Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
-
- Posty: 65
- Rejestracja: wtorek, 15 lis 2011, 00:13
- Krótko o sobie: Mam już święty spokój :)
- Ulubiony Alkohol: mój
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Przeczytałem - dla mnie szkoda zachodu. Wolę dodać do nastawu więcej dundru - to daje według mnie fajniejszy aromat. No i oczywiście mocno albo nawet bardzo mocno - na granicy zwęglenia wióry dębowe palone - znajomi błagali na święta
https://www.youtube.com/watch?v=v4b3MBkOx5k
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Do kol. Kamal ja robiłem testy Turbo vs Estella vs Tokay Zamojskich vs G995 vs Coobra Whisky. Najwięcej aromatów owocowych przy jabłkach i gruszkach dają Turbo. Niestety aromaty te owocowe szybko uciekają. W Jessim nie zauważyłem różnicy znaczącej po 1 destylacji między poszczególnymi drożdżami, oprócz czasu pracy. Bardzo miły destylat zarówno zaraz do picia jak i starzenia dają Estella. Jest bardzo zrównoważony i jak na kukurydzę mniej w nim ostrości. Mowa oczywiście też o wielu gotowaniach. Reasumując: owoce na szybką konsumpcje - turbo, owoce do starzenia - każde drożdże, Jessi czy inne zboża - dedykowane, winne lub babuni.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Ostatnimi dniami przynosiłem z piwnicy do przewietrzenia butelki które stały sobie w kątku. Wiedziałem że to wtaroj sort bo były na nich dopiski oprócz ŁKZWJ to: bimber, do długiego starzenia czy kukurydzianka. Te lepsze, lepiej odebrane frakcje jakoś tak szybko się rozchodziły, na bieżąco, udało im się postać miesiąc może nie całe dwa i uznawałem że już jest kolosalna różnica, po za tym pić się chce. Na tych były daty styczeń, luty i tylko że wiedziałem że to padlina to się nie czepiałem ( po za tym były destylowane chyba tylko na raz). No, no, fiu, fiu, co może zrobić raptem 10 miesięcy. Oczywiście trafiły z powrotem w swoją dziurkę na półce. Mogę tylko pozazdrościć trunków tym co mają kilkuletnie .
-
- Posty: 6
- Rejestracja: czwartek, 8 paź 2015, 10:09
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Po pierwszej destylacji dwóch kwaśnych (czyli z dundrem) nastawów uzbierałem 9,5 l surówki ok. 55%, rozcieńczyłem kranówką i drugie gotowanie. Powolne, bo utrzymywałem stałą temp. na kolumnie, z dokładnym cięciem frakcji. Kapało kilka godzin, od 93-85 % przedgon, potem 5,5 l serca 85% - 45%, po czym jeszcze litr pogonu 45%-25%. Destylat klarowny, z wyczuwalnym zapachem oraz słodkawym smakiem kukurydzy. Najmocniejsze 3 litry rozcieńczałem wodą (kranówka przegotowana i schłodzona), nie zmętniało, ale jakieś minerały się wytrąciły w bardzo małej ilości (podejrzewam wapń - będę musiał poszukać innej wody). Przesączyłem to przez filtr do kawy - kryształ. Resztę destylatu (poniżej 70%) porozdawałem, sam nieco też posmakowałem. Opinie od dobrych po bardzo dobre. Można pić czysty jak wódkę (ale jak dla mnie nie oddaje wtedy bukietu), za to w drinkach z lodem i colą to po prostu bajka. Kolega napisał mi że łyskacze typu JW przy moim bimbrze to jak popłuczyny - cóż za komplement dla nieleżakowanej, surowej, 5-dniowej kukurydzianki. Teraz aż płonę z ciekawości, jak będzie smakował zadębiony i wyleżakowany.
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 84 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Jako że wywiązała się na czacie dyskusja czy dawać rurkę czy można zostawić bez, poddaję pod dyskusję ten problem. Osobiście nigdy nie stosowałem rurki. Zostawiam nałożony luźno dekiel od beczki.
Nigdy nie miałem problemów ze wznowieniem pracy. Poniżej zdjęcia 24 godziny po zalaniu 5tego pokolenia,
które potraktowałem skrajnie nieprzyzwoicie bo dopiero tydzień po ustaniu bąbelkowania odlałem produkt i nakarmiłem moje drożdżaki 26 kg cukru i 50l wody i 40 dundru. Były na mnie obrażone gdzieś przez godzinę, potem zabrały się do pracy aby po 20tu godzinach osiągnąć pianę wysokości 6cm. Nie wiem jaka rura byłaby potrzebna aby odprowadzić ten gaz. Kolega łmarko twierdzi że nie wie o jakiej pianie mowa, dlatego zamieszczam zdjęcia.
Może coś źle robię ? Czy jest jakiś argument przeciwko mojej metodzie ?
Nigdy nie miałem problemów ze wznowieniem pracy. Poniżej zdjęcia 24 godziny po zalaniu 5tego pokolenia,
które potraktowałem skrajnie nieprzyzwoicie bo dopiero tydzień po ustaniu bąbelkowania odlałem produkt i nakarmiłem moje drożdżaki 26 kg cukru i 50l wody i 40 dundru. Były na mnie obrażone gdzieś przez godzinę, potem zabrały się do pracy aby po 20tu godzinach osiągnąć pianę wysokości 6cm. Nie wiem jaka rura byłaby potrzebna aby odprowadzić ten gaz. Kolega łmarko twierdzi że nie wie o jakiej pianie mowa, dlatego zamieszczam zdjęcia.
Może coś źle robię ? Czy jest jakiś argument przeciwko mojej metodzie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
A taka rurka...http://allegro.pl/rurka-fermentacyjna-d ... 67292.html
K.
K.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Zielonka
Twoja metoda jest dobra, wielu ak obi. Dopoki nastaw mocno fermentuje, czyt. gazuje, nic nie powinno się z nim stać, czyt. nie powinna przypałętać jakś infekcja. Druga sprawa, że przy tak burzliwej fermentacji trzeba odprowadzić dużą ilość gazu.
Twoja metoda jest dobra, wielu ak obi. Dopoki nastaw mocno fermentuje, czyt. gazuje, nic nie powinno się z nim stać, czyt. nie powinna przypałętać jakś infekcja. Druga sprawa, że przy tak burzliwej fermentacji trzeba odprowadzić dużą ilość gazu.
-
- Posty: 124
- Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Odp: Kolego zielonka, nie mówiłem , że nic nie wiem o pianie , tylko rozmawialiśmy , że wyrywa Ci dekiel z fermentatora , tak pracują . I wiem o jakiej pianie dyskutowaliśmy. Poza tym masz jeszcze dużo miejsca nim ona wyjdzie z baniaka. Przy wujku piana wytwarza się od 2 do kilku centymetrów , w początkowej fazie pracy. Może i do 6 cm jak opisałeś u Ciebie. U mnie najwyżej osiąga 3 cm , może to jest uzależnione od gatunku drożdży , jakie używasz. Ja stosuję tz. używam Estelle i Malty , może dlatego pracują łagodniej.
Ale, poza tym i tak założyłbym rurkę fermentacyjną , choćby pracowało gwałtownie , ale miałbym zabezpieczenie przed infekcją , którą można bardzo szybko chwycić. Poza tym tak się kontroluje
jak pracuje nastaw, jak wyleci woda, to się doleje.Na początku , każdy nastaw pracuje gwałtownie, gdzie z biegiem dni spowalnia i jest spoko.
Pozdrawiam Marek.
Ale, poza tym i tak założyłbym rurkę fermentacyjną , choćby pracowało gwałtownie , ale miałbym zabezpieczenie przed infekcją , którą można bardzo szybko chwycić. Poza tym tak się kontroluje
jak pracuje nastaw, jak wyleci woda, to się doleje.Na początku , każdy nastaw pracuje gwałtownie, gdzie z biegiem dni spowalnia i jest spoko.
Pozdrawiam Marek.
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Powinna nie powinna ja bym tam w każdym razie ręką w beczce nie gmyrał.Pretender pisze:Zielonka
Twoja metoda jest dobra, wielu ak obi. Dopoki nastaw mocno fermentuje, czyt. gazuje, nic nie powinno się z nim stać, czyt. nie powinna przypałętać jakś infekcja. Druga sprawa, że przy tak burzliwej fermentacji trzeba odprowadzić dużą ilość gazu.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- możesz, ale zmniejszysz ryzyko awarii jeśli najpierw zrobisz jak zawsze, czyli rozhulasz nastaw tak jak robiłeś to wcześniej, a kiedy drożdże ładnie podejmą pracę, dopełnisz resztą składników
- tak samo jak bez refluksu, przede wszystkim na nosclockens pisze:A jak tu oddzielać frakcje na ps z refluxem? Czy można w trakcie robienia np 3-4 pokolenia każde po 50l, a chce mieć więcej np 100l dodać po prostu x2 wszystko? Czy mija się to z celem?
- możesz, ale zmniejszysz ryzyko awarii jeśli najpierw zrobisz jak zawsze, czyli rozhulasz nastaw tak jak robiłeś to wcześniej, a kiedy drożdże ładnie podejmą pracę, dopełnisz resztą składników
-
- Posty: 24
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2012, 22:42
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Zrobiłem wszystko tak jak w pierwszym poście, blg po 2 dniach, dziś 3ci dzień 7-8, zacier ( jeżeli można to tak nazwać ) pracuje jak głupi, ale zapach przypomina mi jajka :/ nie wiem czy to jakaś infekcja czy to ma tak być.
Zacier jest w pomieszczeniu 10 stopni około, ociepliłem beke styropianem, niema rurki fermentacyjnej, grzeje grzałką do akwarium 24 stopnie ustawione. Jutro sie powinna skonczyć fermentacja i nie wiem czy robić nowy zacier czy jechać na tym, bo czuć te jaja, a przynajmniej coś przypominającego je :/ Prosiłbym o pomoc bo nie wiem co robić, czytałem pare takich tematów na ten temat to pisze ze jak przez miedź przejdzie to zapach siarkowodoru zniknie, no spoko ale czy jechać dalej czy nowy zrobić cały zacier, a jak zrobie nowy to czy zakwasić tym dundrem czy wszystko od początku jechać.
Zacier jest w pomieszczeniu 10 stopni około, ociepliłem beke styropianem, niema rurki fermentacyjnej, grzeje grzałką do akwarium 24 stopnie ustawione. Jutro sie powinna skonczyć fermentacja i nie wiem czy robić nowy zacier czy jechać na tym, bo czuć te jaja, a przynajmniej coś przypominającego je :/ Prosiłbym o pomoc bo nie wiem co robić, czytałem pare takich tematów na ten temat to pisze ze jak przez miedź przejdzie to zapach siarkowodoru zniknie, no spoko ale czy jechać dalej czy nowy zrobić cały zacier, a jak zrobie nowy to czy zakwasić tym dundrem czy wszystko od początku jechać.
-
- Posty: 48
- Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Mam pytanie odnośnie drożdzy, czy te:
http://www.eurowin.pl/pl/p/Alcotec-Whisky/185
nadadzą się (bo będę zamawiał ze sklepu kolbę do deflegmatora i chłodnice to przy okazji wrzuciłbym do zamówienia) a w temacie podano gorzelnicze ale nie turbo przewijały się piekarskie a moje doświadczenie jest aktualnie żadne
Ok z drożdzami już wiem, doczytałem wszystkie 110 s tematu, wezmę albo "Alcotec Whiskey" albo "Coobra whisky yeas"
Dwa pytania - w innym temacie czytałem o korzyściach jakie niesie za sobą inwertowanie cukru - może warto tu to stosować? Do pierwszego dziewiczego nastawu inwertować z wodą z kwaskiem a przy kolejnych w dundrze, który sam z siebie rozumiem jest dość kwaśny? W końcu z kotła i tak jest już gorący, wystarczyło by dosypać cukru do odlanej części dundru i trochę pogotować na małym ogniu?
A druga sprawa, skoro wiadomo że ziarno jałowieje to czy nie lepiej od razy zaplanować wymianę np 0,5-1 kg? I od razu dać się mu chwile pogotować/zaparzyć z inwertowanym w dundrze cukrze? I tak za każdym razem wymieniać ten 0,5-1 kg na świeży? Czy to nie ma sensu i lepiej np co 4 nastawy wymieniać polowe, jak przeczytałem w jednym z postów w tym temacie?
Sprzęt dopiero kompletuje, szybkowar 15 + szklany deflegmator ze sprężynkami pryzmatycznymi z miedzi i szklaną chłodnicą (sposób połączenie itp ogarnąłem dzięki tutejszemu forum). Kombinuję by dać trochę więcej cukru za każdym razem ale też i więcej kukurydzy przy tej samej ilości wody co w oryginalnym przepisie, by nastaw miał więcej % ale i więcej aromatów w tych procentach.
http://www.eurowin.pl/pl/p/Alcotec-Whisky/185
nadadzą się (bo będę zamawiał ze sklepu kolbę do deflegmatora i chłodnice to przy okazji wrzuciłbym do zamówienia) a w temacie podano gorzelnicze ale nie turbo przewijały się piekarskie a moje doświadczenie jest aktualnie żadne
Ok z drożdzami już wiem, doczytałem wszystkie 110 s tematu, wezmę albo "Alcotec Whiskey" albo "Coobra whisky yeas"
Dwa pytania - w innym temacie czytałem o korzyściach jakie niesie za sobą inwertowanie cukru - może warto tu to stosować? Do pierwszego dziewiczego nastawu inwertować z wodą z kwaskiem a przy kolejnych w dundrze, który sam z siebie rozumiem jest dość kwaśny? W końcu z kotła i tak jest już gorący, wystarczyło by dosypać cukru do odlanej części dundru i trochę pogotować na małym ogniu?
A druga sprawa, skoro wiadomo że ziarno jałowieje to czy nie lepiej od razy zaplanować wymianę np 0,5-1 kg? I od razu dać się mu chwile pogotować/zaparzyć z inwertowanym w dundrze cukrze? I tak za każdym razem wymieniać ten 0,5-1 kg na świeży? Czy to nie ma sensu i lepiej np co 4 nastawy wymieniać polowe, jak przeczytałem w jednym z postów w tym temacie?
Sprzęt dopiero kompletuje, szybkowar 15 + szklany deflegmator ze sprężynkami pryzmatycznymi z miedzi i szklaną chłodnicą (sposób połączenie itp ogarnąłem dzięki tutejszemu forum). Kombinuję by dać trochę więcej cukru za każdym razem ale też i więcej kukurydzy przy tej samej ilości wody co w oryginalnym przepisie, by nastaw miał więcej % ale i więcej aromatów w tych procentach.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 14:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Panie i Panowie: W marcu 2013 zacząłem przygodę z ŁKWJ. Całość robiona dokładnie według przepisu Juliusza. Cały urobek 20 l wlany do dębowej beczki. Następnie czekanie, czekanie, czekanie (tu polecam cały czas robić coś innego aby beczka nie kusiła, bo cierpliwość to cnota i się opłaca). Wynik = REWELACJA. Znajomi nie dowierzają, że to produkt domowy. Coś pomiędzy Whisky a Bourbonem, z wyśmienitym łagodnym smakiem oraz fantastycznym kolorem. Gorąco polecam życząc powodzenia i cierpliwości.
Ten świat aż taki straszny wcale nie jest,
Przestań mówić, że straciłeś już nadzieję,
Najgorsze, co Cię może spotkać, niestety,
To ciepłe piwo i zimne kobiety
Przestań mówić, że straciłeś już nadzieję,
Najgorsze, co Cię może spotkać, niestety,
To ciepłe piwo i zimne kobiety
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Beczka 120 litrów bo robię jednorazowo na 3 wsady KEG-a 30l a ogromną wydajnością te nastawy nie grzeszą
- Kukurydza bardzo grubo śrutowana (2-4 kawałki z ziarna) 4-5kg
- Jęczmień słodowany (sam słoduję) - 4-5kg
- Pszenica lub żyto (ja używam pszenżyta) 4-5kg
- 12kg cukru
- łącznie ~80l wody z dunderem ( dundru nie więcej jak 50% w stosunku do wody ) - przeważnie w dundrze z jednego gotowania rozpuszczam na gorąco cukier i uzupełniam wodą.
- paczka drożdży gorzelnianych dedykowanych do Whisky albo Fermiole do zbożówek - tylko na pierwszą fermentacje potem mamy perpetum mobile
Serce u mnie średnio 60-65% do starzenia na dębie z syropem klonowym i zapomnieć, ja do starzenia zacząłem używać butli 19l po wodzie. Najstarszy z tych trunków ma teraz rok i też mi bardzo przypadł do gustu, pijalne jest praktycznie po 2-3 miesiącach - podobnie jak kolega smakowo lokuje to gdzieś pomiędzy Burbonem a Whisky dlatego nosi nazwę BuRoWhisk'a niektórzy mieli okazję próbować
No właśnie czas to podstawa robiłem próby z tym nastawem, dla mnie był za mocno kukurydziany i słodki więc zamiast samej kukurydzy zrobiłem nastaw z kukurydzy bardzo grubo śrutowanej, słodowanego jęczmienia i pszenżyta w równych częściach + dodatek cukrulufcik11 pisze:Panie i Panowie: W marcu 2013 zacząłem przygodę z ŁKWJ.............................................. Wynik = REWELACJA. Znajomi nie dowierzają, że to produkt domowy. Coś pomiędzy Whisky a Bourbonem, z wyśmienitym łagodnym smakiem oraz fantastycznym kolorem. Gorąco polecam życząc powodzenia i cierpliwości.
Beczka 120 litrów bo robię jednorazowo na 3 wsady KEG-a 30l a ogromną wydajnością te nastawy nie grzeszą
- Kukurydza bardzo grubo śrutowana (2-4 kawałki z ziarna) 4-5kg
- Jęczmień słodowany (sam słoduję) - 4-5kg
- Pszenica lub żyto (ja używam pszenżyta) 4-5kg
- 12kg cukru
- łącznie ~80l wody z dunderem ( dundru nie więcej jak 50% w stosunku do wody ) - przeważnie w dundrze z jednego gotowania rozpuszczam na gorąco cukier i uzupełniam wodą.
- paczka drożdży gorzelnianych dedykowanych do Whisky albo Fermiole do zbożówek - tylko na pierwszą fermentacje potem mamy perpetum mobile
Serce u mnie średnio 60-65% do starzenia na dębie z syropem klonowym i zapomnieć, ja do starzenia zacząłem używać butli 19l po wodzie. Najstarszy z tych trunków ma teraz rok i też mi bardzo przypadł do gustu, pijalne jest praktycznie po 2-3 miesiącach - podobnie jak kolega smakowo lokuje to gdzieś pomiędzy Burbonem a Whisky dlatego nosi nazwę BuRoWhisk'a niektórzy mieli okazję próbować
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Też podchodziłem sceptycznie ale jak się zwiększyła znacznie ilość i skonczyły damy zalałem te butle ... moim zdaniem jest ok po pól roku bo tyle czasu destylat jest w plastiku nie stwierdzam jakichkolwiek obcych smaków czy zapachów
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Nie zawsze wszystko jest takie proste jak nam się wydaje...
Do pewnego czasu również traktowałem tego typu pojemniki z dużym zaufanie jednak od pewnej rozmowy z człowiekiem który z rozmowy wynikało,że zna przedmiot dysputy i oznajmił mi,że sam materiał z którego wykonany jest pojemnik nie jest szkodliwy dla zdrowia jednak substancja dodatkowa tzw. Plastikor który uelastycznia poliwęglan który z natury jest kruchy jest nieobojętny na substancje które zawierają kwasy lub alkohol a tym samym mogą wchodzić w reakcje chemiczne z tego typu cieczą.
Od tego czasu nie przechowuję mocnych alkoholi a jedynie fermentuje wino.
Ps.Może jestem w błędzie,ale warto aby ktoś kto ma pełną wiedzę chemiczną mógł odkłamać moje zahamowania.
Do pewnego czasu również traktowałem tego typu pojemniki z dużym zaufanie jednak od pewnej rozmowy z człowiekiem który z rozmowy wynikało,że zna przedmiot dysputy i oznajmił mi,że sam materiał z którego wykonany jest pojemnik nie jest szkodliwy dla zdrowia jednak substancja dodatkowa tzw. Plastikor który uelastycznia poliwęglan który z natury jest kruchy jest nieobojętny na substancje które zawierają kwasy lub alkohol a tym samym mogą wchodzić w reakcje chemiczne z tego typu cieczą.
Od tego czasu nie przechowuję mocnych alkoholi a jedynie fermentuje wino.
Ps.Może jestem w błędzie,ale warto aby ktoś kto ma pełną wiedzę chemiczną mógł odkłamać moje zahamowania.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Hmmmm no nie wiem materiał tych butli to PE7 czyli poliwęglan
Poliwęglan cechuje wysoka przepuszczalność światła widzialnego, bardzo dużą udarność i dobre właściwości mechaniczne. Tym cechom zawdzięcza on wzrastające zastosowanie w różnych dziedzinach,
pomimo wysokiej ceny.
Wysoka temperatura zeszklenia (ok.l49°C) powoduje, ze poliwęglan zachowuje dobre właściwości mechaniczne do temp.l20°C, a odmiany napełnione włóknem szklanym nawet do 140°C. Pod tym względem PC przewyższa wiele tworzyw termoplastycznych. Omawiając właściwości
udarności poliwęglanu wymienia się wynik badań na próbkach z karbem, gdyż próbki bez karbu nie ulegają zniszczeniu pod wpływem uderzania z energia 4 J, nawet w temp.-40°C. Udamość PC z karbem według Izoda w tempeiarurze pokojowej jest większa od 700 J/m, co dla standardowych tworzyw sztucznych jest wartością niespotykaną. Innym ewentualnym wyróżniającym poliwęglan spośród tworzyw jest jego kowalność.
Właściwości elektryczne poliwęglanu są również korzystne w porównaniu z innymi powszechnie stosowanymi tworzywami. Tylko w niewielkim stopniu ulegają one pogorszeniu w podwyższonej temperaturze, a wpływ wilgoci jest praktycznie niedostrzegalny. Innymi pozytywnymi cechami PC są właściwości samogasnące i mała wodochłonność.
Poliwęglan jest odporny na działanie rozcieńczonych kwasów. Zasady powodują rozkład polimeru, a pirydyna, chloroform i chlorek metylenu rozpuszczają go. Odporny on jest natomiast na alkohol etylowy i węglowodory aromatyczne. Aceton i alkohol metylowy wywołują krystalizacje polimeru i pękanie wyrobów z PC. Poliwęglan jest tworzywem obojętnym fizjologicznie i dopuszczonym do kontaktu z artykułami spożywczymi.
Tutaj całość opracowania:
http://grafit.mech.pw.edu.pl/~sloma/ope ... alniki.pdf
Ale może i ja jestem w błędzie
Poliwęglan cechuje wysoka przepuszczalność światła widzialnego, bardzo dużą udarność i dobre właściwości mechaniczne. Tym cechom zawdzięcza on wzrastające zastosowanie w różnych dziedzinach,
pomimo wysokiej ceny.
Wysoka temperatura zeszklenia (ok.l49°C) powoduje, ze poliwęglan zachowuje dobre właściwości mechaniczne do temp.l20°C, a odmiany napełnione włóknem szklanym nawet do 140°C. Pod tym względem PC przewyższa wiele tworzyw termoplastycznych. Omawiając właściwości
udarności poliwęglanu wymienia się wynik badań na próbkach z karbem, gdyż próbki bez karbu nie ulegają zniszczeniu pod wpływem uderzania z energia 4 J, nawet w temp.-40°C. Udamość PC z karbem według Izoda w tempeiarurze pokojowej jest większa od 700 J/m, co dla standardowych tworzyw sztucznych jest wartością niespotykaną. Innym ewentualnym wyróżniającym poliwęglan spośród tworzyw jest jego kowalność.
Właściwości elektryczne poliwęglanu są również korzystne w porównaniu z innymi powszechnie stosowanymi tworzywami. Tylko w niewielkim stopniu ulegają one pogorszeniu w podwyższonej temperaturze, a wpływ wilgoci jest praktycznie niedostrzegalny. Innymi pozytywnymi cechami PC są właściwości samogasnące i mała wodochłonność.
Poliwęglan jest odporny na działanie rozcieńczonych kwasów. Zasady powodują rozkład polimeru, a pirydyna, chloroform i chlorek metylenu rozpuszczają go. Odporny on jest natomiast na alkohol etylowy i węglowodory aromatyczne. Aceton i alkohol metylowy wywołują krystalizacje polimeru i pękanie wyrobów z PC. Poliwęglan jest tworzywem obojętnym fizjologicznie i dopuszczonym do kontaktu z artykułami spożywczymi.
Tutaj całość opracowania:
http://grafit.mech.pw.edu.pl/~sloma/ope ... alniki.pdf
Ale może i ja jestem w błędzie
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 14:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Teoretycznie czego oczy nie widzą tego sercu nie żal, ale proszę oto kilka fotek, pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ten świat aż taki straszny wcale nie jest,
Przestań mówić, że straciłeś już nadzieję,
Najgorsze, co Cię może spotkać, niestety,
To ciepłe piwo i zimne kobiety
Przestań mówić, że straciłeś już nadzieję,
Najgorsze, co Cię może spotkać, niestety,
To ciepłe piwo i zimne kobiety
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Dzięki za przytoczony opis właściwości Poliwęglanu z którego wynika,że jest odporny na działanie kwasów rozcieńczonych oraz na alkohol etylowy i węglowodory aromatyczne.
Jedno co mnie niepokoi to reakcja na aceton i alkohol metylowy które są składnikami przedgonu więc jeśli ktoś nie odbierze starannie tych lekkich frakcji to może być mały kłopot.
Dodam,że ewentualne stężenie w całości alkoholu tych składników z pewnością nie jest duże i nie musi wchodzić w reakcje ze ścinkami zbiornika.
Ps. Może jest to moja zła interpretacja opisu i dmuchanie na zimne.
Jedno co mnie niepokoi to reakcja na aceton i alkohol metylowy które są składnikami przedgonu więc jeśli ktoś nie odbierze starannie tych lekkich frakcji to może być mały kłopot.
Dodam,że ewentualne stężenie w całości alkoholu tych składników z pewnością nie jest duże i nie musi wchodzić w reakcje ze ścinkami zbiornika.
Ps. Może jest to moja zła interpretacja opisu i dmuchanie na zimne.
-
- Posty: 48
- Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Chciałbym jeszcze wrócić do wydajności.
Pierwszy nastaw traktuje jako techniczny, żeby śruta naciągnęła wodę, żeby drożdże się zadomowiły żeby pozyskać dunder do zakwaszania , nie wiem może żeby jakieś enzymy z kukurydzy obudzić. Mniejsza z pierwszym.
Drugi ma chyba słabe proporcje - 20 l płynu bez cukrów (5l dundru 15 l nowej wody) i 3,5 kg cukru. Czyli 3500 g cukru w ok 22 litrach roztworu, co daje ok 159 gr / litr roztworu. Trochę marnie bo to 15 blg, 8% docelowego alkoholu.
A śmiało można by startować z 24 blg na 13%. Czyli 266g/litr. W 20 litrach 5 kg cukru, który zajmie 3 litry czyli wody z dundrem w sumie 17 litrów. Kwestia może dłuższej fermentacji (choć dawkowałbym cukier 3,5 kg na start + 1,5 kg po np 3 dniach). No i kwestia koncentracji aromatów kukurydzianych w tym co wykapie, ale i wsad kukurydziany można by powiększyć. Do np 4,5 kg kukurydzy.
Choć kukurydza zajmie wtedy około 4,5 * 1,4l = 6,3 l. Syrop cukrowy 20l, może jakoś by to upchał w 30 litrowy fermentator.
Przy okazji tabelka skal cukrowych, spodziewanego % alkoholu itp
Pierwszy nastaw traktuje jako techniczny, żeby śruta naciągnęła wodę, żeby drożdże się zadomowiły żeby pozyskać dunder do zakwaszania , nie wiem może żeby jakieś enzymy z kukurydzy obudzić. Mniejsza z pierwszym.
Drugi ma chyba słabe proporcje - 20 l płynu bez cukrów (5l dundru 15 l nowej wody) i 3,5 kg cukru. Czyli 3500 g cukru w ok 22 litrach roztworu, co daje ok 159 gr / litr roztworu. Trochę marnie bo to 15 blg, 8% docelowego alkoholu.
A śmiało można by startować z 24 blg na 13%. Czyli 266g/litr. W 20 litrach 5 kg cukru, który zajmie 3 litry czyli wody z dundrem w sumie 17 litrów. Kwestia może dłuższej fermentacji (choć dawkowałbym cukier 3,5 kg na start + 1,5 kg po np 3 dniach). No i kwestia koncentracji aromatów kukurydzianych w tym co wykapie, ale i wsad kukurydziany można by powiększyć. Do np 4,5 kg kukurydzy.
Choć kukurydza zajmie wtedy około 4,5 * 1,4l = 6,3 l. Syrop cukrowy 20l, może jakoś by to upchał w 30 litrowy fermentator.
Przy okazji tabelka skal cukrowych, spodziewanego % alkoholu itp
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 124
- Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Raknor
Co chcesz otrzymać , łagodnego wujka Jessi , czy nastaw na spirytus.
Jak chcesz nastaw na spirytus , to wal cukier . Przy wujku otrzymywanie psoty nie powala, taki jest przepis Juliusza . W szczególności jak robimy pierwszy odpęd, przy następnych już jest o kapkę lepiej
i w ilości litrów , oraz smaku.
Pozdrawiam.
Co chcesz otrzymać , łagodnego wujka Jessi , czy nastaw na spirytus.
Jak chcesz nastaw na spirytus , to wal cukier . Przy wujku otrzymywanie psoty nie powala, taki jest przepis Juliusza . W szczególności jak robimy pierwszy odpęd, przy następnych już jest o kapkę lepiej
i w ilości litrów , oraz smaku.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam kolegów.
Od kilku dni wnikliwie wczytuję się w forum i mam do Was pytanie, a mianowicie jeśli nie mam wprawy w "gotowaniu" to polecacie trening na jakims winie, które do tej pory robiłem czy to jest tak prosta czynność, że poradzę sobie na Jessie?
Od kilku dni wnikliwie wczytuję się w forum i mam do Was pytanie, a mianowicie jeśli nie mam wprawy w "gotowaniu" to polecacie trening na jakims winie, które do tej pory robiłem czy to jest tak prosta czynność, że poradzę sobie na Jessie?
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Właśnie tutaj nie ma co spartolić,rób nastaw tak jak na wino a przepisu Ci nie dam ponieważ jeśli czytałeś cały wątek to z pewnością już kumasz i dobierzesz proporcje zboża i cukru.
Dodatki do kukurydzy z innych zbóż są też wskazane w pewnych proporcjach,ale to też już tutaj zostało wiele na ten temat powiedziane. Musisz sam dojść do składu proporcji zboża która da ci końcowy wyrób który cię zadowoli.
Pozdrawiam i życzę sukcesu.
Dodatki do kukurydzy z innych zbóż są też wskazane w pewnych proporcjach,ale to też już tutaj zostało wiele na ten temat powiedziane. Musisz sam dojść do składu proporcji zboża która da ci końcowy wyrób który cię zadowoli.
Pozdrawiam i życzę sukcesu.