Znaleziono 15 wyników
- niedziela, 9 lut 2020, 00:14
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5852
Re: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
Dobra a wiec poszło tak Do jednego gąsiorka 5L poszło 18g płatków średnio opiekanych do drugiego gąsiorka 5L poszło 10 kostek średnio opiekanych. Powiedzcie mi tylko ile teraz to trzymać. Z tego co piszecie to kostki mogą spokojnie poleżeć kilka miesięcy 3 może nawet 4. A co z płatkami, bo z tego co...
- piątek, 7 lut 2020, 19:03
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5852
Re: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
Dobra Panowie, to teraz konkretnie.
Mam Gąsiorki po 5 litrów, z urobkiem rozrobionym do 50 volt.
Chce do jednego wsypać płatki, a do drugiego kostki.
Ile, gdzie czego nasypać, i na jak długo?
Mam Gąsiorki po 5 litrów, z urobkiem rozrobionym do 50 volt.
Chce do jednego wsypać płatki, a do drugiego kostki.
Ile, gdzie czego nasypać, i na jak długo?
- czwartek, 6 lut 2020, 01:39
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5852
Re: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
...kurde, już kupiłem płatki, ale co tam, kupie i kostki. Przyjacielu podpowiedz proszę gdzie polecasz kupić i jakie, z jakiej firmy dokładnie , co by się nie nadziać na jakiś bubel.
No i jeszcze gdzie to trzymać żeby non stop była temperatura 45-55 stopni ???
No i jeszcze gdzie to trzymać żeby non stop była temperatura 45-55 stopni ???
- środa, 5 lut 2020, 23:50
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5852
Re: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
No a nie używaliście tych z naszego forumowego sklepu? Ja kupiłem właśnie te.
No nic, trudno, dam tak jak w instrukcji czyli 4g na 1L, poświecę się i będę po prostu codziennie sprawdzał jak smakuje Taki los.
No nic, trudno, dam tak jak w instrukcji czyli 4g na 1L, poświecę się i będę po prostu codziennie sprawdzał jak smakuje Taki los.
- środa, 5 lut 2020, 18:29
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5852
Re: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
A wiec zdecydowałem się na zakup w naszym firmowym, forumowym sklepie na Płatki dębowe średnio opiekane (1019).
Czyli mam dodać około 3 gramów na jeden litr - Tak ?
A jak długo je trzymać w gąsiorku? - tydzień, dwa ?
A co myślicie o dodaniu odrobiny syropu klonowego?
Czyli mam dodać około 3 gramów na jeden litr - Tak ?
A jak długo je trzymać w gąsiorku? - tydzień, dwa ?
A co myślicie o dodaniu odrobiny syropu klonowego?
- środa, 5 lut 2020, 00:25
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5852
Prośba o pomoc w odpowiednim ZDĘBIENIU destylatu.
Witam wszystkich wtajemniczonych :) Chciał bym poprosić o pomoc w dodaniu PALONEGO DĘBU do mojego destylaciku. Będę to roił po raz pierwszy i nie chce czegoś spartolić, a jak to mówią kto pyta ten nie błądzi! Do zaprawienia mam kilka gąsiorków o pojemności 5 litrów z roztworkiem o mocy 50%. Chciał b...
- sobota, 31 sie 2019, 16:27
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11224
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Dzięki, za pomoc i poradę.
Z tej 100l beczki i tak wyjdą dwie destylacje, to jedną zrobię tak jak mówisz a druga normalnie ze stabilizacją. A do takiego spirytusu to co można dodać żeby potem jakiś fajny smak uzyskać?
Z tej 100l beczki i tak wyjdą dwie destylacje, to jedną zrobię tak jak mówisz a druga normalnie ze stabilizacją. A do takiego spirytusu to co można dodać żeby potem jakiś fajny smak uzyskać?
- sobota, 31 sie 2019, 10:42
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11224
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Panowie dzięki za odpowiedz, będę sprawdzał cukier i jak rzeczywiście przestanie spadać to pojadę z destylacją. A proszę podpowiedzcie mi jeszcze jak wy byście to przedestylowali żeby zachować chociaż odrobinę smaku, chodzi oto aby nie wyszedł z tego taki czysty spiryt a coś bardziej zbliżonego smak...
- piątek, 30 sie 2019, 17:58
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11224
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Okey, wiec co radzicie zrobić teraz? Puszczać na rurki czy jeszcze coś z tym kombinować? Cukromierz wskazuje prawie zero - tak jak na fotce załączonej w poście wyżej.
- piątek, 30 sie 2019, 13:11
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11224
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
No i mam juz cukromierz i pokazuje wartość prawie "0" Jeszcze nie przekroczył całkiem zera ale już prawie prawie. Więc co? Dać mu jeszcze kilka dnie i na rury?
- piątek, 30 sie 2019, 12:27
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11224
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
no to ja juz nic nie wiem. Dziadek móiwł mi zawsze ze PAMIĘTAJ WNUCKU, NA CUKRZE NIE OSZUKASZ ! Czyli ze jak dasz za mało to nie wyjdzie :/ Wcześniej, za pierwszym razem jak robilem ze sliwek to dalem takie same proporcje. Ze 100 litrowej beczki wyszlo jakies 16 litrów super mocnego napitku w granic...
- piątek, 30 sie 2019, 10:26
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11224
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Dobra zaraz będę miał cukromierz. Czy przed nabraniem urobku do menzurki wymieszać wszystko? Jaka zawartość cukru powinna mi się pokazać?
- piątek, 30 sie 2019, 00:09
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11224
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
... hmm czyżbym coś zachrzanił w nastawie?
- czwartek, 29 sie 2019, 23:42
- Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- Temat: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11224
Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?
Witam To mój drugi raz :) Za pierwszym zrobiłem nastaw ze śliwki i wszystko świetnie wyszło. Teraz a dokładnie 13 lipca czyli prawie półtora miesiąca temu zrobiłem taki sam nastaw jak za pierwszym razem, ale tym razem nie ze śliwki tylko z czarnej porzeczki. Nastaw zrobiłem w 100 litrowej beczce w p...
- czwartek, 29 sie 2019, 23:10
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: FuuB
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 1453
FuuB
Dobryy.
No cóż, skusiłem się w tamtym roku i kupiłem sprzęt. Teraz jestem już nałogowcem
Teraz przyszła pora aby pogłębiać swoją wiedzę i dlatego chciałem sie właśnie przywitać.
No cóż, skusiłem się w tamtym roku i kupiłem sprzęt. Teraz jestem już nałogowcem
Teraz przyszła pora aby pogłębiać swoją wiedzę i dlatego chciałem sie właśnie przywitać.