Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
fo11rest
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Nastaw z soku aronii

Postautor: fo11rest » czwartek, 1 sie 2019, 10:29

W zeszłym roku miałem sporo aronii, więc przepuściłem ją przez sokowirówkę. zagotowałem i dodałem cukier. Wyszło sporo słoików z sokiem z aronii co nikt nie chce pić i dziś narodził mi się pomysł aby to rozrobić z wodą do 22blg i przefermentować. Czy ktoś już próbował robić tak i czy wyszedł dobry destylat?


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Nastaw z soku aronii

Postautor: PierwszyWolnyLogin » czwartek, 1 sie 2019, 10:42

Moim zdaniem to jest marnowanie towaru. Zalej zawartość słoika spirytusem / wódką, dosmacz
i będzie świetna nalewka. Można z czymś zmieszać - np. konfiturą z wiśni etc.

PWL


chprzemo
450
Posty: 476
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw z soku aronii

Postautor: chprzemo » czwartek, 1 sie 2019, 10:51

@PWL dobrze mówi! Jak chcesz to jutro mogę Ci podesłać przepis na rewelacyjną nalewkę z aronii którą robi moja mama- Przepis bardzo prosty tylko będziesz potrzebował liści wiśni do niego:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1923
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Nastaw z soku aronii

Postautor: Doody » czwartek, 1 sie 2019, 10:56

Przerobiłem kilka beczek z soków (syropów) owocowych, które wpadły mi w ręce gdy sąsiad sprzątał piwnicę ;)
Rozcieńczałem właśnie do okolic 22Blg. Fermentowałem na turbofruitach i bayanusach G995. Soki były w wiśni i truskawek. Destylat taki sobie. Czuć go owocem ale duża ilość cukru która tworzyła syrop wprowadza jednak ducha buraka do takiego destylatu. Aronia sama w sobie nie ma jakiegoś wybitnego charakteru. Myślę, że rewelacji z tego nie będzie.
Pozdrawiam
Darek


W_TG
500
Posty: 504
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Nastaw z soku aronii

Postautor: W_TG » czwartek, 1 sie 2019, 11:16

Zrób aroniówkę jak pisze chprzemo. Domyślam sie że to ten sam przemis z którego ja działam.
Jak nie będziesz miał liści wiśni to trudno. Wiśnia zabija trawiasty smak. Ale możesz przemrozić i będzie OK.
A jak wyjdzie ci fajna aroniówka to możesz pokusić się dodając zaprawki rumowej. Pysznotka.
A tak na marginesie to aronia trudno fermentuje.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


Szlumf
1550
Posty: 1576
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Nastaw z soku aronii

Postautor: Szlumf » czwartek, 1 sie 2019, 12:16

Dostałem wiosną trochę przeterminowanego soku Jabłko/Aronia w 5l workach. Po destylacji na półkowej wyszedł trunek pijalny ale bez charakteru. Trudno było określić z czego powstał. Na dodatek opalizował przy 40% co nie zdarzyło mi się od czasów potstilowych. Natomiast nalewka na rumie z przemrożonej aronii wyszła całkiem dobra. Ja na Twoim miejscy szedłbym - jak koledzy radzą - w stronę nalewek.

Chprzemo - podaj ten przepis. Ktoś na pewno skorzysta.


Autor tematu
fo11rest
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Nastaw z soku aronii

Postautor: fo11rest » czwartek, 1 sie 2019, 12:26

Jednak zrobię tą nalewkę. Będzie druga do kolekcji obok malinowej co ma już prawie 3 lata.


chprzemo
450
Posty: 476
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw z soku aronii

Postautor: chprzemo » czwartek, 1 sie 2019, 12:55

Najpóźniej jutro podam przepis:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


aakk
200
Posty: 246
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Nastaw z soku aronii

Postautor: aakk » czwartek, 1 sie 2019, 15:19

Ja też poproszę przepis.


chprzemo
450
Posty: 476
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw z soku aronii

Postautor: chprzemo » piątek, 2 sie 2019, 21:25

1 kg owocu
2 litry wody
50 liści wiśni (mama używa z samosiejek ‚szklanek’)
1 kg cukru
3/4 l. Spirytusu
2 dkg kwasku cytrynowego

Owoce + woda+ liście gotować na wolnym ogniu 30 min pod przykryciem.
Odcedzić owoce (przeciera je jeszcze przez durszlak), dodać cukier, zalogować wszystko razem.
Dodać kwasku cytrynowego i ostudzić.
Do zimnego dodać spiryt, wymieszać i rozlewać.

Ja zawsze sugeruje, żeby przefiltrowała odrobinę ale nawet bez filtracji jest OK, fakt wychodzi z resztkami owoców ale to kwestia przyzwyczajenia.

W moim rodzinnym domu jest konsumowana praktycznie od razu ale jak znalazłem taką roczną butelkę w szafie to byłem miło zaskoczony.

Polecam i pozdrawiam!
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości