Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

tomhas
200
Posty: 207
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: tomhas » wtorek, 10 mar 2020, 19:52

psotamt pisze:Odlać do naczynia i zbierać po każdej rektyfikacji. Jak się uzbiera to na rurki ale osobno, z żadnym nastawem, zacierem a tym bardziej czystym gonem.

Dokładnie to miałem na myśli, źle się wyraziłem.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: kombiii » sobota, 14 mar 2020, 15:18

Lub po prostu wylać :D
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

dynio
300
Posty: 306
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: dynio » sobota, 14 mar 2020, 19:01

Wylać, to czyste marnotrawstwo.... Ja z takich resztek co jakiś czas odzyskuję dużo 96,5

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

Erazer
100
Posty: 149
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: Erazer » piątek, 1 maja 2020, 07:49

Mam 50l przefermentowanego nastawu z glukozy, blg początkowe 22. Zlane znad osadu, odgazowane porządnie mieszadłem piwowarskim parę razy - wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu? Może środek niezbyt skuteczny i lepiej by się sprawdził bentonit? Cukrówkę bentonitem ładnie klarowałem, ale jak było zimno jeszcze, teraz chyba się nie sprawdzi

Chodziło mi po głowie nastawienie wina na glukozie zamiast cukru, ale jeśli to tak miało by wyglądać (mętne), to chyba sobie odpuszczę
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 07:52 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1112
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: drgranatt » piątek, 1 maja 2020, 08:12

Erazer pisze:...wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
Ja używam KLARMEDEL. Jedno opakowanie na 50 l z nastawu cukrowego czy glukozowego w 2-3 dni robi przezroczyste. A sprawdzałeś końcowe Blg?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Erazer
100
Posty: 149
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: Erazer » piątek, 1 maja 2020, 08:17

Tak, okolice -4
Jestem przekonany, że fermentacja ustała, od góry wyraźnie samo się już klarowało, a w rurce fermentacyjnej także nic się nie działo, woda nie zmieniała poziomu
Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1112
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: drgranatt » piątek, 1 maja 2020, 08:24

Erazer pisze:...Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo
No niestety nie to po pierwsze a po drugie, nie używaj rurki fermentacyjnej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

psotamt
750
Posty: 771
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: psotamt » piątek, 1 maja 2020, 08:29

Erazer pisze:Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu?

No raczej nie. Stare zdjęcia:
post162082.html#p162082
„Stary mąż młodej kobiety podobny jest do introligatora — oprawia książkę, którą inny czyta.”
– Bolesław Prus
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika

Erazer
100
Posty: 149
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: Erazer » piątek, 1 maja 2020, 08:42

drgranatt pisze:
Erazer pisze:...Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo
No niestety nie to po pierwsze a po drugie, nie używaj rurki fermentacyjnej.

Fermentowałem w balonie, oczywiście że bez rurki i korka - te zastosowałem po ustaniu fermentacji aby ocenić, czy na pewno się zakończyła
Więc środek do bani, albo operator do d...
Może ta zawiesina to żelatyna z środka klarującego? Jest oczywiście duża różnica, w szklance wygląda przyzwoicie, ale w większym naczyniu - jak balon właśnie widać, że ciecz nie jest perfekcyjnie wyklarowana
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 08:45 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

dynio
300
Posty: 306
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: dynio » piątek, 1 maja 2020, 08:49

Zamiast używać klarowinu, trzeba było poczekać parę dni, aż samo sie wyklaruje.
Ja nigdy nie używam i nie mam problemu z klarowaniem, a im mniej swiństw w nastawie lub zacierze tym lepiej...
Nocami jeszcze jest w miarę zimno, wystaw na zewn. to przyspieszy klarowanie

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


aakk
650
Posty: 695
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: aakk » piątek, 1 maja 2020, 08:52

@dynio w parę dni idzie osiągnąć taki rezultat jak po dodaniu środków klarujących? Mi się nigdy nie udało.
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:

Awatar użytkownika

dynio
300
Posty: 306
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: dynio » piątek, 1 maja 2020, 08:54

Mi wystarcza tydzień. Do alkoholu trzeba się nauczyć cierpliwości i to na każdym etapie realizacji.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


aakk
650
Posty: 695
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: aakk » piątek, 1 maja 2020, 09:57

Nie przekonuje mnie to. Nastaw (90L) czasem stoi tydzień, dwa ( temp ~12-15°C) od zakończenia fermentacji jak nie mam czasu i nigdy nie udało się osiągnąć takiego efektu jak po dodaniu środków klarujących. Mam na myśli takie wyklarowanie że widać dno w beczce.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 09:57 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4675
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: lesgo58 » piątek, 1 maja 2020, 10:05

Poczytaj ten wątek i kilka postów poniżej:
post90208.html#p90208

Ostatnio wprowadziłem małą modyfikację. Po skończonej fermentacji lewaruję. Tak jak wino - ostrożnie - i jednocześnie odgazowuję. Efekt jeszcze lepszy.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 10:07 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Erazer
100
Posty: 149
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: Erazer » piątek, 1 maja 2020, 10:22

Leszku jestem zaintygrowany, przeprowadzę próby.
W balonie od góry zaczęło się klarować jeszcze przed zlaniem znad osadu i dodaniem środka klarujacego, mam wrażenie, że ta część która sama się sklarowala na górze baniaka była podobnej jakość jak to, co mam po klarowaniu chemią - może z tą różnicą, że ten mętny Osad szybciej poszedł na dno

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 424
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: gary1966 » piątek, 1 maja 2020, 12:53

Serwus, stawiam na słabe odgazowanie, tu musi być wiertarka, "fyrlaniem" tego nie osiągniesz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


rozrywek
2000
Posty: 2109
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: rozrywek » piątek, 1 maja 2020, 14:18

dynio pisze:Mi wystarcza tydzień. Do alkoholu trzeba się nauczyć cierpliwości i to na każdym etapie realizacji.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Mądre słowa.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości