Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2421
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 215 razy

Post autor: Kamal »

Cukromierz trochę źle wyskalowany, albo woda ma inną temp. niż 20°C.
Ale tak to zachowanie jego jest prawidłowe, zbliża się do -5 na nastawie. . ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: trzmi3lu »

Kamal pisze:Cukromierz trochę źle wyskalowany, albo woda ma inną temp. niż 20°C.
Ale tak to zachowanie jego jest prawidłowe, zbliża się do -5 na nastawie. . ;)
K.
Witam,
Tak wiem i dzięki temu tematowi mój cukromierz jedzie do wymiany, bo wcześniej nie wkładałem go do wody a wczoraj patrze a tam zonk 3blg, a woda o temp. 21st kranówa. Na to wskazuje, że jest już -5 tylko cukromierz przekłamuje, bo dzisiaj nastaw już samoczynnie się klaruje. Fuck i kup sobie droższy polski cukromierz i taka niespodzianka, a niby 0,5blg tolerancja błędu.

pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Pretender »

A nie dało rady przestawić podziałki? Przyjedzie kolejny, będzie tak samo ...
Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: trzmi3lu »

Pretender pisze:A nie dało rady przestawić podziałki? Przyjedzie kolejny, będzie tak samo ...
Właśnie, że podziałka nie chciała się przesunąć, a nie chciałem mocniej pukać, bo za chwile nie miałbym w ogóle już co oddawać. Jutro będzie nowy i wg. sprzedawcy sprawdzili kilka szt. i ma wysłać najbardziej dokładny, ale jak będzie to zobaczymy.
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2421
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Przedstawienie podziałki jest bez większego sensu, bo za każdym razem później trzeba sprawdzić czy przedziałka jest dobrze, a jak nie to pukać aby się ustawiła. A w końcu cukromierz pęknie, więc lepiej kupić odrazu drugi, a ten zwrócić albo kosz.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: trzmi3lu »

Kamal pisze:A w końcu cukromierz pęknie, więc lepiej kupić odrazu drugi, a ten zwrócić albo kosz.
K.
Już dostałem drugi cukromierz z innej partii(różni się trochę wyglądem skali) też z GOMARu i zobaczymy, po pracy przetestuję na wodzie i na sklarowanym już nastawie cukrowym.
Jeszcze jedno pytanie do was, bo usłyszałem od sprzedawcy, że na wodzie z kranu cukromierz nie będzie nigdy pokazywał zero ponieważ woda zawiera minerały, które powodują taki stan rzeczy, więc pytanie czy cukromierze są skalowane na wodzie destylowanej czy może jeszcze inaczej? Zaznaczę, że poprzedni reklamowany cukromierz sprawdzałem na wodzie z kranu jak i przegotowanej wodzie o temp. około 21st i nie zauważyłem różnicy.

ps. jak sprawdzę to wrzucę fotki z pomiarów.

pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: wawaldek11 »

Sprzedawca trochę ściemnia, aby się wytłumaczyć z tego, że sprzedaje też buble ;) . Różnic między wodą destylowaną, a kranówką na tym spławiku nie zauważysz. Zrób próby dosypując np. po łyżeczce cukru lub soli. Zobaczysz ile trzeba wsypać, aby były zmiany na mierniku.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: radius »

Ściemnia. I to bardzo :D
"Kraniczanka" ma niej minerałów niż większość wód mineralnych dostępnych w sklepach, a i te mierzone są w miligramach, co w żaden sposób nie zaburzy prawidłowego wskazania miernika :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: trzmi3lu »

Macie całkowitą rację teraz jest jak ma być. Zrobiłem test na 2 nastawach i wodzie z kranu o temp. 20-21 st.
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, czy jest to normalne, że jeszcze fermentujący nastaw (całość 80L, 22kg cukru, 2x Alcotec 48 turbo pure)6 dzień w temp. 21-24st miałby -5blg? Dodam, że w smaku czuć te procenty i to dużo bardziej niż w tym drugim (40L).
Ta próbka sklarowana to męczyłem ją w 21st przez 12 dni zanim skończyło fermentować(40L całość, 11 kg cukru).


pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:
Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: MecenasAlkoś »

No siema. Słuchajta ludziska sprawa jest a więc wnimanje!
Wczoraj popełniłem swój kolejny nastaw z kompotów i dżemów, i oczywiście z telefonem w ręce chciałem uwiecznić tonący cukromierz i :dupa:
Wszystko zmieszałem w beczce, po czym odcedziłem za pomocą sitka czysty sok i co? A jajco!
Stanął za 30 i se stoi. No to ja go bezpośrednio do beczki i co? A jajco! Dalej se stoi za 30...
Przecież wtedy utonął... Siadłem na krześle gapię się w te beczkę i dumam... Dumam dłuższą chwilę... Wydumałem!
To znaczy chyba sobie znalazłem wytłumaczenia z pytaniem, mianowicie: czy temperatura mierzonego nastawu ma znaczenie?
przy alkoholomierzu tak a czy przy cukromierzu?
Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
Rozkładam ręce. :hmm: :hmm: :hmm:
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: johnex »

Co do pomiaru mocy alkoholu to wspomagałem się tablicami alkoholometrycznymi. Teraz odkryłem Alkocalka i jestem zachwycony. Korekcja alkoholomierza, cukromierza i wiele innych ciekawych rzeczy w jednym miejscu.

Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Szlumf
2000
Posty: 2454
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 647 razy
Otrzymał podziękowanie: 605 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Szlumf »

Ma znaczenie ale praktycznie pomijalne. W Józkowym Alkocalc v0.8 znajdziesz przeliczenie. Pewnie masz po prostu więcej cukru w nastawie. No i w takich nastawach praktycznie nie jesteś w stanie określić poprawki na niecukry wpływające na wskazanie. Może to 4blg jak przyjmuje się do win a może 8 czy 10blg.

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: wawaldek11 »

MecenasAlkoś pisze:...Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
W lodowatym spławik idzie bardziej w górę, bo gęstość płynu większa. Chyba pomroczność jasna :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: trzmi3lu »

MecenasAlkoś pisze: Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
Rozkładam ręce. :hmm: :hmm: :hmm:
Bardziej realne by było gdyby temp. była wysoka i stężenie alkoholu było spore to mógłby zatonąć, ale Ty piszesz o nowym nastawie jeszcze nie fermentującym. Wiec powtarzam, że to bardzo dziwne wskazanie twojego cukromierza.
Pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Podziękował: 5 razy
Nastaw z konfitury borówkowej

Post autor: Hjemmebrent »

Witam psotników!
Zrobiłem nastaw z trzyletnich przetworów borówkowych niskosłodzonych. Baniak 25l w nim 6kg dżemu z borówek 5kg cukru i dopełnione wodą. Dżemy miały 300g cukru na kilogram borówek. Drożdże winne z pożywką. Nastaw stoi trzeci dzień i nie chce ruszyć. Nie mam jak sprawdzić blg.
Macie jakieś rady jak wystartować to cudo? Chce dorzucić troche kwasku cytrynowego ale nie wiem ile...
Proszę o porady, pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2421
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Nastaw z konfitury borówkowej

Post autor: Kamal »

Bo, żeś kolego przedobrzył z cukrem. Kup cukromierz, i dolej wody do 23Blg. I wtedy ewentualnie daj drugi raz drożdże.
K.
Obrazek

Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Podziękował: 5 razy
Re: Nastaw z konfitury borówkowej

Post autor: Hjemmebrent »

Według moich wyliczeń w nastawie jest 7kg cukru (borówka ma znikome ilości cukru wiec jej nie wliczam)
7 kg cukru na 25l wody zawsze pracowało pięknie.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2421
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Albo trafiłeś paczkę z lichymi drożdżami.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2860
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 446 razy
Kontakt:
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: JanOkowita »

@Hjemmebrent - problem pewnie wynika z pH nastawu oraz braku witamin z grupy B. Możesz spróbować dodać drożdże gorzelnicze, które mają w mieszance odpowiednie dodatki umożliwiające łatwy start. Drożdże winiarskie raczej sobie nie poradzą.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: johnex »

@Hjemmebrent możesz zastosować pożywkę np Aktivit w dawce na restart. Może dodane wcześniej drożdże ruszą. Gorzelnianych bym raczej nie dodawał bo jak konkretnie ruszą to nastaw może wyjść z fermentatora. Mi nastaw dżemowy kipiał na zwykłych bayanusach.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 309 razy
Re: Nastaw z konfitury borówkowej

Post autor: inblue »

Hjemmebrent pisze:Zrobiłem nastaw z trzyletnich przetworów borówkowych niskosłodzonych.
Czy mówimy o jagodzie czarnej (borówce czarnej) vel czernicy ?
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Podziękował: 5 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Hjemmebrent »

Mówimy o borówce czerwonej / brusznicy / leśnej

Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Podziękował: 5 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Hjemmebrent »

Czas na aktualizacje.
Moj nastaw z przetworow z czerwonej borowki chodzi. Powolutku sobie pyrka. Dodalem kwas cytrynowy i wisnie z nastawu z drozdzami gorzelniczymi. Teraz jest w piwnicy gdzie jest 15 stopni i dwa razy dziennie mieszam zeby owoce opadly. Czuc wyraznie alkohol przy mieszaniu ale jeszcze mocno slodkie.
Tydzien, moze dwa i bede probowal destylowac.


M.- Popraw post.
Awatar użytkownika

Lord Pagon
200
Posty: 215
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Lord Pagon »

Zalega u mnie w piwnicy sporo soków, i kompotów oczywiście z pewną wadą. Żona podchodzi do przetworów bardzo starannie, i nie dodaje żadnych konserwantów i obniża ilość cukru sugerowaną w przepisach, co za tym idzie w słoikach pojawiają się plamki pleśni. Produkt jest dobry ale, że ta pleśń zakaża cały sok pozostaje na półce. Szkoda jej ciężkiej pracy dlatego chciałbym odzyskać z tego wodę ognistą i puścić na kolumnę po fermentacji. Myślę, że na finalny produkt ta plamka pleśni w słoiku nie będzie miała wpływu. Podkreślam sok w smaku i zapachu jest dobry.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2421
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Pleśń wprowadza zmiany. To, że jest ognisko jej u góry nic nie znaczy, bo i tak cała zawartość słojka jest zainfekowana. Jednym słowem, szkoda zachodu, wyrzuć to szybko i zapomnij.
K.
Obrazek

użytkownik usunięty
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: użytkownik usunięty »

Lord Pagon pisze:... Szkoda jej ciężkiej pracy dlatego chciałbym odzyskać z tego wodę ognistą i puścić na kolumnę...
Cześć.
Pomimo tego, nie ryzykuj. :hmm:
Każdy słoik jest zainfekowany?

czytam
750
Posty: 766
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: czytam »

Wlej wszystko do jednego gara, przegotuj, zrób nastaw... Będzie ok.
Awatar użytkownika

Lord Pagon
200
Posty: 215
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Lord Pagon »

Tylko te zostawiamy, od kilku lat ten sam problem najbardziej dostaje sok truskawkowy . Różne kombinacje nic nie pomagają stawiam juz ostatecznie na nadmierna wilgotność powietrza tam panującą. Ale wracając do sedna sprawy jeśli udało by się przeprowadzić szybką fermentację i nie doszło by do nadmiernego zakażenia nastawu destlat powinien być ok . Z samej ciekawości chciałbym to zrobić .
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli w butelce jest pleśń, to tylko kanał. Niektóre pleśnie oddają do swojego środowiska szkodliwe, a wręcz rakotwórcze metabolity (m.in. mykotoksyny). Gotowanie nic tu nie pomoże, bo temperatura nie na wszystkie działa. Aflatoksyn- a to szczególnie wredne dziadostwa- nie rusza nawet temperatura powyżej 200C. Wylać i zapomnieć, zdrowia szkoda.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

czytam
750
Posty: 766
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: czytam »

A jak do tego poczytasz w internecie o szkodliwości wszelakiej alkoholu, to dopiero będzie panika.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

U mnie dziś poszło ok. 22 l soków/dżemów z różnych owoców. Dodane 8 l wody by zbić blg do 20. Mam nadzieję, że coś smacznego z tego wyjdzie :)
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Witam, wczoraj przywiozłem do domu ok. 300 słoików z kompotami. 250 słoików 0,9L kompoty z moreli, a 50 słoików 0,9L kompoty z wiśni. Są to zaprawy kilku, a nawet kilkunasto letnie. Właśnie składam "puzonik" według projektu kolegi Ramzola, który świetnie powinien poradzić sobie z nastawem z tych kompotów. Kociołek to keg 50L, grzany na taborecie gazowym. Nastaw mam zamiar robić w dwóch beczkach 60L (kilka razy). Drożdże, które zadam to SpiritFerm TURBO FRUIT.
Proszę o poradę, czy wiśnie mieszać z morelami czy zrobić je osobno? Zabawę z nastawem zacznę dopiero jak skończę budowę "puzona" (dużo nie zostało). Pierwszy raz taki nastaw będę robił dlatego przeczytałem ten temat i czytam podobne. Jeśli mielibyście jakieś sugestie jak to zrobić by nie spie..... to chętnie poczytam.
Pozdrawiam
Adam
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adaszcz31 »

Pleśń = sedes albo kanał. Nigdy nie wiesz jaki to szczep, co zostawił i co przejdzie do urobku.
Szkoda ryzykować.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: zzibii »

Jak to będzie nowy puzon to można zaryzykować taki nastaw. Puzon się wyczyści. Będzie i podpałka do grilla.
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Wiadoma sprawa, że jak znajdę pleśń i ocet to kanał. Puzon będzie wyczyszczony, wytrawiony i wygotowany przed psoceniem.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

Przy takich ilościach ja bym nastawiała każdy owoc osobno. Jeśli jest tam cukier to prawdopodobnie będziesz musiał rozcienczać do odpowiedniego blg.
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Przeczytałem na forum i teraz wiem, że bez cukromierza to nie ma co się zabierać do robienia nastawu. Posiadam cukromierz i nie zawaham się go użyć :) . Też skłaniam się do robienia każdego owocu osobno, dzięki za podpowiedz. Próbowałem tych kompotów, są słodkawe nie bardzo słodkie i nie zauważyłem w słoikach pleśni. Jak wspomniałem posiadam beczki 60L i keg 50L. Chciałbym uzyskać 40L sklarowanego nastawu z jednej beczki. Kombinuję w ten sposób. 50L nastawu z owocami rozcieńczony do 20 blg w beczce 60L, dwie paczki drożdży SpiritFerm TURBO FRUIT po 40g. Po przerobieniu wyjmę i odcisnę ile się da owoce i zostawię do sklarowania. Po sklarowaniu zleję z nad osadu i powinno być około 40L gotowego nastawu (lub mniej). Martwi mnie tylko jedno. Czy te 10L wolnej przestrzeni w beczce będzie wystarczająca w razie wystąpienia piany podczas fermentacji. Będę musiał zaopatrzyć się w espumisan. Martwi mnie też klęska urodzaju tych słoików. Czy zdążę przed zimą je przerobić na szlachetny trunek.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

Przecież skoro stały tyle czasu to chyba jeszcze mogą postać ;)
Jeśli chodzi o wolną przestrzeń to musisz chyba wziąć pod uwagę bardziej ilość owoców niż pianę. Owoce w trakcie fermentacji pójdą do góry. Dobrze byłoby je zatapiać.
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Słoje stoją teraz w garażu, który nie jest ogrzewany. Piwnicy brak, a w domu mało miejsca. Muszę jak najwięcej kompotów poddać recyklingowi a resztę do domu na zimę. Żona nie będzie zadowolona. Co do owoców w beczce. Zawsze można kilka razy dziennie zamieszać by się choć na chwilę zanurzyły. Można też przytwierdzić do dekla beczki coś w rodzaju okrągłego rusztu do grila w pewnej odległości od tego dekla. Tak by owoce były zatapiane w nastawie. A piana jest chyba bardziej uciążliwa.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

Więc ja jestem zdecydowanie za słaba, bo u mnie z owocówkach nigdy jakaś znacząca piana podczas fermentacji się nie pojawiła, bardziej właśnie owoce ku górze wyrzucało...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”