Znaleziono 53 wyniki

autor: jaroslav
niedziela, 26 maja 2019, 13:06
Forum: Miody Pitne
Temat: zbytnia słodycz
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 1003

Re: zbytnia słodycz

Proporcja była na trójniak. Planowałem że raczej pójdzie do destylacji, dla tego cukier by "woltarz" większy. Jednak nawet tylko słodycz przełamać.
autor: jaroslav
sobota, 25 maja 2019, 22:59
Forum: Miody Pitne
Temat: zbytnia słodycz
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 1003

Re: zbytnia słodycz

acurlydrug pisze:Cukier do miodu?! Przecież przy samym miodzie trójniak ma wystarczająco duże blg!

Początkowo założenie było, że pójdzie to na rurki jak smak będzie ciulowy stąd dodatek cukru.

Blg nie mierzyłem, temperatura pokojowa ok 20st, drożdże zamojscy
autor: jaroslav
sobota, 25 maja 2019, 16:23
Forum: Miody Pitne
Temat: zbytnia słodycz
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 1003

Re: zbytnia słodycz

Daj mu trochę czasu, jak to mówi stare przysłowie "od razu Krakowa nie zbudowano"... ja uważam, że na próby organoleptyczne jeszcze zbyt wcześnie. Cicha fermentacja przez 3 - 4 miesiące jeszcze da o sobie znać... opisz nam jak przebiegał proces fermentacji, może tutaj ubiłeś drożdże i nie...
autor: jaroslav
piątek, 24 maja 2019, 22:09
Forum: Miody Pitne
Temat: zbytnia słodycz
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 1003

zbytnia słodycz

Witam,
Zrobiłem trójniaka na miodzie wielokwiatowym ze swojej pasieki. Wyszedł zbyt słodki, czy można tą słodycz czymś przełamać w trakcie leżakownia ? Miód jest młody tzn zaraz po ustanej fermentacji.
autor: jaroslav
czwartek, 10 sty 2019, 21:44
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: nalewka na orzechach włoskich z whisky ?
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 662

nalewka na orzechach włoskich z whisky ?

Myślę nad zrobieniem nalewki z prażonych orzechów włoskich, tyle że zamiast wódki dać młodą whisky (taką po destylacji, niedębioną jeszcze) do tego miód i wanilia. Myślicie że będzie to dobre połączenie ?

Szczególnie chodzi mi o połączenie prażony orzech i whisky.
autor: jaroslav
niedziela, 9 kwie 2017, 10:49
Forum: Problemy zacierowe
Temat: zacieranie zboża słodem - pyt. o proporcje
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 1830

zacieranie zboża słodem - pyt. o proporcje

Planuję zacier jęczmień-żyto (mam niesłodowaną śrutę) , zastanawia mnie ilość słodu potrzebna do zatarcia. Przeglądałem tematy dotyczące whisky i tak na przykład : CORN WHISKEY 30l wody 8kg śruty kukurydzianej 1,5kg słodu jęczmiennego sugerując się tym przepisem można przyjąć że słód ma stanowić 20%...
autor: jaroslav
wtorek, 14 lut 2017, 20:31
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: whisky pytanie
Odpowiedzi: 26
Odsłony: 5371

Re: whisky pytanie

Drożdze Cobra whisky, co do destylacji to planuję dwa razy, na kolumnie lm przy całkowicie otwartym zaworze obioru, za pierwszym razem zbierać wszystko jak leci - aż nie zacznie "dusić" tak że dalszy obiór nie ma sensu. W 2gim gotowaniu oddzielić przedgon, potem ściągać do 20%. Poźniej wsz...
autor: jaroslav
poniedziałek, 13 lut 2017, 19:15
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: whisky pytanie
Odpowiedzi: 26
Odsłony: 5371

whisky pytanie

Chciałbym sobie zrobić ten trunek, skłaniam się ku przepisowi z dodatkiem kukurydzy i żyta, na chwilę obecną ze składników mam 10 kg slodu jęczmiennego wędzonego torfem. Kwestia czy dodatek pozostałych zbóż nie zepsuję smaku ? Może lepiej robić czyściocha tylko i wyłącznie na słodzie wędzonym ?
autor: jaroslav
niedziela, 8 maja 2016, 22:52
Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
Temat: Nastaw z miodu jakie drożdże
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 2040

Nastaw z miodu jakie drożdże

Witam Zostało mi się ramek z pokarmem zimowym (miód + syrop cukrowy przerobiony przez pszczoły na miód) po spadłej rodzinie pszczelej. Nie ma co z tym zbytnio zrobić, więc można przedestylować. Moje pytanie dotyczy przygotowania nastawu. Czy dać taką proporcje jak dla miodów pitnych (np. trójniak) i...
autor: jaroslav
niedziela, 3 sty 2016, 17:07
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Nieudana zbożówka
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 3177

Re: Nieudana zbożówka

Pomiar temperatury był ok 35st. Jaki jest mniej więcej optymalny czas trzymania temperatury dla poszczególnych enzymów ?
Tteraz tak wszystko na oko robiłem i może to też ma swój pływ.
autor: jaroslav
niedziela, 3 sty 2016, 16:18
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Nieudana zbożówka
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 3177

Re: Nieudana zbożówka

@Radius wszystkie zboża zostały ześrutowane, drożdże poszły Coobra Whisky. Twój post wiele wyjaśnia, spróbuję podejść do tematu raz jeszcze z zastosowaniem twoich wskazówek. Wodę zagrzałem do ok 90 st dodałem zboże, jak tylko zaczęło się gotować zdjąłem z palnika. Gar wystawiłem na zewnątrz (robiłem...
autor: jaroslav
niedziela, 3 sty 2016, 15:37
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Nieudana zbożówka
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 3177

Re: Nieudana zbożówka

Witam, po czym sądzisz że to spartoliłeś? Tylko dlatego że leciało mętne przy 96 na kegu? Ile wtedy miał % destylat?Jaka była objętość zacieru i ile otrzymałeś do tych 96. Co wyszło w smaku?Czy zbierałeś do jednego naczynia do 96 i powyżej 96? Wszystko od 96 do 100ki szło do jednego naczynia. Zacie...
autor: jaroslav
niedziela, 3 sty 2016, 13:08
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Nieudana zbożówka
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 3177

Re: Nieudana zbożówka

Jakieś szczegóły? Blg startowe, końcowe? Jakie drożdże, na czym destylowałeś? blg początkowego nie mierzyłem, końcowe wyniosło 0, na powierzchni utworzył się biały kożuch, nastaw nie dawał oznak że pracuje, a że balingometr pokazywał 0 uznałem ze można robić. Aparatura kolumna lm, destylacja na &qu...
autor: jaroslav
niedziela, 3 sty 2016, 12:26
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Nieudana zbożówka
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 3177

Nieudana zbożówka

Witam Chcę się przerzucić z cukru na zbożówki. Za mną pierwsza próba niezbyt udana. Do wody o temp ok 90 st. wrzuciłem 3 porcje mieszanki zbożowej (3x garnek 1,5 L). Mieszanka jęczmienia, pszenżyta i pszenicy (ześrutowana). Dodałem enzym upłynniający, zamieszałem. Jak temperatura spadła do przedział...
autor: jaroslav
sobota, 21 lis 2015, 11:26
Forum: Pierwsze Kroki
Temat: wybór taboretu
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 1339

Re: wybór taboretu

Podgrzewać i zacierać będę w garnku emaliowanym 35L
autor: jaroslav
czwartek, 19 lis 2015, 22:35
Forum: Pierwsze Kroki
Temat: wybór taboretu
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 1339

wybór taboretu

Kompletnie nie wiem w jakim dziale umieścić, to umieszczam tutaj. Planuję zakup taboretu gazowego, bo chciałbym zabrać się za destylaty zbożowe oraz piwo a w przyszłości zbudować sobie pot-still'a do owcówek (grzanie na taborecie) Maksymalna jednorazowa porcja nastawu do grzania to 30L. Na allegro w...
autor: jaroslav
poniedziałek, 14 wrz 2015, 00:04
Forum: Pszczelarstwo
Temat: Pszczoły
Odpowiedzi: 154
Odsłony: 38359

Re: Pszczoły

Jestem już na tym forum trochę czasu, a dopiero teraz zauważyłem ze jest dział dla pszczelarskiej braci :) Co do problemów kolegi Szlumf, każdy z warroa radzi sobie inaczej. Ja osobiście korzystam z kwasu mrówkowego ponieważ działa on także na warroa żerujące na czerwiu zasklepionym, a w sezonie sto...
autor: jaroslav
środa, 1 lip 2015, 22:32
Forum: Wypełnienie kolumny
Temat: utrzymanie sprężynek w kolumnie
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 3621

Re: utrzymanie sprężynek w kolumnie

Dzięki panowie za info :)
autor: jaroslav
środa, 1 lip 2015, 11:37
Forum: Wypełnienie kolumny
Temat: utrzymanie sprężynek w kolumnie
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 3621

utrzymanie sprężynek w kolumnie

Witam ,

planuję zmianę wypełnienia w mojej kolumnie ze zmywaków na sprężynki. Chciałem zapytać jakie patenty stosujecie aby sprężynki nie zlatywały do kotła?
autor: jaroslav
środa, 29 paź 2014, 23:46
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: bimber z dodatkiem aronii, czy da się z tym coś zrobić ?
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 1733

bimber z dodatkiem aronii, czy da się z tym coś zrobić ?

Ktoś kiedyś mnie poprosił o zrobienie takiej mikstury, aby do destylatu dodać owców aronii, potem ten ktoś stwierdził że jednak tego nie chce i tak już mi to z pół roku leży. Ma ktoś jakiś pomysł aby wykorzystać to jako bazę do jakieś nalewki ( nie licząc aroniówki) ?

Wyszukiwanie zaawansowane