Grzanie alembika

Destylatory miedziane zwane alembikami.

Autor tematu
imaprox
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 5 maja 2013, 16:44

Post autor: imaprox »

Na dniach przybędzie alembik i mam jeszcze nie rozwiązana kwestie grzania, czy do przeprowadzenia procesu na 10L alembiku wystarczy kuchenka elektryczna taka jak ta http://allegro.pl/kuchenka-elektryczna- ... 82745.html lub ta http://allegro.pl/first-5096-1-ceramicz ... 26230.html co byłoby lepszym wyborem w ostateczności pozostałby mi jeszcze gaz ale wolałbym jednak prądem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Pretender »

Jeżeli kuchenka to bez termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby. Jedynie z regulatorem mocy, ale to już raczej w używanych musisz szukać.
Ostatnio zmieniony sobota, 27 lip 2013, 17:32 przez Pretender, łącznie zmieniany 1 raz.

rikinek1
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 5 mar 2011, 10:55
Podziękował: 1 raz
Re: Grzanie alembika

Post autor: rikinek1 »

Witam,ja grzeje gazem i jest dobrze.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: mirek109 »

imaprox pisze:Na dniach przybędzie alembik i mam jeszcze nie rozwiązana kwestie grzania, czy do przeprowadzenia procesu na 10L alembiku wystarczy kuchenka elektryczna


Obie się nadają - pierwsza moim zdaniem lepsza (moc większa)
Osobiście grzeję na podwójnej 2x1000 W - grzeję na jednej fajerce.

Długo się rozgrzewa ale później wszystko OK - i regulacja OK

Wlewam do kociołka 7,5l i mam duży deflegmator - miedziany

Powodzenia ;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Pretender »

Nie nadaje się żadna, obie wyposażone w termostat.
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: jajek12 »

Witam. Kol. imaprox. Zanim zakupisz kuchenkę elektryczną spróbuj na gazie. Jedno i drugie wymaga pewnej - choćby minimalnej - obsługi, a przede wszystkim doświadczenia. Z mojego alembika (20 l) zaczyna kapać po 40-50 minutach (grzanie gazem) w zależności od mocy nastawu. A jeżeli grzanie elektryczne to z regulatorem mocy nie z termostatem. Zresztą nie mam w tym temacie doświadczenia, tylko tyle co wyczytałem na forum. Zawsze grzałem gazowo, i na kolumnie i teraz na alembiku. Po kilku psoceniach na gazie spokojnie będziesz wiedział jaki ustawić płomień. Udanych psot :D
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: mirek109 »

Pretender pisze:Nie nadaje się żadna, obie wyposażone w termostat.

A jednak działa i to dobrze :)
Kłopotem jest tylko - długie rozgrzewanie

"jajek12" - dużo racji w Twoich słowach - gaz

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: wawaldek11 »

Wczoraj zacząłem testować taką kuchenkę, bo uszkodziła mi się grzałka w prostym płaszczu wodnym.
Termostat wyłącza ale przy wysoko ustawionej temp. Ustawiam termostat na maxa i zmniejszam moc regulatorem. Przy 500W całe ciepło odbiera kocioł i termostat nie wyłącza grzania. Przy pełnej mocy są wyłączenia nie większe niż 20% czasu grzania.
Duża moc jest mi potrzebna tylko do rozgrzewania wsadu - 25l + ok.10l słonej wody. Sam proces prowadzę na ok. 200W; odbiór jest kropelkowy. ale mam chłodnicę powietrzną z KO i niewiele więcej jest w stanie schłodzić.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Jacku71
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2011, 22:37
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 1 raz
Re: Grzanie alembika

Post autor: Jacku71 »

Myślał ktoś może o zastosowaniu kuchenki indukcyjnej? Oczywiście pomiędzy płytę, a dno alembika trzeba by dać podkładkę metalową, bo inaczej kuchenka nie zadziała.
Pozdrawiam.
Jacku71
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Grzanie alembika

Post autor: haze72 »

Jakiej mocy indukcje są dostępne na rynku (myślę o pojedyńczej płycie)?
Ja znalazłem 1,5 kW. Ale jaką dać płytę pomiędzy płytę a alembik też nie wiem:(
pozdrawiam,
haze72
Awatar użytkownika

Jacku71
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2011, 22:37
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 1 raz
Re: Grzanie alembika

Post autor: Jacku71 »

Kupiłem 2 kW. Czekam na paczkę. Co do płytki, to mam taką z nierdzewki. Sprawdzę jak przyjdzie kuchenka.
Napiszę o efektach, może się komuś przyda taka informacja.
Pozdrawiam.
Jacku71
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: radius »

Jacku71 pisze:Co do płytki, to mam taką z nierdzewki
Lepsza będzie ze zwykłej stali. Im więcej w takiej płytce magnetycznego żelaza, tym efektywniej się nagrzewa.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: mirek109 »

Pretender pisze:Jeżeli kuchenka to bez termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby.
"Pretender" czy kiedykolwiek "gotowałeś" na kuchence z termostatem? czy tylko powielasz opinie które przeczytałeś.
Ja gotowałem na takiej i dzisiaj jednoznacznie z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że jest to dobre źródło ciepła ale nie daje pełnej możliwości regulowania temperaturą. Dzisiaj taką kuchenkę mam podłączoną do regulatora mocy. Kuchence wykastrowałem termostat, wpiąłem na "ostro" i podłączyłem przez regulator. Większa i dokładniejsza możliwość sterowania.
Kuchenka to i tak dla mnie mniejsze zło. :)
Grzałka zamontowana w "kociołku" to jest TO.
Kuchenka ma dużą bezwładność i wolno reaguje na nasze "polecenia"
Grzałka robi to bardziej posłusznie ;)

Przy tej okazji chciałbym zapytać Tych którzy nabyli alembiki w sklepie AD.
Jak grzejecie i czy przewidujecie zamontowanie grzałkę?

"Pretender" - ładnie to ująłeś - ...... "termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby."
Co nie znaczy że nie jest dopuszczalny :) zanim Twój (psotnika) apetyt nie zacznie rosnąć w miarę jedzenia :)))

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Ryba64 »

To dobry pomysł z grzałką. Co prawda go ździebko oszpeci, ale cóż!

Mam alembik 30 litrowy (akurat nie kupiony w sklepie AD, ale przywieziony z Francji, przepłaciłem ostro ale kupiłem pod wpływem nagłego impulsu) i to prawda, że grzanie na kuchence elektrycznej ( płyta ceramiczna Amica, moc 2,2 kW na polu o średnicy 21 cm) wymaga sporo czasu. Rozgrzanie do pierwszego odbioru zajmuje mi ok. 80-90 minut. Potem przestawiam pokrętło na poz.2 i jest OK.

Ktoś wie jak stal kwasoodporna (grzałka z KO) zachowuje się w połączeniu z miedzią ? Czy przypadkiem nie zachodzi tu jakaś reakcja chemiczna ?
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: radius »

Ryba64 pisze:Ktoś wie jak stal kwasoodporna (grzałka z KO) zachowuje się w połączeniu z miedzią ? Czy przypadkiem nie zachodzi tu jakaś reakcja chemiczna ?
Chemiczna nie, ale może zachodzić zjawisko elektrokorozji http://alkohole-domowe.com/forum/post92285.html#p92285
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Grzanie alembika

Post autor: Pretender »

mirek109 pisze:
Pretender pisze:Jeżeli kuchenka to bez termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby.
"Pretender" czy kiedykolwiek "gotowałeś" na kuchence z termostatem? czy tylko powielasz opinie które przeczytałeś.
Ja gotowałem na takiej i dzisiaj jednoznacznie z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że jest to dobre źródło ciepła ale nie daje pełnej możliwości regulowania temperaturą. Dzisiaj taką kuchenkę mam podłączoną do regulatora mocy. Kuchence wykastrowałem termostat, wpiąłem na "ostro" i podłączyłem przez regulator. Większa i dokładniejsza możliwość sterowania.
Kuchenka to i tak dla mnie mniejsze zło. :)
Grzałka zamontowana w "kociołku" to jest TO.
Kuchenka ma dużą bezwładność i wolno reaguje na nasze "polecenia"
Grzałka robi to bardziej posłusznie ;)

Przy tej okazji chciałbym zapytać Tych którzy nabyli alembiki w sklepie AD.
Jak grzejecie i czy przewidujecie zamontowanie grzałkę?

"Pretender" - ładnie to ująłeś - ...... "termostatu. Nie jest wskazany w naszym hobby."
Co nie znaczy że nie jest dopuszczalny :) zanim Twój (psotnika) apetyt nie zacznie rosnąć w miarę jedzenia :)))
Oczywiście, że gotowałem. Używałem jakiejś starej dwupalnikowej kuchenki. I nie zaprzeczę, że jest to dobre źródło ciepła, bo jest. Zostało stworzone do tego przecież. Zrobiłem to kilka razy i stwierdziłem, że przesiadam się na regulator. Chociaż muszę przyznać, że taka kuchenka jest lepsza niż ognisko rozpalone pod kotłem, ale już palnik gazowy daje o wiele lepszą możliwość regulacji niż 4 zakresy w kuchence. A przecież i ognisko i palnik również są dobrymi źródłami ciepła, czyż nie?
Odnosząc się dalej do Twojego postu to tak na prawdę to nic nie jest zabronione w naszym hobby. Możemy to zobaczyć w galeriach maszynek. Są bardzo różne, często wykonane z materiałów "niepolecanych" ale nie zakazanych. Ale to już zależy od psotnika. Więc celowo nie pisałem, że termostat jest zakazany.
Najważniejsze, że obrałeś właściwą drogę, wywalając nie polecany :D termostat i używając regulatora.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Odp: Grzanie alembika

Post autor: mirek109 »

Pretender pisze: Najważniejsze, że obrałeś właściwą drogę, wywalając nie polecany :D termostat i używając regulatora.
Właśnie w tym celu rozpisałem się ;) wierząc że następcy nie będą się bali termostatów ale będą mieli na uwadze że to pół środek :)

Jak nie poliżesz to się nie przekonasz że ......... ;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Pretender »

Niby tak, ale po to mamy forum, aby błędów nie robić lub jeśli już to jak najmniej ;D

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: mirek109 »

Pretender pisze: ale po to mamy forum, aby błędów nie robić lub jeśli już to jak najmniej ;D
I uczmy się na swoich i przekazujmy te nauki innym by nie błądzili ;)
Awatar użytkownika

Jacku71
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2011, 22:37
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 1 raz
Re: Grzanie alembika

Post autor: Jacku71 »

Po kilku próbach z indukcją mogę stwierdzić, że 2 kW, to trochę za mało do wstępnego zagotowania, ale już po osiągnięciu docelowej temperatury w zupełności wystarczy (największa ilość, jaką grzałem, to ok. 20 litrów - alembik 35 litrów).
Płytka z nierdzewki pomiędzy dnem alembika, a płytą indukcyjną nie do końca się sprawdza. Mam wrażenie, że jest mało wydajna. Wypróbuję jeszcze inne rozwiązania np. zwykłą stalową blachę wyciętą na wymiar lub miskę (jeśli znajdę) z płaskim dnem i wielkości umożliwiającej włożenie alembika do środka i zalanie wodą (to pozwoli również na grzanie całych owoców bez ryzyka przypalenia). Mam taką z nierdzewki, ale ma wklęsłe dno niestety.
W każdym razie czeka mnie sporo zabawy, a o to mi również chodziło kupując alembik.
Co do regulacji, to jeśli pojawiła by się na rynku indukcja o mocy np. 4 kW spokojnie dała by radę. Regulować można zarówno moc, jak i temperaturę. Wprawdzie kuchenka wyłącza się automatycznie po dwóch godzinach pracy, ale wystarczy wcześniej dotknąć jakiegoś przełącznika i czas liczy się od początku.
mirek109 pisze: Przy tej okazji chciałbym zapytać Tych którzy nabyli alembiki w sklepie AD.
Jak grzejecie i czy przewidujecie zamontowanie grzałkę?
Nabyłem niedawno 35 l. Robię próby z kuchenką indukcyjną. Na razie wstępnie podgrzewam w innym naczyniu na taborecie gazowym (tak do około 65-70 st.C), potem przelewam do alembika i grzeję na indukcji.

[MOD - Posty scalone.]
Pozdrawiam.
Jacku71

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: acurlydrug »

Czy istnieją w ogóle w sprzedaży alembiki z grzałką?
Za jakieś pół roku chciałabym uszczęśliwić się alembikiem, myślę więc już o sposobie grzania. Grzałki mam w pot stillu i bardzo mi to odpowiada. Gaz odpada.
Ew. ta płyta z modyfikacją na regulację temperatury, tylko jakie to będą koszta jeśli pójdę z tym do elektryka?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Grzanie alembika

Post autor: JanOkowita »

Nie widziałem alembików z grzałką. Jest jedynie opcja dokupienia taboretu gazowego - ale grzanie gazem jest mało precyzyjne, przepali po jakimś czasie dno alembika i grzeje się również pomieszczenie. Najlepiej wstawić grzałkę, np. 2 x 1500 W (wlutowana mufa w garnek na wysokości ok.7-8 cm od dna). Należy pamiętać, że ze względu na długość grzałki małe alembiki raczej się do tego nie nadają, minimum to 15-litrowy. Do tego warto dokupić płynny regulator mocy, który zapewni kontrolę nad procesem. Aby nie dziurawić alembika można srebrną taśmą przykleić sondę termometru tablicowego do garnka w połowie wysokości. Inna opcja to wywiercenie dziurki w górnej części czaszy alembika i wciśnięcie w nią sondy termometru.
O koszt przeróbki możesz zapytać Zygmunta http://destylatorymiedziane.pl
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: acurlydrug »

Myślę o 20-30l - zależy od wolnych funduszy do czasu urodzin.
Montaż grzałki okazuje się nieopłacalna. Dodatkowo nie byłaby to grzałka ULWD.
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: jajek12 »

acurlydrug pisze: Montaż grzałki okazuje się nieopłacalna.
Na jakiej podstawie tak sądzisz? Koszty montażu?
Od 5 lat mam alembik (20 l). Rok na gazie, a potem grzałka 2 kw. Do gazu nie wrócę, chyba, że jakaś wyjątkowa sytuacja. Bo przecież mając grzałkę nie ma problemu aby postawić alembik na gaz. Grzałka + regulator napięcia super. Grzejąc na gazie wystarczyło, że ktoś szybciej przeszedł koło kuchenki, płomień się "zachwiał" i już inaczej leciało. Ustawiam sobie moc na regulatorze i ...... tyle do końca procesu. Oczywiście dzielenie frakcji to już inny temat. Nie kalkuluj tak do końca "opłaca się czy nie" Jest to hobby, sztuka, przyjemność, wygoda ....
jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: acurlydrug »

4 stówki to już 1/3 ceny alembika. A do tego jeszcze robocizna i koszty przesyłek.
Sama nie jestem w stanie tego zrobić.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: sargas »

Ja grzeje gazem i nie narzekam. Mam już 2 lata alembik i nie widzę żeby się dno przepalało :)

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: acurlydrug »

Nie chcę grzać gazem w wynajmowanym mieszkaniu, gdzie brak jest pomieszczenia gospodarczego.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: sargas »

A czym się różni grzanie alembika od gotowania zupy ? Chyba że gotować też się boisz w wynajmowanym mieszkaniu.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: acurlydrug »

Nie grzeję gazem z butli?
Dla mnie jest to już niebezpieczniejsza zabawa. Przy elektryce mogę to spokojnie zostawić i sprawdzać co jakiś czas. Gazu już bym nie zostawiła.
Ostatnio zmieniony sobota, 17 lis 2018, 13:13 przez acurlydrug, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Góral bagienny »

Odświeżę temat. Przymierzam się do zakupu alembika 30l. z płaszczem wodnym, jaką moc będę musiał mieć do rozgrzania i destylacji? :scratch:
Ostatnio zmieniony piątek, 17 maja 2019, 21:45 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Grzanie alembika

Post autor: JanOkowita »

2-3 kW na rozgrzanie, 0,7-1 kW na podtrzymanie procesu
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Góral bagienny »

Na Jana Okowitę zawsze można liczyć :D Dziękuję za odpowiedz i do usłyszenia :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Góral bagienny »

Koledzy w dniu dzisiejszym stałem się szczęśliwym posiadaczem 20l alembika :D
Niestety musiałem iść na kompromis z żoną i jest bez płaszcza wodnego :bardzo_zly:
Planuje zakupić jakiś gar żeby wsadzić w niego alembik i tutaj pytanie czym uszczelnić szparę miedzy alembikiem a garem żeby nie parowało?
I pytanie drugie jeżeli dodam soli do wody do garnka czy miedz nie zmieni koloru :scratch: Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: mirek109 »

Czy dodasz czy nie - miedź zmieni kolor.
Alembik jeżeli ma być ozdobą to wypolerować, pomalować lakierem bezbarwnym i pokazywać ;)
NIE używać do destylacji :)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Góral bagienny »

To że miedz sniedzieje to wiem tylko chodzi o to żeby np alembik w połowie nie był brązowy :o a alembik kupiłem do destylacji :) nie na pokaz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: mirek109 »

To naturalne że część która będzie zanurzona będzie miała inny odcień/kolor
Wewnątrz to samo - do wysokości zalania nastawem miedź jest czysta a powyżej ciemna.

Nie ma sensu za każdym razem pucować.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Góral bagienny »

Wewnątrz nie ma znaczenia. Chodzi mi o to czy to będzie duża różnica w kolorze np. góra miedziana a dół brąz czy tylko delikatna zmiana odcienia miedzi.
Alembik będzie stał przy kominku na półce i stąd moje pytania
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Kamal »

Ja używam płaszcza olejowego otwartego, do szybkowaru. I chyba to jest lepsze od soli z wodą. Zawsze można uszczelnić wężykiem silikonowym.
K
Obrazek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Góral bagienny »

A jakiego oleju używasz. Jakiś jadalny czy przemysłowy?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Kamal »

Używam jadalnego najtańszego :)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”