Witam,
Zrobiłem trójniaka na miodzie wielokwiatowym ze swojej pasieki. Wyszedł zbyt słodki, czy można tą słodycz czymś przełamać w trakcie leżakownia ? Miód jest młody tzn zaraz po ustanej fermentacji.
-
-
-
Autor tematu - Posty: 51
- Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: zbytnia słodycz
Daj mu trochę czasu, jak to mówi stare przysłowie "od razu Krakowa nie zbudowano"... ja uważam, że na próby organoleptyczne jeszcze zbyt wcześnie.
Cicha fermentacja przez 3 - 4 miesiące jeszcze da o sobie znać... opisz nam jak przebiegał proces fermentacji, może tutaj ubiłeś drożdże i nie chcą dalej współpracować...
Cicha fermentacja przez 3 - 4 miesiące jeszcze da o sobie znać... opisz nam jak przebiegał proces fermentacji, może tutaj ubiłeś drożdże i nie chcą dalej współpracować...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 4388
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: zbytnia słodycz
Kiedy go robiłeś?
Jak 5 lat temu to masz się czego martwić. Jeśli w zeszłym roku to tylko cierpliwość Ciebie ratuje. Smakuj co roku i podziwiaj jak się zmienia. Minie pięć lat i sam bez niczyjej pomocy stwierdzisz: "jakiego dobrego trójniaka zrobiłem".
jaroslav pisze:Witam,
Zrobiłem trójniaka na miodzie wielokwiatowym ze swojej pasieki. Wyszedł zbyt słodki,
Kiedy go robiłeś?
Jak 5 lat temu to masz się czego martwić. Jeśli w zeszłym roku to tylko cierpliwość Ciebie ratuje. Smakuj co roku i podziwiaj jak się zmienia. Minie pięć lat i sam bez niczyjej pomocy stwierdzisz: "jakiego dobrego trójniaka zrobiłem".

-
Autor tematu - Posty: 51
- Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: zbytnia słodycz
Nie przyglądałem się mu dzień w dzień, fermentacja burzliwa odbywała się normalnie, kilka miesięcy sobie" bulgał z rurki fetmentacyjnej" Do brzeczki dodałem dwa kg cukru dla lepszej fermentacji. Zrobiłem bez żadnych dodatków ziołowych ani bez kwasku cytrynowego. Zamysł był by go leżakować z czymś, mam trochę śliwek z pestką pochodzących z nalewki. Próba organoleptyczna odbyła się zaraz po ustaniu burzliwej. Teraz jakoś w maju.
.Gacek pisze:Daj mu trochę czasu, jak to mówi stare przysłowie "od razu Krakowa nie zbudowano"... ja uważam, że na próby organoleptyczne jeszcze zbyt wcześnie.
Cicha fermentacja przez 3 - 4 miesiące jeszcze da o sobie znać... opisz nam jak przebiegał proces fermentacji, może tutaj ubiłeś drożdże i nie chcą dalej współpracować...
Nie przyglądałem się mu dzień w dzień, fermentacja burzliwa odbywała się normalnie, kilka miesięcy sobie" bulgał z rurki fetmentacyjnej" Do brzeczki dodałem dwa kg cukru dla lepszej fermentacji. Zrobiłem bez żadnych dodatków ziołowych ani bez kwasku cytrynowego. Zamysł był by go leżakować z czymś, mam trochę śliwek z pestką pochodzących z nalewki. Próba organoleptyczna odbyła się zaraz po ustaniu burzliwej. Teraz jakoś w maju.
Ostatnio zmieniony sobota, 25 maja 2019, 16:23 przez jaroslav, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 230
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
- Załączniki
Re: zbytnia słodycz
Cukier do miodu?! Przeciez przy samym miodzie trójniak ma wystarczająco duże blg!
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: zbytnia słodycz
Powiem szczerze, że musiałem to przeczytać dwa razy aby do mnie to doszło... cytując klasyka powiedziałbym "...nie idź tą drogą..."
Mierzyłeś BLG startowe? Jakich drożdży użyłeś? W jakiej temperaturze stoi gąsior?
jaroslav pisze: Do brzeczki dodałem dwa kg cukru dla lepszej fermentacji. Zrobiłem bez ........ kwasku cytrynowego....
Powiem szczerze, że musiałem to przeczytać dwa razy aby do mnie to doszło... cytując klasyka powiedziałbym "...nie idź tą drogą..."
Mierzyłeś BLG startowe? Jakich drożdży użyłeś? W jakiej temperaturze stoi gąsior?
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 51
- Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: zbytnia słodycz
Początkowo założenie było, że pójdzie to na rurki jak smak będzie ciulowy stąd dodatek cukru.
Blg nie mierzyłem, temperatura pokojowa ok 20st, drożdże zamojscy
acurlydrug pisze:Cukier do miodu?! Przecież przy samym miodzie trójniak ma wystarczająco duże blg!
Początkowo założenie było, że pójdzie to na rurki jak smak będzie ciulowy stąd dodatek cukru.
Blg nie mierzyłem, temperatura pokojowa ok 20st, drożdże zamojscy
Ostatnio zmieniony sobota, 25 maja 2019, 23:03 przez jaroslav, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 1916
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: zbytnia słodycz
A proporcje? Musiałeś zrobić bardziej rozcienczony miód niż trójniak, skoro jeszcze poszło 2 kg cukru.
K.
K.

-
Autor tematu - Posty: 51
- Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: zbytnia słodycz
Proporcja była na trójniak. Planowałem że raczej pójdzie do destylacji, dla tego cukier by "woltarz" większy. Jednak nawet tylko słodycz przełamać.
-
- Posty: 230
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
- Załączniki
Re: zbytnia słodycz
Dla mnie to nie byłby już prawowity miód pitny. Ale jeśli się upierasz, nastaw trochę czwórniaka, który po zejściu do zera zmieszasz z tym, co masz.
Btw najpierw piszesz, że miał być z czymś leżakowany, a potem że plany na rurki... Na przyszłość sugeruję robić od początku do końca to, co założyłeś.
Btw najpierw piszesz, że miał być z czymś leżakowany, a potem że plany na rurki... Na przyszłość sugeruję robić od początku do końca to, co założyłeś.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość