Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
-
online
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 66
- Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Jak już temat o QQ to chciałbym zapytać ile trzeba ziarna przerobić w kg, żeby napełnić beczkę dębową 30l. destylatem o mocy ok. 60%. Mam 25kg słodu jęczmiennego i enzymy do zacierania. Fermentacja w 60l beczce plastikowej, śrutownik mam tylko nie wiem ile kukurydzy zakupić
-
online
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 3971
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Kluczowe jest pytanie czy masz kocioł z płaszczem czy będziesz filtrował. Przy filtrowaniu można wyciągnąć 8-9 litrów 60% urobku po drugiej destylacji z 25kg zboża. Kolega z płaszczem wyciąga 11 litrów. Przy słodzie praktycznie są to ilości powtarzalne. Przy kukurydzy wydajność zależy od kilku czynników takich jak temperatura zacierania, rozdrobnienie i gatunek zboża.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2024, 12:33 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
online
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 2069
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody
Przy drugim gotowaniu następowała korekcja i już było prawidłowo. 300g spirytusu z 1kg.
Pomylić to mi się nie pomyliło jeśli chodzi o ilość natomiast co do procentu to mogę zgodzić się ponieważ mierzyłem przedpotopowym spławikiem pamiętającym lata siedemdziesiąte ubiegłego wieku.
Przy drugim gotowaniu następowała korekcja i już było prawidłowo. 300g spirytusu z 1kg.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html