Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Mardog
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2019, 11:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Mardog » środa, 3 kwie 2019, 20:20

Nie próbowałem bo to pierwszy raz, a dwa, że przyszła mi paczka z alkotekami. Ale zapisze i spróbuje. Co do samych alkoteców to dziś wrzuciłem na próbę cukromierz i wyszło 4blg- 5 dzień po wrzuceniu drożdży. Martwi mnie trochę temperatura bo stoi beczka w piwnicy na desce przykryta kocem. W piwnicy teraz ok 16 stopni a sam zacier niecałe 19 jak dziś patrzyłem. Troszkę chłodnawo i mogą się do soboty nie wyrobić bo jeszcze pracują.
Ostatnio zmieniony środa, 3 kwie 2019, 22:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: defacto » niedziela, 7 kwie 2019, 18:29

Co do tych drożdży, to mam pewien niewypał.
Przygotowałem 22l ciepłej wody (ok25st), lanej z prysznica i 7kg cukru.
Drożdże jakiś czas leżały nieruszane w suchym miejscu, ale data ważności była ok. Ruch w rurce nastąpił dopiero po 24h a nastaw w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, wolno pracuje już 14 dobę :shock:. Blg wynosi 1. Natomiast do drugiego nastawu, użyłem drożdży nieco ponad miesiąc po terminie ważności, postępując identycznie i nastaw był o takich samych proporcjach.
Ruszył po 4h i pięknie szumi.
Święta chyba raczej na sucho :hmm:
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

JasnyPierun
100
Posty: 121
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: JasnyPierun » niedziela, 7 kwie 2019, 18:46

Ja zrobiłem nastaw na tych drożdżach 14kg glukozy i woda łącznie do 50 litrów (temp wody podczas dodania drożdży 30*) i ruszyło to intensywnie po około 12h(po południu mieszałem rano już szumiało), a blg początkowe koło 23. Jestem zadowolony szumi mocno i jest piana a już pokazuje -2 blg. Nastawione 04.04 czyli 3 doba i to na jednej paczce.


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: wkg_1 » niedziela, 7 kwie 2019, 19:39

Moim zdaniem to najlepsze z szybkich drożdży.

Awatar użytkownika

JasnyPierun
100
Posty: 121
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: JasnyPierun » niedziela, 7 kwie 2019, 19:45

Wychodzi na to że paczka lipna albo może chloru więcej było w wodzie z kranu, nie miałeś przerwy w dostawie wody wcześniej?

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: defacto » niedziela, 7 kwie 2019, 20:30

Przerw w dostawie wody nie było. Stawiam na lipną paczkę, gdyż woda jaka pijemy na co dzień jest wysokiej czystości.
Piję ją bez przegotowania, bez żadnych obawień. Nie wymaga także filtrowania. Jest miękka jak deszczówka.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Dwaid » niedziela, 7 kwie 2019, 21:16

Od początku mojej zabawy robię nastawy w proporcjach 8kg cukru na 25l wody. Zadaję je w temperaturze 17-20 stopni i spokojnie rozgrzewają nastaw w chłodnym pomieszczeniu do 25 stopni. Jedyne co im mogę zarzucić, to to, że czas fermentacji nigdy nie pokrywa się z tym co jest napisane w tabeli, mimo wszystko nigdy mnie nie zawiodły i zawsze przerabiają cały cukier. Smak destylatu jest ok, nie mam niestety porównania do innych drożdży :)

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: defacto » poniedziałek, 8 kwie 2019, 08:04

Dwaid pisze: Jedyne co im mogę zarzucić, to to, że czas fermentacji nigdy nie pokrywa się z tym co jest napisane w tabeli:)

Mam podobne skojarzenia.
Chyba, że czas pracy tych drożdży, podany jest w idealnych warunkach, czyli temperatura, czystość, ph i natlenienie wody, warunki fermentacji no i jakość cukru. Tak mi się wydaje.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 8 kwie 2019, 10:30

W wysokiej temperaturze startu i na glukozie : D
Maksymalna ilość alko - na glukozie.
W 4 dni się wyrabiają do -4 z 7kg cukru.


Mardog
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2019, 11:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Mardog » wtorek, 9 kwie 2019, 05:40

U mnie przerobiły wszystko do niedzieli czyli w 9dni. Wszystko było OK do momentu aż spadła temperatura w beczce po intensywnej fermentacji. Miałem chłodno w piwnicy i podejrzewam że to wydłużyło czas.

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: defacto » piątek, 12 kwie 2019, 15:34

19dni.
Tyle potrzebowały drożdże, żeby zamienić cukier na alkohol w nastawie, o którym pisałem nieco wyżej.
Czemu tak długo :hmm: Wydaje mi się, że słabo się namnożyły, na wskutek zbyt małej ilości tlenu w początkowej fazie fermentacji.
Nastaw od kilku dni klaruje się i na dnie fermentora, występuje zaskakująco mały, ledwo dostrzegalny osad. Zasadniczo można by się pokusić o dalszą obróbkę, ale lepiej później, jak za szybko. Więc poczekamy :ok:
Z 24 do-4blg w 19dni.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: wkg_1 » piątek, 12 kwie 2019, 22:01

Myślę, że lepiej szybciej niż za późno : )
Martwe drożdże smaku raczej nie poprawią.

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: defacto » piątek, 12 kwie 2019, 22:31

Później, to znaczy po grawitacyjnym wyklarowaniu nastawu.
Skoro wolisz puszczać brutto a w dodatku może na plusie to już nie mój problem :ok:
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: wkg_1 » piątek, 12 kwie 2019, 22:36

Bo to raczej nie problem ; )

PS: Ale spróbuj kiedyś "na plusie" - możesz się zdziwić. Przecież drożdże najbardziej się męczą na końcu - gdy już umierają we własnych produktach metabolizmu. Żyłujemy na minus żeby wyciągnąć maks alko ale nie maks jakości ; ) Czas jest tu imho wrogiem jakości. Nie mylić z czasem fermentacji spowodowanym np. niższymi temperaturami. Chodzi o czas przebywania drożdży we własnych skondensowanych odchodach - w większości już martwych drożdży.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 kwie 2019, 22:51 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: defacto » sobota, 13 kwie 2019, 05:13

:scratch: Odchodząc troszkę z tematu.
Zatrzymujesz ferment np. na +4blg, żeby mieć lepszy jakościowo urobek i
nie wyklarowany podajesz dalszej obróbce?
Okey
Czy z owocówkami postępujesz podobnie?

Ps.
Kiedyś, może już o tym pisałem, przetrzymalem przefermentowany nastaw na gęstwie. Stał tak boroczek może ze dwa i pół miesiąca.
Czysty płyn zlalem i poddałem dalszej obróbce, nie wyczuwając obniżenia na jakości.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: wkg_1 » sobota, 13 kwie 2019, 09:39

Owocówek jeszcze nie robiłem ...

Z cukrem po prostu się zbytnio nie przejmuję gdy nie zejdzie na -4. Jak nie mam czasu i jest 0, -1 to dodaję Turbo Klaru i po jednym dniu a czasem wcześniej zlewam zostawiając tylko to co na dnie i jazda. Jakoś nie miałem nigdy kłopotów tylko dodaję kilka kropel antypiany. Glukozy trochę żal na taką rozrzutność więc czekam do końca : ))


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości