[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Nastawiłem dzisiaj nastaw 18kg cukru i 72 litry wody, BLG startowe 20, do tego jedna paczka drożdży Moskva Style, 10g pożywki Maxaferm, 10g DAFu i 5g kwasku cytrynowego. Nastaw stoi w beczce w piwnicy, temperatura około 17-18*C. Liczę, że w 6-8 dni zejdą do -4 BLG.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Nastaw od dwóch tygodni stoi zdecydowanie na -4BLG. Pracował trochę dłużej niż zakładałem, ale trzymałem go w 16-18*C i w ogóle się nie spieszyłem z nim. Dwa tygodnie temu przelałem nastaw z beczki do mniejszych pojemników do sklarowania grawitacyjnego. Tydzień temu był klarowny, a wczoraj został zlany znad osadu. Teraz czeka na sposobność do destylacji. Szału destylacyjno-rektyfikacyjnego nie będzie, bo jest to baza surowcowa na bimbrową przepalankę na karmelu i miodzie. Tylko niewielka część zostanie przerobiona na spirytus na nalewki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 22:13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: janus »

No, ja zrobiłem na nich 3 nastawy i mogę powiedzieć, że drożdże szybko wyrobiły się. używałem 12kg cukru, wody łącznie z cukrem było ok 45-47l. dodawałem do tego przecier pomidorowy, czas pracy tak jak większość pisała 7-8 dni bardzo miły zapach :)

Mod.
W języku polskim istnieje coś takiego jak znaki interpunkcyjne!

Wiedźmin
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wiedźmin »

Witam. Mój aabratek w trakcie spawania. Obecnie już zastanawiam się nad nastawem z drożdży MS. Jako ktoś, kto nigdy nie miał do czynienia z robieniem nastawu (wino robiłem), przeczytałem wątek 2 razy. Z uwagi na pochlebne opinie ,mój wybór padł właśnie na MS. Jednak po przeczytaniu kilka kwestii nie daje mi spokoju. Proszę bardziej doświadczoną brać o pomoc.
Beczka 220l, temperatura w pomieszczeniu raczej niska. Między 13 a 18 przeważnie. Zakupiłem grzałkę akwariową na ok 200l co by nie padły mi drożdże. Zakupiłem aparaturę do mierzenia BLG. I to tyle co wiem. Widzę, że wielu z Was eksperymentuje z drożdżami i cukrem. Z ilością startową BLG. Jedni zaczynają od 30 inni 23 i mniej. I przez to się gubię troszkę. Chciałbym uzyskać bezwonny produkt. Wiem, że to kwestia również sprzętu i poprowadzenia odpowiednio procesu. Tego będę się uczył. Ale wracając co nastawu..
1. Ile użyć wody w beczce 220l co by nie "wyszło" wierzchem?
2. czy beczkę ocieplić np. kocem, czy jak będzie grzałka odpuścić już sobie dodatkowe ocieplenie?
3. ile użyć drożdży MS na podaną przez Was propozycję wody i cukru?
4.jak długo może stać sklarowany nastaw nim go puszcze na sprzęt?
5. Czy sklarowany nastaw muszę zlać do innego naczynia czy mogę na bieżąco ulewać z beczki a to co opadło niech sobie tam spokojnie leży?
6.Z jakiego BLG ma wystartować amator jak, ja co by kasa na cukier i drożdże nie poszła... wiecie gdzie...:)?
Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze jakąś radę dla mnie proszę napisać. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Kamal »

Na początek, użyj 54kg cukru (chyba, że wolisz z mniejszego BLG zacząć, to użyj 48kg cukru). Rozpuść go i wlei do beczki. Beczkę dopełnij tak do 200l. Użyj 4-5 paczek drożdży, żeby Ci beczka nie poszła na spacer. Wystarczy, ocieplenie kocem. Ale skoro masz grzałkę to, koc nie będzie potrzebny.
Obrazek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: olo 69 »

Moim zdaniem blg nie więcej niż 25. A stosowanie grzałek, przy drożdżach turbo to nieporozumienie.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Wielokrotnie pisałem, że Turbo dobrze radzą sobie do 12-14*C i nie potrzeba im dogrzewania. Nie będzie to sprinterskie tempo, ale schodzą do -4 BLG bez problemu i dają czystszy produkt.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Wiedźmin
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wiedźmin »

Dzięki za info. A z tymi grzałkami to w końcu użyć czy sobie odpuścić??
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Odpuść sobie grzałkę, na początku drożdże i tak porządnie nagrzeją nastaw, mniej więcej w połowie zacznie się on wychładzać jak drożdże będą zwalniać. Jak ci zależy na szybkim finiszu to możesz je wtedy dogrzać, ale też bez przesady - 20-22*C wystarczy. Im wolniejsza fermentacja tym lepszy produkt końcowy - o tym też było nie raz pisane.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Wiedźmin
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wiedźmin »

Tak, o tym czytałem, że im wolniejsza fermentacja tym lepszy produkt, ale bałem się, że niska temperatura może zniszczyć drożdże, co nie było by fajne... Dzięki za podpowiedzi.

t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: t1o9m8e6k »

Ostatnio (po raz pierwszy) skusiłem się na drożdże Moskva Style. Nastaw: 95 litrów wody, 25kg cukru, jedna paczka drożdży. Drożdże ruszyły dosyć szybko, a cały "interes" przerobiły w dwa tygodnie. Zeszły do poziomu poniżej -4. Fermentacja spokojna, bez żadnych niechcianych "przygód". W swojej pracy bardzo przypominają T3 spiritferm, których używam od dwóch lat, a z których również jestem bardzo zadowolony. Podejrzewam, że będę stosował je zamiennie, ponieważ (odwołuję się jedynie do fermentacji swoich nastawów) ciężko im cokolwiek zarzucić.
Co do stosowania grzałki to korzystam z niej od dłuższego czasu. W beczce z nastawem podwieszam bańkę z wodą o pojemności 5l w której umieszczam grzałkę ustawioną na 25 stopni.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

Witam, chciałbym się zapytać o przepis na nastaw z dwóch paczek MS. Wyczytałem, że na jednej paczce MS można wstawić więcej cukru i wody niż jest to napisane na opakowaniu. Posiadam dwie paczki MS i beczki różnej pojemności, ile dać cukru i ile wody na dwie paczki drożdży, aby destylat był jak najlepszy?? Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 sty 2014, 08:28 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: michal278 »

Ja staram się by nastaw miał zawsze 15%. Pamiętać trzeba że 1 kg cukru to 0.55 litra spiru i zajmuje 0.6 litra w nastawie ( cukier). Większe stężenie końcowe % może dawać gorszy produkt finalny.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

@dubois, 1 paczka drożdży da sobie radę z 18kg cukru bez problemu - http://alkohole-domowe.com/forum/post81552.html#p81552. Destylat wyszedł miodzio, od teraz staram się robić nastawy podobne do tego. Dodatkowe pożywki możesz pominąć.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

@gr000by, ku wyjaśnieniu, 18kg cukru rozpuszczam w 72 litrach wody i do tego daje jedna paczkę MS?
Blg początkowe wychodzi 25 a % nastawu 12,50, czy tak powinno byc?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Tak, dokładnie to samo napisałem. A co do BLG. Po raz kolejny - http://alkohole-domowe.com/forum/post76220.html#p76220. BLG roztworu liczymy dzieląc masę cukru przez masę cukru i wody - 18kg/(18kg+72kg)=0,2kg cukru/kg roztworu = 200g cukru/kg roztworu -> 20BLG. Przybliżona moc nastawu po fermentacji to 12-13%.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

Czyli chyba coś kalkulator blg z forum (plik Excel) nie za dobrze liczy, wpisałem 72 litry wody, 18kg cukru i blg wyszło 25.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

Dzisiaj wstawiam z dwóch paczek drożdży, dam znać jak poszło.

czorny10
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 3 mar 2013, 00:45
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: czorny10 »

W mojej opinii oprócz przywolanych powyżej zalet drożdze dosyć odporne na temperaturę. Zrobiłem dwa nastawy po pół worka glukozy i wody na blg 22. Manufakture mam e garażu. Przy minus 6-8 w garażu jest plus 15. Wkladam grzalke akwariową i po problemie. Ale temperatura na dworze spadła do minus 15 a w garażu do plus 8. Nastaw przez noc spadł do 12 i nadal pracował. Poczynilem kroki, żeby podnieść temperature (zatopilem w nastawie butelki z gorącą wodą żeby oddawały ciepło i pomiędzy beczki wstawilem grzejnik olejak). Po nocy temperatura nastawu wróciła na 20 stopni i nastaey spokojnie przepracowały glukoze do - 4 blg. Krótko mówiąc drożdze nie zdechly mimo kilkunastu godzin w temperaturze zdecydowanie dla nich za niskiej. Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że przepracoem z 10 paczek tych drożdży. Wcześniej jechałem na t3 (obydwa rodzaje) i turbo 48 pure i wg mnie moscow bardziej przypominają te drugie, a nawet lepsze, bo 48 pure zawsze zostawiały pewien odorek który znikał po dwóch - trzech dniach. A tańsze i to sporo...

[MOD - Przyłóż się bardziej do pisania z polskimi znakami. Posty scalone.]

radzi84
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 22:08
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: radzi84 »

Znajomy robi tak: 170l wody, 50kg cukru (z Biedronki, bo na Królewski więcej wody - lepszej jakości), 1 paczka MS i grzałka od rybek nastawiona na 30 stopni. 10 dni -3,-4blg. Ja na własne potrzeby 1 paczkę MS mam na 8-10 zastawów 20l.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: herbata666 »

Kolego radzi84 coś mi się nie wydaje, że jedna paczka MS przerobi 50kg cukru i to w 10dni. Chyba że do tych drożdży dosypałeś z 50 g kokainy :D. Ja przerabiałem już parę nastawów o objętości 200l to średnio dawałem 5 paczek drożdży. Przy BLG 22-23 i jednej paczce drożdży nie zejdzie do -4 w 10 dni.


Pozdrawiam Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Kamal »

Fakt, jedna paczka drożdży na tak duży nastaw. Może jak się dosypie dojść dużo pożywki, to jakaś szansa, że drożdże przerobią jest. Ale nie wydaje mi się, żeby to trwało 10 dni, tylko trochę dłużej.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Zauważcie, że fermentacja trwa w temperaturze 30*C. Drożdże będą pracowały jak głupie, ale syfu (estry, wyższe alkohole - wszystko co wchodzi w skład przed- i pogonu) w nastawie będzie co niemiara.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

Po nocy w piwnicy temperatura nastawu ma 22 stopnie, czy wkładać do beczki grzałkę akwariową aby podnieść trochę temperaturę?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Jak zależy ci na utrzymaniu szybkiej fermentacji to możesz utrzymywać temperaturę 21-23*C, ale jak chcesz uzyskać delikatniejszy destylat (ale wolniej) to spokojnie możesz dać drożdżom pracować w 16-19*C.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

OK, nie wstawiam grzałki, poczekam:)

radzi84
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 22:08
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: radzi84 »

Osobiście zamawiałem koledze MS i je zawoziłem. Przy mnie wsypywał je do nastawu. Po 10 dniach byłem u niego i wszystko szło na rurki. Blg było tak -3/-4. Jak bym nie widział i nie był przy tym to bym nie pisał. A jakość produktu 100% smaczniejsza niż przy Cobrach (Cobry 1 opakowanie wymięka).
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: olo 69 »

O których Coobrach piszesz?
Pozdrawiam,olo 69

radzi84
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 22:08
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: radzi84 »

Cobra 24. Produkt śmierdzący, goryczkowaty i palący. Mam małe doświadczenie, ale za każdym razem co piłem produkt na tych drożdżach odczucia organoleptyczne były mierne, ale to moje zdanie na ten temat.

t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: t1o9m8e6k »

Mój ostatni nastaw: 95l wody, 25kg cukru i jedna paczka drożdży Moskva Style. W beczce podwieszona bańka o pojemności 5l z grzałką ustawioną na 25 stopni. Przerobiły w 14 dni. Mogę powiedzieć, że pracowały niemal identycznie jak T3 spiritferm. A produkt finalny pierwsza klasa :D Polecam każdemu te drożdżaki :D
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
Awatar użytkownika

stranger
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :)
Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: stranger »

Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Wczoraj o 17:50 Nastawiłem pierwszy nastaw na Drożdżach Spiritferm Moskva Style.
Składniki: 7 Kg cukru z Lidla + 10 gr Kwasku cytrynowego + 70 gr w/w drożdży (1/2 saszetki) + woda ok 24 L o temp 30' C co dało po dokładnym wymieszaniu 23.5 - 24 Blg (pomiar przy użyciu cukromierza). Temperatura w pomieszczeniu 21'C.
Brak doświadczenia dał znać o sobie podczas tankowania wody do zbiornika (zbiornik bez podziałki), pomysł był taki by tankować wg. wskazań wagi ale ta w trakcie wyłączyła się. Postanowiłem policzyć objętość walca i przestałem tankować 5 cm od góry. Waga całego nastawu wraz z plastikowym pojemnikiem to 30.0 Kg. Teraz już wiem jak to powinno być zrobione prawidłowo, najpierw rozpuścić cukier i dodać do odpowiedniej ilości wody. :)

Pierwsze sprawdzenie o 20:25 temperatura nastawu 27,8'C
Drugie sprawdzenie 0 6:25 temperatura nastawu 22.1'C w pomieszczeniu temp 20'C Blg 21,5. Bąbelki są spore i zapach przypomina "szampana". ;)
Trzeci pomiar 21:25 temperatura nastawu 24.5'C w pomieszczeniu temp 22'C Blg 16,5. Zapach niesamowity :)
Alea iacta est
Awatar użytkownika

stranger
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :)
Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: stranger »

Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Po 7 dniach w/w nastaw dopracował się 1 Blg, wartość ta utrzymuje się od 2 dni.
W pomieszczeniu temperatura ok 22 - 23'C, temperatura nastawu ok. 28,5 do 29'C.
Całość stoi w łazience na podgrzewanej podłodze która jest dość ciepła. Zastanawiam się co robić,
czekać w nadziei, że nastaw osiągnie wymagane -3 - 4 Blg, może jakieś dokarmianie typu koncentrat pomidorowy
(choć obawiam się czy psota nie będzie w smaku pomidorowa), albo od razu do garażu na 10'C do samodzielnego klarowania i w rurki.
(dysponuje takim sprzętem http://alkohole-domowe.com/forum/post96941.html#p96941 odstojnik na emeryturze :) )
Dziś rano (10-03-2014) nastaw 27.0'C pomieszczenie 23'C ok. 1 Blg.
Proszę o radę :help:
Z góry bardzo dziękuję.
Alea iacta est

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: aronia »

Im wyższa temperatura tym drożdże są mniej odporne na %, więc możliwe, że nie wytrzymały. Ja proponowałbym przedestylowanie tego i nastawienie kolejnego na dundrze, aby odzyskać zawarty w nim nieprzefermentowany cukier.

Strażak
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 14:29
Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Strażak »

Witam kolegów psotników,
długo dojrzewałem do rozpoczęcia psocenia :D Uzależnione to było od tego czy sam zbuduję kolumnę czy kupię gotową albo zamówię u któregoś z zacnych kolegów - padło na to ostatnie. No i przymierzam się do pierwszego nastawu. Przeczytałem cały temat próbowałem szukać, ale jakoś nie znalazłem może źle pytania formułowałem i tu moje pytania:
– jak długo można przechowywać przefermentowany i wyklarowany półprodukt do dalszej obróbki?
- czy trzeba spełnić jakieś warunki aby móc ten półprodukt przechowywać?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: aronia »

Zrobić to co z winem czyli zlać znad osadu drożdżowego i przelać do pojemnika pod korek i zatkać(z rurką lub bez) żeby się nie utleniało.

Strażak
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 14:29
Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Strażak »

@aronia rozumiem że potem może spokojnie stać np miesiąc ? Myślę że dłużej raczej nie ustoi :) jak już sprzęt będzie u mnie.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: aronia »

Może stać, a że i tak pierwsze przepuszczenie trzeba poświęcić na czyszczenie aparatury(metaliczne posmaki) to myślę, że dużej różnicy to nie zrobi, bo to będzie bardziej alkohol techniczny.
Awatar użytkownika

stranger
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :)
Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: stranger »

Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Pierwszy nastaw postanowił zakończyć pracę przy 1 Blg. Z powodu mnogości zmiennych mających wpływ na wynik pracy nastawu, mało prawdopodobne jest by dojść co zrobiłem nie tak.
Dlatego postanowiłem zapytać Kolegów Ekspertów co i jak zrobić przy kolejnym nastawie by osiągnął zadane -3 - 4 Blg.

1. Jeśli dobrze zrozumiałem Forum AD, nastawiając kolejny nastaw cukrowy na "dundrze" z pierwszego nastawu w pojemniku plastikowym 30 L z "naszego" sklepu, powinienem dodawać cukier w ilości dającej Blg max 23 - 24, temperatura startowa ok 27'C. + Drożdże "Spiritferm Moskva Style"

2. Proszę o poradę dotyczącą:
Ilości drożdży "Spiritferm Moskva Style", czy wystarczy 1/2 paczki czy może powinienem dać całą?
W jakiej temperaturze trzymać nastaw ?
Czy dodać jakieś wsparcie typu przegotowane drożdże "babuni" 100 gr w 100ml wody?
Czy dodać kwasek cytrynowy w ilości ok 11 gr?


Przepraszam za tak podstawowe pytania, czytając forum znalazłem wiele odpowiedzi i mnóstwo różnych propozycji postępowania, :poklon; niestety trochę się pogubiłem. :odlot:

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Alea iacta est
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: gr000by »

Wystartuj z temperatury 20-22*C, wtedy na pewno ci się nie przegrzeją, w takiej temperaturze (a nawet niższej) prowadź też fermentację. Jako wsparcie możesz dodać rozgotowane babunine lub koncentrat pomidorowy (1 słoiczek). Kwasek cytrynowy możesz (nie musisz) dodać w ilości 5g/100l, ułatwia to nieco odgazowywanie nastawu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: szfagir »

Na odgazowanie nastawu rewelacyjne jest mieszadło i wkrętarka:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”