Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

wolan
350
Posty: 367
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: wolan » środa, 16 gru 2009, 09:51

Witam, a może korzystał ktoś z cukru kupionego w Makro? Widziałem różne cukry tam, niektóre nawet po 2.15 zł i co mnie zdziwiło na każdym była klasa. :) Nawet znalazłem klasy 1 chyba za 2.30 zł tylko byłem akurat po co innego i nie kupiłem. :(
A może ktoś testował i wie coś na tan temat? :)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa, 16 gru 2009, 10:22 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: bogdan » środa, 23 gru 2009, 17:41

Ja używałem cukru z Makro o znaku firmowym "aro". Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.


pozdrawiam Bogdan


wolan
350
Posty: 367
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: wolan » sobota, 26 gru 2009, 12:07

Witam :)
Dzięki za informację, jeżeli będę w Makro to sobie go kupię, bo szczerze mówiąc Diamant się trochę popsuł.
A tak trochę poza tematem, jeden z najlepszych cukrów pochodził z cukrowni Częstocice, niestety zamkniętej przed paroma laty cukier jeszcze jest dostępny tylko cena lipa bo 3.2zł.
Ale jakość tego cukru biła na głowę większość cukrów w Polsce :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: PiotrekRodzyn » sobota, 26 gru 2009, 20:50

Zgadzam się z przedmówcą...
Cukier z Częstocic był/jest świetny a wiem, bo miałem wujka, który tam pracował kiedyś...
Dostałem 10kg w prezencie - jejku, jak te grzyby szalały.... :shock:

A teraz został ze Stonki, ale też dobrze daje :D
Pozdrawiam, Piotrek


agrarroia
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2010, 14:25
Krótko o sobie: Prawdopodobnie baba z jajem
Ulubiony Alkohol: tequila
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: agrarroia » poniedziałek, 17 sty 2011, 18:59

Wypróbowałam już wiele marek cukru. Moim zdaniem najlepszy jest diamant. Mam też porównanie z żółtym cukrem i powiem, że lepszego nie ma, lecz nie ma go też w naszych sklepach. Dwa razy do roku jeżdżę na Ukrainę i tam, to dopiero jest zawartość cukru w cukrze. Żółty, gruby, lepki ehhhhhhhh.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2011, 19:13 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery, spacja po kropce.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 17 sty 2011, 19:42

A ja mam co do Diamantu duże zastrzeżenia. Pisałem już parę razy, że mi go grzyby niechętnie jedzą, długo nie kupowałem, a teraz skusiłem się na niego w Realu. Produkt wyszedł strasznie ostry, zobaczymy, co będzie po chemii i ultradźwiękach...
Nie akceptuję też cukru z Lidla (niebieskiego i żółtego, straszny syf) i cukiera z Biedrony... Niedługo to zostanie sama glukoza zdatna do obróbki termicznej...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


rozrywek
2000
Posty: 2196
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 17 sty 2011, 20:44

Z racji Handlowca posiadam pewne info o zawartości cukru w cukrze. Diamant jest syfem, produkt pod nazwą cukier sprzedawany w biedronce jest autentyczną porażką.
Ogólnie produkty sprzedawane przez wielkopowierzchniowe markety odbiegają od jakości diametralnie. Trochę teorii i problematyki prawnej:
Otóż Polska posiadając swoje normy jakościowe nakłada również na sprzedawców odpowiednie kary, za jakościowe braki, niestety te kary są żenująco nieadekwatne do skali wybryku, przykładowo: market B wprowadza do obrotu cukier o obniżonej jakości, sam się denoncjuje, ustala kwotę umowną kary, i wprowadza do obrotu towar, Płaci karę i sprzedaje dalej.
Dlatego szkoda mi było pewnego kolegi z forum który zakupił schab za 9,99zł potem to uwędził, i był zadowolony, nie mając pojęcia że świnia żyła 3 miesiące i codziennie dostawała sterydowy zastrzyk w dupę. A za lat parę
Kończąc moj przydługi jakościowo wywód, stwierdzam uczciwie:
PRAWDZIWIE Polski cukier ma odpowiednią zawartość cukru w cukrze

Przekonaj się sam drożdze ci prawdę powiedzą
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: skrzat » środa, 19 sty 2011, 14:18

PRAWDZIWIE Polski cukier ma odpowiednią zawartość cukru w cukrze

A jakiś przykład konkretnej firmy/marki? Taka mała ciekawostka. Pochodziłem trochę po sklepach i zwróciłem uwagę na cenę cukru - lidl, biedronka, aldi, polomarket, real, carrefou, tesco, netto - wszędzie najtańszy cukier kosztuje 2,89zł, jakaś zmowa cenowa? Podobno to zakazane w Polsce.

Panowie, jaki cukier kupujecie i gdzie?


we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: we125 » środa, 19 sty 2011, 19:25

Ja używałem cukru królewskiego i diamand, wyniki są porównywalne. Wydaje mi się, że zależy to od drożdży. I zauważyłem, że w lecie lepiej wychodzi jak zimą, choć cukier jest przerobiony do tego samo poziomu blg.
Ostatnio zmieniony środa, 19 sty 2011, 19:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja


zebazdan
100
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 20 lis 2010, 00:19
Krótko o sobie: Pasjonat
Ulubiony Alkohol: własna wódka po barmańsku
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: świecie
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: zebazdan » niedziela, 6 mar 2011, 20:55

Skromne pytanie. Czy glukoza nieuwodniona nadaje się również do wszelakich nastawów jako cukier doskonały? Jak pisałem wcześniej wpadły mi przypadkowo dwa worki po 25 kilo, 10 kilo rozdysponowałem i zastanawiam się nad resztą.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6229
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: radius » niedziela, 6 mar 2011, 21:18

A nie odstąpił byś z 10 kilo :?: :) Już ja wiem co z nią zrobić :mrgreen: :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


zebazdan
100
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 20 lis 2010, 00:19
Krótko o sobie: Pasjonat
Ulubiony Alkohol: własna wódka po barmańsku
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: świecie
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: zebazdan » niedziela, 6 mar 2011, 21:26

:D drogi Radiusie glukoza będzie się u mnie pojawiała jeszcze nie raz ;) A, że syna mam ochrzcić niebawem potrzeba mi trochę wiesz..... No i wyczytałem, że glukoza szybciej działa (czy może ulega wpływom żarłaczy srających alkoholem :D ) a moje jabłeczka długo pracują i nie specjalnie im do zakończenia procesu. Ile chcesz glukozy? za jakiś czas będzie u mnie dostawa z kraju wschodniego :D

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6229
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: radius » niedziela, 6 mar 2011, 21:38

Wziąłbym ze 20 kilo, jak cena będzie odpowiednia :D Resztę załatwimy przez PW :P
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 6 mar 2011, 21:52

Hm, na jakieś 10kg to i ja bym się skusił...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 167
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: waz_2000 » poniedziałek, 7 mar 2011, 17:22

Czy ktoś próbował cukru który jest w Lidlu pod marką Castello?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo


gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: gotiger » poniedziałek, 7 mar 2011, 19:25

Cukierasa Castello próbowałem, ale nie robiłem na nim nastawów.
Organoleptycznie wydawał się bardziej słodki od tego z biedrony, ale czy jest lepszy to nie potrafię odpowiedzieć.
Ostatnich kilka dni nie widziałem w Lidlu ani 1 paczki cukru :o Sie ludziska rzuciły :lol:

Kup, wypróbuj i sam oceń. Nie sądzę, aby były jakieś straszne różnice jakościowe.
Chcesz naprawdę dobry cukier, to kupuj diamant, choć przy obecnych spekulacjach cenowych może i on być ciut "słabszy" :roll:
W końcu liczy się zysk ...


lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: lupus1978 » piątek, 11 mar 2011, 06:56

waz_2000 pisze:Czy ktoś próbował cukru który jest w Lidlu pod marką Castello?


Witaj,

Ja robiłem z cukru Castello z Lidla. Wydajność wydaje się być normalna, prównywalna z inymi cukrami.
Obecnie w Lidlu obok mnie nie ma cukru od 1,5 tygodnia.
Normalnie kiszka :?: :!: :!:
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.


zebazdan
100
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 20 lis 2010, 00:19
Krótko o sobie: Pasjonat
Ulubiony Alkohol: własna wódka po barmańsku
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: świecie
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: zebazdan » sobota, 12 mar 2011, 20:35

Koledzy wiem, że w większości już wiecie ale... Cukier słodka łyżeczka jest zabarwiony zbyt małą ilością cukru w cukrze :D No chyba, że G. Martins nie wie, że w jego sklepach dosypują kredy :D Jak pisał Witkacy na grobie przyjaciela "nie zależy mi na tym co włożysz, liczy się dla mnie cukier" przeciwnicy zmienili na meskalinę.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4747
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: lesgo58 » sobota, 23 kwie 2011, 21:19

Witam ...
Czy ktoś próbował cukru trzcinowego?
Myślę ,że w dobie pogarszania się walorów cukru zwykłego naszego codziennego mogłaby to być ciekawa alternatywa... :)

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6229
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: radius » niedziela, 24 kwie 2011, 20:42

Tylko ta cena, cena, cena... :o

Dodano
A propos cukru Castello z Lidla. W tym cukrze jest zbyt duża zawartość kadmu (Cd). To właśnie na nim robiłem nastaw, który poszedł po przepędzeniu do analizy na zawartość metali w bimbrze. Patrz post post29561.html?hilit=aluminium#p29561. Radził bym kupować cukier gdzie indziej :!:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości