Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
OG Borówa
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 maja 2020, 01:03
Załączniki
KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: OG Borówa » poniedziałek, 11 maja 2020, 00:16

Dzień Dobry Czytelnicy!!!
Mam do was parę pytań dotyczących tytułowego przepisu. Przepis KILL ME QUICK wygląda tak:
Treść ukryta:


1. Czy według was jest lepiej dodać czegoś więcej? zwiększyć proporcje lub zmniejszyć?
2. Jakie drożdże według was najlepiej wykorzystać do takiej mieszanki?
3. Kiedy pozbyć się "śrutu/żyta/rodzynek"? (PS: ROBIĘ PIERWSZY ZACIER Z DODATKIEM "NATURALNYCH" składników — przed tylko cukrówka"
4. Czy normalnie przez węgiel aktywny przepuszczać, czy raczej nie? (chciałbym by jakieś zapaszki z naturalnych składników zostały)

Dziękuje Wam za poświęcony czas
z poważaniem
OG Borowa :piwo:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 maja 2020, 05:28 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

robert4you
850
Posty: 857
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: robert4you » poniedziałek, 11 maja 2020, 06:08

A skąd wytrzasnąłeś taką bzdurę?
Zacznij od czytania forum i forumowych przepisów, lepiej masz tym wyjdziesz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


przegab
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 08:26
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: przegab » poniedziałek, 11 maja 2020, 06:52

Przepis który cytujesz to zwykła cukrówka z lekkim aromatem zboża.
Węglem ten aromat mocno wyczyścisz.
Jeśli mimo wszystko chcesz go wypróbować to daj jakieś drożdże nie turbo. Niech sobie chwilę popracują to dłużej się zboże pomoczy.
Kiedy pozbyć się zboża? Jak najpóźniej. Nic nie piszesz na czym to puścić zamierzasz.
Jeśli masz możliwość gotować gęste to ładuj ze zbożem do gara. Jeśli nie to odfiltruj przed procesem.

Trochę bardziej aromatyczny produkt uzyskasz robiąc szeroko opisywany tu ŁKZWJ. Zamiast kukurydzy można tu użyć innych zbóż. To co prawda też cukrówka ale wydobywająca więcej aromatów dzięki zakwaszeniu nastawu i reużyciu dundru z poprzednich przebiegów.
Popatrz też na temat o KOJI. Tu również bez zacierania łatwo uzyskasz produkt ze zboża ale bez grama cukru i buraczanych aromatów.
Te m.in. kierunki pewnie miał kolega na myśli kierując Cię na głęboką lekturę forum.

PS
Kol. @robert4you taki przepis można znaleźć na tym forum. Wrzucił go @radius 9 lat temu

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2227
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: Doody » poniedziałek, 11 maja 2020, 07:08

Jak chcesz zrobić prawdziwy zacier i prawdziwą zbożówkę, przeczytaj wątek "zacieranie na lenia". Dowiesz się jak w prosty sposób zatrzeć śrutę i jak uzyskać niezły destylat.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
OG Borówa
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 maja 2020, 01:03
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: OG Borówa » poniedziałek, 11 maja 2020, 13:28

Bardzo dziękuje @Doody i @przegab dziękuje za odpowiedz, jak i wskazówki na pewno wezmę sobie je do serca :)
na ten moment daje sobie spokój z tym przepisem raczej pójdę w kukurydze( mam fajny dostęp do dobrej kukurydzy)
Mam pytanka do innego przepisu
30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego**

**czy w tym przepisie mogę bez problemowo zastąpić słód enzymami np z tego linku?
Treść ukryta:

Jeżeli te enzymy są średnie to jakie enzymy polecacie do kukurydzy?
Jakie płatki drewniane polecacie do kukurydzy?
Jakieś wskazówki do zacieru kukurydzianego?(przydatne tematy do przeczytania) (może jakieś książki?)
Jakie pożywki do drożdży? (do przepisu co dałem wyżej)
Jakie drożdże? (do przepisu co dałem wyżej)

@przegab wspomniałeś o zacieru Wujka Jessiego, ale na ten moment nie chce "AŻ" tak się bawić.

Mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi.

aaaa bym zapomniał czy mogę zrobić np. 30kg na np. 3/4 garnki ponieważ mój największy garnek ma około 10l?

z wyrazami szacunku
OG Borówa :piwo:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 maja 2020, 15:23 przez OG Borówa, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1774
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 11 maja 2020, 16:04

A ja mam dla Ciebie inną propozycję.
Poszukaj na forum tematu o drożdżach KOJI :ok:
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 247
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 11 maja 2020, 17:45

ŁKZWJ jest zdecydowanie łatwiejszym przepisem niż zacierannie mąki czy śruty. I to i na etapie robienia nastawu/zacieru jak i destylacji.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2227
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: Doody » poniedziałek, 11 maja 2020, 18:29

Ale wymaga kilku procesów. Nie wydaje mi się, żeby zacieranie, a zwłaszcza zacieranie na lenia nioslo że sobą jakąkolwiek trudność. Tak naprawdę to wsypywsnie śruty do gorącej wody i mieszanie. ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 247
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 11 maja 2020, 18:34

Zależy też jaki sprzęt ma nasz nowy kolega;-) jeśli grzałki w kegu to dochodzi odfiltrowanie śruty co już nie jest takie przyjemne;-)

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2227
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: Doody » poniedziałek, 11 maja 2020, 18:38

Może i nie jest to szczyt rozkoszy. Ale ja w ten sposób robię od wielu lat. Nawet teraz siedzę i pilnuję odpędu z niesłodowanego jęczmienia :ok:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 247
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 11 maja 2020, 18:56

@OG Borówa masz kilka propozycji od kolegów to przed Tobą dobre kilkaset stron czytania. Wybierz coś co najbardziej pasuje to twoich gustów jak i sprzętu który posiadasz;-) ;-)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 maja 2020, 19:12 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość