Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Cześć, ostatnio również kupiłem te drożdże na allegro ale proporcje mnie troche niepokoją.
Kupiłem 4 opakowania drożdży, z tego co podaje mi producent opakowanie starcza na 25L nastawu.
Dodatkowo: " 9kg cukru - czas fermentacji:7-10 dni; temperatura nastawu: 18-24°C; alkohol 21%"
Wychodzi na to, że przy 4 opakowaniach trzeba dodać 36 kg cukru na 100L nastawu..
Coś mi tu chyba nie gra.
Jakie macie doświadczenia odnośnie tych drożdży? Czy to nie za dużo cukru?
Kupiłem 4 opakowania drożdży, z tego co podaje mi producent opakowanie starcza na 25L nastawu.
Dodatkowo: " 9kg cukru - czas fermentacji:7-10 dni; temperatura nastawu: 18-24°C; alkohol 21%"
Wychodzi na to, że przy 4 opakowaniach trzeba dodać 36 kg cukru na 100L nastawu..
Coś mi tu chyba nie gra.
Jakie macie doświadczenia odnośnie tych drożdży? Czy to nie za dużo cukru?
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Odgazowałeś nastaw?McPi pisze:I tu Masz rację, już wiem, że będzie lepiej jakościowo. Smak w porównaniu do poprzedniego nastawu jest zdecydowanie przyjemniejszy. Czyli produkt końcowy też powinien być na plus, o ile czegoś nie spapram.
EDYTA:Chyba jednak nie do końca...W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Hmmm, nie wiem jak to napisać ... jak jest wszyscy widzą. Ale przy -5 blg i „pracującym” nastawie jak dla mnie kolega źle odgazował. Stąd pytanie. Jak widać, użyłem zbyt dużego skrótu myślowego ... dzięki za zwrócenie uwagi będę pisał pełnym zdaniem, bez skrótów ...
-
- Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 16:25
- Krótko o sobie: Dumny ojciec, dumny piwowar, początkujący psotnik.
- Ulubiony Alkohol: American Pale Ale, Śliwowica, Whisky
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Ja miałem podobnie. Nastaw 14 kg cukru 2 paczki drożdzy w sumie 50L towaru. Rozpuszczony cukier wlałem do beczki, uzupełniłem wodą do temp 24 stopni. Drożdze ładnie sobie z boku rozpuściłem i dodałem do nastawu i dobrze napowietrzyłem. Pomiar Blg wskazał 25. Po 5 dniach nastaw przestał pracować. Odgazowana próbka w temp 20 stopni wykazała Blg -4. Poczekałem jeszcze dzień, zlałem z nad osadu, odgazowałem konkretnie, dodałem środek do klarowania Alcotec i....... dupa. Stało tak ze 3 dni i nic się nie klarowało. Poczytałem na Forum, wyniosłem do garażu gdzie temp wynosi 5 stopni. Już 4 dzień tak sobie stoi i do połowy wyklarowane. Zastanawia mnie dlaczego się nie klarowało w temp 17 stopni w domu.
Postanowiłem że kolejne nastawy będę zostawiał do klarowania grawitacyjnego w zimnym pomieszczeniu bez żadnego środka wspomagającego proces.
Wracając do drożdzy to pracowały jak szalone i max temp jaką osiągały to 27 stopni przy 18 w pomieszczeniu.
Postanowiłem że kolejne nastawy będę zostawiał do klarowania grawitacyjnego w zimnym pomieszczeniu bez żadnego środka wspomagającego proces.
Wracając do drożdzy to pracowały jak szalone i max temp jaką osiągały to 27 stopni przy 18 w pomieszczeniu.
-
- Posty: 119
- Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Ja stosuje dwie paczki w/w drożdży na 120l wody + 37kg cukru co daje mi 142l nastawu od fermentowanego po 10-12 dniach do blg -4
Cały proces robienia nastawu wygląda następująco.
Najpierw do 120L wody o temp 27-28*C wsypuję 27kg cukru mieszam do rozpuszczenia temperatura spada mi o 1-2*C ze względu że najczęściej cukier jest chłodniejszy. Otrzymany roztwór mam na poziomie 18-18,8 Brix - robię pomiar refaktrometrem
Dodaję dwie paczki drożdży i mieszam, wkładam czujnik termometru do środka beczki. Po około 12godz widać intensywna fermentację, kontroluję żeby temperatura nastawu nie przekroczyła 28 max 29*C. Po około 48 godzinach Brix roztworu spada do 10Brix dodaje jescze 10kg cukru i mieszam do rozpuszczenia, Brix podnosi się do 16Brix.
Proces fermentacji trwa tak jeszcze 8-10dni i schodzi do 7 Brix co po przeliczeniu kalkulatorem daje -4 Blg oczywiście do pomiarów refraktometrem robię również pomiar baligometrem
Cały proces robienia nastawu wygląda następująco.
Najpierw do 120L wody o temp 27-28*C wsypuję 27kg cukru mieszam do rozpuszczenia temperatura spada mi o 1-2*C ze względu że najczęściej cukier jest chłodniejszy. Otrzymany roztwór mam na poziomie 18-18,8 Brix - robię pomiar refaktrometrem
Dodaję dwie paczki drożdży i mieszam, wkładam czujnik termometru do środka beczki. Po około 12godz widać intensywna fermentację, kontroluję żeby temperatura nastawu nie przekroczyła 28 max 29*C. Po około 48 godzinach Brix roztworu spada do 10Brix dodaje jescze 10kg cukru i mieszam do rozpuszczenia, Brix podnosi się do 16Brix.
Proces fermentacji trwa tak jeszcze 8-10dni i schodzi do 7 Brix co po przeliczeniu kalkulatorem daje -4 Blg oczywiście do pomiarów refraktometrem robię również pomiar baligometrem
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Chyba, że czas ma znaczenie, to trzecia paczka znacząco skróci czas fermentacji.
Dwie jednak nie będą miały problemu doprowadzić nastaw do -4 BLG.
Będą OK. Trzecia paczka zbędna.land75 pisze:24 kg białego buraka dolać 80 l wody oraz dwie paczki drożdżaków czy takie proporcje będą okej czy zapodać trzy paczki drożdżaków.
Chyba, że czas ma znaczenie, to trzecia paczka znacząco skróci czas fermentacji.
Dwie jednak nie będą miały problemu doprowadzić nastaw do -4 BLG.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 119
- Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Zasada jest taka że lepiej ja nastaw fermentuje w niższym zakresie temperatur do 28-29*C optimum 25*C. Bo wyższa temperatura fermentacji to oprócz śmierci drożdży to więcej substancji które wpływają negatywnie na efekt końcowy destylatu. Natomiast to czy destylat będzie piekący czy łagodny to oprócz nastawu to ważny jest sposób i tempo destylacji.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 27 sty 2019, 11:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Ja jako początkujący też jak autor zdecydowałem się na drożdże 48 pure. Nastaw z 24kg cukru, 3 paczek drożdży, całość 85L. Drożdze wrzucone do napowietrzonej wody o temperaturze dokładnie 25*, po 5h zaczęły delikatnie pracować, na w sobotę rano już ruszyły i jak do tej pory burza. Temperatura w beczce między 25 a 26 stopni więc myślę jest optymalnie.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 27 sty 2019, 11:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
No u mnie z czasem krucho, pod koniec tygodnia będę miał sobotni wieczór wolny więc może się uda żeby za 8 dni to się uspokoiło i można było coś popróbować. Dzisiaj temperatura dalej stała- 25*C.
W sumie sugerowałem się etykietą, a tam na tą ilość cukru i wody zalecali 3 paczki.
W sumie sugerowałem się etykietą, a tam na tą ilość cukru i wody zalecali 3 paczki.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 27 sty 2019, 11:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Nie próbowałem bo to pierwszy raz, a dwa, że przyszła mi paczka z alkotekami. Ale zapisze i spróbuje. Co do samych alkoteców to dziś wrzuciłem na próbę cukromierz i wyszło 4blg- 5 dzień po wrzuceniu drożdży. Martwi mnie trochę temperatura bo stoi beczka w piwnicy na desce przykryta kocem. W piwnicy teraz ok 16 stopni a sam zacier niecałe 19 jak dziś patrzyłem. Troszkę chłodnawo i mogą się do soboty nie wyrobić bo jeszcze pracują.
Ostatnio zmieniony środa, 3 kwie 2019, 23:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Co do tych drożdży, to mam pewien niewypał.
Przygotowałem 22l ciepłej wody (ok25st), lanej z prysznica i 7kg cukru.
Drożdże jakiś czas leżały nieruszane w suchym miejscu, ale data ważności była ok. Ruch w rurce nastąpił dopiero po 24h a nastaw w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, wolno pracuje już 14 dobę . Blg wynosi 1. Natomiast do drugiego nastawu, użyłem drożdży nieco ponad miesiąc po terminie ważności, postępując identycznie i nastaw był o takich samych proporcjach.
Ruszył po 4h i pięknie szumi.
Święta chyba raczej na sucho
Przygotowałem 22l ciepłej wody (ok25st), lanej z prysznica i 7kg cukru.
Drożdże jakiś czas leżały nieruszane w suchym miejscu, ale data ważności była ok. Ruch w rurce nastąpił dopiero po 24h a nastaw w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, wolno pracuje już 14 dobę . Blg wynosi 1. Natomiast do drugiego nastawu, użyłem drożdży nieco ponad miesiąc po terminie ważności, postępując identycznie i nastaw był o takich samych proporcjach.
Ruszył po 4h i pięknie szumi.
Święta chyba raczej na sucho
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Ja zrobiłem nastaw na tych drożdżach 14kg glukozy i woda łącznie do 50 litrów (temp wody podczas dodania drożdży 30*) i ruszyło to intensywnie po około 12h(po południu mieszałem rano już szumiało), a blg początkowe koło 23. Jestem zadowolony szumi mocno i jest piana a już pokazuje -2 blg. Nastawione 04.04 czyli 3 doba i to na jednej paczce.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 61
- Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Od początku mojej zabawy robię nastawy w proporcjach 8kg cukru na 25l wody. Zadaję je w temperaturze 17-20 stopni i spokojnie rozgrzewają nastaw w chłodnym pomieszczeniu do 25 stopni. Jedyne co im mogę zarzucić, to to, że czas fermentacji nigdy nie pokrywa się z tym co jest napisane w tabeli, mimo wszystko nigdy mnie nie zawiodły i zawsze przerabiają cały cukier. Smak destylatu jest ok, nie mam niestety porównania do innych drożdży
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Chyba, że czas pracy tych drożdży, podany jest w idealnych warunkach, czyli temperatura, czystość, ph i natlenienie wody, warunki fermentacji no i jakość cukru. Tak mi się wydaje.
Mam podobne skojarzenia.Dwaid pisze: Jedyne co im mogę zarzucić, to to, że czas fermentacji nigdy nie pokrywa się z tym co jest napisane w tabeli:)
Chyba, że czas pracy tych drożdży, podany jest w idealnych warunkach, czyli temperatura, czystość, ph i natlenienie wody, warunki fermentacji no i jakość cukru. Tak mi się wydaje.
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
19dni.
Tyle potrzebowały drożdże, żeby zamienić cukier na alkohol w nastawie, o którym pisałem nieco wyżej.
Czemu tak długo Wydaje mi się, że słabo się namnożyły, na wskutek zbyt małej ilości tlenu w początkowej fazie fermentacji.
Nastaw od kilku dni klaruje się i na dnie fermentora, występuje zaskakująco mały, ledwo dostrzegalny osad. Zasadniczo można by się pokusić o dalszą obróbkę, ale lepiej później, jak za szybko. Więc poczekamy
Z 24 do-4blg w 19dni.
Tyle potrzebowały drożdże, żeby zamienić cukier na alkohol w nastawie, o którym pisałem nieco wyżej.
Czemu tak długo Wydaje mi się, że słabo się namnożyły, na wskutek zbyt małej ilości tlenu w początkowej fazie fermentacji.
Nastaw od kilku dni klaruje się i na dnie fermentora, występuje zaskakująco mały, ledwo dostrzegalny osad. Zasadniczo można by się pokusić o dalszą obróbkę, ale lepiej później, jak za szybko. Więc poczekamy
Z 24 do-4blg w 19dni.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Bo to raczej nie problem ; )
PS: Ale spróbuj kiedyś "na plusie" - możesz się zdziwić. Przecież drożdże najbardziej się męczą na końcu - gdy już umierają we własnych produktach metabolizmu. Żyłujemy na minus żeby wyciągnąć maks alko ale nie maks jakości ; ) Czas jest tu imho wrogiem jakości. Nie mylić z czasem fermentacji spowodowanym np. niższymi temperaturami. Chodzi o czas przebywania drożdży we własnych skondensowanych odchodach - w większości już martwych drożdży.
PS: Ale spróbuj kiedyś "na plusie" - możesz się zdziwić. Przecież drożdże najbardziej się męczą na końcu - gdy już umierają we własnych produktach metabolizmu. Żyłujemy na minus żeby wyciągnąć maks alko ale nie maks jakości ; ) Czas jest tu imho wrogiem jakości. Nie mylić z czasem fermentacji spowodowanym np. niższymi temperaturami. Chodzi o czas przebywania drożdży we własnych skondensowanych odchodach - w większości już martwych drożdży.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 kwie 2019, 23:51 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Odchodząc troszkę z tematu.
Zatrzymujesz ferment np. na +4blg, żeby mieć lepszy jakościowo urobek i
nie wyklarowany podajesz dalszej obróbce?
Okey
Czy z owocówkami postępujesz podobnie?
Ps.
Kiedyś, może już o tym pisałem, przetrzymalem przefermentowany nastaw na gęstwie. Stał tak boroczek może ze dwa i pół miesiąca.
Czysty płyn zlalem i poddałem dalszej obróbce, nie wyczuwając obniżenia na jakości.
Zatrzymujesz ferment np. na +4blg, żeby mieć lepszy jakościowo urobek i
nie wyklarowany podajesz dalszej obróbce?
Okey
Czy z owocówkami postępujesz podobnie?
Ps.
Kiedyś, może już o tym pisałem, przetrzymalem przefermentowany nastaw na gęstwie. Stał tak boroczek może ze dwa i pół miesiąca.
Czysty płyn zlalem i poddałem dalszej obróbce, nie wyczuwając obniżenia na jakości.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Owocówek jeszcze nie robiłem ...
Z cukrem po prostu się zbytnio nie przejmuję gdy nie zejdzie na -4. Jak nie mam czasu i jest 0, -1 to dodaję Turbo Klaru i po jednym dniu a czasem wcześniej zlewam zostawiając tylko to co na dnie i jazda. Jakoś nie miałem nigdy kłopotów tylko dodaję kilka kropel antypiany. Glukozy trochę żal na taką rozrzutność więc czekam do końca : ))
Z cukrem po prostu się zbytnio nie przejmuję gdy nie zejdzie na -4. Jak nie mam czasu i jest 0, -1 to dodaję Turbo Klaru i po jednym dniu a czasem wcześniej zlewam zostawiając tylko to co na dnie i jazda. Jakoś nie miałem nigdy kłopotów tylko dodaję kilka kropel antypiany. Glukozy trochę żal na taką rozrzutność więc czekam do końca : ))
-
- Posty: 1
- Rejestracja: środa, 23 gru 2020, 05:00
-
- Posty: 29
- Rejestracja: czwartek, 6 lut 2014, 23:46
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 22 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Witam
Pytanie odnośnie drożdży alcotec 48 carbon.
Dwie paczki leżały sobie w nie ogrzewanym garażu tj temperatury do -5. Czy waszym zdaniem nadają się do użytku? Szkoda by było zmarnować cukier....opakowania oczywiście nie otwierane.
I jak z ewentualnym dawkowaniem ?
Cukier 14kg jedna paczka ?
Pytanie odnośnie drożdży alcotec 48 carbon.
Dwie paczki leżały sobie w nie ogrzewanym garażu tj temperatury do -5. Czy waszym zdaniem nadają się do użytku? Szkoda by było zmarnować cukier....opakowania oczywiście nie otwierane.
I jak z ewentualnym dawkowaniem ?
Cukier 14kg jedna paczka ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 sty 2021, 16:28 przez ansyn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Cukru tyle co na opakowaniu zalecane.
Jezeli saszetki nie otwierane i zawartość jest sucha to wszysko będzie dobrze
Zrób dzień przed robieniem nastawu próbę drożdży. 100 ml cieplej, oslodzonej lekko wody i z pół łyżeczki drożdży. Jak zaczną pracować, rzn. ruszy fermentacja - jest gitara- można działać.
Jezeli saszetki nie otwierane i zawartość jest sucha to wszysko będzie dobrze
Zrób dzień przed robieniem nastawu próbę drożdży. 100 ml cieplej, oslodzonej lekko wody i z pół łyżeczki drożdży. Jak zaczną pracować, rzn. ruszy fermentacja - jest gitara- można działać.
-
- Posty: 53
- Rejestracja: sobota, 9 gru 2017, 13:17
- Podziękował: 67 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Nie wiem jak Carbony, ale Alcotec 48 Turbo Pure spokojnie przerabiają mi 13kg cukru w 40L wody tyle że oczywiście dłużej niż na opakowaniu pisze. Pewnie coś koło dwóch tygodni - dokładnie nie wiem, bo i tak czekam aż się samo sklaruje i będzie czyste jak łza :-D
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka