Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

drgranatt
850
Posty: 883
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: drgranatt » niedziela, 22 sty 2017, 14:14

Zbynek80 pisze:Jedyne co mnie zastanawia to nieprzyjemnie kwaśny smak nastawu z lekko gorzkim posmakiem na prawdę jest nie smaczny. Ale chyba na końcowy urobek to się nie przełoży...

Właśnie o to chodzi. Prawidłowo wypracowany nastaw powinien być kwaśno-gorzki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Zbynek80 » niedziela, 22 sty 2017, 17:51

Ale żeby aż tak miewałem kwaśnawe takie wytrawne nastawy ale ten to wyjątkowa ohyda, ale widocznie tak musi być. Ale ogólnie onb ładnie na te -5 przefermentowały.

Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 214
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: RE: Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Lis098 » niedziela, 22 sty 2017, 17:57

Moja metoda bez cukromierza to dwa palce. Jak zamoczone i wyschnięte się nic nie kleją to znaczy, że dobry już nastaw :D
PS :kwaśny musi być :D


rastro
700
Posty: 704
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: rastro » niedziela, 22 sty 2017, 19:30

Tak tak... podobno zanim wynaleźli cukromierz... to tak się brzeczkę piwną badało... łycha na ławkę i jak się d..a przyklejała to dobrze :). No i dwa palce to oczywiście mniej więcej... :hahaha: jak się je wsadzi :dupa: to jeden jest mniej a drugi więcej :hahaha: :hahaha: :respect:
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


eldier
650
Posty: 681
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: eldier » poniedziałek, 23 sty 2017, 01:59

I co Twój post wnosi do tematu? Jak zwykle hejt i nic więcej, naprawdę masz jakieś kompleksy... A doświadczenie w mierzeniu dwoma palcami też masz? Bo wymądrzać się i teoretyzować to umiesz, a jak przychodzi co do czego to podwijasz ogon i spierdzielasz...

Lis098 sposób dobry jak każdy inny :smiech: Znajomy leje szklankę i sprawdza jak bardzo mocno kopie :D

Żeby nie było całkiem offtopowo, to u mnie 150g BL przerabiało 24-25kg cukru inwertowanego w mniej jak dwa tyg. Temp otoczenia różna - od 12 do 23 stopni i to najczęściej niezbyt stała bo beczka w nieogrzewanym pomieszczeniu. Drożdże rozsypywałem po powierzchni przy 25-27 stopniach, jak zaczynały chodzić to mieszadło żeby dobrze napowietrzyć nastaw i na drugi dzień rano ostro szły :)

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5552
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: radius » poniedziałek, 23 sty 2017, 07:52

Ja, nastaw z 14 kg glukozy, zaszczepiłem 100 g Black Label i przerabiało mi to równe 10 dni. Przez pierwszą dobę myślałem, że grzybki są do :dupa: bo nawet śladu oznak życia nie było :( Dopiero po tym czasie grzybki ożyły i bardzo spokojnie żrąc sobie słodycz, na koniec zameldowały - minus 4 szefie :ok: Jestem z nich zadowolony i już :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: wiking » poniedziałek, 23 sty 2017, 13:48

Trochę już tych grzybków przerobiłem i też na początku myślałem, że są do niczego, bo nic przez pierwszą dobę się nie działo. One po prostu tak mają, że długo startują a, jak już ruszą to przerabiają bardzo spokojnie bez wulkanu w beczce.

Awatar użytkownika

robert4you
450
Posty: 465
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: robert4you » poniedziałek, 23 sty 2017, 14:49

Ja od jakiegoś czasu też jade na BL.
16kg cukru w beczce 60L i do tego równo 100g BL. Pierwsza doba tak jak pisze radius spokojna potem 8-10 dni i mamy -4. Duża zaleta to zero piany i łatwość sklarowania nastawu.
Wada - dwie muszki owocówki i ocet zamiast bimbru.
Piję bo nie muszę!


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 23 sty 2017, 15:29

Tak szybko się nastaw na nich psuje ?


rastro
700
Posty: 704
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: rastro » poniedziałek, 23 sty 2017, 15:47

Raczej chodziło o to że długo startują i niezbyt szybko, więc dużo łatwiej o zakażenie na początku (ja to tak zrozumiałem).
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 23 sty 2017, 15:53

Chyba, że tak bo jakieś to dziwne było. Jak już dobrze nastaw pracuje to raczej muszka czy dwie nie powinny tego popsuć.

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 333
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » poniedziałek, 23 sty 2017, 16:11

Mój nastaw 60kg, cukru BLG startowe 23, temperatura początkowa 31,5 stopnia celcjusza, po 24 godzinach 25,4 stopnie celcjusza. Nastaw nastawiony 14 stycznia na dzień dzisiejszy czyli po 9 dniach + 2 BLG i nadal pracują temperatura nastawu spadła do 19stopni celcjusza. Dawka drożdży jaką podałem to 333gramy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl


Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Slodziaksos » poniedziałek, 23 sty 2017, 16:13

Muszki i ocet zaraz?

Dobrze że moje muszki o tym nie wiedziały i zwyczajnie się topiły nie powodując skutków ubocznych.
A było ich sporo :P

Awatar użytkownika

robert4you
450
Posty: 465
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: robert4you » poniedziałek, 23 sty 2017, 18:04

No miałem późnym latem taką przygodę z owocówkami. Dwie beczki poszły w kibel. Z jednej wyłowiłem raptem dwie muszki w drugiej było więcej.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

drgranatt
850
Posty: 883
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: drgranatt » poniedziałek, 23 sty 2017, 19:59

robert4you pisze:...Dwie beczki poszły w kibel...

I zupełnie niepotrzebnie. Trza było puścić na rury.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: wiking » poniedziałek, 23 sty 2017, 21:33

Dziwne, :o bo nie raz miałem muszki w nastawie cukrowym i nigdy mi nie wyszedł ocet :roll:

Awatar użytkownika

robert4you
450
Posty: 465
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: robert4you » poniedziałek, 23 sty 2017, 23:31

Może to było jeszcze coś innego do kupy. Nastaw pracował na początku normalnie potem stanął ok +6 blg, nie pokapowalem co się dzieje i postanowiłem dalej poczekać.
Potrzymałem jeszcze tydzień blg spadło do "0" ale nastaw zaczął mocno jechać octem. Puściłem na rury, ale właściwie cały czas leciał tylko przedgon. Pewnie gdyby poszedł na rurki kiedy stanął na +6 to coś by jeszcze z tego było, a tak praktycznie był już tylko ocet.
Piję bo nie muszę!


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Zbynek80 » piątek, 3 lut 2017, 01:55

Dziś (wczoraj) nastawiłem kolejny nastaw na BL 60L 17kg, ok 24-25blg, 200g drożdży, temp ok 25*C, start 20.00 jeśli pójdą jak poprzednie to w niedzielę przed 24 powinno być po sprawie :) A tym czasem wcześniejsze nastawy się klarują i myślę w połowie przyszłego tyg część pójdzie na rurę.

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 333
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » środa, 10 maja 2017, 20:18

Witam, jako że dostałem info od nabywcy mojego sprzętu postanowiłem się z wami tymi informacjami podzielić. A więc do rzeczy nastaw 60kg cukru dopełnione do 250L , BLG między 21 a 22, drożdży dodał 660g bo tyle zostało w paczce jak mu dawałem, temperatura startowa 33stopnie, po 6 dniach BLG -4. Teraz będzie nastawiał na tych nowych z ostatniej akcji Gadaki.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1055
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: herbata666 » czwartek, 11 maja 2017, 09:35

A jaka była temperatura otoczenia ??, sądząc po tym że startował w 33C to otoczenie musiało być na poziomie 10-14C max, w sumie BL się tak nie grzeją.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość