Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » czwartek, 11 maja 2017, 20:02

Z tego co mi opisał to temp. otoczenia w dzień19-23 w nocy 16-19
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: golec269 » czwartek, 11 maja 2017, 21:26

Zauważyłem, że te drożdże lubią dość wysoką temperaturę pracy około. 30C, wtedy pracują na maxa. Jak ppiszczałm w 25C to strasznie się ślimaczyły. Oczywiście jeśli damy zgodnie z ulotką to przerobią, ja jednak preferuje nastawy na zmniejszonej ilości drożdży.

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: olo 69 » piątek, 12 maja 2017, 22:49

Mi te drożdże ślimaczyły się bardzo. Dałem na paczkę 90 gram 10 kg cukru i 38 litrów wody, temp. około 25C. Pracowały prawie 14 dni. Ale destylat wyszedł bardzo miękki w smaku. W ogóle nie czuje się procentów. Można pić bez zapijania. Tak miękkiej wódki na T48 nie udało mi się zrobić.
Pozdrawiam,olo 69


kooalla
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 19:55
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kooalla » sobota, 30 wrz 2017, 12:39

W czwartek przygotowałem nastaw 3x 8kg cukru rozpuszczone w 7 l wrzątku i każde wiadro rozcieńczone wodą do 26l.
Dwie paczki drożdży podzieliłem na 3x po 60g. Temp. ok. 32-33 stopnie, po kilku minutach pojawila się lekka piana.
Teraz pracują bez piany, jedynie mocno wydzielaja dwutlenek węgla.
Zmiksowałem banana, bardzo zleżały i 50g kwasku cytrynowego w 250ml wody, otrzymaną ilość podzieliłem na 3 części i dodałem do nastawu.
Po 24h BLG 24, po następnych 3h czyli 27h od nastawu BLG 20, dziś BLG 12 po 40h pracy.
Wydaje mi się że bardzo ładnie pracują, jak na ilość zadanych drożdży. BLG startowe blisko 24-25.


Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Slodziaksos » sobota, 30 wrz 2017, 14:38

W poniedziałek nastawiłem 50 kg białego . Miałem w sumie około 175 l cieczy . Wczoraj (piątek) było minus 4 blg.
Temperatura startu około 27 stopni.
Pomieszczenie nieogrzewane.


michal278
1250
Posty: 1291
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: michal278 » poniedziałek, 18 gru 2017, 16:13

Jakby kogoś interesowało to mam nadwyżkę na zbyciu tych grzybków.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


zarazek4
50
Posty: 63
Rejestracja: piątek, 8 sty 2010, 20:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: LUBLIN
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: zarazek4 » czwartek, 4 sty 2018, 19:41

Grzybki jeszcze aktualne ?


gadaka
300
Posty: 345
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: gadaka » czwartek, 4 sty 2018, 21:53

Tak, pisz na PW


michal278
1250
Posty: 1291
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: michal278 » piątek, 5 sty 2018, 22:34

Też jeszcze mam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » sobota, 27 sty 2018, 20:50

Nastaw 250L wody cukier 70kg BLG startowe 22, temperatura startowa pomiędzy 30 a 35 stopni celcjusza po 24h temperatura 42 stopnie i drożdże pracują, po kolejnych 12h zaczyna spadać 41 niecałe. Zbiornik 315litrów ocieplony styropianem 10cm do okoła.
Zapomniałem dopisać że drożdży było dodanych tylko 350gram.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl


makar
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 17:39
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: makar » niedziela, 28 sty 2018, 10:55

Ktoś ma jeszcze grzybki do odsprzedania ?

Awatar użytkownika

drgranatt
850
Posty: 883
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: drgranatt » niedziela, 28 sty 2018, 11:16

@ kamilpl82, opisz wszystko co i jak gdy już chłopaki zmęczą się i padną :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


gadaka
300
Posty: 345
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: gadaka » niedziela, 28 sty 2018, 14:15

@kamilpl82 jak z zapachem nastawu?

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 28 sty 2018, 15:49

Robię bardzo podobne co do wielkości nastawy, 50kg cukru, 170l wody i max 250g BL. Temperatura startowa około 25/27°, temperatura otoczenia(obecnie) zaledwie kilka stopni powyżej 0.
Przez pierwszy tydzień asekuracyjnie wsadzona grzałka akwarystyczna ustawiona na 22°.
Po tygodniu dość intensywnej pracy BLG z prawie 23 spadło do około 0, jeszcze dwa dni podtrzymania temperatury na poziomie około 17° i zero wspomagania. Po kolejnym tygodniu BLG - 3.5,temperatura nastawu to niespełna 10°(co po przeliczeniu daje piękne - 4).
@gadaka, zapach przez pierwsze dni dość intensywny, ale bardzo przyjemny.
Po przerobieniu, surówki wyszło blisko 26l, średnio ze wsadu (47/48l) uzysk około 6,5l, bardzo dobrej jakości.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


michal278
1250
Posty: 1291
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: michal278 » niedziela, 28 sty 2018, 16:09

Ja robiłem paczka na 200l wody plus 76kg glukozy. Schodzilo po 5 dniach na minus. Więc tydzień i zabawa z 1/3 opakowania to zabawa.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


gadaka
300
Posty: 345
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: gadaka » niedziela, 28 sty 2018, 16:24

@masterpaw2 przy takiej temperaturze zapach będzie ok, ciekawi mnie jak się zachowują przy temperaturach bliskich ugotowania jak u Kamila.

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » niedziela, 28 sty 2018, 16:27

gadaka pisze:@kamilpl82 jak z zapachem nastawu?

Bardzo intensywny, rzekłbym że bardziej intensywny niż zazwyczaj.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl


michal278
1250
Posty: 1291
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: michal278 » wtorek, 30 sty 2018, 06:09

Te drożdże lubią chłody, u mnie stała beczka w piwnicy w lato i podłogówke mam, oczywiście wyłączona ale swoje chłodzi.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » sobota, 3 lut 2018, 12:59

No i stało się, to co nie miało się stać :angry: , a mianowicie nastaw stanął na 10BLG, ewidentnie go ugotowałem, ale nic straconego.
Nastaw puszczę na rurę, a na dundrze nastawie kolejny nastaw, i ponowie eksperyment z wysoką temperaturą, drożdże zadam przy 33stopniach Celsjusza, z tym że góra fermentora będzie obrana z ubranka w postaci 10cm styropianu.
Po obraniu góry zyskam jakieś 625cm2 (50cm x 125cm) powierzchni do wymiany ciepła
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » sobota, 3 lut 2018, 15:59

@kamilpl82, a nie lepiej byłoby spróbować restartować nastaw? Moim zdaniem szkoda roboty z puszczaniem takiej ilości i przy takim BLG na rurki. W sumie niczym nie ryzykujesz, jak drożdżaki podejmą pracę i przerobioną cukier, tylko zaoszczędzisz kupę czasu. A kolejne testy zrobisz już na nowym nastawie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości