Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

sargas
450
Posty: 454
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: sargas » czwartek, 23 mar 2017, 17:31

A ja mam to sprawdzone kolego i zawsze czuć drożdżaki. Jak robiłeś śliwowice lub winiak na dzikuskach to na pewno wiesz, że posmaków drożdżowych nie uraczysz. Reasumując tam gdzie mogę zastosować dzikuski zwykłych drożdży nie dodaje bo później nimi zajeżdża. Nie jestem amatorem kolumny i zależy mi na pozostawieniu jak najwięcej smaku i aromatu a dzikuski mi to gwarantują.
Podsumowanie: Dzikuski rządzą :)


Rabat 3%
Pojemnik-beczka-bańka INOX 30 l z kranem
Cena: 419.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
1300
Posty: 1307
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: Doody » czwartek, 23 mar 2017, 17:57

Nigdy nie mam posmaków drożdżowych w śliwowicy i nigdy nie używam dzikich drożdży ze względu na niski procent odfermentowania i ryzyko, że coś pójdzie nie tak. Tylko proszę nie pisz , że Twoje dzikusy fermentują do 18% ;)
Pozdrawiam
Darek


michal278
1250
Posty: 1251
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: michal278 » czwartek, 23 mar 2017, 18:02

Dzikusy też na dole zostawią osad z drożdży martwych. Widziałem różne przepisy nawet by gruszki zgniły i to destylować. Ja destyluje na mini kolumnie by mieć stały refluks i miedź by smrodów nie było. Co do drożdży jeśli chcesz mieć destylat od razu zdatny do picia polecam turbo fruit, wtedy wódeczka taka smakuje jak mega koncentrat owoców. Do starzenia polecam estella czy bayanusy. Dlaczego, bo wiesz w która stronę pójdzie fermentacja, zwiększasz uzysk %, chronisz przed złymi szczepami i zakażeniem nastaw no i wyciągasz odpowiednie aromaty.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

sargas
450
Posty: 454
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: sargas » czwartek, 23 mar 2017, 18:13

Nie wiem kolego jak robisz śliwowice. Nie pisz mi też że twoje drożdże fermentują do 18% bez dosypywania cukru :)
Moje dzikuski spokojnie sobie poradziły nie wiem czy do 18% bo nie sprawdzałem tego ale myślę, że na pewno powyżej 15% bo wynik uzyskałem zadowalający.
Jeżeli jedziesz kolumną to zapewne pozbywasz się drożdży a i aromatu też. Nie mów mi tylko że lecisz na potstill i nie czuć twoich drożdży bo w tym momencie tylko taki wariant rozpatrujemy.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3911
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: lesgo58 » czwartek, 23 mar 2017, 18:58

sargas pisze:Nie wiem kolego jak robisz śliwowice...
Jeżeli jedziesz kolumną to zapewne pozbywasz się drożdży a i aromatu też. Nie mów mi tylko że lecisz na potstill i nie czuć twoich drożdży bo w tym momencie tylko taki wariant rozpatrujemy.

Kolego co Ty piszesz?
Skąd u ciebie taka wiedza o drożdżach i efektach pracy na kolumnie.

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: jozzek666 » czwartek, 23 mar 2017, 19:03

Chce takie dzikusy co do 15% robią :) Kolego @Sargas, może jak idziesz spać to Ci stara spirolu dolewa do tego nastawu i dlatego takie procenty osiągasz :)

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2989
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: Pretender » czwartek, 23 mar 2017, 19:08

No to jesteś w błędzie. Ja gonię na krótkiej kolumnie z niewielką ilością miedzi czyli PS i nie czuję drożdży. Poza tym te twoje powyżej 15% na dzikusach to już wyśrubowany wynik. Jaki blg miałeś?

Awatar użytkownika

sargas
450
Posty: 454
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: sargas » czwartek, 23 mar 2017, 19:47

Może najpierw wczytajcie się w to co napisałem a później urządzajcie krucjatę. Po pierwsze wynik o którym pisze to oczywiście z cukrem a po drugie uważacie że dzikusy z dodatkiem cukru nie są w stanie wypracować wspomnianych 18% ?
@pretender a spróbuj to samo wrzucić na potstill i wtedy mi napisz że niczego nie czujesz u mnie brak kolumny wężyk zwykły wodny i chłodnica. Jak już wspomniałem w tym przypadku nie mówimy o kolumnie która potrafi dużo niepożądanych posmaków wyciągnąć.

Awatar użytkownika

sargas
450
Posty: 454
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: sargas » czwartek, 23 mar 2017, 20:02

Jakbyś wrzucił do beczki 100L 50KG śliwek + cukier i na każdej z nich są drożdże bo ich nie płukałem to uzyskasz wspomniany %. W tym roku jak zrobię specjalnie sprawdzę i BLG i otrzymany % a wierzyć mi nikt nie musi. Jestem pewien że miało minimum 15% bo podgrzewałem mała ilość w garnuszku i jarało się aż miło jakby swojego % nie miało ogień szybciutko gaśnie.

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: jozzek666 » czwartek, 23 mar 2017, 20:08

A syp sobie cukru ile chcesz. Dzikusy dojdą do 8-10 % i zdechną od stężenia alkoholu. Drożdze gorzelnicze są to specjalnie selekcjonowane szczepy i do tego jeszcze pożywki żeby dobiły do tych max 20%, chociaż i tak uważa, że to co czasami producenci wypisują to jest zdeczka z palca wyssane :/

PS. Weź nie pieprz z tym garnuszkiem już :D

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 mar 2017, 20:08 przez jozzek666, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2989
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: Pretender » czwartek, 23 mar 2017, 20:08

Nie zawsze miałem kolumnę, bywała rownież i prosta rura. I nigdy nikt nie poczuł drożdży. To może spróbuj i skorzystaj z drożdży szlachetnych? Poza tym szlachetne cieżko osiągają 18%, dzikusów będzie jeszcze trudniej. Wierzyć nie musisz, spróbuj.

Awatar użytkownika

sargas
450
Posty: 454
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: sargas » czwartek, 23 mar 2017, 20:25

Dobra spróbuje. Wypiszcie mi tu proszę najlepsze waszym zdaniem szlachetne droższe do owoców i mogą być też jakieś inne do zboża. Nie interesuje mnie % tylko jak najmniej niepożądanych posmaków.
A gotowaliście kiedyś odpad z wina ? Też nie przechodzą smrodki drożdżowe ?

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2989
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: Pretender » czwartek, 23 mar 2017, 20:27

Nie powinny, przy dobrze prowadzonym procesie i prawidłowym nastawie. Do zboża fermiole, do nastawów winnych bayanusy. Tyle wystarczy. I nie przesadzaj z cukrem!

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: jozzek666 » czwartek, 23 mar 2017, 20:27

Aromatic Wine Complex ze SpiritFerm, korzystam i sobie chwalę.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Awatar użytkownika

sargas
450
Posty: 454
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: sargas » czwartek, 23 mar 2017, 20:32

Pretender pisze:Nie powinny, przy dobrze prowadzonym procesie i prawidłowym nastawie. Do zboża fermiole, do nastawów winnych bayanusy. Tyle wystarczy. I nie przesadzaj z cukrem!


Nie dodaje grama cukru do swoich nastawów, w cukrówki się nie bawię. W tym roku śliwowicę zamierzam bez cukru zrobić. Wali mnie ilość uzysku celuje w jakość. Wrzucę to jeszcze na alembik i będzie miód w gębie. Zastanawiam się tylko czy skorzystać z waszych szlachetnych szczepów. Wypróbuje przed śliwowica na innych owocach jak będzie zadawalający efekt to odpuszcze dzikusy.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2989
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: Pretender » czwartek, 23 mar 2017, 20:33

Będzie, a koszt jest naprawdę niewielki.

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: RE: Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: jozzek666 » czwartek, 23 mar 2017, 20:44

sargas pisze:Wali mnie ilość uzysku celuje w jakość.


To daj se spokój z dzikami, chcesz mieć szlachtny trunek, to użyj szlachetnych drożdży.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3911
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: lesgo58 » czwartek, 23 mar 2017, 20:48

sargas pisze: Zastanawiam się tylko czy skorzystać z waszych szlachetnych szczepów. Wypróbuje przed śliwowica na innych owocach jak będzie zadawalający efekt to odpuszcze dzikusy.

Dzikusy mają rację bytu tylko gdy te występujące na użytych owocach są to te właściwe dla danych owoców. Co w naszym kraju jest trudne do uzyskania. Na owocach - niestety - ale występują mieszanki różnych drożdży. Dlatego wskazane jest użycie drożdży szlachetnych. Nie tylko ze względu na ich właściwości powodujące uzysk wysokiego procentu, ale głównie ze względu na ich bardziej szlachetne działanie. Obniżanie kwasowości, budowa odpowiedniego profilu aromatycznego itp.
To, że po destylacji czujesz drożdże to nie jest wina tylko drożdży ale przyczyna jest bardziej prozaiczna. Tą przyczyną jest operator. Rodzaj aparatury ma drugorzędne znaczenie.
Wracając do mocy nastawu czy wina. Jego obliczenie jest bardzo proste. Wystarczy dobry cukromierz. Gardło potrafi być zawodne. :D

Awatar użytkownika

sargas
450
Posty: 454
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: sargas » czwartek, 23 mar 2017, 21:09

Operator powiadasz. Za szybki odbiór czy co innego masz na myśli ?

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2989
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: Pretender » czwartek, 23 mar 2017, 21:10

Celowałbym w zbyt dużą moc grzania. Podrywa z kotła ...


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości