Znaleziono 44 wyniki
- poniedziałek, 9 lut 2015, 09:23
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
Chyba Ty mieszasz
- poniedziałek, 9 lut 2015, 09:12
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
To jest wysładzanie. Filtracja jest nieopisana ale jest ważna jeśli jeszcze nie masz pojęcia o warzeniu. Jaki masz filtr? Ogólnie filtracja: Odbierasz filtrat (brzeczkę) tak długo, aż się znacząco wyklaruje (ja odbieram po prostu 2l brzeczki i nawet nie patrze) zawracając ją ciągle na złoże. Potem o...
- środa, 3 paź 2012, 09:51
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Mycie i dezynfekcja butelek do piwa
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 41087
Re: Mycie i dezynfekcja
Czym najlepiej zdezynfekować mini kega do rozlewu piwa. Niestety nie może to być siara bo szybko koroduje.. a zależało by mi na tym żeby go zamknąć i mieć zdezynfekowanego, odkażanie oparami, środki dez. "kontaktowe" mogą wszędzie nie dotrzeć.
- środa, 18 kwie 2012, 10:25
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
Panowie..
Błąd odczytu z aerometru przy nieodgazowanej próbce młodego piwa to ok -2blg. Koniec tematu
Błąd odczytu z aerometru przy nieodgazowanej próbce młodego piwa to ok -2blg. Koniec tematu
- środa, 11 kwie 2012, 11:59
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
Otworzyłem wczoraj kontrolnie dwie butelki w piwnicy. Ciśnienie słabe, zawartość ekstraktu po odgazowaniu lekko powyżej 6blg w temperaturze 12C ale już próbka z lodówki(warzywiarka-nie znam jeszcze temp ale ok 13-14C) pod sporym ciśnieniem, podobny baling. Zostawiłem butelki w piwnicy w spokoju. Jak...
- sobota, 7 kwie 2012, 15:31
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
A może drożdżaki zaniemogły już?
Tak czy siak jestem znowu w ciemnej ...
Tak czy siak jestem znowu w ciemnej ...
- sobota, 7 kwie 2012, 14:31
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
Mam w warzywiarce (12st C) butelkę 0,5 z piwem do połowy + glukoza i jeszcze pobrałem gęstwę też dodałem glukozy. ale nie mam pewności że to 8blg w ogóle odfermentuje.. drożdże piwowarskie mają różne współczynniki odfermentowania a i do tego przy zacieraniu nie wszystkie cukry się rozkładają do cukr...
- sobota, 7 kwie 2012, 11:23
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
młode piwko pyszne! acz trochę słodkie 8blg(??). Fermentację burzliwą zakończyło we wtorek a w środę zabutelkowałem. (14dni od zafermentowania do zabutelkowania)
Zabutelkowałem z 3g glukozy na butelkę 0,5.
Czego mam się obawiać? Przesłodzonego piwa bez gazu czy szklanych granatów w piwnicy?
Zabutelkowałem z 3g glukozy na butelkę 0,5.
Czego mam się obawiać? Przesłodzonego piwa bez gazu czy szklanych granatów w piwnicy?
- poniedziałek, 26 mar 2012, 19:36
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
a może OXI którym wypryskałem butelkę? Chyba jo ...
- poniedziałek, 26 mar 2012, 10:33
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
Zrobiem FFT (szybki test fermentacji) na tych samych drożdżach, po 3dniach fermentacji w temp 21-22st C brzeczka odfermentowała do 3blg, brak dalszych oznak fermentacji. Brzeczkę pobrałem z tego co wylewało mi się z fermentaotora jak się kranik rozszczelnił - nie chciałem tego wlewać z powrotem. Jed...
- czwartek, 22 mar 2012, 13:08
- Forum: Śmietnik
- Temat: [SPRZEDAM] beczki dębowe
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3248
Re: SPRZEDAM beczki dębowe
.. i jeszcze czy są opalane ?
- czwartek, 22 mar 2012, 10:25
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
Czyli jednak lepszy byłby spirytus.. ale miałem OXI pod ręką właśnie. Następnym razem jak przytrafi mi się taki wypadek to dla pewności przegotuję brzeczkę. W temperatura powietrza w piwnicy 12-13st C ale fermentator jest po bokach zaizolowany. Od spodu powinien go oziębiać fundament ok 9st C. Niest...
