Eksperyment zacierowy

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

Szanowne bractwo.
Oto fotozagadka. Do czego pójdzie drożdżowa matka? :D
chlebowica (1).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
koncentraty wina
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: łoles »

Do wodzionki ? :D
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:

Krychu35
250
Posty: 295
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Krychu35 »

Okowita z czerstwego chleba :punk:
Taki BredGon :mrgreen:
Ostatnio zmieniony piątek, 3 mar 2023, 13:20 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Pako23 »

Niedługo będę mieć kocioł z płaszczem , przy zamawianiu go od razu sobie pomyslałem że koniec wyrzucania chleba kurom , psom ;) ,fajnie że ktoś się wziął już za taki experyment , ciekawy jestem oceny smakowej takiej wódki .
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: wolan »

Wódka chlebowa :) powodzenia :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 595
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: jatylkonachwile »

Drożdżownictwo i gorzelnictwo K.Jarosz i J.Jarociński
Obrazek

Czy tylko u mnie jest informacja że plik dodany na forum może mieć 500kB ale powyżej 200 się nie dodaje bo przekroczony rozmiar?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 mar 2023, 20:14 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: rozrywek »

Co radiusowi przyszło do głowy?
Chlebowa wódka....czy kwas chlebowy?
Smaki dzieciństwa, warto przypomnieć.
Zrobić, spróbować, by nie zapomnieć.

Ps: zrobiłem kiedyś taki zacierek chlebowy, uzysk nie powalił ilością, a organoleptycznie, czyli w smaku, takie nieokreślone coś. Bez szału.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Doody »

Suchy chleb dla konia? :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: radius »

Proces nastawiania "zacieru" chlebowego wyglądał następująco:
Do beczki wsypałem 5 kg suchego pieczywa, bułki pszenne, chleb razowy i zwykły mieszany. Zalałem to 20 litrami ciepłej wody i czekałem aż wszystko zmięknie. Po godzinie, w ruch poszła wkrętarka z mieszadłem do farb. Rozciapkałem wszystko na papkę, ostudziłem do ok. 30°C i zaszczepiłem drożdżami Koji w ilości 40 gramów.
Fermentacja ruszyła dopiero po 12 godzinach, więc zaczęła się wolniej niż przy czystej mące. Grzybki pracują też dużo spokojniej ale równomiernie :ok: Teraz tylko trzeba trzymać kciuki, aby dociągnęły do szczęśliwego końca 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Skir »

Chlebek swój czy kupiony?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: radius »

Kupny, zbierany po rodzinie ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: :klaszcze: Za pomysła :D
Wydaje mi się że trochę :? przesadziłeś z ilością wody :D
Max 15l bym dał :scratch:
Powodzenia i trzymam kciuki by się powiodło :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: kamilasta »

Jakiś kabaret twierdził, że Polacy upędzą bimber nawet z boazerii :smiech:
W sumie, zapowiada się ciekawe doświadczenie. W końcu nie miała bym wyrzutów sumienia, że marnuję tyle chleba.
Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: radius »

Przy mniejszej ilości wody robiła się za bardzo gęsta breja. Musiałem dolać żeby rozrzedzić.
Pieczywo potrafi zmagazynować wodę w sobie :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Wichurski
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 19 cze 2020, 16:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Wichurski »

Z ciekawości - ktoś popełnił już coś podobnego? Jestem bardzo ciekaw czy pozostaje jakikolwiek "ślad smakowy"

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: radius »

kamilasta pisze:Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?
Zrobię odpęd jak na whisky i zobaczę co wyjdzie. Jak nie wyjdzie, to na spirytus 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Góral bagienny »

U mnie nie ma suchego chleba bo wszystko mrozimy.
Jak coś z tego wyjdzie to chyba zamrażalnik zepsuje :? :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Szlumf »

Wichurski pisze:Z ciekawości - ktoś popełnił już coś podobnego? ............
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 203#p85203
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Doody »

Ciekawe jak wpłyną na fermentację te wszystkie "spulchniacze", "ulepszacze" , cała ta chemia. Gdyby chleb pochodził wyłącznie z własnej produkcji byłoby zdecydowanie "zdrowiej".
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: radius »

Jak na razie, nie widzę aby ta "chemia" jakoś gorzej wpłynęła na fermentację ;) Zaczęła się spokojnie, ale na trzeci dzień przyspieszyła i z rurki pyrka jak przy nastawie z mąki z częstotliwością 1 raz na sekundę :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Twonk_2
30
Posty: 47
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Twonk_2 »

Tak coś mi świtało, że coś podobnego piłem na jakiejś degustacji - I znalazłem: https://spirits.com.pl/okowita-z-chleba/
Przy czym jako "okowita" to było destylowane do max 80%. W smaku taki trochę słodowy new make, czyli dosyć trudny jak dla mnie alkohol.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: drgranatt »

Gdyby z wydajnością wyszło podobnie to całkiem nieźle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: radius »

Chlebówka pracuje z miłym dla ucha bulgotaniem z rurki i zarąbistym zapachem :D
Co do wydajności, to wszystko wyjdzie w praniu... ;)
chlebowka.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

leon24_36
150
Posty: 196
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: leon24_36 »

Ehh.... coś czuję, że kury mojego kolegi będą zawiedzione :hahaha: chlebka nie będzie :mrgreen:
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: radius »

Eksperyment pt. "chlebówka", zakończony :) Wczoraj przedestylowałem "zacier", ale chcąc zmieścić całość w kotle (kocioł z płaszczem, poj. 30 l) zalałem go pod korek, co skutkowało przerzucaniem wsadu do rury i nie mogłem utrzymać zaplanowanego procentu destylatu :x
Jednak i tak, eksperyment uważam za udany. Z 5 kg pieczywa, uzyskałem, w przeliczeniu na spirytus, 1250 ml co dało wydajność 250 ml spirytusu z 1 kilograma pieczywa, więc nie najgorzej tym bardziej, że na pewno coś zostało w kotle, bo nie miałem nerwów ciągnąć tego do zera, a materiał był darmowy :ok: Zapach i smak chlebowy :lol:
Eksperyment pewnie powtórzę, tym razem z większą starannością i będę celował w 60% destylat a ten obciąg przeznaczę na spirytus 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: radius »

Aktualizacja eksperymentu :ok:
Odpęd chlebowicy przerektyfikowałem na spirytus, a że miałem go trochę za mało, dolałem do kotła destylatu z gotowanego ryżu.
Otrzymany spirytus, rozcieńczony do 40%, wylądował w butelkach i czeka na weekendową degustację :pije: :D
chleb_1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: Doody »

I w taki sposób suchy chleb znowu stał się kłosem. To dowód na nieprzemijalność materii :D
Ostatnio zmieniony piątek, 31 mar 2023, 08:51 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: kamilasta »

@radius, powiedz mi na czym przepuszczałeś zacier. Na PS?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: jakis1234 »

Chlebówka Radiusa była zaskakująco dobra, to świetny pomysł. Świetnie, że robisz takie eksperymenty.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Eksperyment zacierowy

Post autor: radius »

@kamilasta, odpędu robiłem na moim saksofonie (CM) a później rektyfikacja na kolumnie. Kilka postów wcześniej to opisałem :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”