Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Autor tematu
Marcias78
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 02:49
Załączniki
Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: Marcias78 » środa, 18 sty 2017, 03:35

Witam czy takowa melasa nada sie na rum?
http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 57919.html


 Książki i poradniki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: golec269 » środa, 18 sty 2017, 06:51

Jak lubisz rum spokojnie możesz brać. Cena trochę odstrasza, ale trunek zacny.


wawaldek11
1850
Posty: 1889
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: wawaldek11 » środa, 18 sty 2017, 18:26

Gość sprzedaje melasę od kilku dobrych lat. Najprawdopodobniej jest to melasa z cukrowni w Glinojecku. Wielu kolegów miało przyjemność tworzyć trunek z glinojeckiej - z dobrym efektem ;)
Ta melasa jest wg mnie lepsza - ma więcej przyjemnych aromatów - http://www.mikroorganizmy-sklep.pl/mela ... -p-51.html. Ale też droższa.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1684
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: Kamal » środa, 18 sty 2017, 19:09

A najlepsza była chyba w bogutynmłyn. :-)
Ale od dawna nie prowadzą sprzedaży...:-(
K.
Obrazek


A@H@K
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 08:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: A@H@K » środa, 18 sty 2017, 19:37

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6683695978
Jeszcze jest i taka. Moim zdaniem cenowo całkiem nieźle wychodzi. Tylko czy ktoś miał z nią do czynienia?

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5214
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: radius » środa, 18 sty 2017, 20:54

A@H@K pisze:Moim zdaniem cenowo całkiem nieźle wychodzi.

To co powiesz na taką cenę? :)
http://sklep.bergo.pl/p/777/15783/gold- ... sylka.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT


A@H@K
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 08:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: A@H@K » środa, 18 sty 2017, 21:08

Cena bomba, ale czy to jest 100% melasa trzcinowa? Nigdzie nie mogę znaleźć jej składu.


Autor tematu
Marcias78
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 18 sty 2017, 02:49
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: Marcias78 » środa, 18 sty 2017, 23:32

Dziekuje za pomoc.A może ktos ma jakis sprawdzony przepis na rum?

Awatar użytkownika

Doody
1350
Posty: 1395
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: Doody » środa, 18 sty 2017, 23:50

Mam pytanie,
Jakie startowe blg stosuje się przy nastawach z melasy? Podobne do zwykłej cukrówki czy raczej niższe jak w przypadku owocówek?
Pozdrawiam
Darek


wawaldek11
1850
Posty: 1889
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 19 sty 2017, 00:33

Podobnie jak przy cukrówkach - 22 - 24*Blg. Odfermentowuje różnie: do 12*Blg glinojecka, do 7 z mikroorganizmów, pomieszana z cukrem trzcinowym nawet do 2*.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Doody
1350
Posty: 1395
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: Doody » czwartek, 19 sty 2017, 00:44

Dzięki Waldku ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1684
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: Kamal » czwartek, 19 sty 2017, 00:58

Wszystkiego zależy od "klasy" melasy. A są 3-4 nie pamiętam dokładnie.
1. Duża zawartość cukru, mniej aromatyczna, ale dobra wydajność :-)
2. Mniejsza zawartość cukru, lepsza aromatyczność, słabsza wydajność
3....I tak dalej... ;-)
Zygmunt chyba gdzieś na forum to doskonałe opisał. :-)
Więc na każdej melasie będzie inne odfermentowanie. :-)
K.
Edit
Opis Zygmunta:
Treść ukryta:

K.
Obrazek

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5214
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: radius » czwartek, 19 sty 2017, 07:40

Marcias78 pisze: może ktos ma jakis sprawdzony przepis na rum?

domowy-rum-przepisy-t5558.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT


A@H@K
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 08:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: A@H@K » czwartek, 19 sty 2017, 14:38

Kolego Radius nie odpowiedziałeś na moje pytanie? Nie ukrywam, że jestem nią zainteresowany.

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5214
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: radius » czwartek, 19 sty 2017, 21:14

Na 100% nie jestem pewien, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji. Sam jestem zainteresowany, więc chyba najlepiej będzie zasięgnąć języka u źródła.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

jurek1978
650
Posty: 669
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: jurek1978 » sobota, 4 mar 2017, 13:26


Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1684
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: Kamal » sobota, 4 mar 2017, 16:32

Podejrzewam, że fermentacja rozsadziła zbiornik.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

jurek1978
650
Posty: 669
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: jurek1978 » sobota, 4 mar 2017, 16:34

Albo jakiś Bin Laden jej pomógł :)

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1684
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: Kamal » sobota, 4 mar 2017, 16:44

Hehe, taka była jedna z wersji. :-) Ktoś go wysadził. :-)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

kmarian
650
Posty: 677
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Postautor: kmarian » sobota, 4 mar 2017, 21:21

Z praktycznego punktu widzenia, komuś była potrzebna melasa do wyprodukowania rumu. Podkopał zbiornik, "zajomał" tyle co mu potrzeba i zrobił nastaw. Pewnie opłakiwał ofiary, ale czy ktoś to widział?


Wróć do „Zacier na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości