Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
Fuub
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2019, 23:01

Post autor: Fuub »

Witam
To mój drugi raz :)
Za pierwszym zrobiłem nastaw ze śliwki i wszystko świetnie wyszło. Teraz a dokładnie 13 lipca czyli prawie półtora miesiąca temu zrobiłem taki sam nastaw jak za pierwszym razem, ale tym razem nie ze śliwki tylko z czarnej porzeczki.
Nastaw zrobiłem w 100 litrowej beczce w proporcjach 30 kilogramów obranych owoców (czarna porzeczka) plus 25 kilogramów rozpuszczonego w wodzie cukru, resztę dopełniłem wodą i wszystko dokładnie wymieszałem beż żadnych drożdży. Wszystko zrobiłem dokładnie tak jak za pierwszym razem przy nastawie ze śliwki, tyle tylko ze tamten nastaw zaczął ostro pracować już na drugi dzień, 48h później już sie ostro pienił i prawie wykipiał z beczki. Postał tak nie całe dwa miesiące i wyszło z tego SUPER CUDO. Tym razem jednak nastaw tak ostro nie wystartował, idzie sobie ale dużo bardziej kulturalnie. Ładnie pachnie i dobrze wygląda, ale nie idzie z taką siłą jak śliwka. Myśle, choć nie jestem pewien ze to cecha owocu jakim jest czarna porzeczka.
I tutaj moje pytanie.
Jak sprawdzić czy nastaw jest już gotowy? Wcześniej, przy śliwce po prostu widziałem ze przestało sie pienić i "chodzić", tutaj przy czarnej porzeczce ciężko jest mi to ocenić. Nastaw stoi juz prawie półtora miesiąca. Prosił bym o poradę jak i czym to zmierzyć.
Pozdrawiam
alembiki

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: eldier »

Słowo klucz dla Ciebie: cukromierz.
Odnośnie samego nastawu się nie wypowiadam...

Autor tematu
Fuub
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2019, 23:01
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Fuub »

... hmm czyżbym coś zachrzanił w nastawie?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Góral bagienny »

Sprawdż blg cukromierzem ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Doody »

Bez drożdży?
To sprawa jest oczywista. Na śliwkach znajduje się dużo dzikusów, które podjęły się fermentacji. Na czarnej porzeczce drożdży dzikich jest niewiele. Po prostu dodaj drożdży to może fermentacja się rozpocznie na dobre.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Fuub
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2019, 23:01
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Fuub »

Dobra zaraz będę miał cukromierz. Czy przed nabraniem urobku do menzurki wymieszać wszystko? Jaka zawartość cukru powinna mi się pokazać?

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: eldier »

Zamieszaj dobrze już teraz i odcedź do jakiejś flaszeczki tak żebyś miał dość klarowny płyn, tzn żeby nie było tam żadnych drobinek ani kawałków. Może być kawałek gazy rozłożony na sitku itp Jak będzie poniżej zera to odciskaj wszystko, trochę sklaruj muł i na rury.

Odnośnie nastawu to bardziej cukrówka z porzeczkami niż coś smakowego, zdecydowanie za dużo cukru, na te ilość owoców tak ze 20kg za dużo... To już lepiej przegonić ta cukrówke ta spiryt/dobry bimber jak nie masz kolumny i zalać porzeczki tym co wyjdzie.

Autor tematu
Fuub
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2019, 23:01
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Fuub »

no to ja juz nic nie wiem. Dziadek móiwł mi zawsze ze PAMIĘTAJ WNUCKU, NA CUKRZE NIE OSZUKASZ ! Czyli ze jak dasz za mało to nie wyjdzie :/
Wcześniej, za pierwszym razem jak robilem ze sliwek to dalem takie same proporcje. Ze 100 litrowej beczki wyszlo jakies 16 litrów super mocnego napitku w granicach nie mniej niż 80 %. Po rozcieńczeniu z wodą do 55% wyszla super wódeczka. Co prawda nie miała zadnego smaku ani posmaku ale to chyba za sprawą aktywnego wegla, bo mam taki filtr który ma 70cm dłuości. Ogólnie mam kolumne 100cm z wypełnieniem druciakami i sprzezynkami miedzi z zimnymi palcami i dwoma odstojnikami.

Autor tematu
Fuub
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2019, 23:01
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Fuub »

No i mam juz cukromierz i pokazuje wartość prawie "0" Jeszcze nie przekroczył całkiem zera ale już prawie prawie. Więc co? Dać mu jeszcze kilka dnie i na rury?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Góral bagienny »

Kolego tu nie o cukier chodzi tylko nie wiadomo było co Ty chcesz zrobić ;) Teraz już wiemy :)
Blg pisałem żebyś sprawdził bo dzikusy (dzikie drożdże) raczej nie przerobią takiej ilości cukru, choć są szczepy wydajne :D
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: JanOkowita »

Można było dać po prostu drożdże owocowe, np. z naszej linii Aktywne Drożdże Owocowe i byłoby normalnie z fermentacją. A tak nie dość, że dzikusy liche to na dodatek mają sobie poradzić z 25kg cukru nie mając do tego żadnej pożywki. Nie wspomnę o pH nastawu, które powinno się zawierać w przedziale 2,3-3,6 pH. Mieszanki drożdży zawierają w sobie wszystkie potrzebne składniki, czyli same drożdże i do tego odpowiednią ilość pożywki, witamin grupy B oraz środki regulujące pH.
Tak naprawdę to nastawiłeś cukrówkę z dodatkiem porzeczki, a nie odwrotnie. Najpierw czytać, potem robić.

P.S. A Dziadek miał rację, można i z kamieni bimber zrobić gdy się da odpowiednią ilość cukru :)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Fuub
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2019, 23:01
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Fuub »

Okey, wiec co radzicie zrobić teraz? Puszczać na rurki czy jeszcze coś z tym kombinować? Cukromierz wskazuje prawie zero - tak jak na fotce załączonej w poście wyżej.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Góral bagienny »

Poczekaj jeszcze i sprawdzaj blg, może trwać cicha fermentacja, jak blg nie spada to na rurki :D
Cukromierz powinien pokazywać -4 wtedy wiadomo że drożdże zjadły cały cukier :D
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Pablito »

@Góral bagienny wynik -4 BLG uzyskasz przy fermentacji czystej cukrówki, a w nastawach owocowych występują też cukry niefermentowalne, które podbijają wynik BLG. Jeśli dobrze pamiętam może podnosić wynik o 4 jednostki.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Góral bagienny »

Nie nazwałbym tego nastawem owocowym, 25kg cukru , 30kg owoców :o
Napisałem sprawdzaj blg spada poczekaj, stoi w miejscu na rurki ;)
Parę postów wyżej ma podpowiedż żeby wyklarować próbkę ;)
Pozdrawiam Góral ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Pablito »

Dla kol. Fuub to nastaw owocowy - jak zwał tak zwał
Klarowanie nie "wytrąca" cukrów niefermentowalnych, np. ksylitol, sorbitol, a ich obecność zwiększa gęstość nastawu, a tym samym BLG. To tak na przyszłość kol. Góralu

Pozdro :D
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Góral bagienny »

Dziękuje za wykład ;) ale ja tą lekcję przerabiałem z 20l temu ;) tak że niepotrzebnie się fatygowałeś :)
To że kolega nazwał go owocowym nie oznacza że taki jest :)
A tak na przyszłość ;) to weż pod uwagę to że w tym "nastawie owocowym" są śladowe ilości cukrów niefermentowalnych ;)
Pozdrawiam Góral ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Fuub
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2019, 23:01
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Fuub »

Panowie dzięki za odpowiedz, będę sprawdzał cukier i jak rzeczywiście przestanie spadać to pojadę z destylacją.
A proszę podpowiedzcie mi jeszcze jak wy byście to przedestylowali żeby zachować chociaż odrobinę smaku, chodzi oto aby nie wyszedł z tego taki czysty spiryt a coś bardziej zbliżonego smakowo może do curanta :)

Dysponuje 50l kegiem w otulinie z grzałką oraz kolumną 100cm z 5 zimnymi palcami i dwoma odstojnikami. Kolumna ma wypełnienie stalowo miedziane. Do tego 70cm filtr z weglem. Wszystkim steruje sterownik.

Co mogę z tym wszystkim zrobić? Jakie macie pomysły?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Góral bagienny »

Odłącz zimne palce i filtr destyluj jak na pot-stillu to jakiś zapach i aromat zostanie :D Odstojniki zaizoluj dobrze koc, ręczniki . ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Fuub
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2019, 23:01
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Fuub »

Dzięki, za pomoc i poradę.
Z tej 100l beczki i tak wyjdą dwie destylacje, to jedną zrobię tak jak mówisz a druga normalnie ze stabilizacją. A do takiego spirytusu to co można dodać żeby potem jakiś fajny smak uzyskać?
Ostatnio zmieniony sobota, 31 sie 2019, 16:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z czarnej porzeczki - jak rozpoznać kiedy będzie gotowy?

Post autor: Góral bagienny »

Taki spiryt dobry na nalewki :D a i czysta też powinna być z nutą owoców :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”