Eksperyment pt. "chlebówka", zakończony
![Smile :)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_smile.gif)
Wczoraj przedestylowałem "zacier", ale chcąc zmieścić całość w kotle (kocioł z płaszczem, poj. 30 l) zalałem go pod korek, co skutkowało przerzucaniem wsadu do rury i nie mogłem utrzymać zaplanowanego procentu destylatu
Jednak i tak, eksperyment uważam za udany. Z 5 kg pieczywa, uzyskałem, w przeliczeniu na spirytus, 1250 ml co dało wydajność 250 ml spirytusu z 1 kilograma pieczywa, więc nie najgorzej tym bardziej, że na pewno coś zostało w kotle, bo nie miałem nerwów ciągnąć tego do zera, a materiał był darmowy
![Okey :ok:](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/daumenhoch.gif)
Zapach i smak chlebowy
Eksperyment pewnie powtórzę, tym razem z większą starannością i będę celował w 60% destylat a ten obciąg przeznaczę na spirytus
![Cool 8-)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_cool.gif)