- środa, 21 mar 2012, 09:27
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
Ale w jakiej temperaturze?! Tak jak założyłem -pierwszy post- 67st C A nie mówiłem, że tak będzie?:P Coś obiło mi się o uszy że ktoś tak mówił :) Daj znać jak zacznie fermentować. Przyszedłem z pracy sprawdzić i już pykało, czyli po 15h - szansa infekcji maleje - a że biling startowy wysoki to - sz...
- wtorek, 20 mar 2012, 14:30
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki
Chciałem się podzielić newsami z pierwszego zacierania :) Warka nr 3 - Jasny Kozioł Na początku gdy nalałem gorącej wody do kadzi zaciernej pojawił się problem - nieszczelny kranik, trzeba było na prawdę mocno dokręcić a nie było za bardzo jak chwycić przejściówki 3/4 -1/2''. Trochę namoczyłem ale n...
- środa, 14 mar 2012, 18:51
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Naczynie do zacierania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12199
Re: Naczynie do zacierania
Mam teraz dylemat w związku z tym chłodzeniem brzeczki. Bo do wanny mógłbym włożyć tylko fermentator nieocieplony - logiczne.. ale powstaje osad zimny i co teraz. Przelewać z powrotem do kadzi i odfiltrować ten osad zimny na filtrze z oplotu i z powrotem do fermentatora? Czy zostawić osad zimny.. w ...
- poniedziałek, 12 mar 2012, 23:02
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Warzenie z zacieraniem - moje początki
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10188
Warzenie z zacieraniem - moje początki
Witam, Skompletowałem w końcu sprzęt potrzebny do uwarzenia piwka z zacieraniem. Chyba taniej i prościej już się nie da :) ( post46641.html#p46641 ) Więc tutaj będę chciał podzielić się z Wami moimi doświadczeniami. Oto piwka od jakich będę chciał rozpocząć swoją przygodę z zacieraniem. Receptury z ...
- poniedziałek, 12 mar 2012, 13:27
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Naczynie do zacierania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12199
Re: Naczynie do zacierania
Jak zrobię mesh-out to w zasadzie mógłbym już zacierać dwutemperaturowo, co kłócić się będzie z moim założeniem że zaczynam od prostych schematów. Podgrzewać mogę wyłącznie infuzyjnie. W zasadzie po co mam to robić? Jak już przefiltruję brzeczkę zostanie niewysłodzone młuto i mała ilość brzeczki, ja...
- poniedziałek, 12 mar 2012, 09:55
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Naczynie do zacierania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12199
Re: Naczynie do zacierania
Dzięki Jabol87 za odpowiedź ;) Chciałem po prostu pobudzić do konwersacji w tym temacie. Zrobiłem sobie kadź zacierną z fermentatora. Zaizolowałem 3 warstwami maty pod panele. Testy wyszły pomyślnie - temperatura 20l wody spada 1st na 1h także super. Filtr zrobiłem z oplotu. Taki mam plan pierwszego...
- środa, 15 lut 2012, 13:23
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Stil tjuning, czyli pędzidełko wersja 2.0
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 4116
Re: Stil tjuning, czyli pędzidełko wersja 2.0
Panowie.. a co myślicie o takim refluksie ?
- poniedziałek, 13 lut 2012, 12:42
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Stil tjuning, czyli pędzidełko wersja 2.0
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 4116
Re: Stil tjuning, czyli pędzidełko wersja 2.0
Dzięki za sugestie co do termostatu. Chciałem zasięgnąć opinii odnośnie zmian jakie wprowadziłem w porównaniu do klapkowy-wypotcony-sprzet-t4933.html . Jest to słaby refluks.. tylko nie wiem na ile byłby on wydajny gdyby udało mi się w jakiś sposób regulować refluks. Zawór (trójnik miedziany nakrętk...
- poniedziałek, 13 lut 2012, 11:36
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Naczynie do zacierania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12199
Re: Naczynie do zacierania
Wracając do tematu.. Zostałem przez Was natchnięty do zrobienia sobie kadzi z fermentatora. Będzie to dobrze zaizolowany (karimaty) plastykowy fermentator z filtrem z oplotu stalowego połączony z kranikiem. Planuje podgrzewanie poprzez dodawanie wrzątku. Czy będę mocno ograniczony taką konstrukcją z...
- niedziela, 12 lut 2012, 13:10
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Stil tjuning, czyli pędzidełko wersja 2.0
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 4116
Stil tjuning, czyli pędzidełko wersja 2.0
Udało się polepszyć jakość destylatu z pierwszej jazdy o ok 10vol. Ogólnie to mamy tu VM, LM i CM w jednym ;p Ewidentnie zaczyna mnie denerwować termostat w kuchence...
Oceniajcie
Oceniajcie
- czwartek, 2 lut 2012, 11:33
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Grafen do destylacji lub wzmacniania alkoholu
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3292
Re: Grafen do destylacji lub wzmacniania alkoholu
Destylacja nie była by już nikomu potrzebna
- wtorek, 24 sty 2012, 12:05
- Forum: Eureka!
- Temat: Tania kolumna bez spawania.
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 7191
Re: Tania kolumna bez spawania.
Mam w planach zrobienie czegoś podobnego. Wycięte z puszki wieko i denko, klejone sylikonem w razie potrzeby usztywnione połączenia poxyliną. Jeszcze tylko muszę obmyśleć połączenie tego tworu z kegiem.
- poniedziałek, 23 sty 2012, 09:48
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Naczynie do zacierania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12199
Re: Naczynie do zacierania
Tutaj właśnie może być pies pogrzebany, mieszkanie w którym obecnie stacjonuję przez kilka lat stało puste.Marmur87 pisze: Dodatkowo przed warzeniem sugerował bym generalne porządki w domu, z szczególnym uwzględnieniem pozbycia się kurzu
- czwartek, 19 sty 2012, 13:47
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Kana od dojarki by Chuck
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 10132
Re: Kana od dojarki by Chuck
15litrów ma ta kana? Fajnie..
Co to jest za czarny wężyk przy połączeniu kany ze szkiełkiem?
Wszystko ładnie pięknie.. ale jaki destylat otrzymujesz?
Co to jest za czarny wężyk przy połączeniu kany ze szkiełkiem?
Wszystko ładnie pięknie.. ale jaki destylat otrzymujesz?
- czwartek, 19 sty 2012, 13:28
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Moja pierwsza maszyna
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 9907
Re: Moja pierwsza maszyna
Poczytaj o refluksie. Zaprojektuj i wykonaj sobie jakąś głowicę
- czwartek, 19 sty 2012, 10:48
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Mycie i dezynfekcja butelek do piwa
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 41087
Re: Mycie i dezynfekcja
A czy uda mi się zdezynfekować fermentator używając spryskiwacza z roztworem pirosiarczynu sodu? Prysnąć kilka razy i odstawić na kilkanaście minut?
- czwartek, 19 sty 2012, 10:27
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Naczynie do zacierania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12199
Re: Naczynie do zacierania
Nastawiłem dwa brew-kity, dwa cydry - wszystko kwaśne. Bardzo się zniechęcam gdyż nie dopatrzyłem się niedociągnięć, ostatnio tylko fermentatora szczelnie nie domknąłem. Wszystko zainfekowane jeszcze przed butelkowaniem. Fermentator i akcesoria dezynfekowałem spirytusem w spryskiwaczu.. pewnie w tym...
- poniedziałek, 16 sty 2012, 11:18
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Naczynie do zacierania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12199
Naczynie do zacierania
Cześć, Po dwóch nieudanych próbach zrobienia piwa z brew-kitów postanowiłem że nie będę już tracił kasy na puszki. Chciałbym uwarzyć warkę numer jeden metodami tradycyjnymi... ale... nie posiadam stosownego naczynia do zacierania. Chciałem zapytać co myślicie o zacieraniu w 30l plastykowym fermentat...
- czwartek, 12 sty 2012, 18:48
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: [Szybkowar] Klapkowy wyPOTcony sprzęt
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4725
Re: [Szybkowar] Klapkowy wyPOTcony sprzęt
Zaprezentuje wam mój sposób na wykorzystanie niechcianego odstojnika. Dobrze kombinuję?
- czwartek, 12 sty 2012, 12:09
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 7248
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny
Że to praktykowano to wiem.
Czy jest to higieniczne - po destylacji na pewno tak.
Ile takiego enzymu potrzeba aby przetrawić 1kg skrobi ? Może wystarczy splunąć ;p
Czy jest to higieniczne - po destylacji na pewno tak.
Ile takiego enzymu potrzeba aby przetrawić 1kg skrobi ? Może wystarczy splunąć ;p
- czwartek, 12 sty 2012, 10:55
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 7248
Słodowanie zacieru przy użyciu śliny
Kto pierwszy się podejmie eksperymentu dla dobra Braci Psotniczej?;)
Wikipedia:
"Ptialina - Dawna nazwa amylazy ślinowej, która rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę."
Wystarczy przeżuć kukurydzę i wypluwać do fermentatora dodać drożdże i jazda
Wikipedia:
"Ptialina - Dawna nazwa amylazy ślinowej, która rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę."
Wystarczy przeżuć kukurydzę i wypluwać do fermentatora dodać drożdże i jazda
- czwartek, 12 sty 2012, 09:08
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Mycie i dezynfekcja butelek do piwa
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 41087
Re: Mycie i dezynfekcja
Dzięki:) Moje skwaśniałe warki właśnie bulgotnęły w kanalizacji;) A czy po pryśnięciu takim spirytusem (70%) na aerometr czy mieszadło mogę być pewien że jest zdezynfekowany ? Czy istnieje taka możliwość, że niepożądane drobnoustroje znajdują się na kryształkach cukru i mogą zakazić brzeczkę? Tyczy ...
- środa, 28 gru 2011, 13:19
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Mycie i dezynfekcja butelek do piwa
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 41087
Re: Mycie i dezynfekcja
Ale takim zwykłym zraszaczem nie spryskasz dokładnie butelki od środka. Tak to bym używał spirytusu (taki ze szpitala mam). Co do piekarniczenia butelek to potrzeba aż 200C? O boziu ile to energii i czasu ;) Czy roztwór pirosiarczanu sodu (zgodnie z instrukcją z opakowania) jest wielokrotnego użytku...
- sobota, 17 gru 2011, 17:06
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: [Szybkowar] Klapkowy wyPOTcony sprzęt
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4725
Re: [Szybkowar] Klapkowy wyPOTcony sprzęt
A czy proces przeprowadziłem w miarę poprawnie? @Zygmunt, więc powiadasz, że to nie alkohol, a śmieci zafałszowują wynik pomiaru aerometrem.. A czy nie możliwe jest, ażeby mój deflegmator dawał mi tak ładny refluks ? Odstojnika nie wyrzucam.. przerabiam na dodatkowy deflegmator z wypełnieniem miedzi...
- czwartek, 15 gru 2011, 12:26
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: [Szybkowar] Klapkowy wyPOTcony sprzęt
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4725
Re: [Szybkowar] Klapkowy wyPOTcony sprzęt
No to pochwalę się wynikami pierwszgo prawdziewgo psocenia wyżej wspomnianego nastawu cukrowego. Chciałbym przedstawić mój sposób pędzenia. Proszę o skorygowanie moich błędów. Nastaw 13vol - ok10l 12:10 - kuchenka na pełną moc 2200W 12:50 - pojawiają się pierwsze krople w temperaturze 84C, przełącza...
- czwartek, 15 gru 2011, 09:50
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: szybkowar pierwszy sprzęcik
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3786
Re: szybkowar pierwszy sprzęcik
Jak zrobiłeś ten króciec do szybkowaru? Jakiej jest średnicy otwór? Ja mam 5mm i to chyba trochę mało
- poniedziałek, 12 gru 2011, 14:02
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: [Szybkowar] Klapkowy wyPOTcony sprzęt
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4725
[Szybkowar] Klapkowy wyPOTcony sprzęt
Witam szlachetną Brać Psotniczą, Postanowiłem wstąpić w wasze szeregi głównie z ciekawości. Zmajstrowałem sobie taki oto sprzęt: ** Kuchenka elektryczna z termostatem(niestety?), powszechnie używana w kuchni, moc 2200W max ** Szybkowar aluminiowy 11l (nie za dużo?) ** Odstojnik szklany (tylko wkurza...
- czwartek, 20 paź 2011, 15:32
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Mycie i dezynfekcja butelek do piwa
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 41087
Re: Mycie i dezymfekcja
Czyli 65st to za mało? Mam nadzieję, że butelki wytrzymają 200st, wszak to nie jest szkło żaroodporne. A z termoobiegiem ile? <żart>
Z piro mam złe wspomnienia. Przelewałem z butelki do butelki nie wiedząc, że się łatwo uwalnia do atmosfery.. oczywiście wyszedł kwas.
Z piro mam złe wspomnienia. Przelewałem z butelki do butelki nie wiedząc, że się łatwo uwalnia do atmosfery.. oczywiście wyszedł kwas.