...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Eksperyment zacierowy

Postautor: radius » piątek, 3 mar 2023, 12:27

Szanowne bractwo.
Oto fotozagadka. Do czego pójdzie drożdżowa matka? :D
chlebowica (1).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


koncentraty wina
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 208
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 21:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: łoles » piątek, 3 mar 2023, 13:15

Do wodzionki ? :D
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:


Krychu35
150
Posty: 178
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 15:21
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: Krychu35 » piątek, 3 mar 2023, 13:18

Okowita z czerstwego chleba :punk:
Taki BredGon :mrgreen:
Ostatnio zmieniony piątek, 3 mar 2023, 13:20 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.


Pako23
200
Posty: 225
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: Pako23 » piątek, 3 mar 2023, 14:24

Niedługo będę mieć kocioł z płaszczem , przy zamawianiu go od razu sobie pomyslałem że koniec wyrzucania chleba kurom , psom ;) ,fajnie że ktoś się wziął już za taki experyment , ciekawy jestem oceny smakowej takiej wódki .

Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 769
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Kontakt:
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: wolan » piątek, 3 mar 2023, 17:53

Wódka chlebowa :) powodzenia :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
450
Posty: 488
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: jatylkonachwile » piątek, 3 mar 2023, 20:13

Drożdżownictwo i gorzelnictwo K.Jarosz i J.Jarociński
Obrazek

Czy tylko u mnie jest informacja że plik dodany na forum może mieć 500kB ale powyżej 200 się nie dodaje bo przekroczony rozmiar?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 mar 2023, 20:14 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4303
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: rozrywek » sobota, 4 mar 2023, 02:30

Co radiusowi przyszło do głowy?
Chlebowa wódka....czy kwas chlebowy?
Smaki dzieciństwa, warto przypomnieć.
Zrobić, spróbować, by nie zapomnieć.

Ps: zrobiłem kiedyś taki zacierek chlebowy, uzysk nie powalił ilością, a organoleptycznie, czyli w smaku, takie nieokreślone coś. Bez szału.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3320
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: Doody » sobota, 4 mar 2023, 10:24

Suchy chleb dla konia? :hahaha:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: radius » sobota, 4 mar 2023, 10:29

Proces nastawiania "zacieru" chlebowego wyglądał następująco:
Do beczki wsypałem 5 kg suchego pieczywa, bułki pszenne, chleb razowy i zwykły mieszany. Zalałem to 20 litrami ciepłej wody i czekałem aż wszystko zmięknie. Po godzinie, w ruch poszła wkrętarka z mieszadłem do farb. Rozciapkałem wszystko na papkę, ostudziłem do ok. 30°C i zaszczepiłem drożdżami Koji w ilości 40 gramów.
Fermentacja ruszyła dopiero po 12 godzinach, więc zaczęła się wolniej niż przy czystej mące. Grzybki pracują też dużo spokojniej ale równomiernie :ok: Teraz tylko trzeba trzymać kciuki, aby dociągnęły do szczęśliwego końca 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1509
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: Skir » sobota, 4 mar 2023, 18:50

Chlebek swój czy kupiony?
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: radius » sobota, 4 mar 2023, 18:55

Kupny, zbierany po rodzinie ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2589
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: Góral bagienny » sobota, 4 mar 2023, 19:52

:witam: :klaszcze: Za pomysła :D
Wydaje mi się że trochę :? przesadziłeś z ilością wody :D
Max 15l bym dał :scratch:
Powodzenia i trzymam kciuki by się powiodło :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

kamilasta
250
Posty: 296
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 14:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: kamilasta » sobota, 4 mar 2023, 19:58

Jakiś kabaret twierdził, że Polacy upędzą bimber nawet z boazerii :smiech:
W sumie, zapowiada się ciekawe doświadczenie. W końcu nie miała bym wyrzutów sumienia, że marnuję tyle chleba.
Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: radius » sobota, 4 mar 2023, 19:59

Przy mniejszej ilości wody robiła się za bardzo gęsta breja. Musiałem dolać żeby rozrzedzić.
Pieczywo potrafi zmagazynować wodę w sobie :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wichurski
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 19 cze 2020, 15:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Śląsk
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: Wichurski » sobota, 4 mar 2023, 19:59

Z ciekawości - ktoś popełnił już coś podobnego? Jestem bardzo ciekaw czy pozostaje jakikolwiek "ślad smakowy"

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: radius » sobota, 4 mar 2023, 20:05

kamilasta pisze:Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?

Zrobię odpęd jak na whisky i zobaczę co wyjdzie. Jak nie wyjdzie, to na spirytus 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2589
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: Góral bagienny » sobota, 4 mar 2023, 20:14

U mnie nie ma suchego chleba bo wszystko mrozimy.
Jak coś z tego wyjdzie to chyba zamrażalnik zepsuje :? :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Szlumf
2000
Posty: 2235
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: Szlumf » sobota, 4 mar 2023, 22:20

Wichurski pisze:Z ciekawości - ktoś popełnił już coś podobnego? ............


https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?p=85203#p85203

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3320
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: Doody » sobota, 4 mar 2023, 23:43

Ciekawe jak wpłyną na fermentację te wszystkie "spulchniacze", "ulepszacze" , cała ta chemia. Gdyby chleb pochodził wyłącznie z własnej produkcji byłoby zdecydowanie "zdrowiej".
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Eksperyment zacierowy

Postautor: radius » niedziela, 5 mar 2023, 08:10

Jak na razie, nie widzę aby ta "chemia" jakoś gorzej wpłynęła na fermentację ;) Zaczęła się spokojnie, ale na trzeci dzień przyspieszyła i z rurki pyrka jak przy nastawie z mąki z częstotliwością 1 raz na sekundę :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości