Destylatory miedziane zwane alembikami.

Autor tematu
imaprox
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 5 maja 2013, 15:44
Załączniki
Grzanie alembika

Postautor: imaprox » sobota, 27 lip 2013, 10:39

Na dniach przybędzie alembik i mam jeszcze nie rozwiązana kwestie grzania, czy do przeprowadzenia procesu na 10L alembiku wystarczy kuchenka elektryczna taka jak ta http://allegro.pl/kuchenka-elektryczna-botti-150-jeden-palnik-1500w-i3404582745.html lub ta http://allegro.pl/first-5096-1-ceramiczna-kuchenka-elektryczna-1250w-i3410026230.html co byłoby lepszym wyborem w ostateczności pozostałby mi jeszcze gaz ale wolałbym jednak prądem.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: Pretender » sobota, 27 lip 2013, 12:15

Jeżeli kuchenka to bez termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby. Jedynie z regulatorem mocy, ale to już raczej w używanych musisz szukać.
Ostatnio zmieniony sobota, 27 lip 2013, 16:32 przez Pretender, łącznie zmieniany 1 raz.


rikinek1
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 5 mar 2011, 10:55
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: rikinek1 » sobota, 27 lip 2013, 13:05

Witam,ja grzeje gazem i jest dobrze.


mirek109
300
Posty: 318
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: mirek109 » niedziela, 28 lip 2013, 13:57

imaprox pisze:Na dniach przybędzie alembik i mam jeszcze nie rozwiązana kwestie grzania, czy do przeprowadzenia procesu na 10L alembiku wystarczy kuchenka elektryczna




Obie się nadają - pierwsza moim zdaniem lepsza (moc większa)
Osobiście grzeję na podwójnej 2x1000 W - grzeję na jednej fajerce.

Długo się rozgrzewa ale później wszystko OK - i regulacja OK

Wlewam do kociołka 7,5l i mam duży deflegmator - miedziany

Powodzenia ;)
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: Pretender » niedziela, 28 lip 2013, 14:21

Nie nadaje się żadna, obie wyposażone w termostat.

Awatar użytkownika

jajek12
300
Posty: 342
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: jajek12 » niedziela, 28 lip 2013, 15:37

Witam. Kol. imaprox. Zanim zakupisz kuchenkę elektryczną spróbuj na gazie. Jedno i drugie wymaga pewnej - choćby minimalnej - obsługi, a przede wszystkim doświadczenia. Z mojego alembika (20 l) zaczyna kapać po 40-50 minutach (grzanie gazem) w zależności od mocy nastawu. A jeżeli grzanie elektryczne to z regulatorem mocy nie z termostatem. Zresztą nie mam w tym temacie doświadczenia, tylko tyle co wyczytałem na forum. Zawsze grzałem gazowo, i na kolumnie i teraz na alembiku. Po kilku psoceniach na gazie spokojnie będziesz wiedział jaki ustawić płomień. Udanych psot :D
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


mirek109
300
Posty: 318
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: mirek109 » poniedziałek, 29 lip 2013, 06:50

Pretender pisze:Nie nadaje się żadna, obie wyposażone w termostat.



A jednak działa i to dobrze :)
Kłopotem jest tylko - długie rozgrzewanie

"jajek12" - dużo racji w Twoich słowach - gaz
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)


wawaldek11
2000
Posty: 2137
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 30 lip 2013, 12:30

Wczoraj zacząłem testować taką kuchenkę, bo uszkodziła mi się grzałka w prostym płaszczu wodnym.
Termostat wyłącza ale przy wysoko ustawionej temp. Ustawiam termostat na maxa i zmniejszam moc regulatorem. Przy 500W całe ciepło odbiera kocioł i termostat nie wyłącza grzania. Przy pełnej mocy są wyłączenia nie większe niż 20% czasu grzania.
Duża moc jest mi potrzebna tylko do rozgrzewania wsadu - 25l + ok.10l słonej wody. Sam proces prowadzę na ok. 200W; odbiór jest kropelkowy. ale mam chłodnicę powietrzną z KO i niewiele więcej jest w stanie schłodzić.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Jacku71
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2011, 21:37
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: Jacku71 » środa, 8 sty 2014, 21:58

Myślał ktoś może o zastosowaniu kuchenki indukcyjnej? Oczywiście pomiędzy płytę, a dno alembika trzeba by dać podkładkę metalową, bo inaczej kuchenka nie zadziała.
Pozdrawiam.
Jacku71

Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: haze72 » niedziela, 12 sty 2014, 22:57

Jakiej mocy indukcje są dostępne na rynku (myślę o pojedyńczej płycie)?
Ja znalazłem 1,5 kW. Ale jaką dać płytę pomiędzy płytę a alembik też nie wiem:(
pozdrawiam,
haze72

Awatar użytkownika

Jacku71
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2011, 21:37
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: Jacku71 » wtorek, 14 sty 2014, 20:50

Kupiłem 2 kW. Czekam na paczkę. Co do płytki, to mam taką z nierdzewki. Sprawdzę jak przyjdzie kuchenka.
Napiszę o efektach, może się komuś przyda taka informacja.
Pozdrawiam.
Jacku71

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5486
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: radius » środa, 15 sty 2014, 13:02

Jacku71 pisze:Co do płytki, to mam taką z nierdzewki

Lepsza będzie ze zwykłej stali. Im więcej w takiej płytce magnetycznego żelaza, tym efektywniej się nagrzewa.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


mirek109
300
Posty: 318
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: mirek109 » środa, 15 sty 2014, 17:18

Pretender pisze:Jeżeli kuchenka to bez termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby.


"Pretender" czy kiedykolwiek "gotowałeś" na kuchence z termostatem? czy tylko powielasz opinie które przeczytałeś.
Ja gotowałem na takiej i dzisiaj jednoznacznie z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że jest to dobre źródło ciepła ale nie daje pełnej możliwości regulowania temperaturą. Dzisiaj taką kuchenkę mam podłączoną do regulatora mocy. Kuchence wykastrowałem termostat, wpiąłem na "ostro" i podłączyłem przez regulator. Większa i dokładniejsza możliwość sterowania.
Kuchenka to i tak dla mnie mniejsze zło. :)
Grzałka zamontowana w "kociołku" to jest TO.
Kuchenka ma dużą bezwładność i wolno reaguje na nasze "polecenia"
Grzałka robi to bardziej posłusznie ;)

Przy tej okazji chciałbym zapytać Tych którzy nabyli alembiki w sklepie AD.
Jak grzejecie i czy przewidujecie zamontowanie grzałkę?

"Pretender" - ładnie to ująłeś - ...... "termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby."
Co nie znaczy że nie jest dopuszczalny :) zanim Twój (psotnika) apetyt nie zacznie rosnąć w miarę jedzenia :)))
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)

Awatar użytkownika

Ryba64
150
Posty: 155
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: Ryba64 » środa, 15 sty 2014, 17:40

To dobry pomysł z grzałką. Co prawda go ździebko oszpeci, ale cóż!

Mam alembik 30 litrowy (akurat nie kupiony w sklepie AD, ale przywieziony z Francji, przepłaciłem ostro ale kupiłem pod wpływem nagłego impulsu) i to prawda, że grzanie na kuchence elektrycznej ( płyta ceramiczna Amica, moc 2,2 kW na polu o średnicy 21 cm) wymaga sporo czasu. Rozgrzanie do pierwszego odbioru zajmuje mi ok. 80-90 minut. Potem przestawiam pokrętło na poz.2 i jest OK.

Ktoś wie jak stal kwasoodporna (grzałka z KO) zachowuje się w połączeniu z miedzią ? Czy przypadkiem nie zachodzi tu jakaś reakcja chemiczna ?
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5486
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: radius » środa, 15 sty 2014, 17:47

Ryba64 pisze:Ktoś wie jak stal kwasoodporna (grzałka z KO) zachowuje się w połączeniu z miedzią ? Czy przypadkiem nie zachodzi tu jakaś reakcja chemiczna ?

Chemiczna nie, ale może zachodzić zjawisko elektrokorozji post92285.html#p92285
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Odp: Grzanie alembika

Postautor: Pretender » środa, 15 sty 2014, 18:19

mirek109 pisze:
Pretender pisze:Jeżeli kuchenka to bez termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby.


"Pretender" czy kiedykolwiek "gotowałeś" na kuchence z termostatem? czy tylko powielasz opinie które przeczytałeś.
Ja gotowałem na takiej i dzisiaj jednoznacznie z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że jest to dobre źródło ciepła ale nie daje pełnej możliwości regulowania temperaturą. Dzisiaj taką kuchenkę mam podłączoną do regulatora mocy. Kuchence wykastrowałem termostat, wpiąłem na "ostro" i podłączyłem przez regulator. Większa i dokładniejsza możliwość sterowania.
Kuchenka to i tak dla mnie mniejsze zło. :)
Grzałka zamontowana w "kociołku" to jest TO.
Kuchenka ma dużą bezwładność i wolno reaguje na nasze "polecenia"
Grzałka robi to bardziej posłusznie ;)

Przy tej okazji chciałbym zapytać Tych którzy nabyli alembiki w sklepie AD.
Jak grzejecie i czy przewidujecie zamontowanie grzałkę?

"Pretender" - ładnie to ująłeś - ...... "termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby."
Co nie znaczy że nie jest dopuszczalny :) zanim Twój (psotnika) apetyt nie zacznie rosnąć w miarę jedzenia :)))


Oczywiście, że gotowałem. Używałem jakiejś starej dwupalnikowej kuchenki. I nie zaprzeczę, że jest to dobre źródło ciepła, bo jest. Zostało stworzone do tego przecież. Zrobiłem to kilka razy i stwierdziłem, że przesiadam się na regulator. Chociaż muszę przyznać, że taka kuchenka jest lepsza niż ognisko rozpalone pod kotłem, ale już palnik gazowy daje o wiele lepszą możliwość regulacji niż 4 zakresy w kuchence. A przecież i ognisko i palnik również są dobrymi źródłami ciepła, czyż nie?
Odnosząc się dalej do Twojego postu to tak na prawdę to nic nie jest zabronione w naszym hobby. Możemy to zobaczyć w galeriach maszynek. Są bardzo różne, często wykonane z materiałów "niepolecanych" ale nie zakazanych. Ale to już zależy od psotnika. Więc celowo nie pisałem, że termostat jest zakazany.
Najważniejsze, że obrałeś właściwą drogę, wywalając nie polecany :D termostat i używając regulatora.


mirek109
300
Posty: 318
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Odp: Grzanie alembika

Postautor: mirek109 » środa, 15 sty 2014, 18:30

Pretender pisze:Najważniejsze, że obrałeś właściwą drogę, wywalając nie polecany :D termostat i używając regulatora.


Właśnie w tym celu rozpisałem się ;) wierząc że następcy nie będą się bali termostatów ale będą mieli na uwadze że to pół środek :)

Jak nie poliżesz to się nie przekonasz że ......... ;)
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: Pretender » środa, 15 sty 2014, 19:19

Niby tak, ale po to mamy forum, aby błędów nie robić lub jeśli już to jak najmniej ;D


mirek109
300
Posty: 318
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: mirek109 » środa, 15 sty 2014, 19:34

Pretender pisze: ale po to mamy forum, aby błędów nie robić lub jeśli już to jak najmniej ;D


I uczmy się na swoich i przekazujmy te nauki innym by nie błądzili ;)
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)

Awatar użytkownika

Jacku71
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2011, 21:37
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Grzanie alembika

Postautor: Jacku71 » poniedziałek, 20 sty 2014, 21:23

Po kilku próbach z indukcją mogę stwierdzić, że 2 kW, to trochę za mało do wstępnego zagotowania, ale już po osiągnięciu docelowej temperatury w zupełności wystarczy (największa ilość, jaką grzałem, to ok. 20 litrów - alembik 35 litrów).
Płytka z nierdzewki pomiędzy dnem alembika, a płytą indukcyjną nie do końca się sprawdza. Mam wrażenie, że jest mało wydajna. Wypróbuję jeszcze inne rozwiązania np. zwykłą stalową blachę wyciętą na wymiar lub miskę (jeśli znajdę) z płaskim dnem i wielkości umożliwiającej włożenie alembika do środka i zalanie wodą (to pozwoli również na grzanie całych owoców bez ryzyka przypalenia). Mam taką z nierdzewki, ale ma wklęsłe dno niestety.
W każdym razie czeka mnie sporo zabawy, a o to mi również chodziło kupując alembik.
Co do regulacji, to jeśli pojawiła by się na rynku indukcja o mocy np. 4 kW spokojnie dała by radę. Regulować można zarówno moc, jak i temperaturę. Wprawdzie kuchenka wyłącza się automatycznie po dwóch godzinach pracy, ale wystarczy wcześniej dotknąć jakiegoś przełącznika i czas liczy się od początku.

mirek109 pisze:Przy tej okazji chciałbym zapytać Tych którzy nabyli alembiki w sklepie AD.
Jak grzejecie i czy przewidujecie zamontowanie grzałkę?


Nabyłem niedawno 35 l. Robię próby z kuchenką indukcyjną. Na razie wstępnie podgrzewam w innym naczyniu na taborecie gazowym (tak do około 65-70 st.C), potem przelewam do alembika i grzeję na indukcji.

[MOD - Posty scalone.]
Pozdrawiam.
Jacku71


Wróć do „Alembiki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości