Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
-
- Posty: 51
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Tak wiem i dzięki temu tematowi mój cukromierz jedzie do wymiany, bo wcześniej nie wkładałem go do wody a wczoraj patrze a tam zonk 3blg, a woda o temp. 21st kranówa. Na to wskazuje, że jest już -5 tylko cukromierz przekłamuje, bo dzisiaj nastaw już samoczynnie się klaruje. Fuck i kup sobie droższy polski cukromierz i taka niespodzianka, a niby 0,5blg tolerancja błędu.
pozdrawiam
Witam,Kamal pisze:Cukromierz trochę źle wyskalowany, albo woda ma inną temp. niż 20°C.
Ale tak to zachowanie jego jest prawidłowe, zbliża się do -5 na nastawie. .
K.
Tak wiem i dzięki temu tematowi mój cukromierz jedzie do wymiany, bo wcześniej nie wkładałem go do wody a wczoraj patrze a tam zonk 3blg, a woda o temp. 21st kranówa. Na to wskazuje, że jest już -5 tylko cukromierz przekłamuje, bo dzisiaj nastaw już samoczynnie się klaruje. Fuck i kup sobie droższy polski cukromierz i taka niespodzianka, a niby 0,5blg tolerancja błędu.
pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania."
-
- Posty: 51
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Właśnie, że podziałka nie chciała się przesunąć, a nie chciałem mocniej pukać, bo za chwile nie miałbym w ogóle już co oddawać. Jutro będzie nowy i wg. sprzedawcy sprawdzili kilka szt. i ma wysłać najbardziej dokładny, ale jak będzie to zobaczymy.Pretender pisze:A nie dało rady przestawić podziałki? Przyjedzie kolejny, będzie tak samo ...
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania."
-
- Posty: 2421
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Przedstawienie podziałki jest bez większego sensu, bo za każdym razem później trzeba sprawdzić czy przedziałka jest dobrze, a jak nie to pukać aby się ustawiła. A w końcu cukromierz pęknie, więc lepiej kupić odrazu drugi, a ten zwrócić albo kosz.
K.
K.
-
- Posty: 51
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Jeszcze jedno pytanie do was, bo usłyszałem od sprzedawcy, że na wodzie z kranu cukromierz nie będzie nigdy pokazywał zero ponieważ woda zawiera minerały, które powodują taki stan rzeczy, więc pytanie czy cukromierze są skalowane na wodzie destylowanej czy może jeszcze inaczej? Zaznaczę, że poprzedni reklamowany cukromierz sprawdzałem na wodzie z kranu jak i przegotowanej wodzie o temp. około 21st i nie zauważyłem różnicy.
ps. jak sprawdzę to wrzucę fotki z pomiarów.
pozdrawiam
Już dostałem drugi cukromierz z innej partii(różni się trochę wyglądem skali) też z GOMARu i zobaczymy, po pracy przetestuję na wodzie i na sklarowanym już nastawie cukrowym.Kamal pisze:A w końcu cukromierz pęknie, więc lepiej kupić odrazu drugi, a ten zwrócić albo kosz.
K.
Jeszcze jedno pytanie do was, bo usłyszałem od sprzedawcy, że na wodzie z kranu cukromierz nie będzie nigdy pokazywał zero ponieważ woda zawiera minerały, które powodują taki stan rzeczy, więc pytanie czy cukromierze są skalowane na wodzie destylowanej czy może jeszcze inaczej? Zaznaczę, że poprzedni reklamowany cukromierz sprawdzałem na wodzie z kranu jak i przegotowanej wodzie o temp. około 21st i nie zauważyłem różnicy.
ps. jak sprawdzę to wrzucę fotki z pomiarów.
pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania."
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Sprzedawca trochę ściemnia, aby się wytłumaczyć z tego, że sprzedaje też buble . Różnic między wodą destylowaną, a kranówką na tym spławiku nie zauważysz. Zrób próby dosypując np. po łyżeczce cukru lub soli. Zobaczysz ile trzeba wsypać, aby były zmiany na mierniku.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 51
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Macie całkowitą rację teraz jest jak ma być. Zrobiłem test na 2 nastawach i wodzie z kranu o temp. 20-21 st.
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, czy jest to normalne, że jeszcze fermentujący nastaw (całość 80L, 22kg cukru, 2x Alcotec 48 turbo pure)6 dzień w temp. 21-24st miałby -5blg? Dodam, że w smaku czuć te procenty i to dużo bardziej niż w tym drugim (40L).
Ta próbka sklarowana to męczyłem ją w 21st przez 12 dni zanim skończyło fermentować(40L całość, 11 kg cukru).
pozdrawiam
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, czy jest to normalne, że jeszcze fermentujący nastaw (całość 80L, 22kg cukru, 2x Alcotec 48 turbo pure)6 dzień w temp. 21-24st miałby -5blg? Dodam, że w smaku czuć te procenty i to dużo bardziej niż w tym drugim (40L).
Ta próbka sklarowana to męczyłem ją w 21st przez 12 dni zanim skończyło fermentować(40L całość, 11 kg cukru).
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania."
-
- Posty: 123
- Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
- Krótko o sobie: Zwykły gość;)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Lubelskie
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
No siema. Słuchajta ludziska sprawa jest a więc wnimanje!
Wczoraj popełniłem swój kolejny nastaw z kompotów i dżemów, i oczywiście z telefonem w ręce chciałem uwiecznić tonący cukromierz i
Wszystko zmieszałem w beczce, po czym odcedziłem za pomocą sitka czysty sok i co? A jajco!
Stanął za 30 i se stoi. No to ja go bezpośrednio do beczki i co? A jajco! Dalej se stoi za 30...
Przecież wtedy utonął... Siadłem na krześle gapię się w te beczkę i dumam... Dumam dłuższą chwilę... Wydumałem!
To znaczy chyba sobie znalazłem wytłumaczenia z pytaniem, mianowicie: czy temperatura mierzonego nastawu ma znaczenie?
przy alkoholomierzu tak a czy przy cukromierzu?
Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
Rozkładam ręce.
Wczoraj popełniłem swój kolejny nastaw z kompotów i dżemów, i oczywiście z telefonem w ręce chciałem uwiecznić tonący cukromierz i
Wszystko zmieszałem w beczce, po czym odcedziłem za pomocą sitka czysty sok i co? A jajco!
Stanął za 30 i se stoi. No to ja go bezpośrednio do beczki i co? A jajco! Dalej se stoi za 30...
Przecież wtedy utonął... Siadłem na krześle gapię się w te beczkę i dumam... Dumam dłuższą chwilę... Wydumałem!
To znaczy chyba sobie znalazłem wytłumaczenia z pytaniem, mianowicie: czy temperatura mierzonego nastawu ma znaczenie?
przy alkoholomierzu tak a czy przy cukromierzu?
Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
Rozkładam ręce.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Co do pomiaru mocy alkoholu to wspomagałem się tablicami alkoholometrycznymi. Teraz odkryłem Alkocalka i jestem zachwycony. Korekcja alkoholomierza, cukromierza i wiele innych ciekawych rzeczy w jednym miejscu.
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 2454
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 605 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Ma znaczenie ale praktycznie pomijalne. W Józkowym Alkocalc v0.8 znajdziesz przeliczenie. Pewnie masz po prostu więcej cukru w nastawie. No i w takich nastawach praktycznie nie jesteś w stanie określić poprawki na niecukry wpływające na wskazanie. Może to 4blg jak przyjmuje się do win a może 8 czy 10blg.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 51
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Pozdrawiam
Bardziej realne by było gdyby temp. była wysoka i stężenie alkoholu było spore to mógłby zatonąć, ale Ty piszesz o nowym nastawie jeszcze nie fermentującym. Wiec powtarzam, że to bardzo dziwne wskazanie twojego cukromierza.MecenasAlkoś pisze: Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
Rozkładam ręce.
Pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania."
-
- Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
- Podziękował: 5 razy
Nastaw z konfitury borówkowej
Witam psotników!
Zrobiłem nastaw z trzyletnich przetworów borówkowych niskosłodzonych. Baniak 25l w nim 6kg dżemu z borówek 5kg cukru i dopełnione wodą. Dżemy miały 300g cukru na kilogram borówek. Drożdże winne z pożywką. Nastaw stoi trzeci dzień i nie chce ruszyć. Nie mam jak sprawdzić blg.
Macie jakieś rady jak wystartować to cudo? Chce dorzucić troche kwasku cytrynowego ale nie wiem ile...
Proszę o porady, pozdrawiam.
Zrobiłem nastaw z trzyletnich przetworów borówkowych niskosłodzonych. Baniak 25l w nim 6kg dżemu z borówek 5kg cukru i dopełnione wodą. Dżemy miały 300g cukru na kilogram borówek. Drożdże winne z pożywką. Nastaw stoi trzeci dzień i nie chce ruszyć. Nie mam jak sprawdzić blg.
Macie jakieś rady jak wystartować to cudo? Chce dorzucić troche kwasku cytrynowego ale nie wiem ile...
Proszę o porady, pozdrawiam.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
@Hjemmebrent - problem pewnie wynika z pH nastawu oraz braku witamin z grupy B. Możesz spróbować dodać drożdże gorzelnicze, które mają w mieszance odpowiednie dodatki umożliwiające łatwy start. Drożdże winiarskie raczej sobie nie poradzą.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
@Hjemmebrent możesz zastosować pożywkę np Aktivit w dawce na restart. Może dodane wcześniej drożdże ruszą. Gorzelnianych bym raczej nie dodawał bo jak konkretnie ruszą to nastaw może wyjść z fermentatora. Mi nastaw dżemowy kipiał na zwykłych bayanusach.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 309 razy
Re: Nastaw z konfitury borówkowej
Czy mówimy o jagodzie czarnej (borówce czarnej) vel czernicy ?Hjemmebrent pisze:Zrobiłem nastaw z trzyletnich przetworów borówkowych niskosłodzonych.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
- Podziękował: 5 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Czas na aktualizacje.
Moj nastaw z przetworow z czerwonej borowki chodzi. Powolutku sobie pyrka. Dodalem kwas cytrynowy i wisnie z nastawu z drozdzami gorzelniczymi. Teraz jest w piwnicy gdzie jest 15 stopni i dwa razy dziennie mieszam zeby owoce opadly. Czuc wyraznie alkohol przy mieszaniu ale jeszcze mocno slodkie.
Tydzien, moze dwa i bede probowal destylowac.
M.- Popraw post.
Moj nastaw z przetworow z czerwonej borowki chodzi. Powolutku sobie pyrka. Dodalem kwas cytrynowy i wisnie z nastawu z drozdzami gorzelniczymi. Teraz jest w piwnicy gdzie jest 15 stopni i dwa razy dziennie mieszam zeby owoce opadly. Czuc wyraznie alkohol przy mieszaniu ale jeszcze mocno slodkie.
Tydzien, moze dwa i bede probowal destylowac.
M.- Popraw post.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Zalega u mnie w piwnicy sporo soków, i kompotów oczywiście z pewną wadą. Żona podchodzi do przetworów bardzo starannie, i nie dodaje żadnych konserwantów i obniża ilość cukru sugerowaną w przepisach, co za tym idzie w słoikach pojawiają się plamki pleśni. Produkt jest dobry ale, że ta pleśń zakaża cały sok pozostaje na półce. Szkoda jej ciężkiej pracy dlatego chciałbym odzyskać z tego wodę ognistą i puścić na kolumnę po fermentacji. Myślę, że na finalny produkt ta plamka pleśni w słoiku nie będzie miała wpływu. Podkreślam sok w smaku i zapachu jest dobry.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Tylko te zostawiamy, od kilku lat ten sam problem najbardziej dostaje sok truskawkowy . Różne kombinacje nic nie pomagają stawiam juz ostatecznie na nadmierna wilgotność powietrza tam panującą. Ale wracając do sedna sprawy jeśli udało by się przeprowadzić szybką fermentację i nie doszło by do nadmiernego zakażenia nastawu destlat powinien być ok . Z samej ciekawości chciałbym to zrobić .
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Jeżeli w butelce jest pleśń, to tylko kanał. Niektóre pleśnie oddają do swojego środowiska szkodliwe, a wręcz rakotwórcze metabolity (m.in. mykotoksyny). Gotowanie nic tu nie pomoże, bo temperatura nie na wszystkie działa. Aflatoksyn- a to szczególnie wredne dziadostwa- nie rusza nawet temperatura powyżej 200C. Wylać i zapomnieć, zdrowia szkoda.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Brak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Witam, wczoraj przywiozłem do domu ok. 300 słoików z kompotami. 250 słoików 0,9L kompoty z moreli, a 50 słoików 0,9L kompoty z wiśni. Są to zaprawy kilku, a nawet kilkunasto letnie. Właśnie składam "puzonik" według projektu kolegi Ramzola, który świetnie powinien poradzić sobie z nastawem z tych kompotów. Kociołek to keg 50L, grzany na taborecie gazowym. Nastaw mam zamiar robić w dwóch beczkach 60L (kilka razy). Drożdże, które zadam to SpiritFerm TURBO FRUIT.
Proszę o poradę, czy wiśnie mieszać z morelami czy zrobić je osobno? Zabawę z nastawem zacznę dopiero jak skończę budowę "puzona" (dużo nie zostało). Pierwszy raz taki nastaw będę robił dlatego przeczytałem ten temat i czytam podobne. Jeśli mielibyście jakieś sugestie jak to zrobić by nie spie..... to chętnie poczytam.
Pozdrawiam
Adam
Proszę o poradę, czy wiśnie mieszać z morelami czy zrobić je osobno? Zabawę z nastawem zacznę dopiero jak skończę budowę "puzona" (dużo nie zostało). Pierwszy raz taki nastaw będę robił dlatego przeczytałem ten temat i czytam podobne. Jeśli mielibyście jakieś sugestie jak to zrobić by nie spie..... to chętnie poczytam.
Pozdrawiam
Adam
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Brak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Przeczytałem na forum i teraz wiem, że bez cukromierza to nie ma co się zabierać do robienia nastawu. Posiadam cukromierz i nie zawaham się go użyć . Też skłaniam się do robienia każdego owocu osobno, dzięki za podpowiedz. Próbowałem tych kompotów, są słodkawe nie bardzo słodkie i nie zauważyłem w słoikach pleśni. Jak wspomniałem posiadam beczki 60L i keg 50L. Chciałbym uzyskać 40L sklarowanego nastawu z jednej beczki. Kombinuję w ten sposób. 50L nastawu z owocami rozcieńczony do 20 blg w beczce 60L, dwie paczki drożdży SpiritFerm TURBO FRUIT po 40g. Po przerobieniu wyjmę i odcisnę ile się da owoce i zostawię do sklarowania. Po sklarowaniu zleję z nad osadu i powinno być około 40L gotowego nastawu (lub mniej). Martwi mnie tylko jedno. Czy te 10L wolnej przestrzeni w beczce będzie wystarczająca w razie wystąpienia piany podczas fermentacji. Będę musiał zaopatrzyć się w espumisan. Martwi mnie też klęska urodzaju tych słoików. Czy zdążę przed zimą je przerobić na szlachetny trunek.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Brak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Słoje stoją teraz w garażu, który nie jest ogrzewany. Piwnicy brak, a w domu mało miejsca. Muszę jak najwięcej kompotów poddać recyklingowi a resztę do domu na zimę. Żona nie będzie zadowolona. Co do owoców w beczce. Zawsze można kilka razy dziennie zamieszać by się choć na chwilę zanurzyły. Można też przytwierdzić do dekla beczki coś w rodzaju okrągłego rusztu do grila w pewnej odległości od tego dekla. Tak by owoce były zatapiane w nastawie. A piana jest chyba bardziej uciążliwa.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy