Moj pierwszy RUM
Re: Moj pierwszy RUM
Też mam poczyniony nastaw z melasy. Blg początkowe ok 22. Do 50l dałem alkotec turbo rum, 1 paczkę dedykowaną do 25l, także mniej niż zaleca producent. Nastaw ruszył dopiero po ponad tygodniu, gdyż temp pomieszczenia gdzie stoi jest na poziomie 18°-20°C. Ja mam czas, więc niech sobie powoli jedzą.
-
- Posty: 307
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Moj pierwszy RUM
Pytanie z innej beczki
Posiadam 40l dundru po rumie i chcę zrobić na tym cukrówkę ( wsady na jeden kociołek 50l ) I rektyfikować to na tzw: ,,reRum".
I tak jak poradzę sobie z proporcjami to zastanawiam się: Czy po zatrzymaniu fermentacji i opadnięciu drożdży nastaw spowoduje przypalenie grzałek
P.S.
Nie nie szkoda mi przeznaczyć go na cukier, ponieważ drugie tyle czeka kolejny nastaw rumowy
Posiadam 40l dundru po rumie i chcę zrobić na tym cukrówkę ( wsady na jeden kociołek 50l ) I rektyfikować to na tzw: ,,reRum".
I tak jak poradzę sobie z proporcjami to zastanawiam się: Czy po zatrzymaniu fermentacji i opadnięciu drożdży nastaw spowoduje przypalenie grzałek
P.S.
Nie nie szkoda mi przeznaczyć go na cukier, ponieważ drugie tyle czeka kolejny nastaw rumowy
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Moj pierwszy RUM
A dlaczego chcesz gotować razem z osadem?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Moj pierwszy RUM
Fermentacja na dundrze bywa problematyczna - kwasowość i inne takie. Potrafi się zatrzymać na wysokim Blg.
Ostatnio aby odzyskać aromaty z wywaru dolewam czystego spirytusu i destyluję. Nie ma praktycznie przedpogonów, a sam trunek potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Raz mi się grzałki lekko przypaliły, bo wlałem niesklarowany nastaw z melasy, postał kilka dni i włączyłem grzanie bez zamieszania zawartości kotła. Rum był bardziej karmelowy
Ostatnio aby odzyskać aromaty z wywaru dolewam czystego spirytusu i destyluję. Nie ma praktycznie przedpogonów, a sam trunek potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Raz mi się grzałki lekko przypaliły, bo wlałem niesklarowany nastaw z melasy, postał kilka dni i włączyłem grzanie bez zamieszania zawartości kotła. Rum był bardziej karmelowy
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 307
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Moj pierwszy RUM
Gra nie warta świeczki, dlatego pomyślałem o nastawie
[/quote]
Tylko nie posiadam sprit-a w ogóle . W pierwszej kolejnosci musiałbym zrobić 2x rektyfikacje ( aby uzyskać wsad do zalania dundru ), a potem znów to puścić na raz.wawaldek11 pisze: ↑czwartek, 22 lut 2024, 17:52 Ostatnio aby odzyskać aromaty z wywaru dolewam czystego spirytusu i destyluję. Nie ma praktycznie przedpogonów, a sam trunek potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Gra nie warta świeczki, dlatego pomyślałem o nastawie
[/quote]
Nie będzie osadu bo gęstwa drożdżowa zostanie na dole fermentora. Chodzi mi o to, że dunder po melasie jest ciemny i czy to nie spowoduje przypalenia grzałek.
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Moj pierwszy RUM
Ale jest szansa, że nastaw zrobiony na dundrze już nie będzie miał tych tendencji.
Tego to ci nie powiem bo nigdy melasy nie robiłem.
Ale jest szansa, że nastaw zrobiony na dundrze już nie będzie miał tych tendencji.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 307
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Moj pierwszy RUM
@Doody płaszcz u mnie jest tylko 35l i bym musiał zrobić podobnie jak z rumem ( odped x2 + docelowa rektyfikacja). Dla mnie nieekonomicznie.
Czyli jak nie zrobię to się nie przekonam.
Mam jeszcze jedno nietypowe pytanko odnośnie melasy.
Robię od czasu do czasu piwko z brewkitu. I pomyślałem:
Czy można zrobić coś na wzór takowego piwa z melasy?
Sam ekstrat słodowy konsystencja, wyglądem i nawet zapachem ( np. Stout) przypomina melasę.
Ma to sens
Czyli jak nie zrobię to się nie przekonam.
Mam jeszcze jedno nietypowe pytanko odnośnie melasy.
Robię od czasu do czasu piwko z brewkitu. I pomyślałem:
Czy można zrobić coś na wzór takowego piwa z melasy?
Sam ekstrat słodowy konsystencja, wyglądem i nawet zapachem ( np. Stout) przypomina melasę.
Ma to sens
-
- Posty: 199
- Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
- Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Moj pierwszy RUM
EDYTKA:
Znalazłem post o który mi chodziło:
O ile dobrze pamiętam to @Skir próbował postawić nastaw ze skrobi na dundrze (ale to chyba był dunder z żyta) I wyszedł mu kisiel nie do opanowania. Przeszukaj jego tematy albo napisz do niego PW. Skrobia i dunder chyba nie za bardzo chcą ze sobą współpracować
EDYTKA:
Znalazłem post o który mi chodziło:
Może na dundrze skrobiowym też się da
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 lut 2024, 23:17 przez leon24_36, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Moj pierwszy RUM
Dałem 60% dundru i 40 % świeżej wody. Wsypałem słód do 65 stopniowej mieszaniny. Na wszelki wypadek dodałem połowę zalecanej dawki enzymu upłynniającego i po pół godziny scukrzającego. Nie pamiętam Blg ale było wysokie ze względu na niecukry w melasie. Ruszyło ok na Safspiritach M1.
Ostatnio zmieniony piątek, 23 lut 2024, 10:11 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 457
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Moj pierwszy RUM
Rum potrzebuje 2-3 lata by się ułożyć, zacier na dundrze pewnie tyle samo
Nie rozumie po cholerę robić na tym syfie cokolwiek.
Chcecie posmak rumu to wlejcie 0.5l rumu na damę czystej i po problemie.
Nie rozumie po cholerę robić na tym syfie cokolwiek.
Chcecie posmak rumu to wlejcie 0.5l rumu na damę czystej i po problemie.
Ostatnio zmieniony sobota, 24 lut 2024, 21:38 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 457
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 130
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
- Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Moj pierwszy RUM
Wyszło 30L surówki . Skończone przy 10% mocy na papudze.
Pozostał duder , podrzucie proszę przepis na nastaw na dundrze .
pzdr
PS.Dunder do drugiej destylacji ...hmmm?
Witam, odpęd zrobiony .thxluk pisze: ↑wtorek, 23 sty 2024, 09:49 Witam, po prawie dwóch latach wrócił temat nastawu na rum.
Korzystałem z poniższego kalkulatora:
https://destylatory.pl/melasa-trzcinowa.html
W proporcjach
80L wody
16kg melasa
8kg cukier trzcinowy
3 paczki bayanusów
temperatura 21st /blg 21
Niestety mija 15 godzin a drożdże nie ruszają - no może kilka "pierdnię... na sekundę .
Co może być przyczyną , zbyt duża proporcja melasy do cukru .?
Czy może drożdże - wcześniej robiłem na coobra rum?
Wyszło 30L surówki . Skończone przy 10% mocy na papudze.
Pozostał duder , podrzucie proszę przepis na nastaw na dundrze .
pzdr
PS.Dunder do drugiej destylacji ...hmmm?
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: Moj pierwszy RUM
@rozrywek
Jak pisałem jest to klasyczny amatorski przepis https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=5994
W jakim celu? Aby był lepszy rum. Przepis później ulegał modyfikacjom:
- dodawanie pożywek zamiast bomby drożdżowej
- glukoza zamiast cukru trzcinowego
- mniejsza ilość dundru do drugiej destylacji (pół na pół z wodą)
Zrobiłem nawet kiedyś arkusz kalkulacyjny do przeliczeń proporcji. Jak będzie zainteresowanie, to mogę go odszukać i uczynić bardziej przyjaznym.
Jak pisałem jest to klasyczny amatorski przepis https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=5994
W jakim celu? Aby był lepszy rum. Przepis później ulegał modyfikacjom:
- dodawanie pożywek zamiast bomby drożdżowej
- glukoza zamiast cukru trzcinowego
- mniejsza ilość dundru do drugiej destylacji (pół na pół z wodą)
Zrobiłem nawet kiedyś arkusz kalkulacyjny do przeliczeń proporcji. Jak będzie zainteresowanie, to mogę go odszukać i uczynić bardziej przyjaznym.