Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Witam
To mój drugi raz
Za pierwszym zrobiłem nastaw ze śliwki i wszystko świetnie wyszło. Teraz a dokładnie 13 lipca czyli prawie półtora miesiąca temu zrobiłem taki sam nastaw jak za pierwszym razem, ale tym razem nie ze śliwki tylko z czarnej porzeczki.
Nastaw zrobiłem w 100 litrowej beczce w proporcjach 30 kilogramów obranych owoców (czarna porzeczka) plus 25 kilogramów rozpuszczonego w wodzie cukru, resztę dopełniłem wodą i wszystko dokładnie wymieszałem beż żadnych drożdży. Wszystko zrobiłem dokładnie tak jak za pierwszym razem przy nastawie ze śliwki, tyle tylko ze tamten nastaw zaczął ostro pracować już na drugi dzień, 48h później już sie ostro pienił i prawie wykipiał z beczki. Postał tak nie całe dwa miesiące i wyszło z tego SUPER CUDO. Tym razem jednak nastaw tak ostro nie wystartował, idzie sobie ale dużo bardziej kulturalnie. Ładnie pachnie i dobrze wygląda, ale nie idzie z taką siłą jak śliwka. Myśle, choć nie jestem pewien ze to cecha owocu jakim jest czarna porzeczka.
I tutaj moje pytanie.
Jak sprawdzić czy nastaw jest już gotowy? Wcześniej, przy śliwce po prostu widziałem ze przestało sie pienić i "chodzić", tutaj przy czarnej porzeczce ciężko jest mi to ocenić. Nastaw stoi juz prawie półtora miesiąca. Prosił bym o poradę jak i czym to zmierzyć.
Pozdrawiam
To mój drugi raz
Za pierwszym zrobiłem nastaw ze śliwki i wszystko świetnie wyszło. Teraz a dokładnie 13 lipca czyli prawie półtora miesiąca temu zrobiłem taki sam nastaw jak za pierwszym razem, ale tym razem nie ze śliwki tylko z czarnej porzeczki.
Nastaw zrobiłem w 100 litrowej beczce w proporcjach 30 kilogramów obranych owoców (czarna porzeczka) plus 25 kilogramów rozpuszczonego w wodzie cukru, resztę dopełniłem wodą i wszystko dokładnie wymieszałem beż żadnych drożdży. Wszystko zrobiłem dokładnie tak jak za pierwszym razem przy nastawie ze śliwki, tyle tylko ze tamten nastaw zaczął ostro pracować już na drugi dzień, 48h później już sie ostro pienił i prawie wykipiał z beczki. Postał tak nie całe dwa miesiące i wyszło z tego SUPER CUDO. Tym razem jednak nastaw tak ostro nie wystartował, idzie sobie ale dużo bardziej kulturalnie. Ładnie pachnie i dobrze wygląda, ale nie idzie z taką siłą jak śliwka. Myśle, choć nie jestem pewien ze to cecha owocu jakim jest czarna porzeczka.
I tutaj moje pytanie.
Jak sprawdzić czy nastaw jest już gotowy? Wcześniej, przy śliwce po prostu widziałem ze przestało sie pienić i "chodzić", tutaj przy czarnej porzeczce ciężko jest mi to ocenić. Nastaw stoi juz prawie półtora miesiąca. Prosił bym o poradę jak i czym to zmierzyć.
Pozdrawiam
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 3970
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Bez drożdży?
To sprawa jest oczywista. Na śliwkach znajduje się dużo dzikusów, które podjęły się fermentacji. Na czarnej porzeczce drożdży dzikich jest niewiele. Po prostu dodaj drożdży to może fermentacja się rozpocznie na dobre.
To sprawa jest oczywista. Na śliwkach znajduje się dużo dzikusów, które podjęły się fermentacji. Na czarnej porzeczce drożdży dzikich jest niewiele. Po prostu dodaj drożdży to może fermentacja się rozpocznie na dobre.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Zamieszaj dobrze już teraz i odcedź do jakiejś flaszeczki tak żebyś miał dość klarowny płyn, tzn żeby nie było tam żadnych drobinek ani kawałków. Może być kawałek gazy rozłożony na sitku itp Jak będzie poniżej zera to odciskaj wszystko, trochę sklaruj muł i na rury.
Odnośnie nastawu to bardziej cukrówka z porzeczkami niż coś smakowego, zdecydowanie za dużo cukru, na te ilość owoców tak ze 20kg za dużo... To już lepiej przegonić ta cukrówke ta spiryt/dobry bimber jak nie masz kolumny i zalać porzeczki tym co wyjdzie.
Odnośnie nastawu to bardziej cukrówka z porzeczkami niż coś smakowego, zdecydowanie za dużo cukru, na te ilość owoców tak ze 20kg za dużo... To już lepiej przegonić ta cukrówke ta spiryt/dobry bimber jak nie masz kolumny i zalać porzeczki tym co wyjdzie.
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
no to ja juz nic nie wiem. Dziadek móiwł mi zawsze ze PAMIĘTAJ WNUCKU, NA CUKRZE NIE OSZUKASZ ! Czyli ze jak dasz za mało to nie wyjdzie :/
Wcześniej, za pierwszym razem jak robilem ze sliwek to dalem takie same proporcje. Ze 100 litrowej beczki wyszlo jakies 16 litrów super mocnego napitku w granicach nie mniej niż 80 %. Po rozcieńczeniu z wodą do 55% wyszla super wódeczka. Co prawda nie miała zadnego smaku ani posmaku ale to chyba za sprawą aktywnego wegla, bo mam taki filtr który ma 70cm dłuości. Ogólnie mam kolumne 100cm z wypełnieniem druciakami i sprzezynkami miedzi z zimnymi palcami i dwoma odstojnikami.
Wcześniej, za pierwszym razem jak robilem ze sliwek to dalem takie same proporcje. Ze 100 litrowej beczki wyszlo jakies 16 litrów super mocnego napitku w granicach nie mniej niż 80 %. Po rozcieńczeniu z wodą do 55% wyszla super wódeczka. Co prawda nie miała zadnego smaku ani posmaku ale to chyba za sprawą aktywnego wegla, bo mam taki filtr który ma 70cm dłuości. Ogólnie mam kolumne 100cm z wypełnieniem druciakami i sprzezynkami miedzi z zimnymi palcami i dwoma odstojnikami.
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
No i mam juz cukromierz i pokazuje wartość prawie "0" Jeszcze nie przekroczył całkiem zera ale już prawie prawie. Więc co? Dać mu jeszcze kilka dnie i na rury?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Kolego tu nie o cukier chodzi tylko nie wiadomo było co Ty chcesz zrobić Teraz już wiemy
Blg pisałem żebyś sprawdził bo dzikusy (dzikie drożdże) raczej nie przerobią takiej ilości cukru, choć są szczepy wydajne
Pozdrawiam Góral
Blg pisałem żebyś sprawdził bo dzikusy (dzikie drożdże) raczej nie przerobią takiej ilości cukru, choć są szczepy wydajne
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Można było dać po prostu drożdże owocowe, np. z naszej linii Aktywne Drożdże Owocowe i byłoby normalnie z fermentacją. A tak nie dość, że dzikusy liche to na dodatek mają sobie poradzić z 25kg cukru nie mając do tego żadnej pożywki. Nie wspomnę o pH nastawu, które powinno się zawierać w przedziale 2,3-3,6 pH. Mieszanki drożdży zawierają w sobie wszystkie potrzebne składniki, czyli same drożdże i do tego odpowiednią ilość pożywki, witamin grupy B oraz środki regulujące pH.
Tak naprawdę to nastawiłeś cukrówkę z dodatkiem porzeczki, a nie odwrotnie. Najpierw czytać, potem robić.
P.S. A Dziadek miał rację, można i z kamieni bimber zrobić gdy się da odpowiednią ilość cukru
Tak naprawdę to nastawiłeś cukrówkę z dodatkiem porzeczki, a nie odwrotnie. Najpierw czytać, potem robić.
P.S. A Dziadek miał rację, można i z kamieni bimber zrobić gdy się da odpowiednią ilość cukru
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Poczekaj jeszcze i sprawdzaj blg, może trwać cicha fermentacja, jak blg nie spada to na rurki
Cukromierz powinien pokazywać -4 wtedy wiadomo że drożdże zjadły cały cukier
Pozdrawiam Góral
Cukromierz powinien pokazywać -4 wtedy wiadomo że drożdże zjadły cały cukier
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
@Góral bagienny wynik -4 BLG uzyskasz przy fermentacji czystej cukrówki, a w nastawach owocowych występują też cukry niefermentowalne, które podbijają wynik BLG. Jeśli dobrze pamiętam może podnosić wynik o 4 jednostki.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Nie nazwałbym tego nastawem owocowym, 25kg cukru , 30kg owoców
Napisałem sprawdzaj blg spada poczekaj, stoi w miejscu na rurki
Parę postów wyżej ma podpowiedż żeby wyklarować próbkę
Pozdrawiam Góral
Napisałem sprawdzaj blg spada poczekaj, stoi w miejscu na rurki
Parę postów wyżej ma podpowiedż żeby wyklarować próbkę
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Dla kol. Fuub to nastaw owocowy - jak zwał tak zwał
Klarowanie nie "wytrąca" cukrów niefermentowalnych, np. ksylitol, sorbitol, a ich obecność zwiększa gęstość nastawu, a tym samym BLG. To tak na przyszłość kol. Góralu
Pozdro
Klarowanie nie "wytrąca" cukrów niefermentowalnych, np. ksylitol, sorbitol, a ich obecność zwiększa gęstość nastawu, a tym samym BLG. To tak na przyszłość kol. Góralu
Pozdro
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Dziękuje za wykład ale ja tą lekcję przerabiałem z 20l temu tak że niepotrzebnie się fatygowałeś
To że kolega nazwał go owocowym nie oznacza że taki jest
A tak na przyszłość to weż pod uwagę to że w tym "nastawie owocowym" są śladowe ilości cukrów niefermentowalnych
Pozdrawiam Góral
To że kolega nazwał go owocowym nie oznacza że taki jest
A tak na przyszłość to weż pod uwagę to że w tym "nastawie owocowym" są śladowe ilości cukrów niefermentowalnych
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Panowie dzięki za odpowiedz, będę sprawdzał cukier i jak rzeczywiście przestanie spadać to pojadę z destylacją.
A proszę podpowiedzcie mi jeszcze jak wy byście to przedestylowali żeby zachować chociaż odrobinę smaku, chodzi oto aby nie wyszedł z tego taki czysty spiryt a coś bardziej zbliżonego smakowo może do curanta
Dysponuje 50l kegiem w otulinie z grzałką oraz kolumną 100cm z 5 zimnymi palcami i dwoma odstojnikami. Kolumna ma wypełnienie stalowo miedziane. Do tego 70cm filtr z weglem. Wszystkim steruje sterownik.
Co mogę z tym wszystkim zrobić? Jakie macie pomysły?
A proszę podpowiedzcie mi jeszcze jak wy byście to przedestylowali żeby zachować chociaż odrobinę smaku, chodzi oto aby nie wyszedł z tego taki czysty spiryt a coś bardziej zbliżonego smakowo może do curanta
Dysponuje 50l kegiem w otulinie z grzałką oraz kolumną 100cm z 5 zimnymi palcami i dwoma odstojnikami. Kolumna ma wypełnienie stalowo miedziane. Do tego 70cm filtr z weglem. Wszystkim steruje sterownik.
Co mogę z tym wszystkim zrobić? Jakie macie pomysły?
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Dzięki, za pomoc i poradę.
Z tej 100l beczki i tak wyjdą dwie destylacje, to jedną zrobię tak jak mówisz a druga normalnie ze stabilizacją. A do takiego spirytusu to co można dodać żeby potem jakiś fajny smak uzyskać?
Z tej 100l beczki i tak wyjdą dwie destylacje, to jedną zrobię tak jak mówisz a druga normalnie ze stabilizacją. A do takiego spirytusu to co można dodać żeby potem jakiś fajny smak uzyskać?
Ostatnio zmieniony sobota, 31 sie 2019, 16:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy