KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
OG Borówa
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 maja 2020, 02:03
Podziękował: 6 razy

Post autor: OG Borówa »

Dzień Dobry Czytelnicy!!!
Mam do was parę pytań dotyczących tytułowego przepisu. Przepis KILL ME QUICK wygląda tak:
Treść ukryta:
1. Czy według was jest lepiej dodać czegoś więcej? zwiększyć proporcje lub zmniejszyć?
2. Jakie drożdże według was najlepiej wykorzystać do takiej mieszanki?
3. Kiedy pozbyć się "śrutu/żyta/rodzynek"? (PS: ROBIĘ PIERWSZY ZACIER Z DODATKIEM "NATURALNYCH" składników — przed tylko cukrówka"
4. Czy normalnie przez węgiel aktywny przepuszczać, czy raczej nie? (chciałbym by jakieś zapaszki z naturalnych składników zostały)

Dziękuje Wam za poświęcony czas
z poważaniem
OG Borowa :piwo:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 maja 2020, 06:28 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: robert4you »

A skąd wytrzasnąłeś taką bzdurę?
Zacznij od czytania forum i forumowych przepisów, lepiej masz tym wyjdziesz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: przegab »

Przepis który cytujesz to zwykła cukrówka z lekkim aromatem zboża.
Węglem ten aromat mocno wyczyścisz.
Jeśli mimo wszystko chcesz go wypróbować to daj jakieś drożdże nie turbo. Niech sobie chwilę popracują to dłużej się zboże pomoczy.
Kiedy pozbyć się zboża? Jak najpóźniej. Nic nie piszesz na czym to puścić zamierzasz.
Jeśli masz możliwość gotować gęste to ładuj ze zbożem do gara. Jeśli nie to odfiltruj przed procesem.

Trochę bardziej aromatyczny produkt uzyskasz robiąc szeroko opisywany tu ŁKZWJ. Zamiast kukurydzy można tu użyć innych zbóż. To co prawda też cukrówka ale wydobywająca więcej aromatów dzięki zakwaszeniu nastawu i reużyciu dundru z poprzednich przebiegów.
Popatrz też na temat o KOJI. Tu również bez zacierania łatwo uzyskasz produkt ze zboża ale bez grama cukru i buraczanych aromatów.
Te m.in. kierunki pewnie miał kolega na myśli kierując Cię na głęboką lekturę forum.

PS
Kol. @robert4you taki przepis można znaleźć na tym forum. Wrzucił go @radius 9 lat temu
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: Doody »

Jak chcesz zrobić prawdziwy zacier i prawdziwą zbożówkę, przeczytaj wątek "zacieranie na lenia". Dowiesz się jak w prosty sposób zatrzeć śrutę i jak uzyskać niezły destylat.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
OG Borówa
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 maja 2020, 02:03
Podziękował: 6 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: OG Borówa »

Bardzo dziękuje @Doody i @przegab dziękuje za odpowiedz, jak i wskazówki na pewno wezmę sobie je do serca :)
na ten moment daje sobie spokój z tym przepisem raczej pójdę w kukurydze( mam fajny dostęp do dobrej kukurydzy)
Mam pytanka do innego przepisu
30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego**

**czy w tym przepisie mogę bez problemowo zastąpić słód enzymami np z tego linku? Jeżeli te enzymy są średnie to jakie enzymy polecacie do kukurydzy?
Jakie płatki drewniane polecacie do kukurydzy?
Jakieś wskazówki do zacieru kukurydzianego?(przydatne tematy do przeczytania) (może jakieś książki?)
Jakie pożywki do drożdży? (do przepisu co dałem wyżej)
Jakie drożdże? (do przepisu co dałem wyżej)

@przegab wspomniałeś o zacieru Wujka Jessiego, ale na ten moment nie chce "AŻ" tak się bawić.

Mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi.

aaaa bym zapomniał czy mogę zrobić np. 30kg na np. 3/4 garnki ponieważ mój największy garnek ma około 10l?

z wyrazami szacunku
OG Borówa :piwo:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 maja 2020, 16:23 przez OG Borówa, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: .Gacek »

A ja mam dla Ciebie inną propozycję.
Poszukaj na forum tematu o drożdżach KOJI :ok:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: artur.sukiennik »

ŁKZWJ jest zdecydowanie łatwiejszym przepisem niż zacierannie mąki czy śruty. I to i na etapie robienia nastawu/zacieru jak i destylacji.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: Doody »

Ale wymaga kilku procesów. Nie wydaje mi się, żeby zacieranie, a zwłaszcza zacieranie na lenia nioslo że sobą jakąkolwiek trudność. Tak naprawdę to wsypywsnie śruty do gorącej wody i mieszanie. ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: artur.sukiennik »

Zależy też jaki sprzęt ma nasz nowy kolega;-) jeśli grzałki w kegu to dochodzi odfiltrowanie śruty co już nie jest takie przyjemne;-)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: Doody »

Może i nie jest to szczyt rozkoszy. Ale ja w ten sposób robię od wielu lat. Nawet teraz siedzę i pilnuję odpędu z niesłodowanego jęczmienia :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: artur.sukiennik »

@OG Borówa masz kilka propozycji od kolegów to przed Tobą dobre kilkaset stron czytania. Wybierz coś co najbardziej pasuje to twoich gustów jak i sprzętu który posiadasz;-) ;-)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 maja 2020, 20:12 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: T-rex »

Odświeżę troszkę temat.
Teraz coś mnie wzięło na obejrzenie kilku dostępnych na CDA odcinków „bimbrownicy”.
Czy oni przypadkiem nie robią w głównej mierze bimbru z tego właśnie przepisu?
Oczywiście w niektórych odcinkach jest coś o zacieraniu jak i o brandy ale głównie wlewają do beczek cukier, kukurydze albo inne zboże, wodę i drożdże.
Pytam tak z ciekawości jak wasze spostrzeżenia.
Nigdy tak nie robiłem, staram się zgodnie ze sztuka, ale chyba spróbuje dodać resztę kukurydzy do cukrówki na spirytus, robił ktoś z was tak może?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: Doody »

Robią najczęściej nastawy z dodatkiem zbóż, głównie kukurydzy. Generalnie ten program to ściema i nie ma sensu próbować czegokolwiek naśladować. Już czuję jak smakuje ten rewelacyjny bimberek ;) po jednej destylacji, bez jakiejkolwiek kontroli frakcji.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: łoles »

Doody pisze:Robią najczęściej nastawy z dodatkiem zbóż, głównie kukurydzy. Generalnie ten program to ściema i nie ma sensu próbować czegokolwiek naśladować. Już czuję jak smakuje ten rewelacyjny bimberek ;) po jednej destylacji, bez jakiejkolwiek kontroli frakcji.
Doody nie gadaj na 300 litrów odlewają tak na oko około 200 ml przedgonu a tak serio póki sam nie zacząłem robić swojej gorzałki oglądałem z zaciekawieniem ten serial i po części dzięki bimbrownikom zdecydowałem się zacząć ta przygoda z własną twórczością ale jak zacząłem się edukować to już jakoś ciężko było wierzyć w te bzdury które oni tam mówią i robią :hahaha:
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 18:33 przez łoles, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: T-rex »

A czy beczka która w programie jest nazwana odstojnikiem nie służy do destylacji wtórnej?
Coś na zasadzie bełkotki?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: Góral bagienny »

Ta beczka to thumper keg.
W skrócie to robisz 2 destylacje za jednym zamachem :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: T-rex »

No właśnie tak mi się wydawało.
Wiec nie robią jednej destylacji jak kolega wcześniej napisał.
Przedgonów faktycznie raz wylewają 100ml raz całe wiadro to zależy co chcą pokazać.
Ja się poprostu zastanawiam co może dać taka Cukrówka z kukurydzą w nastawie na czysta wódkę.
Oczywiście nie wierze w bzdury które ktoś powiedział w jednym z odcinków ze cukier nie zmienia smaku czy nie wnosi nowego. W to nie uwierzę. Jednak jakiś smak kukurydza musi oddać. Tak czy siak dziś dodam do cukrowki i dam znać za jakiś czas co z tego wyszło.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: Doody »

Jak będziesz rektyfikował, nie wyczujesz dodatku kukurydzy do cukrówki. Jak będziesz destylował na pot stilu to otrzymasz buraczany bimber z posmakiem kukurydzy.
Pozdrawiam
Darek

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: KILL ME QUICK (PYTANIA DOTYCZĄCE ZACIERU)

Post autor: T-rex »

Bimber mnie nie interesuje. Szkoda mi czasu na taki eksperyment.
Zastanawiałem się tylko czy dodatek kuku nie zmieni troszkę wódki. Teraz jak robię wódkę to staram się w jednej beczce zacierać kuku w drugiej robię cukrówke i później razem rektyfikuje. Daje to fajne rezultaty, wcześniej oddzielnie rektyfikowałem i blendowałem gotowy produkt.
Jednak ostatnio zrobiłem zacier na starkę bojąc się przypaleń zrezygnowałem ze starki a zacier po przefiltrowaniu rozcieńczyłem cukrówką w proporcji 1:1 wyszła dobra wódka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”