Eksperyment zacierowy
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
Re: Eksperyment zacierowy
Drożdżownictwo i gorzelnictwo K.Jarosz i J.Jarociński
Czy tylko u mnie jest informacja że plik dodany na forum może mieć 500kB ale powyżej 200 się nie dodaje bo przekroczony rozmiar?
Czy tylko u mnie jest informacja że plik dodany na forum może mieć 500kB ale powyżej 200 się nie dodaje bo przekroczony rozmiar?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 mar 2023, 20:14 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Eksperyment zacierowy
Co radiusowi przyszło do głowy?
Chlebowa wódka....czy kwas chlebowy?
Smaki dzieciństwa, warto przypomnieć.
Zrobić, spróbować, by nie zapomnieć.
Ps: zrobiłem kiedyś taki zacierek chlebowy, uzysk nie powalił ilością, a organoleptycznie, czyli w smaku, takie nieokreślone coś. Bez szału.
Chlebowa wódka....czy kwas chlebowy?
Smaki dzieciństwa, warto przypomnieć.
Zrobić, spróbować, by nie zapomnieć.
Ps: zrobiłem kiedyś taki zacierek chlebowy, uzysk nie powalił ilością, a organoleptycznie, czyli w smaku, takie nieokreślone coś. Bez szału.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Eksperyment zacierowy
Proces nastawiania "zacieru" chlebowego wyglądał następująco:
Do beczki wsypałem 5 kg suchego pieczywa, bułki pszenne, chleb razowy i zwykły mieszany. Zalałem to 20 litrami ciepłej wody i czekałem aż wszystko zmięknie. Po godzinie, w ruch poszła wkrętarka z mieszadłem do farb. Rozciapkałem wszystko na papkę, ostudziłem do ok. 30°C i zaszczepiłem drożdżami Koji w ilości 40 gramów.
Fermentacja ruszyła dopiero po 12 godzinach, więc zaczęła się wolniej niż przy czystej mące. Grzybki pracują też dużo spokojniej ale równomiernie Teraz tylko trzeba trzymać kciuki, aby dociągnęły do szczęśliwego końca
Do beczki wsypałem 5 kg suchego pieczywa, bułki pszenne, chleb razowy i zwykły mieszany. Zalałem to 20 litrami ciepłej wody i czekałem aż wszystko zmięknie. Po godzinie, w ruch poszła wkrętarka z mieszadłem do farb. Rozciapkałem wszystko na papkę, ostudziłem do ok. 30°C i zaszczepiłem drożdżami Koji w ilości 40 gramów.
Fermentacja ruszyła dopiero po 12 godzinach, więc zaczęła się wolniej niż przy czystej mące. Grzybki pracują też dużo spokojniej ale równomiernie Teraz tylko trzeba trzymać kciuki, aby dociągnęły do szczęśliwego końca
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
online
- Posty: 2921
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 455
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Eksperyment zacierowy
Jakiś kabaret twierdził, że Polacy upędzą bimber nawet z boazerii
W sumie, zapowiada się ciekawe doświadczenie. W końcu nie miała bym wyrzutów sumienia, że marnuję tyle chleba.
Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?
W sumie, zapowiada się ciekawe doświadczenie. W końcu nie miała bym wyrzutów sumienia, że marnuję tyle chleba.
Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
online
- Posty: 2921
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 49
- Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Eksperyment zacierowy
Tak coś mi świtało, że coś podobnego piłem na jakiejś degustacji - I znalazłem: https://spirits.com.pl/okowita-z-chleba/
Przy czym jako "okowita" to było destylowane do max 80%. W smaku taki trochę słodowy new make, czyli dosyć trudny jak dla mnie alkohol.
Przy czym jako "okowita" to było destylowane do max 80%. W smaku taki trochę słodowy new make, czyli dosyć trudny jak dla mnie alkohol.
-
Autor tematu - Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Eksperyment zacierowy
Eksperyment pt. "chlebówka", zakończony Wczoraj przedestylowałem "zacier", ale chcąc zmieścić całość w kotle (kocioł z płaszczem, poj. 30 l) zalałem go pod korek, co skutkowało przerzucaniem wsadu do rury i nie mogłem utrzymać zaplanowanego procentu destylatu
Jednak i tak, eksperyment uważam za udany. Z 5 kg pieczywa, uzyskałem, w przeliczeniu na spirytus, 1250 ml co dało wydajność 250 ml spirytusu z 1 kilograma pieczywa, więc nie najgorzej tym bardziej, że na pewno coś zostało w kotle, bo nie miałem nerwów ciągnąć tego do zera, a materiał był darmowy Zapach i smak chlebowy
Eksperyment pewnie powtórzę, tym razem z większą starannością i będę celował w 60% destylat a ten obciąg przeznaczę na spirytus
Jednak i tak, eksperyment uważam za udany. Z 5 kg pieczywa, uzyskałem, w przeliczeniu na spirytus, 1250 ml co dało wydajność 250 ml spirytusu z 1 kilograma pieczywa, więc nie najgorzej tym bardziej, że na pewno coś zostało w kotle, bo nie miałem nerwów ciągnąć tego do zera, a materiał był darmowy Zapach i smak chlebowy
Eksperyment pewnie powtórzę, tym razem z większą starannością i będę celował w 60% destylat a ten obciąg przeznaczę na spirytus
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Eksperyment zacierowy
Aktualizacja eksperymentu
Odpęd chlebowicy przerektyfikowałem na spirytus, a że miałem go trochę za mało, dolałem do kotła destylatu z gotowanego ryżu.
Otrzymany spirytus, rozcieńczony do 40%, wylądował w butelkach i czeka na weekendową degustację
Odpęd chlebowicy przerektyfikowałem na spirytus, a że miałem go trochę za mało, dolałem do kotła destylatu z gotowanego ryżu.
Otrzymany spirytus, rozcieńczony do 40%, wylądował w butelkach i czeka na weekendową degustację
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Eksperyment zacierowy
I w taki sposób suchy chleb znowu stał się kłosem. To dowód na nieprzemijalność materii
Ostatnio zmieniony piątek, 31 mar 2023, 08:51 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 455
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy