Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Cześć, zamierzam zrobić zacier z kukurydzy z pomocą enzymów. Mam garnek o pojemności max. 40l, 2 x wiadro fermentacyjne 30l. Chciałbym wykorzystać maksymalnie fermentory i tu pojawia się moje pytanie: czy mogę dać mniejszą ilość wody do zacieru, a po procesie zacierania dodać odpowiednią ilość wody do fermentorów? Konkretnie to 13 kg kukurydzy i 25l wody chciałbym zatrzeć w garnku, następnie przelać to do fermentorów i uzupełnić wodą.
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 07:43 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
Re: Ilość zacieru
Zacieram z mniejszą ilością wody po zatarciu dolewam zimnej, szybciej zacier się schładza.
Różnicy w efektywności brak
Ps. Przy kukurydzy raczej brei nie będzie.
Nie zgodzę się z tym twierdzeniem.
Zacieram z mniejszą ilością wody po zatarciu dolewam zimnej, szybciej zacier się schładza.
Różnicy w efektywności brak
Ps. Przy kukurydzy raczej brei nie będzie.
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 20:42 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2667
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 245 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Brzeczkę po zacieraniu się gotuje stopując w ten sposób działanie enzymów.
Zacier się schładza, co nie przerywa działania enzymów, najwyżej zwalnia ich pracę, więc zacieranie trwa nadal.
I to może powodować różnice.
A więc Dawid, jak to na ogół bywa, masz różne zdania i wybór należy do Ciebie
Moje doświadczenia są inne, chociaż muszę przyznać, że dotyczą brzeczek piwnych, a to jednak coś innego.Góral bagienny pisze: ↑środa, 20 mar 2024, 16:09 Zacieram z mniejszą ilością wody po zatarciu dolać zimnej, szybciej zacier się schładza.
Różnicy w efektywności brak
Brzeczkę po zacieraniu się gotuje stopując w ten sposób działanie enzymów.
Zacier się schładza, co nie przerywa działania enzymów, najwyżej zwalnia ich pracę, więc zacieranie trwa nadal.
I to może powodować różnice.
A więc Dawid, jak to na ogół bywa, masz różne zdania i wybór należy do Ciebie
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ilość zacieru
@Góral bagienny
A czy mógłbyś podpowiedzieć bezpieczne ilości/stosunek ziarna do wody?
[mod: Nie cytuj całego posta, jak już to fragmenty, zamiast cytatu możesz użyć wzmianki, np @nick]
A czy mógłbyś podpowiedzieć bezpieczne ilości/stosunek ziarna do wody?
[mod: Nie cytuj całego posta, jak już to fragmenty, zamiast cytatu możesz użyć wzmianki, np @nick]
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 17:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
-
- Posty: 71
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
@Doody Nie mam wiertarek z marketu
Coś ponad 1000 wat spokojnie daje radę
Coś ponad 1000 wat spokojnie daje radę
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 20:48 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 223
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Właśnie jakie macie doświadczenia z żytem? Bo przerabiałem śrutę żytnią , enzymu dawałem zawsze większą ilość i o dziwo zacier był bardziej płynny niż przy tej samej ilości jeczmienia . Porównując osad to mam wrażenie że śruta żytnia się rozpuściła, za to słód żytni to juz kisiel na maxa .
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Temat mieszania mnie zaciekawił, a zwłaszcza to czy zacierając w mniejszej ilości wody poradzę sobie z mieszadłem ręcznym - łyżka plastikowa.
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 23:57 przez Dawid_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3891
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 468 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Moim zdaniem żyto jest najgorsze ze zbóż do zacierania i najlepsze w smaku do picia
Jęczmień (zarówno słód jak i niesłodowane ziarno) to dla mnie najłatwiejsze zboże do obróbki. Rzadkie i po zatarciu młóto opada na dno czyniąc klarowny zacier. Potem po zakończonej fermentacji znowu opada na dno. Żyto tymczasem ma zawsze konsystencję mleka i praktycznie się nie klaruje nigdy. Ma też mniejszą wydajność od jęczmienia przynajmniej u mnie. Jęczmienia przerobiłem już kilka ton, mając kolegę 5km od domu, który hoduje kury i kupuje zboże na wywrotki. Po drugie ma swój przemysłowy śrutownik. Ja jestem właśnie po destylacji zacieru ze słodu żytniego. Tym razem obyło się bez zapachu rzygowin Destylowałem na półkowej na spirytus (bez wzrostu temperatury na głowicy) Wyszedł 94%, z wyraźnym charakterem zboża. Przywiozę produkt na zlot do popróbowania
Jęczmień (zarówno słód jak i niesłodowane ziarno) to dla mnie najłatwiejsze zboże do obróbki. Rzadkie i po zatarciu młóto opada na dno czyniąc klarowny zacier. Potem po zakończonej fermentacji znowu opada na dno. Żyto tymczasem ma zawsze konsystencję mleka i praktycznie się nie klaruje nigdy. Ma też mniejszą wydajność od jęczmienia przynajmniej u mnie. Jęczmienia przerobiłem już kilka ton, mając kolegę 5km od domu, który hoduje kury i kupuje zboże na wywrotki. Po drugie ma swój przemysłowy śrutownik. Ja jestem właśnie po destylacji zacieru ze słodu żytniego. Tym razem obyło się bez zapachu rzygowin Destylowałem na półkowej na spirytus (bez wzrostu temperatury na głowicy) Wyszedł 94%, z wyraźnym charakterem zboża. Przywiozę produkt na zlot do popróbowania
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 22:33 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2667
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 245 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
A po mieszaniu ręcznym, szybko polecisz kupić wiertarkę i mieszadło
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 3891
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 468 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Wiertarka to podstawa. Ja kupiłem parę lat temu na allegro wiertarkę no name (boxer) o mocy 2850W z dużym uchwytem i z regulowanymi obrotami do 3000 obr/min. Kosztowała jakieś śmieszne pieniądze. Daje radę nawet ze stoma kilogramami śliwek, a zacier to mieli w beczce 120l, że wir się robi
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 23:17 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Wiertarkę już mam, tylko mieszadło muszę nowe kupić. Nie wykluczam takiej opcji. Pierwszy raz będę robił zacier, staram się jak najlepiej przygotować i jestem pełen entuzjazmu. Chciałbym, żeby wszystko przebiegło bez wtopy, bo jak mi się spodoba to kolejnym zakupem będzie garnek ponad 100l i taboret gazowy.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Zagotowałem wodę (26l) i wyłączyłem palnik, dodałem śrutę (10kg kukurydzy, 1kg pszenicy, 1kg żyta), potem e. upłynniający. Temperatura spadła do 65°C, dodałem e. scukrzający i co 20 min podgrzewałem do 63°C mieszając. Czy popełniłem jakichś błąd?
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy