Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4500
Posty: 4603
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: radius » poniedziałek, 19 mar 2012, 17:19

Witajcie smakosze :D
Przedstawiłem kiedyś przepisy na domową whisky, dziś chciałbym zaprezentować przepisy na domowy rum. Może ktoś skorzysta :lol:

RUM I

2 kg melasy trzcinowej
4 kg cukru trzcinowego
25 litrów wody

Melasę i cukier rozpuścić w 5 litrach gorącej wody. Dopełnić do 25 litrów zimnej wody.
Dodać do nastawu saszetkę węgla aktywnego w płynie, w celu absorbcji zanieczyszczeń wytwarzanych przez drożdże podczas procesu fermentacji.
Gdy temperatura nastawu osiągnie 25-28*C, dodać drożdże Rum Turbo . Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 22-28*C.
Nie używać rurki fermentacyjnej!
Po zakończonej fermentacji dodać do nastawu środek klarujący Turbo Klar.
Destylować najpóźniej po 24 godzinach nawet jeżeli nastaw jest jeszcze trochę mętny.
Dla rumu idealna moc destylatu to 84-88%. Resztę przeznaczyć do kolejnej destylacji.
Rozcieńczyć destylat do 45% i odstawić na co najmniej jeden miesiąc.

RUM II

10 kg cukru trzcinowego nierafinowanego
20 litrów wody
Drożdże Turbo Rum

W 10 litrach gorącej wody, rozpuścić cukier. Uzupełnić resztą zimnej wody.
Gdy temperatura nastawu osiągnie ok. 25*C, rozsypać po powierzchni drożdże, odczekać 15-20 minut a następnie dobrze wymieszać.
Fermentacja trwa od 5-7 dni.
Przedestylować i odstawić na 30 dni, wstrząsając destylatem raz dziennie.

RUM III

6 kg melasy trzcinowej
2 kg cukru trzcinowego
20 litrów wody
0,5 kg startych ziemniaków
50 gramów drożdży gorzelnianych

Dzień 1-szy;
2 kg melasy i 1 kg cukru rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do 30*C i dodać uwodnione drożdże celem rozpoczęcia fermentacji.
Do nastawu włożyć umieszczone w muślinowym woreczku ugotowane i rozdrobnione ziemniaki.

Dzień 2-gi;
Do nastawu dodać 2 kg melasy i 1 kg cukru. Dobrze wymieszać.

Dzień 3-ci;
Dodać do nastawu kolejne 2 kg melasy rozpuszczone w 10 litrach wody i wymieszać.

Po skończonej fermentacji, przedestylować i zaprawić karmelem.

RUM IV

25 litrów wody
5 kg melasy
6 kg cukru
Drożdże Turbo 48

Rozpuścić cukier i melasę w 10 litrach gorącej wody. Uzupelnić resztą zimnej wody i wymieszać. Gdy temperatura nastawu osiągie ok. 25*C, dodać drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną.
Po destylacji, w celu otrzymania SPICED RUM dodać do destylatu następujące składniki:
1 litr destylatu ok. 45%
1 laska wanilii
1 posiekana laska cynamonu
5 jagód ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1/2 gwiazdki anyżu
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
5 cm korzenia imbiru
skórka z 1/4 pomarańczy.
Macerować od 5-15 dni w zależności od smaku.

RUM V

5 kg cukru trzcinowego
20 litrów wody
100 ml. miodu
50 gramów drożdży gorzelnianych
Pożywka dla drożdży
Sok z 1/2 cytryny

Rozpuścić składniki w wodzie, dodać uwodnione drożdże, pożywkę i sok z cytryny.
Po skończonej fermentacji przedestylować.
Smacznego życzę - Radius :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ziom_al_2009
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:33
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: ziom_al_2009 » poniedziałek, 19 mar 2012, 19:53

Witaj RADIUS.
Jestem początkującym psotnikiem stąd moje pytanie.
Nastaw przedestylować czyli w przypadku Aabratka przepuścić na otwartym refluxsie.
Pozdrawiam :punk:
Człowiek nie wielbłąd napić się musi

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4500
Posty: 4603
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: radius » poniedziałek, 19 mar 2012, 20:39

Destylację najlepiej przeprowadzić na pot stillu (najlepszy byłby alembik). Jeżeli na kolumnie to bez refluksu, czyli pełnym odbiorze destylatu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: szabix » poniedziałek, 19 mar 2012, 23:05

Destylacja na kolumnie ma tę przewagę, że mamy możliwość dokładnego odbioru przedgonów. Następnie postępujemy wg potrzeb i upodobania.

Awatar użytkownika

ziom_al_2009
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:33
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: ziom_al_2009 » wtorek, 20 mar 2012, 10:40

Dzięki Koledzy
Napewno skorzystam z przepisów i cennych porad.
Nara
Człowiek nie wielbłąd napić się musi

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4500
Posty: 4603
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: radius » sobota, 24 mar 2012, 10:11

Jeszcze słów kilka o rumie i nowe przepisy.
W dawnych koloniach francuskich produkowano dwa rodzaje rumu - jeden z melasy tzw. "INDUSTRIEL" i drugi bezpośrednio z soku trzcinowego "AGRICOLE".
W przepisie z 1881 r. zalecano użycie 1,5 funta (ok. 800g) melasy na galon (amerykański - ok. 3,8 l) wody. To dawało ok. 5% zawartości cukru w nastawie. Aby uzyskać procentową zawartość cukru taką jak w soku trzcinowym, zalecano użyć 1 szklankę białego cukru, 1/3 szklanki melasy i 7 szklanek wody. To dawało ok. 15% zawartość cukru w nastawie.

Oto przepisy;

RUM INDUSTRIEL
4 kg melasy
20 l wody
50 g drożdży gorzelnianych
20 g pożywki

RUM INDUSTRIEL (produkcja domowa)
4 kg melasy
4 kg białego cukru
20 l wody
Drożdże RUM TURBO

RUM AGRICOLE (brazylijski Cachaca)
3 kg białego cukru
1 kg melasy
20 l wody
50 g drożdży gorzelniczych
20 g pożywki

RUM AGRICOLE (produkcja domowa)
5.5 kg białego cukru
1,5 kg melasy
20 l wody
drożdże RUM TURBO
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1362
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » piątek, 17 sty 2014, 22:22

@radius przeglądając tematy o rumie, ciekawi mnie od dłuższego czasu ten przepis. I tak się zastanawiam, czy drożdże przerobią tyle cukru w tak małej ilości wody?
radius pisze:RUM II

10 kg cukru trzcinowego nierafinowanego
20 litrów wody
Drożdże Turbo Rum

W 10 litrach gorącej wody, rozpuścić cukier. Uzupełnić resztą zimnej wody.
Gdy temperatura nastawu osiągnie ok. 25*C, rozsypać po powierzchni drożdże, odczekać 15-20 minut a następnie dobrze wymieszać.
Fermentacja trwa od 5-7 dni.
Przedestylować i odstawić na 30 dni, wstrząsając destylatem raz dziennie.
Obrazek


jakub2001
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 12:20
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: jakub2001 » piątek, 17 sty 2014, 22:50

Cukier nierafinowany to w dużej części melasa więc zawiera mniej cukru w cukrze.
Powinny dać radę.


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Rusin » sobota, 18 sty 2014, 06:58

A czy do rumu można wykorzystać melasę wędkarską?
In vino veritas, in aqua sanitas


wawaldek11
1200
Posty: 1247
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » sobota, 18 sty 2014, 12:01

Jak nie pachnie rybami, to można :mrgreen:

Jeśli z trzciny cukrowej, to się nadaje.
Ile kosztuje taka melasa? Bo wydaje mi się, że będzie droga.
Pozdrawiam,
Waldek


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Rusin » sobota, 18 sty 2014, 13:16

Nie wiem ile kosztuje bo już nie wędkuje.
Ale raczej będzie z buraków.
In vino veritas, in aqua sanitas

Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1362
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » sobota, 18 sty 2014, 20:09

jakub2001 pisze:Cukier nierafinowany to w dużej części melasa więc zawiera mniej cukru w cukrze.
Powinny dać radę.

Zgodzę się z Tobą, ale w 50%. Ponieważ cukier trzcinowy nierafinowany, jest ciemny i jasny. Jeżeli nastawimy na ciemnym, to może i przerobią, jest tam dużo melasy. Ale jeśli na jasnym to już wątpię. W jasnym, jest bardzo mało melasy, czyli drożdże mogą nie dać rady.


@Rusin jak z buraków, to nawet nie warto nastawiać.
Obrazek


bubbles
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 12 lut 2014, 16:35
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: bubbles » środa, 12 lut 2014, 16:41

Witam!
Mam pytanie odnośnie melasy: Czym różni się melasa sypka od tej gęstej "płynnej"? Której używać? Która lepiej się rozpuszcza? Pytam, ponieważ znalazłem sypką i płynną, a różnią się znacząco ceną.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1362
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » czwartek, 13 lut 2014, 20:41

Sucha daje większy aromat. Ale spokojnie możesz używać płynnej, sam na razie na takiej robię.
Rozpuszczalność, mhm..., wydaje mi się, że obydwie dobrze się rozpuszczają. :)
Obrazek

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: gr000by » czwartek, 27 lut 2014, 21:46

RUM ZŁOTY KAWOWY
Do 2 litrów 45-50% rumu (uzyskanego w dowolny sposób zgodny z własnymi upodobaniami) dodajemy:
- płaską łyżeczkę płatków dębowych średnio pieczonych;
- kopiatą łyżkę rodzynek, uprzednio sparzonych wrzątkiem;
- karmel z 50g cukru;
- 10-12 świeżych (niezwietrzałych) ziaren kawy.
Wszystkie składniki zalewamy rumem i trzymamy w ciepłym miejscu przez 5-20 dni, w zależności od upodobań smakowych. Po tym czasie zlewamy alkohol i filtrujemy przez filtr do kawy. Trunek dojrzewa niezbyt szybko.

RUM KOKOSOWY
Do 1 litra 35-40% rumu (uzyskanego w dowolny sposób zgodny z własnymi upodobaniami) dodajemy:
- 60-70g wiórek kokosowych;
- 40-60g cukru (najlepszy jest trzcinowy);
- płaską łyżeczkę cukru wanilinowego;
- kilka kropli soku z cytryny.
Wiórki kokosowe zalewamy rumem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni (nie dłużej, bo alkohol nabiera gorzkich posmaków). Zlewamy rum z kokosa (można odcedzić sitkiem), filtrujemy przez filtr do kawy i dodajemy pozostałe składniki. Trunek dość szybko dojrzewa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1362
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » piątek, 28 lut 2014, 20:44

Ja bym w rumie kokosowym, zamiast soku z cytryny dał sok z limonki. On dla mnie ma bogatszy smak, i nawet lepiej komponuje się w drinkach, niż sok cytrynowy.
Obrazek


Krisso
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 25 lis 2014, 14:24
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Krisso » wtorek, 25 lis 2014, 14:43

Nie śmiejcie się, ale znalazłem na popularnym portalu aukcyjnym melasę trzcinowo-buraczaną, w cenie 17 zł za 2,5 kg, czy z czegoś takiego wyszedłby przyzwoity rum?
W nazwie pisze, że jest dla "ryb i koni" :)))

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: gr000by » wtorek, 25 lis 2014, 17:23

Jak jest tam chociażby trochę buraka to szkoda marnować swój czas - jak melasa na rum, to tylko trzcinowa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Czarny79
50
Posty: 72
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 08:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Czarny79 » środa, 26 lis 2014, 09:50

Sprawdziłem przepis na rum kokosowy gr000bego. Leżakuje około miesiąca. Po dodaniu cukru trzcinowego i waniliowego trochę zmętniał, ale podwójna filtracja przez filtry do kawy pomogła. Smak, zapach rewelacja. Próbowało kilka osób - wszystkim smakuje. Polecam przepis!


bakers19
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 15 gru 2014, 23:20
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: bakers19 » wtorek, 16 gru 2014, 14:08

Witam. Następny ciekawy przepis na forum jak skończę działać z kukurydzą biorę się za rum :) o efektach poinformuje. Pozdrawiam


Wróć do „Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość