Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Slodziaksos » niedziela, 6 gru 2015, 12:47

Za namową Herbaty666 kupiłem ze szwedzkiego sklepu drożdże black label turbo.
Pakowane w torby po 1kg . Sporo tańsze jak w Pl.
Rozrobiłem 46 kg cukru w gorącej wodzie z kwaskiem cytrynowym i podgrzewałem to przez około 30 minut w temperaturze 90 stopni.
Potem poszło to do beczki i zostało uzupełnione wodą do około 160 litrów objętości.
Wod lałem kranówę przez psikawkę ogrodniczą tak aby maksymalnie się rozpylała.
Potem wiertarką z dużym mieszadłem do betonu jeszcze z 20-30 minut wpychałem powietrze do wody.
Jak płyn miał 29 stopni wsypałem pół paczki drożdży i spokojnie wymieszałem.
Po około 24 godzinach nastaw ruszył dość intensywnie.
Po następnych 12 szedł już pełną mocą. (chyba)
Piany było bardzo mało . Może z 1 cm.
Beczka stałe w pomieszczeniu o temperaturze 19 stopni. Początkowo temperatura cukrówki spadła do 24 stopni ,ale potem stopniowo podniosła sie do 27.7 i to był max jaki osiągnęła.
Pod koniec procesu owinąłem beczkę karimatą.
Beczka pracowała nie zamknięta.
Pierwsze 48 godzin był czuć dość intensywnie drożdże. Potem zapach przeszedł w tani szampan .
gdy nastaw zbliżał się do około 5 blg dodałem cukru 8kg rozmieszanego w 5 litrach wody.
Pracowało sobie spokojnie do kolejnych 5 blg. I znowu dodałem cukru. Dodałem 6 kg rozpuszczone w 2 litrach wody. Praca ustała wczoraj. Czyli po 11 dniach od wstawienia. Stanęło na -4 blg
Bez klarowania poszło na kolumnę.
kolumna :) post134387.html?sid=23bfba16fbbba66b3c129db80205aac4#p134387
Odebrałem około 400 ml przedgonów.
Potem poszło serce do bańki.Prawie 7 litrów. Które po ostygnięciu pokazało ponad 96%
I na koniec zlałem resztki z kolumny, głowicy i bufora około 4.5 litra. Miały około 35% alkoholu w sobie. Te resztki poszły do następnego wsadu.


60 kg cukru w nastawie około 170-175 litrów.
Wyszło według mnie bardzo dobrze. Dodam jeszcze że był to mój pierwszy raz :)

Obrazek

Obrazek

https://youtu.be/vfkiwJD6_DY
https://youtu.be/yZSy9nDetnA
https://youtu.be/4PXWR-kmjk8
https://youtu.be/KMnimWQE3UQ


Rabat 5%
Alembik Miedziany with Arm 15 litrów (1473)
Cena: 1,099.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabat 3%
Beczka ze stali INOX 20 l z kranem
Cena: 349.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Wald » niedziela, 6 gru 2015, 14:41

Slodziaksos pisze:Za namową Herbaty666 kupiłem drożdże
Odebrałem około 400 ml przedgonów.
serce Prawie 7 litrów.
resztki z kolumny, głowicy i bufora około 4.5 litra.
60 kg cukru
Wyszło według mnie bardzo dobrze.
Bardzo źle. ;/ Nawet nie 1/4 normalniej wydajności.
Fermentacja z wynikiem -4 Blg jest w porządku.
Ponad 20 litrów spirytusu poszło "do nieba", albo w kanał.
Z czego tu być zadowolonym.
Jak dla mnie tragedia.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1050
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Drożdże Black Label Turbo

Postautor: herbata666 » niedziela, 6 gru 2015, 14:54

Ponad 7l z 46l nastawu plus przedgon i pogon, myśle że nie jest najgorzej.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Ps.
Jednak stężenie nastawu troszkę za duże, proponował bym max 60kg na beczkę 220l.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

Online
Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: radius » niedziela, 6 gru 2015, 15:20

herbata666 pisze:Ponad 7l z 46l nastawu plus przedgon i pogon, myśle że nie jest najgorzej.

A doczytałeś to:
Slodziaksos pisze:gdy nastaw zbliżał się do około 5 blg dodałem cukru 8kg rozmieszanego w 5 litrach wody. Pracowało sobie spokojnie do kolejnych 5 blg. I znowu dodałem cukru. Dodałem 6 kg rozpuszczone w 2 litrach wody.

:mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Slodziaksos » niedziela, 6 gru 2015, 15:42

Wald pisze:
Slodziaksos pisze:Za namową Herbaty666 kupiłem drożdże
Odebrałem około 400 ml przedgonów.
serce Prawie 7 litrów.
resztki z kolumny, głowicy i bufora około 4.5 litra.
60 kg cukru
Wyszło według mnie bardzo dobrze.
Bardzo źle. ;/ Nawet nie 1/4 normalniej wydajności.
Fermentacja z wynikiem -4 Blg jest w porządku.
Ponad 20 litrów spirytusu poszło "do nieba", albo w kanał.
Z czego tu być zadowolonym.
Jak dla mnie tragedia.

Źle to opisalem.
7 litrów bylo z pierwszych 46 litrów wsadu.
Teraz już mogę napisać że z drugiego wsadu wzbogaconego pogonem z pierwszego wyszlo 7,5 l plus 4,5 pogonów.
Zakladam że bedzie okolo 30+ litrów spirytusu ostatecznie

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1050
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: herbata666 » niedziela, 6 gru 2015, 15:44

Ja nie bawię się osobiście w takie zabiegi, na dzielenie cukru na partie, najprościej mówiąc daję tak aby BLG nie przekraczało 25, zawsze schodzi do -4 (drożdże tylko Black Label Turbo prywatny import Szwecja).

PS.
Podziękowania dla drgranatt, bo On mnie kiedyś tymi grzybkami zaraził.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: przemu87 » niedziela, 6 gru 2015, 16:12

Kolego Slodziaksos, przeciętnie z 1 kg cukru wychodzi 0,5 litra spirytusu, więc się zastanów czy z twoją wydajnością jest wszystko ok. Ja z 60 kilo cukru miałbym ok 30 litrów spirytusu.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1050
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: herbata666 » niedziela, 6 gru 2015, 16:25

Teraz policzyłem, to wyszło 400ml przedgonu plus 7000ml serca plus 1600ml pogonu (4,5l 35%) daje nam razem 9000ml całego gonu z 46L nastawu. To woltaż musiał być bardzo duży coś ponad 19% (aż ciężko uwierzyć), to z beczki 175l/60kg cukru na 4 wsady powinno być około 35l całości urobku. Zobaczymy ile opisze autor :D.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1050
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: herbata666 » niedziela, 6 gru 2015, 17:23

Slodziaksos pisze:Teraz już mogę napisać że z drugiego wsadu wzbogaconego pogonem z pierwszego wyszlo 7,5 l plus 4,5 pogonów.
Zakladam że bedzie okolo 30+ litrów spirytusu ostatecznie

Zapomniałeś dodać ile procent ma te 4,5l pogon.



Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

Online
Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: radius » niedziela, 6 gru 2015, 19:15

Pobawmy się trochę w matematyków :D
Kolega Slodziaksos zrobił nastaw w sumie z 60 kg cukru. Całkowita ilość nastawu to 160 + 9,8 + 5,6 = 175,4 litra, więc blg nastawu wynosiło ok. 34
W 46 litrach nastawu było więc 15,6 kg cukru, z którego powinien oddestylować ok. 8,5 litra czystego etanolu więc jego wynik, 400 ml przedgonów + 7 litrów serca + 4,5 litra "resztek" o niewiadomej mocy, to rzeczywiście przyzwoity wynik :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: przemu87 » niedziela, 6 gru 2015, 20:59

Z pierwszego postu wynikałoby że z 60 kilo cukru miał te 7 litrów. Po następnym trochę sie wyjaśniło więc zwracam szacunek koledze :piwo:
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ


Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Slodziaksos » wtorek, 8 gru 2015, 18:09

Podsumowanie.

Były cztery kegi z nastawu.
Wszystkie przepuszczone na chwile obecnà na raz.
Wydajność
Wyszło 30litròw towaru o mocy min. 96% +. (mierzone w 20 stopniach)
Ponadto zostalo mi 10l pogonów o mocy okolo 45% ( piszę okolo gdyż temperatura pomiaru byla zła)
I zostalo mi 5,5 litra nastawu. (Nie weszlo przez wcześniejsze dodawanie do nastawu pogonów)
Przepuszcze jutro z dodatkiem wody.
Przedgonów bylo w sumie okolo półtorej litra.
Myślę że to bardzo dobre wyniki :)


Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Slodziaksos » piątek, 18 gru 2015, 11:01

Kolejna beczka już kończy pracę. Wczoraj pokazywało minus 2 blg.
Tym razem mniejsza porcja cukru gdyż sie przeliczyłem z miejscem.
Temperatura startu nastawu 29 stopni. Drożdze dużo szybciej wystartowały i pracowały wyraźniej energicznie.
Temperatura podnosiła się chwilami do 35 stopni. Musiałem chłodzić mrożonymi butelkami. W sumie chłodziłem dwa dni bo temperatura szła w górę.
Nastaw 44 kg cukru. Gdy spadło do 5 blg wzbogacony kolejnymi 12-cioma kg cukru rozrobionymi w 10 litrach wody.
Tym razem część cukru ni przeszła inwersji i zapach nastawu dużo wyraźniej jechał drożdzami. Beczka stoi w małym pomieszczeniu i trzeba było wietrzyć. Poprzednim razem wszystek cukier przeszedł inwersję i nie było tego produktu ubocznego.
Do inwersji używam elektrycznego garka z lidla. Ma pojemność prawie 30 litrów. Wbudowany termostat i czasówkę. Daje okolo 12-13 litrów wody. Do tego 16 kg cukru i torebkę kwasku cytrynowego. Podgrzewam do okolo 90 stopni i trzymam tak okolo 30 minut. Potem do beki i uzupełniam zimną wodą z kranu. Potem reszta procedury.


Lowelas2806
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 17 lis 2015, 19:42
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Lowelas2806 » środa, 2 mar 2016, 21:35

Ogólnie to nie jest źle, ale po co dzielić cukier? Nie lepiej byłoby wsypać cukier do większej beczki i tyle w temacie.

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1900
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Kamal » czwartek, 3 mar 2016, 16:56

Żeby drożdże miały lżej. I nie staneły. ;)
K.
Obrazek


Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Slodziaksos » środa, 16 lis 2016, 12:31

Historii ciąg dalszy .
W poniedziałek nastawiłem 55 kg białego w beczce. Wody dałem do około 175-180 litrów. Wodę daje z procesy z chłodnicy. Wiertarką i mieszadłem 14 cm solidnie napowietrzyłem cukrówkę. dałem do tego zmiksowane kwaśne jabłko i drożdży 3.6g na litr. Temperatura podania drożdży 30 stopni.
Z racji tego że u mnie jest już zima pod beczką jest arkusz styropianu a beczka jest opatulona ciepłą kołdrą. Temperatura pomieszczenia około 12 stopni. Początkowo temperatura spadała. W nocy drożdżaki wzięły się do ostro pracy i rano temperatura wynosiła 32 z tendencją wzrostową. Koło południa było już 34. Poszły do beczki najpierw trzy butelki z mrożoną wodą. Po około 4 godzinach kolejne 3 butelki. Temperatura ustabilzowała się na poziomie 32 stopni i tak jest do dziś. W chwili startu miernik pokazywał 26 blg( oczywiście nie jest to prawidłowe wskazanie gdyż temperatura w beczce jest za wysoka) PO około 24 godzinach czyli wczoraj był już 12 blg w 32 stopniach. Dziś , po kolejnych 18 godzinach pokazuje około 5 blg cały czas w złej temperaturze. Druga beczka nastawiona tego samego dnia tylko kila godzin później z miejszą o 5 kg ilością cukru pracuje troszkę wolniej. Start był z ciut niższej temperatury ( 29 stopni) Temperatura zeszła do 27,5 ale wczoraj po południu zaczeła się już podnosić. Teraz jest 30.1 stopnia. Stoi na styropianie i jest też przykryta kołdrą ale cieńszą i pewnie więcej oddaje temperatury do otoczenia i co za tym idzie ma ciężej trochę.

Zastanawiam się nad dodaniem jeszcze z 5 kg cukru rozrobionego w niewielkiej ilości wody do beczki nr 1.


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Zbynek80 » środa, 16 lis 2016, 13:49

chyba do beczki nr 2 , ja bym nastawił w chłodniejszej wodzie i tak nie opatulał, ewentualnie pod koniec

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: olo 69 » środa, 16 lis 2016, 15:53

Możecie dać link do szwedzkiego sklepu w którym kupujecie te drożdże?
Pozdrawiam,olo 69


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Zbynek80 » środa, 16 lis 2016, 16:02

Ja nie wiem w jakim sklepie kupował gadaka ale nie problem znaleźć
tak na szybko http://allt-fraktfritt.se/black-label-turbojast-1-kg.html


Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Slodziaksos » środa, 16 lis 2016, 18:04

Kupuję tu :
http://hembryggning.se/turbojast-anna-jast-for-alkoholhaltiga-drycker/turbojast.html
Sklep sprawdzony.
Wysyłają również do Pl.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość