Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
dzozef
150
Posty: 152
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: dzozef » wtorek, 19 mar 2019, 17:20

Postanowiłem zrobić swój pierwszy zacier i niestety od razu :dupa: .
Podgrzałem wodę do 88 stopni, dodałem enzym upłynniający oraz śrutę jęczmienną oczywiście cały czas mieszając. Po dodaniu śruty temperatura spadła do około 80 stopni. Dlatego grzałem dalej, oczywiście cały czas mieszając doprowadziłem do temperatury 85 stopni.
Płyn był gęsty ale dalej był to płyn. Wyłączyłem grzanie aby temperatura opadła i wykonać kolejny krok. Niestety po godzinie zrobił się GLUT. Nie wiem jak to opisać ale jest to coś w rodzaju zaprawy. Jest tak gęste że jak włożę mieszadło to po wyjęciu jest oklejone z góry na dół. :shock: Nie wiem dlaczego tak się stało ani co robić dalej. Może ktoś ma jakiś pomysł? :cry: :bardzo_zly:
Dodam jeszcze że było 22l wody na 7kg śruty.


Rabat 5%
Alembik Miedziany do koniaku Charental 15l (1513)
Cena: 1,690.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

henik
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: henik » wtorek, 19 mar 2019, 17:59

A czy ph zacieru sprawdzałeś ? Jeżeli nie, to dodawaj rozpuszczonego kwasku cytrynowego po małej łyżeczce.

Awatar użytkownika

psotamt
400
Posty: 448
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: psotamt » wtorek, 19 mar 2019, 19:01

Rok wcześniej robiłem zacier z 36 l wody i 12 kg śruty i było OK. W tym roku, a raczej w tym sezonie, takie proporcje dawały bardzo gęsty zacier. Zmieniłem je dając tyle samo wody i sypiąc śrutę "na wyczucie". Okazało się, że 11 kg to max. Ty możesz mieć śrutę o jeszcze niższej wilgotności i dlatego zacier jest bardzo gęsty. Dolej gorącej wody ze 3 litry, jest szansa, że rozrzedzi się.
O ile to tylko kwestia suchości zboża...
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1671
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: Doody » wtorek, 19 mar 2019, 19:03

Niepotrzebnie grzałeś bo temp. 80 stopni to i tak dość wysoka jak na jęczmień. Ja właśnie tak robię, że do temp. około 80 - 82 stopnie wsypuję śrutę. Temp. obniża się do około 75 stopni co jest bardzo dobrą temp. do prawidłowego działania alfa amylazy. Nigdy nie musiałem też do jęczmienia dodawać enzymu redukującego lepkość. W temp. 64 stopnie lekko zakwaszam kwaskiem i dodaje glukoamylazę. Mieszam co jakiś czas utrzymując temp. przez godzinę powyżej 60 stopni. I wszystko na temat. Nigdy nie zrobił mi się glut. Dałbym jednak troszczę więcej wody 24-25l na te 7 kg zboża.
Pozdrawiam
Darek


henik
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: henik » wtorek, 19 mar 2019, 19:17

Doody, ciekawe czy te twoje 80 stopni zabije wszystkie patogeny bytujące na zbożu?

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5360
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: radius » wtorek, 19 mar 2019, 19:18

Tak, jak napisali poprzednicy, dolej parę litrów wody i dodatkowo enzym redukujący lepkość. Powinno pomóc :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


henik
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: henik » wtorek, 19 mar 2019, 19:27

To że, dolejemy wody i zacier będzie rzadszy wcale nie oznacza dobrze uwodnionej skrobi, a o to w tym wszystkim chodzi.

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1671
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: Doody » wtorek, 19 mar 2019, 19:31

henik pisze:Doody, ciekawe czy te twoje 80 stopni zabije wszystkie patogeny bytujące na zbożu?

Ja tych patogenów jadł nie bedę ;)
Zacier wychodzi bardzo dobrze i jest wydajny, a destylacja nie przepuści niczego do gotowego wyrobu.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5360
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: radius » wtorek, 19 mar 2019, 19:40

@henik, przecież temp. kleikowania jęczmienia to ok. 65ºC, więc o co "kaman" ? :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


henik
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: henik » wtorek, 19 mar 2019, 20:01

Jak zacieramy słody to tak 65 stopni, ale ziarno niesłodowane i enzymy to wyżej, zdecydowanie, włącznie z krótkim gotowaniem. Ale o co chodzi?

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5360
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: radius » wtorek, 19 mar 2019, 20:06

No, chyba o to, że nie odróżniasz zacierania od kleikowania ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


henik
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: henik » wtorek, 19 mar 2019, 20:09

Ha, to Ty uważasz że słód tylko się zaciera? http://www.kierunekfarmacja.pl/Resources/art/776/bmp_4c6a72885515a.pdf

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5360
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: radius » wtorek, 19 mar 2019, 20:25

Nie. Nie uważam, ale przypomnę co napisał autor tematu;
dzozef pisze:Podgrzałem wodę do 88 stopni, dodałem enzym upłynniający oraz śrutę jęczmienną oczywiście cały czas mieszając.

Jak widzisz, kolega użył niesłodowanego ziarna, więc temperatura wody 88ºC, jest aż nadto wysoka aby mógł zajść proces kleikowania :ok:
Zacierając słód jęczmienny kleikowanie oczywiście zachodzi wraz z zacieraniem.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


henik
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: henik » wtorek, 19 mar 2019, 20:33

I tu się zgadzam że zostało z kleikowane, ale skrobia nie została uwodniona i koledze o to chodziło, napisał i tyle go widzieli.


Autor tematu
dzozef
150
Posty: 152
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: dzozef » wtorek, 19 mar 2019, 20:43

radius pisze:Tak, jak napisali poprzednicy, dolej parę litrów wody i dodatkowo enzym redukujący lepkość. Powinno pomóc :ok:
Wcześniej dolałem 1,5l wody i nic się nie poprawiło. Niestety enzymu redukującego lepkość nie mam a wody już też dużo nie zmieszczę. Zmierzyć ph też słabo jak nie ma płynu. Chyba już sobie daruję ten zacier. Ważne tylko żeby ustalić co się stało w celu uniknięcia niepowodzenia w przyszłości.


henik
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: henik » wtorek, 19 mar 2019, 20:47

Dodaj kwasku tak jak pisałem i dodatkową porcję enzymu upłynniającego, tylko rozrób w 100 ml wody. Nie odpuszczaj.Oczywiście dogrzej zacier
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 mar 2019, 20:49 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
dzozef
150
Posty: 152
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: dzozef » wtorek, 19 mar 2019, 21:02

Chyba się nie rozumiemy. Jak zmierzyć ph gluta? I jak dodać do tego enzym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5360
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: radius » wtorek, 19 mar 2019, 21:07

Ja tu widzę tylko jeden sposób. Woda +enzym redukujący lepkość (nie upłynniający) + wiertarka z mieszadłem do farb :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
dzozef
150
Posty: 152
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: dzozef » wtorek, 19 mar 2019, 21:11

Niestety dzisiaj enzymu redukującego lepkość nie zdobędę. Ten zacier już odpuszczam. Pytanie tylko na przyszłość dlaczego tak się stało i czy enzym redukujący lepkość załatwi sprawę?


henik
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: henik » wtorek, 19 mar 2019, 21:13

Można odcisnąć przez kawałek gazy lub jakiegokolwiek materiału. Enzym dodajesz rozcieńczony ale musisz podgrzać zacier do temperatury optymalnej działania enzymu upłynniającego


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości