[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Co chcesz kolego gozdawa udowodnić swoim postem, czemu ma on słuzyć bo jakoś nie kumam. Sam robię na nich osobiście i jest ok. Poszukaj na forum jak czysty spirytus wyprodukował na takich drożdżach jeden z forumowiczów. Czystszy niż w gorzelni którą tak bardzo się podpierasz. Czy one turbo czy nie turbo robią swoją robotę, nikt z forumowiczów nie oślepł, na kaca tez nie ma co narzekać i przede wszystkim w smaku o wiele łagodniejszy produkt niż to gówno z gorzlni. Tak więc chyba ten post powinieneś skierować do producentów drożdży i napisać.
" Proszę o zmianę nazwy drożdży gdyż Upoważnia mnie do tego wielopokoleniowa tradycja rodzinna (psocenie),kierunkowe wykształcenie ,a także praktyki w jednej z najlepszych gorzelni (dawno, dawno temu) " - cytat zaczerpnięty z twojego postu. Na pewno przekonasz producenta tymi stwierdzeniami i zmieni nazwę.
" Proszę o zmianę nazwy drożdży gdyż Upoważnia mnie do tego wielopokoleniowa tradycja rodzinna (psocenie),kierunkowe wykształcenie ,a także praktyki w jednej z najlepszych gorzelni (dawno, dawno temu) " - cytat zaczerpnięty z twojego postu. Na pewno przekonasz producenta tymi stwierdzeniami i zmieni nazwę.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 11
- Rejestracja: środa, 30 sty 2013, 16:37
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: POLSKA CENTRALNA
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Od jakiegoś czasu pracuję tylko na tych drożdżach i moim skromnym zdaniem są warte zachodu.
Robię nastaw 12kg cukru 45l wody i jedna paczka MS.
Taki nastaw przerabiają w 5-6 dni z 21 Blg do -4Blg, a destylat wychodzi bardzo łagodny.
Osobiście je POLECAM..., jeszcze mnie nie zawiodły
Robię nastaw 12kg cukru 45l wody i jedna paczka MS.
Taki nastaw przerabiają w 5-6 dni z 21 Blg do -4Blg, a destylat wychodzi bardzo łagodny.
Osobiście je POLECAM..., jeszcze mnie nie zawiodły
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
zwolniła i wszystko trwało ok. 2 tyg. ale skończyło na -3blg, i byłem zadowolony.
jedna paczka w zupełności wystarczy, tylko uważaj aby nie przeziębić
Kolego ja robiłem z dwóch paczek nastaw 110L łącznie w tyn 34kg cukru-fakt końcowa fermentacjaMichu135 pisze:Witam,
ile cukru należy dodać do fermentatora 45l jeśli chce zrobić to na dwóch paczkach moskva style ?:D
Czy 16 kg dadzą rade przerobić ?
zwolniła i wszystko trwało ok. 2 tyg. ale skończyło na -3blg, i byłem zadowolony.
jedna paczka w zupełności wystarczy, tylko uważaj aby nie przeziębić
-
- Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 15 sie 2013, 13:54
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Witam wszystkich,
po lekturze tego wątku (innych również) przekonaliście mnie do popełnienia mojego pierwszego nastawu na MS
Chciałbym się tylko upewnić, że nabyłem prawidłową wiedzę, a więc:
- nastaw zrobię z 12 kg cukru rozpuszczonego w 50l wody (jakie to będzie początkowe Blg ?),
- użyję 1 paczki MS, nie spieszy mi się, a wg Waszych opinii drożdżaki dadzą radę (w 7 dni ?),
- fermentuję tyle czasu żeby uzyskać ~ -4 Blg lub drożdże przestaną pracować (temp. pomieszczenia 18 stopni C),
- po zakończeniu fermentacji czekam 1 dzień (?) i zlewam nastaw z nad osadu,
- mieszam i klaruję używając np. Superklar 24 H Spiritferm,
- po wyklarowaniu puszczam na rurę.
Dobrze wykombinowałem ?
Pozdrawiam
po lekturze tego wątku (innych również) przekonaliście mnie do popełnienia mojego pierwszego nastawu na MS
Chciałbym się tylko upewnić, że nabyłem prawidłową wiedzę, a więc:
- nastaw zrobię z 12 kg cukru rozpuszczonego w 50l wody (jakie to będzie początkowe Blg ?),
- użyję 1 paczki MS, nie spieszy mi się, a wg Waszych opinii drożdżaki dadzą radę (w 7 dni ?),
- fermentuję tyle czasu żeby uzyskać ~ -4 Blg lub drożdże przestaną pracować (temp. pomieszczenia 18 stopni C),
- po zakończeniu fermentacji czekam 1 dzień (?) i zlewam nastaw z nad osadu,
- mieszam i klaruję używając np. Superklar 24 H Spiritferm,
- po wyklarowaniu puszczam na rurę.
Dobrze wykombinowałem ?
Pozdrawiam
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Nastawiłem dzisiaj nastaw 18kg cukru i 72 litry wody, BLG startowe 20, do tego jedna paczka drożdży Moskva Style, 10g pożywki Maxaferm, 10g DAFu i 5g kwasku cytrynowego. Nastaw stoi w beczce w piwnicy, temperatura około 17-18*C. Liczę, że w 6-8 dni zejdą do -4 BLG.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Nastaw od dwóch tygodni stoi zdecydowanie na -4BLG. Pracował trochę dłużej niż zakładałem, ale trzymałem go w 16-18*C i w ogóle się nie spieszyłem z nim. Dwa tygodnie temu przelałem nastaw z beczki do mniejszych pojemników do sklarowania grawitacyjnego. Tydzień temu był klarowny, a wczoraj został zlany znad osadu. Teraz czeka na sposobność do destylacji. Szału destylacyjno-rektyfikacyjnego nie będzie, bo jest to baza surowcowa na bimbrową przepalankę na karmelu i miodzie. Tylko niewielka część zostanie przerobiona na spirytus na nalewki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 59
- Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 22:13
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
No, ja zrobiłem na nich 3 nastawy i mogę powiedzieć, że drożdże szybko wyrobiły się. używałem 12kg cukru, wody łącznie z cukrem było ok 45-47l. dodawałem do tego przecier pomidorowy, czas pracy tak jak większość pisała 7-8 dni bardzo miły zapach
Mod.
W języku polskim istnieje coś takiego jak znaki interpunkcyjne!
Mod.
W języku polskim istnieje coś takiego jak znaki interpunkcyjne!
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Witam. Mój aabratek w trakcie spawania. Obecnie już zastanawiam się nad nastawem z drożdży MS. Jako ktoś, kto nigdy nie miał do czynienia z robieniem nastawu (wino robiłem), przeczytałem wątek 2 razy. Z uwagi na pochlebne opinie ,mój wybór padł właśnie na MS. Jednak po przeczytaniu kilka kwestii nie daje mi spokoju. Proszę bardziej doświadczoną brać o pomoc.
Beczka 220l, temperatura w pomieszczeniu raczej niska. Między 13 a 18 przeważnie. Zakupiłem grzałkę akwariową na ok 200l co by nie padły mi drożdże. Zakupiłem aparaturę do mierzenia BLG. I to tyle co wiem. Widzę, że wielu z Was eksperymentuje z drożdżami i cukrem. Z ilością startową BLG. Jedni zaczynają od 30 inni 23 i mniej. I przez to się gubię troszkę. Chciałbym uzyskać bezwonny produkt. Wiem, że to kwestia również sprzętu i poprowadzenia odpowiednio procesu. Tego będę się uczył. Ale wracając co nastawu..
1. Ile użyć wody w beczce 220l co by nie "wyszło" wierzchem?
2. czy beczkę ocieplić np. kocem, czy jak będzie grzałka odpuścić już sobie dodatkowe ocieplenie?
3. ile użyć drożdży MS na podaną przez Was propozycję wody i cukru?
4.jak długo może stać sklarowany nastaw nim go puszcze na sprzęt?
5. Czy sklarowany nastaw muszę zlać do innego naczynia czy mogę na bieżąco ulewać z beczki a to co opadło niech sobie tam spokojnie leży?
6.Z jakiego BLG ma wystartować amator jak, ja co by kasa na cukier i drożdże nie poszła... wiecie gdzie...?
Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze jakąś radę dla mnie proszę napisać. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Beczka 220l, temperatura w pomieszczeniu raczej niska. Między 13 a 18 przeważnie. Zakupiłem grzałkę akwariową na ok 200l co by nie padły mi drożdże. Zakupiłem aparaturę do mierzenia BLG. I to tyle co wiem. Widzę, że wielu z Was eksperymentuje z drożdżami i cukrem. Z ilością startową BLG. Jedni zaczynają od 30 inni 23 i mniej. I przez to się gubię troszkę. Chciałbym uzyskać bezwonny produkt. Wiem, że to kwestia również sprzętu i poprowadzenia odpowiednio procesu. Tego będę się uczył. Ale wracając co nastawu..
1. Ile użyć wody w beczce 220l co by nie "wyszło" wierzchem?
2. czy beczkę ocieplić np. kocem, czy jak będzie grzałka odpuścić już sobie dodatkowe ocieplenie?
3. ile użyć drożdży MS na podaną przez Was propozycję wody i cukru?
4.jak długo może stać sklarowany nastaw nim go puszcze na sprzęt?
5. Czy sklarowany nastaw muszę zlać do innego naczynia czy mogę na bieżąco ulewać z beczki a to co opadło niech sobie tam spokojnie leży?
6.Z jakiego BLG ma wystartować amator jak, ja co by kasa na cukier i drożdże nie poszła... wiecie gdzie...?
Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze jakąś radę dla mnie proszę napisać. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Na początek, użyj 54kg cukru (chyba, że wolisz z mniejszego BLG zacząć, to użyj 48kg cukru). Rozpuść go i wlei do beczki. Beczkę dopełnij tak do 200l. Użyj 4-5 paczek drożdży, żeby Ci beczka nie poszła na spacer. Wystarczy, ocieplenie kocem. Ale skoro masz grzałkę to, koc nie będzie potrzebny.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Wielokrotnie pisałem, że Turbo dobrze radzą sobie do 12-14*C i nie potrzeba im dogrzewania. Nie będzie to sprinterskie tempo, ale schodzą do -4 BLG bez problemu i dają czystszy produkt.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Odpuść sobie grzałkę, na początku drożdże i tak porządnie nagrzeją nastaw, mniej więcej w połowie zacznie się on wychładzać jak drożdże będą zwalniać. Jak ci zależy na szybkim finiszu to możesz je wtedy dogrzać, ale też bez przesady - 20-22*C wystarczy. Im wolniejsza fermentacja tym lepszy produkt końcowy - o tym też było nie raz pisane.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 93
- Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
- Ulubiony Alkohol: likier kawowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Ostatnio (po raz pierwszy) skusiłem się na drożdże Moskva Style. Nastaw: 95 litrów wody, 25kg cukru, jedna paczka drożdży. Drożdże ruszyły dosyć szybko, a cały "interes" przerobiły w dwa tygodnie. Zeszły do poziomu poniżej -4. Fermentacja spokojna, bez żadnych niechcianych "przygód". W swojej pracy bardzo przypominają T3 spiritferm, których używam od dwóch lat, a z których również jestem bardzo zadowolony. Podejrzewam, że będę stosował je zamiennie, ponieważ (odwołuję się jedynie do fermentacji swoich nastawów) ciężko im cokolwiek zarzucić.
Co do stosowania grzałki to korzystam z niej od dłuższego czasu. W beczce z nastawem podwieszam bańkę z wodą o pojemności 5l w której umieszczam grzałkę ustawioną na 25 stopni.
Co do stosowania grzałki to korzystam z niej od dłuższego czasu. W beczce z nastawem podwieszam bańkę z wodą o pojemności 5l w której umieszczam grzałkę ustawioną na 25 stopni.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Witam, chciałbym się zapytać o przepis na nastaw z dwóch paczek MS. Wyczytałem, że na jednej paczce MS można wstawić więcej cukru i wody niż jest to napisane na opakowaniu. Posiadam dwie paczki MS i beczki różnej pojemności, ile dać cukru i ile wody na dwie paczki drożdży, aby destylat był jak najlepszy?? Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 sty 2014, 08:28 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Ja staram się by nastaw miał zawsze 15%. Pamiętać trzeba że 1 kg cukru to 0.55 litra spiru i zajmuje 0.6 litra w nastawie ( cukier). Większe stężenie końcowe % może dawać gorszy produkt finalny.
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
@dubois, 1 paczka drożdży da sobie radę z 18kg cukru bez problemu - http://alkohole-domowe.com/forum/post81552.html#p81552. Destylat wyszedł miodzio, od teraz staram się robić nastawy podobne do tego. Dodatkowe pożywki możesz pominąć.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Tak, dokładnie to samo napisałem. A co do BLG. Po raz kolejny - http://alkohole-domowe.com/forum/post76220.html#p76220. BLG roztworu liczymy dzieląc masę cukru przez masę cukru i wody - 18kg/(18kg+72kg)=0,2kg cukru/kg roztworu = 200g cukru/kg roztworu -> 20BLG. Przybliżona moc nastawu po fermentacji to 12-13%.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
W mojej opinii oprócz przywolanych powyżej zalet drożdze dosyć odporne na temperaturę. Zrobiłem dwa nastawy po pół worka glukozy i wody na blg 22. Manufakture mam e garażu. Przy minus 6-8 w garażu jest plus 15. Wkladam grzalke akwariową i po problemie. Ale temperatura na dworze spadła do minus 15 a w garażu do plus 8. Nastaw przez noc spadł do 12 i nadal pracował. Poczynilem kroki, żeby podnieść temperature (zatopilem w nastawie butelki z gorącą wodą żeby oddawały ciepło i pomiędzy beczki wstawilem grzejnik olejak). Po nocy temperatura nastawu wróciła na 20 stopni i nastaey spokojnie przepracowały glukoze do - 4 blg. Krótko mówiąc drożdze nie zdechly mimo kilkunastu godzin w temperaturze zdecydowanie dla nich za niskiej. Pozdrawiam.
Dodam jeszcze, że przepracowłem z 10 paczek tych drożdży. Wcześniej jechałem na t3 (obydwa rodzaje) i turbo 48 pure i wg mnie moscow bardziej przypominają te drugie, a nawet lepsze, bo 48 pure zawsze zostawiały pewien odorek który znikał po dwóch - trzech dniach. A tańsze i to sporo...
[MOD - Przyłóż się bardziej do pisania z polskimi znakami. Posty scalone.]
Dodam jeszcze, że przepracowłem z 10 paczek tych drożdży. Wcześniej jechałem na t3 (obydwa rodzaje) i turbo 48 pure i wg mnie moscow bardziej przypominają te drugie, a nawet lepsze, bo 48 pure zawsze zostawiały pewien odorek który znikał po dwóch - trzech dniach. A tańsze i to sporo...
[MOD - Przyłóż się bardziej do pisania z polskimi znakami. Posty scalone.]
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Kolego radzi84 coś mi się nie wydaje, że jedna paczka MS przerobi 50kg cukru i to w 10dni. Chyba że do tych drożdży dosypałeś z 50 g kokainy . Ja przerabiałem już parę nastawów o objętości 200l to średnio dawałem 5 paczek drożdży. Przy BLG 22-23 i jednej paczce drożdży nie zejdzie do -4 w 10 dni.
Pozdrawiam Piotrek
Pozdrawiam Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Zauważcie, że fermentacja trwa w temperaturze 30*C. Drożdże będą pracowały jak głupie, ale syfu (estry, wyższe alkohole - wszystko co wchodzi w skład przed- i pogonu) w nastawie będzie co niemiara.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Jak zależy ci na utrzymaniu szybkiej fermentacji to możesz utrzymywać temperaturę 21-23*C, ale jak chcesz uzyskać delikatniejszy destylat (ale wolniej) to spokojnie możesz dać drożdżom pracować w 16-19*C.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Osobiście zamawiałem koledze MS i je zawoziłem. Przy mnie wsypywał je do nastawu. Po 10 dniach byłem u niego i wszystko szło na rurki. Blg było tak -3/-4. Jak bym nie widział i nie był przy tym to bym nie pisał. A jakość produktu 100% smaczniejsza niż przy Cobrach (Cobry 1 opakowanie wymięka).
-
- Posty: 93
- Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
- Ulubiony Alkohol: likier kawowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Mój ostatni nastaw: 95l wody, 25kg cukru i jedna paczka drożdży Moskva Style. W beczce podwieszona bańka o pojemności 5l z grzałką ustawioną na 25 stopni. Przerobiły w 14 dni. Mogę powiedzieć, że pracowały niemal identycznie jak T3 spiritferm. A produkt finalny pierwsza klasa Polecam każdemu te drożdżaki
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Wczoraj o 17:50 Nastawiłem pierwszy nastaw na Drożdżach Spiritferm Moskva Style.
Składniki: 7 Kg cukru z Lidla + 10 gr Kwasku cytrynowego + 70 gr w/w drożdży (1/2 saszetki) + woda ok 24 L o temp 30' C co dało po dokładnym wymieszaniu 23.5 - 24 Blg (pomiar przy użyciu cukromierza). Temperatura w pomieszczeniu 21'C.
Brak doświadczenia dał znać o sobie podczas tankowania wody do zbiornika (zbiornik bez podziałki), pomysł był taki by tankować wg. wskazań wagi ale ta w trakcie wyłączyła się. Postanowiłem policzyć objętość walca i przestałem tankować 5 cm od góry. Waga całego nastawu wraz z plastikowym pojemnikiem to 30.0 Kg. Teraz już wiem jak to powinno być zrobione prawidłowo, najpierw rozpuścić cukier i dodać do odpowiedniej ilości wody.
Pierwsze sprawdzenie o 20:25 temperatura nastawu 27,8'C
Drugie sprawdzenie 0 6:25 temperatura nastawu 22.1'C w pomieszczeniu temp 20'C Blg 21,5. Bąbelki są spore i zapach przypomina "szampana".
Trzeci pomiar 21:25 temperatura nastawu 24.5'C w pomieszczeniu temp 22'C Blg 16,5. Zapach niesamowity
Wczoraj o 17:50 Nastawiłem pierwszy nastaw na Drożdżach Spiritferm Moskva Style.
Składniki: 7 Kg cukru z Lidla + 10 gr Kwasku cytrynowego + 70 gr w/w drożdży (1/2 saszetki) + woda ok 24 L o temp 30' C co dało po dokładnym wymieszaniu 23.5 - 24 Blg (pomiar przy użyciu cukromierza). Temperatura w pomieszczeniu 21'C.
Brak doświadczenia dał znać o sobie podczas tankowania wody do zbiornika (zbiornik bez podziałki), pomysł był taki by tankować wg. wskazań wagi ale ta w trakcie wyłączyła się. Postanowiłem policzyć objętość walca i przestałem tankować 5 cm od góry. Waga całego nastawu wraz z plastikowym pojemnikiem to 30.0 Kg. Teraz już wiem jak to powinno być zrobione prawidłowo, najpierw rozpuścić cukier i dodać do odpowiedniej ilości wody.
Pierwsze sprawdzenie o 20:25 temperatura nastawu 27,8'C
Drugie sprawdzenie 0 6:25 temperatura nastawu 22.1'C w pomieszczeniu temp 20'C Blg 21,5. Bąbelki są spore i zapach przypomina "szampana".
Trzeci pomiar 21:25 temperatura nastawu 24.5'C w pomieszczeniu temp 22'C Blg 16,5. Zapach niesamowity
Alea iacta est
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Po 7 dniach w/w nastaw dopracował się 1 Blg, wartość ta utrzymuje się od 2 dni.
W pomieszczeniu temperatura ok 22 - 23'C, temperatura nastawu ok. 28,5 do 29'C.
Całość stoi w łazience na podgrzewanej podłodze która jest dość ciepła. Zastanawiam się co robić,
czekać w nadziei, że nastaw osiągnie wymagane -3 - 4 Blg, może jakieś dokarmianie typu koncentrat pomidorowy
(choć obawiam się czy psota nie będzie w smaku pomidorowa), albo od razu do garażu na 10'C do samodzielnego klarowania i w rurki.
(dysponuje takim sprzętem http://alkohole-domowe.com/forum/post96941.html#p96941 odstojnik na emeryturze )
Dziś rano (10-03-2014) nastaw 27.0'C pomieszczenie 23'C ok. 1 Blg.
Proszę o radę
Z góry bardzo dziękuję.
Po 7 dniach w/w nastaw dopracował się 1 Blg, wartość ta utrzymuje się od 2 dni.
W pomieszczeniu temperatura ok 22 - 23'C, temperatura nastawu ok. 28,5 do 29'C.
Całość stoi w łazience na podgrzewanej podłodze która jest dość ciepła. Zastanawiam się co robić,
czekać w nadziei, że nastaw osiągnie wymagane -3 - 4 Blg, może jakieś dokarmianie typu koncentrat pomidorowy
(choć obawiam się czy psota nie będzie w smaku pomidorowa), albo od razu do garażu na 10'C do samodzielnego klarowania i w rurki.
(dysponuje takim sprzętem http://alkohole-domowe.com/forum/post96941.html#p96941 odstojnik na emeryturze )
Dziś rano (10-03-2014) nastaw 27.0'C pomieszczenie 23'C ok. 1 Blg.
Proszę o radę
Z góry bardzo dziękuję.
Alea iacta est
-
- Posty: 21
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 14:29
- Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam kolegów psotników,
długo dojrzewałem do rozpoczęcia psocenia Uzależnione to było od tego czy sam zbuduję kolumnę czy kupię gotową albo zamówię u któregoś z zacnych kolegów - padło na to ostatnie. No i przymierzam się do pierwszego nastawu. Przeczytałem cały temat próbowałem szukać, ale jakoś nie znalazłem może źle pytania formułowałem i tu moje pytania:
– jak długo można przechowywać przefermentowany i wyklarowany półprodukt do dalszej obróbki?
- czy trzeba spełnić jakieś warunki aby móc ten półprodukt przechowywać?
długo dojrzewałem do rozpoczęcia psocenia Uzależnione to było od tego czy sam zbuduję kolumnę czy kupię gotową albo zamówię u któregoś z zacnych kolegów - padło na to ostatnie. No i przymierzam się do pierwszego nastawu. Przeczytałem cały temat próbowałem szukać, ale jakoś nie znalazłem może źle pytania formułowałem i tu moje pytania:
– jak długo można przechowywać przefermentowany i wyklarowany półprodukt do dalszej obróbki?
- czy trzeba spełnić jakieś warunki aby móc ten półprodukt przechowywać?