Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: gr000by » wtorek, 17 wrz 2013, 19:52

Nastawiłem dzisiaj nastaw 18kg cukru i 72 litry wody, BLG startowe 20, do tego jedna paczka drożdży Moskva Style, 10g pożywki Maxaferm, 10g DAFu i 5g kwasku cytrynowego. Nastaw stoi w beczce w piwnicy, temperatura około 17-18*C. Liczę, że w 6-8 dni zejdą do -4 BLG.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: gr000by » niedziela, 13 paź 2013, 11:19

Nastaw od dwóch tygodni stoi zdecydowanie na -4BLG. Pracował trochę dłużej niż zakładałem, ale trzymałem go w 16-18*C i w ogóle się nie spieszyłem z nim. Dwa tygodnie temu przelałem nastaw z beczki do mniejszych pojemników do sklarowania grawitacyjnego. Tydzień temu był klarowny, a wczoraj został zlany znad osadu. Teraz czeka na sposobność do destylacji. Szału destylacyjno-rektyfikacyjnego nie będzie, bo jest to baza surowcowa na bimbrową przepalankę na karmelu i miodzie. Tylko niewielka część zostanie przerobiona na spirytus na nalewki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 21:13
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: janus » czwartek, 14 lis 2013, 21:19

No, ja zrobiłem na nich 3 nastawy i mogę powiedzieć, że drożdże szybko wyrobiły się. używałem 12kg cukru, wody łącznie z cukrem było ok 45-47l. dodawałem do tego przecier pomidorowy, czas pracy tak jak większość pisała 7-8 dni bardzo miły zapach :)

Mod.
W języku polskim istnieje coś takiego jak znaki interpunkcyjne!


Wiedźmin
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: Wiedźmin » poniedziałek, 13 sty 2014, 23:18

Witam. Mój aabratek w trakcie spawania. Obecnie już zastanawiam się nad nastawem z drożdży MS. Jako ktoś, kto nigdy nie miał do czynienia z robieniem nastawu (wino robiłem), przeczytałem wątek 2 razy. Z uwagi na pochlebne opinie ,mój wybór padł właśnie na MS. Jednak po przeczytaniu kilka kwestii nie daje mi spokoju. Proszę bardziej doświadczoną brać o pomoc.
Beczka 220l, temperatura w pomieszczeniu raczej niska. Między 13 a 18 przeważnie. Zakupiłem grzałkę akwariową na ok 200l co by nie padły mi drożdże. Zakupiłem aparaturę do mierzenia BLG. I to tyle co wiem. Widzę, że wielu z Was eksperymentuje z drożdżami i cukrem. Z ilością startową BLG. Jedni zaczynają od 30 inni 23 i mniej. I przez to się gubię troszkę. Chciałbym uzyskać bezwonny produkt. Wiem, że to kwestia również sprzętu i poprowadzenia odpowiednio procesu. Tego będę się uczył. Ale wracając co nastawu..
1. Ile użyć wody w beczce 220l co by nie "wyszło" wierzchem?
2. czy beczkę ocieplić np. kocem, czy jak będzie grzałka odpuścić już sobie dodatkowe ocieplenie?
3. ile użyć drożdży MS na podaną przez Was propozycję wody i cukru?
4.jak długo może stać sklarowany nastaw nim go puszcze na sprzęt?
5. Czy sklarowany nastaw muszę zlać do innego naczynia czy mogę na bieżąco ulewać z beczki a to co opadło niech sobie tam spokojnie leży?
6.Z jakiego BLG ma wystartować amator jak, ja co by kasa na cukier i drożdże nie poszła... wiecie gdzie...:)?
Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze jakąś radę dla mnie proszę napisać. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2226
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: Kamal » wtorek, 14 sty 2014, 13:02

Na początek, użyj 54kg cukru (chyba, że wolisz z mniejszego BLG zacząć, to użyj 48kg cukru). Rozpuść go i wlei do beczki. Beczkę dopełnij tak do 200l. Użyj 4-5 paczek drożdży, żeby Ci beczka nie poszła na spacer. Wystarczy, ocieplenie kocem. Ale skoro masz grzałkę to, koc nie będzie potrzebny.
Obrazek

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: olo 69 » wtorek, 14 sty 2014, 15:35

Moim zdaniem blg nie więcej niż 25. A stosowanie grzałek, przy drożdżach turbo to nieporozumienie.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: gr000by » wtorek, 14 sty 2014, 16:03

Wielokrotnie pisałem, że Turbo dobrze radzą sobie do 12-14*C i nie potrzeba im dogrzewania. Nie będzie to sprinterskie tempo, ale schodzą do -4 BLG bez problemu i dają czystszy produkt.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Wiedźmin
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: Wiedźmin » wtorek, 14 sty 2014, 16:40

Dzięki za info. A z tymi grzałkami to w końcu użyć czy sobie odpuścić??

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: gr000by » wtorek, 14 sty 2014, 18:03

Odpuść sobie grzałkę, na początku drożdże i tak porządnie nagrzeją nastaw, mniej więcej w połowie zacznie się on wychładzać jak drożdże będą zwalniać. Jak ci zależy na szybkim finiszu to możesz je wtedy dogrzać, ale też bez przesady - 20-22*C wystarczy. Im wolniejsza fermentacja tym lepszy produkt końcowy - o tym też było nie raz pisane.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Wiedźmin
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: Wiedźmin » wtorek, 14 sty 2014, 19:42

Tak, o tym czytałem, że im wolniejsza fermentacja tym lepszy produkt, ale bałem się, że niska temperatura może zniszczyć drożdże, co nie było by fajne... Dzięki za podpowiedzi.


t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: t1o9m8e6k » niedziela, 19 sty 2014, 00:15

Ostatnio (po raz pierwszy) skusiłem się na drożdże Moskva Style. Nastaw: 95 litrów wody, 25kg cukru, jedna paczka drożdży. Drożdże ruszyły dosyć szybko, a cały "interes" przerobiły w dwa tygodnie. Zeszły do poziomu poniżej -4. Fermentacja spokojna, bez żadnych niechcianych "przygód". W swojej pracy bardzo przypominają T3 spiritferm, których używam od dwóch lat, a z których również jestem bardzo zadowolony. Podejrzewam, że będę stosował je zamiennie, ponieważ (odwołuję się jedynie do fermentacji swoich nastawów) ciężko im cokolwiek zarzucić.
Co do stosowania grzałki to korzystam z niej od dłuższego czasu. W beczce z nastawem podwieszam bańkę z wodą o pojemności 5l w której umieszczam grzałkę ustawioną na 25 stopni.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: dubois » poniedziałek, 27 sty 2014, 07:55

Witam, chciałbym się zapytać o przepis na nastaw z dwóch paczek MS. Wyczytałem, że na jednej paczce MS można wstawić więcej cukru i wody niż jest to napisane na opakowaniu. Posiadam dwie paczki MS i beczki różnej pojemności, ile dać cukru i ile wody na dwie paczki drożdży, aby destylat był jak najlepszy?? Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 sty 2014, 08:28 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.


michal278
1550
Posty: 1575
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: michal278 » poniedziałek, 27 sty 2014, 08:37

Ja staram się by nastaw miał zawsze 15%. Pamiętać trzeba że 1 kg cukru to 0.55 litra spiru i zajmuje 0.6 litra w nastawie ( cukier). Większe stężenie końcowe % może dawać gorszy produkt finalny.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: gr000by » poniedziałek, 27 sty 2014, 09:35

@dubois, 1 paczka drożdży da sobie radę z 18kg cukru bez problemu - post81552.html#p81552. Destylat wyszedł miodzio, od teraz staram się robić nastawy podobne do tego. Dodatkowe pożywki możesz pominąć.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: dubois » poniedziałek, 27 sty 2014, 14:47

@gr000by, ku wyjaśnieniu, 18kg cukru rozpuszczam w 72 litrach wody i do tego daje jedna paczkę MS?
Blg początkowe wychodzi 25 a % nastawu 12,50, czy tak powinno byc?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: gr000by » poniedziałek, 27 sty 2014, 15:26

Tak, dokładnie to samo napisałem. A co do BLG. Po raz kolejny - post76220.html#p76220. BLG roztworu liczymy dzieląc masę cukru przez masę cukru i wody - 18kg/(18kg+72kg)=0,2kg cukru/kg roztworu = 200g cukru/kg roztworu -> 20BLG. Przybliżona moc nastawu po fermentacji to 12-13%.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: dubois » poniedziałek, 27 sty 2014, 15:38

Czyli chyba coś kalkulator blg z forum (plik Excel) nie za dobrze liczy, wpisałem 72 litry wody, 18kg cukru i blg wyszło 25.


dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: dubois » poniedziałek, 27 sty 2014, 20:38

Dzisiaj wstawiam z dwóch paczek drożdży, dam znać jak poszło.


czorny10
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 3 mar 2013, 00:45
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: czorny10 » poniedziałek, 27 sty 2014, 21:52

W mojej opinii oprócz przywolanych powyżej zalet drożdze dosyć odporne na temperaturę. Zrobiłem dwa nastawy po pół worka glukozy i wody na blg 22. Manufakture mam e garażu. Przy minus 6-8 w garażu jest plus 15. Wkladam grzalke akwariową i po problemie. Ale temperatura na dworze spadła do minus 15 a w garażu do plus 8. Nastaw przez noc spadł do 12 i nadal pracował. Poczynilem kroki, żeby podnieść temperature (zatopilem w nastawie butelki z gorącą wodą żeby oddawały ciepło i pomiędzy beczki wstawilem grzejnik olejak). Po nocy temperatura nastawu wróciła na 20 stopni i nastaey spokojnie przepracowały glukoze do - 4 blg. Krótko mówiąc drożdze nie zdechly mimo kilkunastu godzin w temperaturze zdecydowanie dla nich za niskiej. Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że przepracoem z 10 paczek tych drożdży. Wcześniej jechałem na t3 (obydwa rodzaje) i turbo 48 pure i wg mnie moscow bardziej przypominają te drugie, a nawet lepsze, bo 48 pure zawsze zostawiały pewien odorek który znikał po dwóch - trzech dniach. A tańsze i to sporo...

[MOD - Przyłóż się bardziej do pisania z polskimi znakami. Posty scalone.]


radzi84
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 22:08
Załączniki
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Postautor: radzi84 » poniedziałek, 27 sty 2014, 22:39

Znajomy robi tak: 170l wody, 50kg cukru (z Biedronki, bo na Królewski więcej wody - lepszej jakości), 1 paczka MS i grzałka od rybek nastawiona na 30 stopni. 10 dni -3,-4blg. Ja na własne potrzeby 1 paczkę MS mam na 8-10 zastawów 20l.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości