Właśnie o to chodzi. Prawidłowo wypracowany nastaw powinien być kwaśno-gorzki.Zbynek80 pisze:Jedyne co mnie zastanawia to nieprzyjemnie kwaśny smak nastawu z lekko gorzkim posmakiem na prawdę jest nie smaczny. Ale chyba na końcowy urobek to się nie przełoży...
Drożdże Black Label Turbo
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Tak tak... podobno zanim wynaleźli cukromierz... to tak się brzeczkę piwną badało... łycha na ławkę i jak się d..a przyklejała to dobrze . No i dwa palce to oczywiście mniej więcej... jak się je wsadzi to jeden jest mniej a drugi więcej
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
I co Twój post wnosi do tematu? Jak zwykle hejt i nic więcej, naprawdę masz jakieś kompleksy... A doświadczenie w mierzeniu dwoma palcami też masz? Bo wymądrzać się i teoretyzować to umiesz, a jak przychodzi co do czego to podwijasz ogon i spierdzielasz...
Lis098 sposób dobry jak każdy inny Znajomy leje szklankę i sprawdza jak bardzo mocno kopie
Żeby nie było całkiem offtopowo, to u mnie 150g BL przerabiało 24-25kg cukru inwertowanego w mniej jak dwa tyg. Temp otoczenia różna - od 12 do 23 stopni i to najczęściej niezbyt stała bo beczka w nieogrzewanym pomieszczeniu. Drożdże rozsypywałem po powierzchni przy 25-27 stopniach, jak zaczynały chodzić to mieszadło żeby dobrze napowietrzyć nastaw i na drugi dzień rano ostro szły
Lis098 sposób dobry jak każdy inny Znajomy leje szklankę i sprawdza jak bardzo mocno kopie
Żeby nie było całkiem offtopowo, to u mnie 150g BL przerabiało 24-25kg cukru inwertowanego w mniej jak dwa tyg. Temp otoczenia różna - od 12 do 23 stopni i to najczęściej niezbyt stała bo beczka w nieogrzewanym pomieszczeniu. Drożdże rozsypywałem po powierzchni przy 25-27 stopniach, jak zaczynały chodzić to mieszadło żeby dobrze napowietrzyć nastaw i na drugi dzień rano ostro szły
-
- Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja, nastaw z 14 kg glukozy, zaszczepiłem 100 g Black Label i przerabiało mi to równe 10 dni. Przez pierwszą dobę myślałem, że grzybki są do bo nawet śladu oznak życia nie było Dopiero po tym czasie grzybki ożyły i bardzo spokojnie żrąc sobie słodycz, na koniec zameldowały - minus 4 szefie Jestem z nich zadowolony i już
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja od jakiegoś czasu też jade na BL.
16kg cukru w beczce 60L i do tego równo 100g BL. Pierwsza doba tak jak pisze radius spokojna potem 8-10 dni i mamy -4. Duża zaleta to zero piany i łatwość sklarowania nastawu.
Wada - dwie muszki owocówki i ocet zamiast bimbru.
16kg cukru w beczce 60L i do tego równo 100g BL. Pierwsza doba tak jak pisze radius spokojna potem 8-10 dni i mamy -4. Duża zaleta to zero piany i łatwość sklarowania nastawu.
Wada - dwie muszki owocówki i ocet zamiast bimbru.
************************************************************************
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Mój nastaw 60kg, cukru BLG startowe 23, temperatura początkowa 31,5 stopnia celcjusza, po 24 godzinach 25,4 stopnie celcjusza. Nastaw nastawiony 14 stycznia na dzień dzisiejszy czyli po 9 dniach + 2 BLG i nadal pracują temperatura nastawu spadła do 19stopni celcjusza. Dawka drożdży jaką podałem to 333gramy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
Autor tematu - Posty: 52
- Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Może to było jeszcze coś innego do kupy. Nastaw pracował na początku normalnie potem stanął ok +6 blg, nie pokapowalem co się dzieje i postanowiłem dalej poczekać.
Potrzymałem jeszcze tydzień blg spadło do "0" ale nastaw zaczął mocno jechać octem. Puściłem na rury, ale właściwie cały czas leciał tylko przedgon. Pewnie gdyby poszedł na rurki kiedy stanął na +6 to coś by jeszcze z tego było, a tak praktycznie był już tylko ocet.
Potrzymałem jeszcze tydzień blg spadło do "0" ale nastaw zaczął mocno jechać octem. Puściłem na rury, ale właściwie cały czas leciał tylko przedgon. Pewnie gdyby poszedł na rurki kiedy stanął na +6 to coś by jeszcze z tego było, a tak praktycznie był już tylko ocet.
************************************************************************
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Dziś (wczoraj) nastawiłem kolejny nastaw na BL 60L 17kg, ok 24-25blg, 200g drożdży, temp ok 25*C, start 20.00 jeśli pójdą jak poprzednie to w niedzielę przed 24 powinno być po sprawie A tym czasem wcześniejsze nastawy się klarują i myślę w połowie przyszłego tyg część pójdzie na rurę.
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Witam, jako że dostałem info od nabywcy mojego sprzętu postanowiłem się z wami tymi informacjami podzielić. A więc do rzeczy nastaw 60kg cukru dopełnione do 250L , BLG między 21 a 22, drożdży dodał 660g bo tyle zostało w paczce jak mu dawałem, temperatura startowa 33stopnie, po 6 dniach BLG -4. Teraz będzie nastawiał na tych nowych z ostatniej akcji Gadaki.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Mi te drożdże ślimaczyły się bardzo. Dałem na paczkę 90 gram 10 kg cukru i 38 litrów wody, temp. około 25C. Pracowały prawie 14 dni. Ale destylat wyszedł bardzo miękki w smaku. W ogóle nie czuje się procentów. Można pić bez zapijania. Tak miękkiej wódki na T48 nie udało mi się zrobić.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
W czwartek przygotowałem nastaw 3x 8kg cukru rozpuszczone w 7 l wrzątku i każde wiadro rozcieńczone wodą do 26l.
Dwie paczki drożdży podzieliłem na 3x po 60g. Temp. ok. 32-33 stopnie, po kilku minutach pojawila się lekka piana.
Teraz pracują bez piany, jedynie mocno wydzielaja dwutlenek węgla.
Zmiksowałem banana, bardzo zleżały i 50g kwasku cytrynowego w 250ml wody, otrzymaną ilość podzieliłem na 3 części i dodałem do nastawu.
Po 24h BLG 24, po następnych 3h czyli 27h od nastawu BLG 20, dziś BLG 12 po 40h pracy.
Wydaje mi się że bardzo ładnie pracują, jak na ilość zadanych drożdży. BLG startowe blisko 24-25.
Dwie paczki drożdży podzieliłem na 3x po 60g. Temp. ok. 32-33 stopnie, po kilku minutach pojawila się lekka piana.
Teraz pracują bez piany, jedynie mocno wydzielaja dwutlenek węgla.
Zmiksowałem banana, bardzo zleżały i 50g kwasku cytrynowego w 250ml wody, otrzymaną ilość podzieliłem na 3 części i dodałem do nastawu.
Po 24h BLG 24, po następnych 3h czyli 27h od nastawu BLG 20, dziś BLG 12 po 40h pracy.
Wydaje mi się że bardzo ładnie pracują, jak na ilość zadanych drożdży. BLG startowe blisko 24-25.
-
Autor tematu - Posty: 52
- Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Nastaw 250L wody cukier 70kg BLG startowe 22, temperatura startowa pomiędzy 30 a 35 stopni celcjusza po 24h temperatura 42 stopnie i drożdże pracują, po kolejnych 12h zaczyna spadać 41 niecałe. Zbiornik 315litrów ocieplony styropianem 10cm do okoła.
Zapomniałem dopisać że drożdży było dodanych tylko 350gram.
Zapomniałem dopisać że drożdży było dodanych tylko 350gram.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Robię bardzo podobne co do wielkości nastawy, 50kg cukru, 170l wody i max 250g BL. Temperatura startowa około 25/27°, temperatura otoczenia(obecnie) zaledwie kilka stopni powyżej 0.
Przez pierwszy tydzień asekuracyjnie wsadzona grzałka akwarystyczna ustawiona na 22°.
Po tygodniu dość intensywnej pracy BLG z prawie 23 spadło do około 0, jeszcze dwa dni podtrzymania temperatury na poziomie około 17° i zero wspomagania. Po kolejnym tygodniu BLG - 3.5,temperatura nastawu to niespełna 10°(co po przeliczeniu daje piękne - 4).
@gadaka, zapach przez pierwsze dni dość intensywny, ale bardzo przyjemny.
Po przerobieniu, surówki wyszło blisko 26l, średnio ze wsadu (47/48l) uzysk około 6,5l, bardzo dobrej jakości.
Przez pierwszy tydzień asekuracyjnie wsadzona grzałka akwarystyczna ustawiona na 22°.
Po tygodniu dość intensywnej pracy BLG z prawie 23 spadło do około 0, jeszcze dwa dni podtrzymania temperatury na poziomie około 17° i zero wspomagania. Po kolejnym tygodniu BLG - 3.5,temperatura nastawu to niespełna 10°(co po przeliczeniu daje piękne - 4).
@gadaka, zapach przez pierwsze dni dość intensywny, ale bardzo przyjemny.
Po przerobieniu, surówki wyszło blisko 26l, średnio ze wsadu (47/48l) uzysk około 6,5l, bardzo dobrej jakości.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Bardzo intensywny, rzekłbym że bardziej intensywny niż zazwyczaj.gadaka pisze:@kamilpl82 jak z zapachem nastawu?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
No i stało się, to co nie miało się stać , a mianowicie nastaw stanął na 10BLG, ewidentnie go ugotowałem, ale nic straconego.
Nastaw puszczę na rurę, a na dundrze nastawie kolejny nastaw, i ponowie eksperyment z wysoką temperaturą, drożdże zadam przy 33stopniach Celsjusza, z tym że góra fermentora będzie obrana z ubranka w postaci 10cm styropianu.
Po obraniu góry zyskam jakieś 625cm2 (50cm x 125cm) powierzchni do wymiany ciepła
Nastaw puszczę na rurę, a na dundrze nastawie kolejny nastaw, i ponowie eksperyment z wysoką temperaturą, drożdże zadam przy 33stopniach Celsjusza, z tym że góra fermentora będzie obrana z ubranka w postaci 10cm styropianu.
Po obraniu góry zyskam jakieś 625cm2 (50cm x 125cm) powierzchni do wymiany ciepła
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
@kamilpl82, a nie lepiej byłoby spróbować restartować nastaw? Moim zdaniem szkoda roboty z puszczaniem takiej ilości i przy takim BLG na rurki. W sumie niczym nie ryzykujesz, jak drożdżaki podejmą pracę i przerobioną cukier, tylko zaoszczędzisz kupę czasu. A kolejne testy zrobisz już na nowym nastawie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......