty ją opisz aleksandrynem polskim :D, a ja zostanę przy swojej formie wypowiedzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: euphorbia1 » wtorek, 10 mar 2015, 21:54

To był tylko żart. Mam nadzieję , że nie poczułeś się dotknięty
In vino feritas


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 10 mar 2015, 23:12

Euforbia1 - mnie zastanawia jak duża musiałaby być próbka od @gr000bego abyś podjął się opisania doznań w aleksandrynie polskim? :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Online
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5483
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: radius » środa, 11 mar 2015, 07:29

Tak z ciekawości zapytałem ciotki Wikipedii, cóż to za stwór ten aleksandryn i po przeczytaniu tych fragmentów;
aleksandryn jest to iloczasowy asklepiadej mniejszy, który został w ten sposób zaadaptowany do poezji beziloczasowej jako wiersz sylabiczny...
W języku polskim forma ta jest bardzo rzadka ze względu na trudności w uzyskaniu czystego wersu jambicznego oraz w bardzo nienaturalnie po polsku brzmiącym układzie wersowym...

już go ku..wa nie lubię :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: wawaldek11 » środa, 11 mar 2015, 14:03

Spokojnie radius :D
Stara harcerska piosenka: Gdzie strumyk płynie z wolna... należy do tej poezji. A jaka fajna jest :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek


Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 08:19
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Tołdi1929 » sobota, 15 sie 2015, 16:30

Ile dundru dajecie do kolejnego nastawu? Całość czy jakąś część?

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » niedziela, 16 sie 2015, 09:48

Dunder miodowy w całości zawracałem do nowego nastawu, jest bardzo aromatyczny i nie wpływa negatywnie na pracę drożdży, w przeciwieństwie do dundru melasowego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 08:19
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Tołdi1929 » niedziela, 16 sie 2015, 12:37

Dzięki. Nic się dundrowi nie stanie jak postoi z 2-3 dni po gotowaniu?


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości