Znaleziono 64 wyniki

autor: kombiii
sobota, 14 mar 2020, 15:18
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 4998

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Lub po prostu wylać :D
autor: kombiii
poniedziałek, 9 mar 2020, 12:13
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 4998

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

ad1. Wiem ad.2 Wiem ad.3 A gdzie Ty dostrzegłeś u mnie bufor?! :lol: Ostatnia faza odbioru gonu (powyżej 98 stopni) wymusza na mnie drastyczny spadek prędkości, z zachowaniem rzecz jasna, stałej temperatury na 10 półce - dosłownie po kropelce. Najzwyczajniej nie mam na to chęci ani czasu, więc reszt...
autor: kombiii
poniedziałek, 9 mar 2020, 11:37
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 4998

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

lesgo58 pisze:Mając taka konfigurację sprzętu powinno się do takich błędów nie dopuszczać.


To nie jest błąd, lecz działanie zamierzone. Najzwyczajniej w świecie, nie chce mi się odbierać po kropelce przez trzy kolejne godziny, ciągnąć do 100 stopni. Przy 98 stopniach wyłączam grzałkę i finito ;P
autor: kombiii
poniedziałek, 9 mar 2020, 06:28
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 4998

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Destylowałem na mojej kolumnie (opis w stopce). Nie zamierzam przepuszczać drugi raz, jestem zadowolony z jakosci destylatu.
autor: kombiii
niedziela, 8 mar 2020, 17:29
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 4998

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Przepuściłem w końcu moją glukozówkę. Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni :( Są pewne plusy jednak tej zabawy - destylat jest bardzo łagodny w smaku, nie ma tej agresywności co spirytus z cukrówki, zapach jest przyjemny, wręcz słodki. Rozcienczyłem troszk...
autor: kombiii
niedziela, 16 lut 2020, 12:42
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 4998

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Tak, zawsze wcześniej zlewam a później dodaję środek klarujący. Jednak z glukozą to nie jest takie proste. Przy cukrówce nastaw jest klarowny niemal jak woda, sklarowany nastaw glukozowy ma wyraźnie mętną, mleczną barwę. Nie zdążę go dzisiaj przepuścić, może w przyszłym tygodniu.
autor: kombiii
piątek, 14 lut 2020, 17:50
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 4998

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

prolog1975 pisze:-2 to po wszystkim na alcotecach?


Dzisiaj, przed dodaniem turbo klaru, Blg wynosiło -3.

psotamt dlatego temat się nazywa "moje spostrzeżenia" :)
autor: kombiii
piątek, 14 lut 2020, 09:58
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 4998

Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Kupiłem glukozę spożywczą w Allegro po 4,70 zł/kg i zrobiłem nastaw. Jako, że glukoza jest mniej wydajna, dałem 7 kg, zmierzone Blg 22, temperatura wyjściowa 25 stopni a drożdże Aclotec Turbo Yeast Pure. Pojemnik stoi w chłodnym miejscu (16 stopni), więc za radą kolegów, zaopatrzyłem się w grzałkę a...
autor: kombiii
niedziela, 9 lut 2020, 18:51
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Ok. Tylko ta długość ... :scratch:
U mnie w grę wchodzi jedynie 25 cm a dostępne bufory, maja długość 30 cm, jak na złość.
autor: kombiii
niedziela, 9 lut 2020, 18:32
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

@Pablito, jeśli dobrze rozumiem, to katalizator, miałby byc zastąpiony przez 25 centymetrowy bufor. Czy w takim razie bufor przejmie jego rolę? Mam prośbę, jeżeli @Herbata zdoła skonstruować dla Ciebie ów bufor, dasz mi znać tu, lub na PW? Jestem żywotnie zainteresowany i z góry dziękuję. (albo zapy...
autor: kombiii
niedziela, 9 lut 2020, 12:27
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?


20 cm :hmm: więc z buforu lipa.
autor: kombiii
niedziela, 9 lut 2020, 07:53
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

japitole i aakk, czytałem o buforze, jednak u mnie taka konfiguracja nie wchodzi w grę. Po zamontowaniu OLM, do sufitu mam 10 cm ... :|
autor: kombiii
sobota, 8 lut 2020, 17:23
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Cztery litry niecałe poszło z tych 8 kilogramów cukru. Ciągnąłem do 97,5 stopnia w kegu.
autor: kombiii
piątek, 7 lut 2020, 15:07
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

japitole pisze:W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg


Dzięki, to w tym tempie jutro będzie gotowy do klarowania.
autor: kombiii
piątek, 7 lut 2020, 11:30
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Dlatego dzisiaj powtórzę pomiar w okolicach 20 stopni właśnie.
autor: kombiii
piątek, 7 lut 2020, 09:03
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Jeszcze jedno. Wczoraj, by zaspokoić ciekawość i potwierdzić doświadczalnie to co piszecie, postawiłem pojemnik bezpośrednio obok rozgrzanego kominka. Temperatura nastawu przed tym zabiegiem wynosiła 16,9 stopnia, po 2 godzinach podniosła się do 26,5 stopnia. Przed podgrzaniem w roztworze było 1 Blg...
autor: kombiii
czwartek, 6 lut 2020, 11:34
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Zatem kolejny nastaw zrobię z 22 Blg, czyli z 6 kg, ale tym razem glukozy.
Ciekaw jestem różnicy. Kupiona w Allegro po 4,70 zł/kg.
autor: kombiii
środa, 5 lut 2020, 15:19
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

johnex pisze: Teraz robię nastawy o blg startowym 22-23 i nie ma problemu.


To zaledwie 6 kg cukru. Hmm... spróbuję, skoro ma być lepsze :roll:
autor: kombiii
środa, 5 lut 2020, 13:07
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Dla mnie to takie oczywiste nie było.
Destylat nigdy nie wyszedł mi piekący w smaku, zresztą dodaję cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jest tam jeszcze opcja nastawu nawet z 9 kg.
autor: kombiii
środa, 5 lut 2020, 11:42
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 5749

Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Podzielę się z Wami pewnymi spostrzeżeniami, dotyczącymi nastawu cukrowego. Drożdże Alcotec Turbo Yeast, woda, 8 kg cukru, temperatura startowa 30 stopni, pojemnik 25 l - te warunki się nie zmieniają. Od wiosny do późnej jesieni, czas fermentacji, do osiągnięcia w nastawie wartości -3 Blg, wynosił p...

Wyszukiwanie zaawansowane