Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25

Post autor: Dawid_ »

Cześć, zamierzam zrobić zacier z kukurydzy z pomocą enzymów. Mam garnek o pojemności max. 40l, 2 x wiadro fermentacyjne 30l. Chciałbym wykorzystać maksymalnie fermentory i tu pojawia się moje pytanie: czy mogę dać mniejszą ilość wody do zacieru, a po procesie zacierania dodać odpowiednią ilość wody do fermentorów? Konkretnie to 13 kg kukurydzy i 25l wody chciałbym zatrzeć w garnku, następnie przelać to do fermentorów i uzupełnić wodą.
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 07:43 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Ilość zacieru

Post autor: radius »

Osobiście nie radzę. Będziesz miał w garnku gęstą breję i nawet enzym upłynniający nie da rady nic z tym zrobić :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Ilość zacieru

Post autor: jakis1234 »

Dawid to tak nie działa, odpowiednie proporcje są po to, żeby zacieranie było efektywne.
Jak mocno zmniejszysz ilość wody, to efekt będzie gorszy.
Zatrzyj w garnku na dwa razy i nie schodź poniżej 3 litrów na kilogram, a lepiej 3,5 l.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

Dziękuję za rzeczową odpowiedź.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Doody »

Możesz również zacierać i filtrować zatarty zacier, wlewając czystą brzeczka do fermentora. Wtedy w dwóch fermentorach zmieścisz 50 litrów, gotowego do gotowania zacieru. Oczywiście jeśli masz 50l kocioł.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ilość zacieru

Post autor: Góral bagienny »

jakis1234 pisze: środa, 20 mar 2024, 07:33 Dawid to tak nie działa, odpowiednie proporcje są po to, żeby zacieranie było efektywne.
Jak mocno zmniejszysz ilość wody, to efekt będzie gorszy.
:witam: Nie zgodzę się z tym twierdzeniem.
Zacieram z mniejszą ilością wody po zatarciu dolewam zimnej, szybciej zacier się schładza.
Różnicy w efektywności brak :ok:
Ps. Przy kukurydzy raczej brei nie będzie.
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 20:42 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: jakis1234 »

Góral bagienny pisze: środa, 20 mar 2024, 16:09 Zacieram z mniejszą ilością wody po zatarciu dolać zimnej, szybciej zacier się schładza.
Różnicy w efektywności brak
Moje doświadczenia są inne, chociaż muszę przyznać, że dotyczą brzeczek piwnych, a to jednak coś innego.
Brzeczkę po zacieraniu się gotuje stopując w ten sposób działanie enzymów.
Zacier się schładza, co nie przerywa działania enzymów, najwyżej zwalnia ich pracę, więc zacieranie trwa nadal.
I to może powodować różnice.
A więc Dawid, jak to na ogół bywa, masz różne zdania i wybór należy do Ciebie :)
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Ilość zacieru

Post autor: Dawid_ »

@Góral bagienny

A czy mógłbyś podpowiedzieć bezpieczne ilości/stosunek ziarna do wody?

[mod: Nie cytuj całego posta, jak już to fragmenty, zamiast cytatu możesz użyć wzmianki, np @nick]
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 17:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

@Dawid _ Na 10kg Śruty daję 25l wody.
Po zatarciu dolewam 7l zimnej :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

A enzymy zgodnie z instrukcją czy lepiej dać więcej?

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: alkohole-domowe »

Fajny patent, przy innych zbożach też się sprawdza?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

Przy jęczmieniu jest trochu gęstawe :D ale dobra wiertarka daje radę.
Przy innych zbożach nie ma problemu.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Doody »

Jak przy jęczmieniu jest gęstawe to przy życie nie obrócisz :)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

@Doody Nie mam wiertarek z marketu ;)
Coś ponad 1000 wat spokojnie daje radę :ok:
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 20:48 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: marian.naworski »

Właśnie jakie macie doświadczenia z żytem? Bo przerabiałem śrutę żytnią , enzymu dawałem zawsze większą ilość i o dziwo zacier był bardziej płynny niż przy tej samej ilości jeczmienia . Porównując osad to mam wrażenie że śruta żytnia się rozpuściła, za to słód żytni to juz kisiel na maxa .
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: jakis1234 »

No widzisz, a ja właśnie żyto wspominam jako najgęstsze ze śrut zbożowych.
Mam o tyle wygodnie, że zacieram w zbiorniku z mieszadłem, więc daje radę.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

Temat mieszania mnie zaciekawił, a zwłaszcza to czy zacierając w mniejszej ilości wody poradzę sobie z mieszadłem ręcznym - łyżka plastikowa.
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 23:57 przez Dawid_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Doody »

Moim zdaniem żyto jest najgorsze ze zbóż do zacierania i najlepsze w smaku do picia ;)
Jęczmień (zarówno słód jak i niesłodowane ziarno) to dla mnie najłatwiejsze zboże do obróbki. Rzadkie i po zatarciu młóto opada na dno czyniąc klarowny zacier. Potem po zakończonej fermentacji znowu opada na dno. Żyto tymczasem ma zawsze konsystencję mleka i praktycznie się nie klaruje nigdy. Ma też mniejszą wydajność od jęczmienia przynajmniej u mnie. Jęczmienia przerobiłem już kilka ton, mając kolegę 5km od domu, który hoduje kury i kupuje zboże na wywrotki. Po drugie ma swój przemysłowy śrutownik. Ja jestem właśnie po destylacji zacieru ze słodu żytniego. Tym razem obyło się bez zapachu rzygowin ;) Destylowałem na półkowej na spirytus (bez wzrostu temperatury na głowicy) Wyszedł 94%, z wyraźnym charakterem zboża. Przywiozę produkt na zlot do popróbowania :ok:
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 22:33 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: kucio1 »

Łyżka plastikowa w gorącym zacierze zacznie się giąć...kup nierdzewną 💪
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: jakis1234 »

Dawid_ pisze: środa, 20 mar 2024, 21:39 Temat mieszania mnie zaciekawił, a zwłaszcza to czy zacierając w mniejszej ilości wody poradzę sobie z mieszałem ręczny - łyżka plastikowa.
A po mieszaniu ręcznym, szybko polecisz kupić wiertarkę i mieszadło ;)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Doody »

Wiertarka to podstawa. Ja kupiłem parę lat temu na allegro wiertarkę no name (boxer) o mocy 2850W z dużym uchwytem i z regulowanymi obrotami do 3000 obr/min. Kosztowała jakieś śmieszne pieniądze. Daje radę nawet ze stoma kilogramami śliwek, a zacier to mieli w beczce 120l, że wir się robi ;)
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2024, 23:17 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

Wiertarkę już mam, tylko mieszadło muszę nowe kupić. Nie wykluczam takiej opcji. Pierwszy raz będę robił zacier, staram się jak najlepiej przygotować i jestem pełen entuzjazmu. Chciałbym, żeby wszystko przebiegło bez wtopy, bo jak mi się spodoba to kolejnym zakupem będzie garnek ponad 100l i taboret gazowy.
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Tomik 2006 »

@Doody zacierałeś owies?
Tak ciężko przy żadnym zbożu nie miałem, wydajność mała ale efekt końcowy przy destylacji i reaktyfikacji super.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Doody »

Zacierałem ale ani wydajność ani smak mnie nie powalił, więc stwierdziłem, że chyba nie warto.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: rozrywek »

Dawid_ pisze: środa, 20 mar 2024, 23:55 Wiertarkę już mam, tylko mieszadło muszę nowe kupić.
Szukaj takiego że stali nierdzewnej. Wcale nie są drogie. A kupisz raz i będziesz miał na lata.

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

No i się wziąłem za robotę. Tak jak przewidzieliście w przerwie przed dodaniem e. scukrzającego wyskoczyłem po mieszadło do wiertarki. Zacieram już 6 godzinę.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

Dawid_ pisze: czwartek, 21 mar 2024, 18:47 Zacieram już 6 godzinę.
:o :scratch: Po 6 godzinach to ja już drożdże dodaje :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

Też się trochę zastanawiałem. Po 7,5 godz próba jodowa delikatnie zabarwiała więc zdecydowałem zakończyć proces i rozlałem to w 2 fermentory dodając zimnej wody. Później doszły drożdże Coobra Whiskey Yeast.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

Nigdy nie robiłem prób jodowych, trzymam zacier przez półtorej godz. w temp. około 60 stopni mieszając co 15 minut,
Po zatarciu wsadzam paluch i oblizuje, jak słodki to zatarte :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

Smak zmieniał się z czasem na coraz słodszy. Na gotowo w fermentorach uzyskałem 15BLG.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

:witam: 15 blg to trochu mało ale jak na pierwszy raz to :ok:
Do jakiej temperatury podgrzałeś zacier?
Ja kuku podgrzewam do 90 stopni.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

Zagotowałem wodę (26l) i wyłączyłem palnik, dodałem śrutę (10kg kukurydzy, 1kg pszenicy, 1kg żyta), potem e. upłynniający. Temperatura spadła do 65°C, dodałem e. scukrzający i co 20 min podgrzewałem do 63°C mieszając. Czy popełniłem jakichś błąd?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

Enzym upłynniający dodaj przed wsypywaniem śruty :ok:
Enzym scukrzający dodaj przy 63 st.
Powinien z tego wyjść niezły bimberek :mrgreen: :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

Liczę na smaczek trochę ukierunkowany na bourbona, ale zobaczymy. Zamierzam przerobić to na potstill'u na 2 razy.

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

Właśnie mierzyłem zacier i wyszło 0 BLG. zaskakująco szybko. Zaczyna ładnie się klarować, a i zapach zachęcający.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

Niskie blg to i drożdże szybko zjadły cukier :D
Odstaw co najmniej na pół roku to co wyjdzie, wietrz raz tydzień i pochwal się co wyszło :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

A coś do środka dodać? Jakąś dębinę?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

A to już kwestia smaku :D
Wrzuć kostkę dębu do 0.7 l i po pół roku zobaczysz które Ci bardziej smakuje :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Doody »

Dodaj dębu bo kukurydza jest mdła i potrzebuje tanin do przełamania słodyczy.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Dawid_
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2023, 15:25
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Dawid_ »

Zacier poddałem obróbce końcowej, wyszło mi ok. 1,8 l nie rozcieńczone go urobku do spożycia. Niestety nie wiem jaki to powinno mieć zapach, bo ten jakoś nie przyciąga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”