Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Kupiłem glukozę spożywczą w Allegro po 4,70 zł/kg i zrobiłem nastaw.
Jako, że glukoza jest mniej wydajna, dałem 7 kg, zmierzone Blg 22, temperatura wyjściowa 25 stopni a drożdże Aclotec Turbo Yeast Pure.
Pojemnik stoi w chłodnym miejscu (16 stopni), więc za radą kolegów, zaopatrzyłem się w grzałkę akwariową z termostatem: Ustawiłem ją na 22 stopnie i jazda.
O 16:00 w poniedziałek nastąpił start. Zaczęło bulgotać po 2 godzinach, zrobiła się pianka i rozszedł się, jak nigdy dotąd, przyjemny, cukierkowy zapach. W czwartek, o godzinie 16:00, było już po wszystkim, zmierzone Blg - 2.
Dzisiaj wlewam turbo klar i w sobotę, lub w niedzielę idzie na rury.
c.d.n.
Jako, że glukoza jest mniej wydajna, dałem 7 kg, zmierzone Blg 22, temperatura wyjściowa 25 stopni a drożdże Aclotec Turbo Yeast Pure.
Pojemnik stoi w chłodnym miejscu (16 stopni), więc za radą kolegów, zaopatrzyłem się w grzałkę akwariową z termostatem: Ustawiłem ją na 22 stopnie i jazda.
O 16:00 w poniedziałek nastąpił start. Zaczęło bulgotać po 2 godzinach, zrobiła się pianka i rozszedł się, jak nigdy dotąd, przyjemny, cukierkowy zapach. W czwartek, o godzinie 16:00, było już po wszystkim, zmierzone Blg - 2.
Dzisiaj wlewam turbo klar i w sobotę, lub w niedzielę idzie na rury.
c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Chyba zbędny nowy temat, bo o glukozie było już sporo napisane:
post59287.html
post59287.html
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
psotamt dlatego temat się nazywa "moje spostrzeżenia"
Dzisiaj, przed dodaniem turbo klaru, Blg wynosiło -3.prolog1975 pisze:-2 to po wszystkim na alcotecach?
psotamt dlatego temat się nazywa "moje spostrzeżenia"
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lut 2020, 17:53 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
A przed dodaniem środka klarującego zlałeś z nad osadu?kombiii pisze:Kupiłem glukozę spożywczą w Allegro po 4,70 zł/kg i zrobiłem nastaw.
Dzisiaj wlewam turbo klar i w sobotę, lub w niedzielę idzie na rury.
c.d.n.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Tak, zawsze wcześniej zlewam a później dodaję środek klarujący. Jednak z glukozą to nie jest takie proste. Przy cukrówce nastaw jest klarowny niemal jak woda, sklarowany nastaw glukozowy ma wyraźnie mętną, mleczną barwę. Nie zdążę go dzisiaj przepuścić, może w przyszłym tygodniu.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Przepuściłem w końcu moją glukozówkę.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni
Są pewne plusy jednak tej zabawy - destylat jest bardzo łagodny w smaku, nie ma tej agresywności co spirytus z cukrówki, zapach jest przyjemny, wręcz słodki. Rozcienczyłem troszkę do 40 % i kolejna niespodzianka, wódeczka w smaku delikatna i nie ma się pewności, czy to faktycznie czterdziestka, czy może mniej.
Ogólnie jestem zadowolony, może kiedyś sie pokuszę ponownie.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni
Są pewne plusy jednak tej zabawy - destylat jest bardzo łagodny w smaku, nie ma tej agresywności co spirytus z cukrówki, zapach jest przyjemny, wręcz słodki. Rozcienczyłem troszkę do 40 % i kolejna niespodzianka, wódeczka w smaku delikatna i nie ma się pewności, czy to faktycznie czterdziestka, czy może mniej.
Ogólnie jestem zadowolony, może kiedyś sie pokuszę ponownie.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Destylowałem na mojej kolumnie (opis w stopce). Nie zamierzam przepuszczać drugi raz, jestem zadowolony z jakosci destylatu.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Mając taka konfigurację sprzętu powinno się do takich błędów nie dopuszczać.
W tym przypadku za wydajność nie odpowiada glukoza a brak doświadczenia operatora. Po prostu wylałeś w kanał co najmniej 0.5 litra spirytusu.kombiii pisze:Przepuściłem w końcu moją glukozówkę.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni
Mając taka konfigurację sprzętu powinno się do takich błędów nie dopuszczać.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Osobiście uważam, że opisując swoje pierwsze procesy, powinniśmy robić to dokładnie, by nie było już miejsca na domysły.
Kolega nic nie wspomina o pogonach, a przy tej kolumnie, jakby nie prowadził procesu, to te 0,6 l pogonów o stężeniu alkoholu ~ 95% zostaje, więc bilans zgadzałby się. Jeśli odebrał te pogony i zostawił je sobie do kolejnego procesu lub zdecydował o ich zbieraniu do oddzielnej rektyfikacji, to strat nie miał. Pod warunkiem oczywiście, że odbierał gon do 98 *C w kotle, a pogon do prawie 100 *C. Jeśli natomiast wyłączył grzałki po zakończeniu odbioru gonu, to masz całkowitą rację.lesgo58 pisze:Po prostu wylałeś w kanał co najmniej 0.5 litra spirytusu.
Osobiście uważam, że opisując swoje pierwsze procesy, powinniśmy robić to dokładnie, by nie było już miejsca na domysły.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
To nie jest błąd, lecz działanie zamierzone. Najzwyczajniej w świecie, nie chce mi się odbierać po kropelce przez trzy kolejne godziny, ciągnąć do 100 stopni. Przy 98 stopniach wyłączam grzałkę i finitolesgo58 pisze:Mając taka konfigurację sprzętu powinno się do takich błędów nie dopuszczać.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Mój cały poprzedni post był napisany w odpowiedzi na twoje stwierdzenie że...
Oto przykład:
- Wiesz co pokazuje termometr gdy w twoim sprzęcie zagotuje się woda?
- Wiesz co pokazuje termometr gdy na zewnątrz mamy ciśnienie 950 hPa, a ile gdy mamy 1030 hPa?
- Dlaczego masz odbierać po kropelce skoro posiadasz bufor? Żeby odebrać cały alkohol przy dobrze poznanym sprzęcie i rektyfikacji robionej zgodnie ze sztuką wystarczy zjechać maksymalnie do 10-12ml/min. Wychodzi że na koncówce nie powinieneś odbierać wolniej niż ok 0,6-07 l/godz. Jesli dla Ciebie jest to po kropelce to ja nie mam nic więcej do powiedzenia. Ale i Ty nie powinieneś twierdzić, że wydajnośc glukozy jest "...istotnie tragiczna..."
A teraz piszę post w odniesieniu do następującej Twojej wypowiedzi...kombiii pisze:Przepuściłem w końcu moją glukozówkę.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni
Ja jednak twierdzę, że wydajność jaka uzyskałeś jest wypadkową braku twoich umiejętności i braku znajomości sprzętu.kombiii pisze: To nie jest błąd, lecz działanie zamierzone.
Oto przykład:
- Wiesz co pokazuje termometr gdy w twoim sprzęcie zagotuje się woda?
- Wiesz co pokazuje termometr gdy na zewnątrz mamy ciśnienie 950 hPa, a ile gdy mamy 1030 hPa?
- Dlaczego masz odbierać po kropelce skoro posiadasz bufor? Żeby odebrać cały alkohol przy dobrze poznanym sprzęcie i rektyfikacji robionej zgodnie ze sztuką wystarczy zjechać maksymalnie do 10-12ml/min. Wychodzi że na koncówce nie powinieneś odbierać wolniej niż ok 0,6-07 l/godz. Jesli dla Ciebie jest to po kropelce to ja nie mam nic więcej do powiedzenia. Ale i Ty nie powinieneś twierdzić, że wydajnośc glukozy jest "...istotnie tragiczna..."
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 mar 2020, 11:59 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
ad1. Wiem
ad.2 Wiem
ad.3 A gdzie Ty dostrzegłeś u mnie bufor?!
Ostatnia faza odbioru gonu (powyżej 98 stopni) wymusza na mnie drastyczny spadek prędkości, z zachowaniem rzecz jasna, stałej temperatury na 10 półce - dosłownie po kropelce. Najzwyczajniej nie mam na to chęci ani czasu, więc resztę wylewam.
ad.2 Wiem
ad.3 A gdzie Ty dostrzegłeś u mnie bufor?!
Ostatnia faza odbioru gonu (powyżej 98 stopni) wymusza na mnie drastyczny spadek prędkości, z zachowaniem rzecz jasna, stałej temperatury na 10 półce - dosłownie po kropelce. Najzwyczajniej nie mam na to chęci ani czasu, więc resztę wylewam.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Zwracam honor...
Faktycznie - przeczytałem katalizator a zasugerowałem się że to bufor. Posypuję głowę popiołem i idę pod stół szczekać...
Moje wypociny do kosza...
kombiii pisze:a
ad.3 A gdzie Ty dostrzegłeś u mnie bufor?!
.
Zwracam honor...
Faktycznie - przeczytałem katalizator a zasugerowałem się że to bufor. Posypuję głowę popiołem i idę pod stół szczekać...
Moje wypociny do kosza...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 253
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Możesz odkręcić zaworek na maxa i odebrać szybko pogon do osobnego naczynia z przeznaczeniem na drugie gotowanie.kombiii pisze: Ostatnia faza odbioru gonu (powyżej 98 stopni) wymusza na mnie drastyczny spadek prędkości, z zachowaniem rzecz jasna, stałej temperatury na 10 półce - dosłownie po kropelce. Najzwyczajniej nie mam na to chęci ani czasu, więc resztę wylewam.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Nie dolewał bym tego do drugiego gotowania - ewentualnie jako dodatek do kolejnego nastawu który będzie gotował.
Przynajmniej ja jestem zwolennikiem, żeby do drugiego gotowania wlewać jak najlepiej oczyszczony rektyfikat.
Przynajmniej ja jestem zwolennikiem, żeby do drugiego gotowania wlewać jak najlepiej oczyszczony rektyfikat.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Odlać do naczynia i zbierać po każdej rektyfikacji. Jak się uzbiera to na rurki ale osobno, z żadnym nastawem, zacierem a tym bardziej czystym gonem.
Zdecydowanie! To jak dodawanie dziegciu do miodu.arTii pisze:Nie dolewał bym tego do drugiego gotowania.....
Odlać do naczynia i zbierać po każdej rektyfikacji. Jak się uzbiera to na rurki ale osobno, z żadnym nastawem, zacierem a tym bardziej czystym gonem.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Mam 50l przefermentowanego nastawu z glukozy, blg początkowe 22. Zlane znad osadu, odgazowane porządnie mieszadłem piwowarskim parę razy - wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu? Może środek niezbyt skuteczny i lepiej by się sprawdził bentonit? Cukrówkę bentonitem ładnie klarowałem, ale jak było zimno jeszcze, teraz chyba się nie sprawdzi
Chodziło mi po głowie nastawienie wina na glukozie zamiast cukru, ale jeśli to tak miało by wyglądać (mętne), to chyba sobie odpuszczę
Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu? Może środek niezbyt skuteczny i lepiej by się sprawdził bentonit? Cukrówkę bentonitem ładnie klarowałem, ale jak było zimno jeszcze, teraz chyba się nie sprawdzi
Chodziło mi po głowie nastawienie wina na glukozie zamiast cukru, ale jeśli to tak miało by wyglądać (mętne), to chyba sobie odpuszczę
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 08:52 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Ja używam KLARMEDEL. Jedno opakowanie na 50 l z nastawu cukrowego czy glukozowego w 2-3 dni robi przezroczyste. A sprawdzałeś końcowe Blg?Erazer pisze:...wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p162082
No raczej nie. Stare zdjęcia:Erazer pisze:Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu?
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p162082
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Więc środek do bani, albo operator do d...
Może ta zawiesina to żelatyna z środka klarującego? Jest oczywiście duża różnica, w szklance wygląda przyzwoicie, ale w większym naczyniu - jak balon właśnie widać, że ciecz nie jest perfekcyjnie wyklarowana
Fermentowałem w balonie, oczywiście że bez rurki i korka - te zastosowałem po ustaniu fermentacji aby ocenić, czy na pewno się zakończyładrgranatt pisze:No niestety nie to po pierwsze a po drugie, nie używaj rurki fermentacyjnej.Erazer pisze:...Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo
Więc środek do bani, albo operator do d...
Może ta zawiesina to żelatyna z środka klarującego? Jest oczywiście duża różnica, w szklance wygląda przyzwoicie, ale w większym naczyniu - jak balon właśnie widać, że ciecz nie jest perfekcyjnie wyklarowana
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 09:45 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Zamiast używać klarowinu, trzeba było poczekać parę dni, aż samo sie wyklaruje.
Ja nigdy nie używam i nie mam problemu z klarowaniem, a im mniej swiństw w nastawie lub zacierze tym lepiej...
Nocami jeszcze jest w miarę zimno, wystaw na zewn. to przyspieszy klarowanie
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Ja nigdy nie używam i nie mam problemu z klarowaniem, a im mniej swiństw w nastawie lub zacierze tym lepiej...
Nocami jeszcze jest w miarę zimno, wystaw na zewn. to przyspieszy klarowanie
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 1163
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Nie przekonuje mnie to. Nastaw (90L) czasem stoi tydzień, dwa ( temp ~12-15°C) od zakończenia fermentacji jak nie mam czasu i nigdy nie udało się osiągnąć takiego efektu jak po dodaniu środków klarujących. Mam na myśli takie wyklarowanie że widać dno w beczce.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 10:57 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Poczytaj ten wątek i kilka postów poniżej:
https://alkohole-domowe.com/forum/post90208.html#p90208
Ostatnio wprowadziłem małą modyfikację. Po skończonej fermentacji lewaruję. Tak jak wino - ostrożnie - i jednocześnie odgazowuję. Efekt jeszcze lepszy.
https://alkohole-domowe.com/forum/post90208.html#p90208
Ostatnio wprowadziłem małą modyfikację. Po skończonej fermentacji lewaruję. Tak jak wino - ostrożnie - i jednocześnie odgazowuję. Efekt jeszcze lepszy.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 11:07 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Leszku jestem zaintygrowany, przeprowadzę próby.
W balonie od góry zaczęło się klarować jeszcze przed zlaniem znad osadu i dodaniem środka klarujacego, mam wrażenie, że ta część która sama się sklarowala na górze baniaka była podobnej jakość jak to, co mam po klarowaniu chemią - może z tą różnicą, że ten mętny Osad szybciej poszedł na dno
W balonie od góry zaczęło się klarować jeszcze przed zlaniem znad osadu i dodaniem środka klarujacego, mam wrażenie, że ta część która sama się sklarowala na górze baniaka była podobnej jakość jak to, co mam po klarowaniu chemią - może z tą różnicą, że ten mętny Osad szybciej poszedł na dno
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy