Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy

Post autor: Góral bagienny »

@Dawid_ Czas czyni cuda :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
alembiki
Awatar użytkownika

KofiSzop
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: KofiSzop »

Jak już temat o QQ to chciałbym zapytać ile trzeba ziarna przerobić w kg, żeby napełnić beczkę dębową 30l. destylatem o mocy ok. 60%. Mam 25kg słodu jęczmiennego i enzymy do zacierania. Fermentacja w 60l beczce plastikowej, śrutownik mam tylko nie wiem ile kukurydzy zakupić :?
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

@KofiSzop Ja przerobiłem około 100kg kuku i 25kg jęczmienia.
Zalałem beczkę 30l i zostało z 8l na dolewki :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: drgranatt »

Zależy jak przeprowadzisz destylację ale 100kg to chyba min.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Janek50000
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Janek50000 »

Nie pamiętam już ile wychodziło mi ze śruty kukurydzianej ale w tej chwili ze słodu jęczmiennego z 10 kg wychodzi 4,5-5 litrów 60 % serca
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3971
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Doody »

Kluczowe jest pytanie czy masz kocioł z płaszczem czy będziesz filtrował. Przy filtrowaniu można wyciągnąć 8-9 litrów 60% urobku po drugiej destylacji z 25kg zboża. Kolega z płaszczem wyciąga 11 litrów. Przy słodzie praktycznie są to ilości powtarzalne. Przy kukurydzy wydajność zależy od kilku czynników takich jak temperatura zacierania, rozdrobnienie i gatunek zboża.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2024, 12:33 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

KofiSzop
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: KofiSzop »

Zbiornik z płaczem 60l. Pierwszy proces odpęd z miedzą, później na półkowej. Słód Viking malt pale ale zero. Kukurydzy jeszcze nie kupiłem. Całość wygląda na lekko pracochłonny proces :D
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: drgranatt »

Ja z 25kg zboża miałem 22l surówki ok. 55%
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Góral bagienny »

KofiSzop pisze: wtorek, 2 kwie 2024, 13:06 Całość wygląda na lekko pracochłonny proces :D
Zawsze możesz Koji zaprząc do roboty ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3971
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: Doody »

drgranatt pisze: wtorek, 2 kwie 2024, 14:00 Ja z 25kg zboża miałem 22l surówki ok. 55%
Coś Ci się chyba pomyliło. Wydajność lepsza niż z cukru ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Zacier z kukurydzy z pomocą enzymów - proporcje wody

Post autor: drgranatt »

Doody pisze: wtorek, 2 kwie 2024, 15:22 Coś Ci się chyba pomyliło. Wydajność lepsza niż z cukru ;)
Pomylić to mi się nie pomyliło jeśli chodzi o ilość natomiast co do procentu to mogę zgodzić się ponieważ mierzyłem przedpotopowym spławikiem pamiętającym lata siedemdziesiąte ubiegłego wieku.
Przy drugim gotowaniu następowała korekcja i już było prawidłowo. 300g spirytusu z 1kg.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”